ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ούτε καν κατ' επίφαση αναγνώριση...

Δηλώσεις ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της Συνόδου Κορυφής

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ κάνει δηλώσεις

Associated Press

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ κάνει δηλώσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

«H συμφωνία για τη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δε συνιστά κατ' ουδένα τρόπο αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής, δε σημαίνει καθόλου και αναγνώριση της Κύπρου».

Με τις δηλώσεις του να δίνουν και το χαρακτήρα της διφορούμενης και καθόλου ξεκάθαρης απόφασης για τη «δέσμευση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο», ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, που του έδωσε την πολυπόθητη ημερομηνία ένταξης, επισήμανε ότι επέτυχε η Αγκυρα, αλλά η επιτυχία της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης...

Μετά από δύο μέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων και οργιάζοντος παρασκηνίου, έληξε χτες η Σύνοδος Κορυφής, που επρόκειτο να «υποχρεώσει την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο», καταργώντας το παράδοξο «του να ζητά να ενταχθεί σε μια οικογένεια, χωρίς να αναγνωρίζει το ένα μέλος της», δίνοντας στην Τουρκία αυτό που ήθελε και αφήνοντας, για ακόμα μία φορά, μετέωρο το θέμα της Κύπρου.

Σύμφωνα και με δηλώσεις του Ολλανδού προεδρεύοντος Γ. Π. Μπαλκενέντε, «η υπογραφή του πρωτοκόλλου για υιοθέτηση της Συμφωνίας της Αγκυρας δεν αποτελεί νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, αποτελεί ωστόσο ένα απαραίτητο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας», ενώ σημείωσε ότι η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είναι η 3η Οκτώβρη του 2005...

Αρκετά συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε «γενικά ικανοποιημένος» από τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος έδειξε να επιφυλάσσεται σε περίπτωση που η Τουρκία δεν προχωρήσει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της μέσα στα αποδεκτά χρονικά περιθώρια, να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του «βέτο» και να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέφυγε τις κορόνες περί απόλυτης επιτυχίας, σημειώνοντας ότι «το πρωτόκολλο καλύπτει αρκετές από τις απαιτήσεις που έχουμε προτάξει», ενώ πρόσθεσε «με τη μη άσκηση "βέτο", αποφεύχθηκε το οριστικό της μη λύσης». Η προβολή αρνησικυρίας, όπως είπε, δε θα βοηθούσε στην επίτευξη λύσης που είναι ο βασικός στόχος. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις για την κατάληξη του διπλωματικού αυτού θρίλερ, προχώρησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά ελπίζει ότι τελικά η σχέση της με την ΕΕ θα καταλήξει σε «γάμο», εφόσον αυτή υιοθετήσει και σεβαστεί τις αξίες και τις αρχές της Ενωσης. Πρόσθεσε δε - κατόπιν εορτής και μικρής πλέον σημασίας τη δεδομένη στιγμή - ότι «η Κύπρος είναι ένα κράτος - μέλος της ΕΕ και η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ενταξιακή διαδικασία και από την άλλη να επιλέγει ποιο κράτος θα αναγνωρίζει και ποιο όχι. Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις».

Πρέπει να σημειώσουμε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή, στις Βρυξέλλες εξελισσόταν ένα πολιτικό παιχνίδι, με φοβερό παρασκήνιο και συνεχείς επαφές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλούσε, μέχρι τελευταία στιγμή, ότι θα φύγει αρνούμενος να δεχτεί να κάνει γραπτή δήλωση - δέσμευση για υιοθέτηση του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας. Ο Κύπριος Πρόεδρος, εκείνη τη στιγμή, φέρεται να δήλωνε ότι ενώ μέχρι τώρα ήμασταν σε εμπλοκή, τώρα φτάσαμε σε αδιέξοδο. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έκανε σαφές ότι η Κύπρος, πήρε τόσα όσα χρειαζόταν ίσα - ίσα για να μη θέσει βέτο, αλλά τίποτα ουσιαστικό από αυτά που ζητούσε και εννοούμε τη διπλωματική αναγνώριση της Κύπρου. Δεν κατέστη καν δυνατό να υπάρξει η περιβόητη μονογραφή του πρωτοκόλλου, ή η αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία απουσιάζει παντελώς από τα τελικά Συμπεράσματα.

Οι ΗΠΑ, ο επονομαζόμενος και εξωκοινοτικός παίκτης, που ενδιαφέρεται για την ένταξη της Τουρκίας, έδειξαν τη δύναμή τους και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες, που αφορούν στα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, που περνάνε μέσα από την Τουρκία. Την Τουρκία, που αποτελεί τη γέφυρα, όπως λένε χαρακτηριστικά, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και για χάρη της οποίας η περίφημη και αδιαπραγμάτευτη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ΕΕ, έδωσε την Κύπρο αμαχητί... Ανώδυνες δηλώσεις, τύπου Σιράκ, δε έχουν πλέον καμία σημασία, από η στιγμή που δεν έγινε θέση της ΕΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας...

ΚΥΠΡΟΣ
Εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε χτες ότι όρισε την 20ή Φλεβάρη 2005 ως την ημερομηνία για τη διενέργεια γενικών εκλογών στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, μετά από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας. Η απόφαση ελήφθη καθώς η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν στους όρους για να αρχίσει η Αγκυρα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους «25». «Οι εκλογές θα διενεργηθούν στις 20 Φλεβάρη», ανέφερε ο Ντενκτάς ύστερα από μία συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση των Τουρκοκυπρίων.

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Νέες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν χτες, την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, 4 σχηματισμοί από 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ενώ σε τρεις περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό και στο Βόρειο Αιγαίο. Από τα τουρκικά αεροσκάφη το ένα ήταν οπλισμένο. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ

Πρώτος από όλους έσπευσε ο Λευκός Οίκος να χαιρετίσει τη συμφωνία που επικυρώθηκε στις Βρυξέλλες από τους 25 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, που ασκούσαν πιέσεις για την ένταξη της Τουρκίας, χτες μέσω του εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσαν: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΕ να καθορίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τις 3 Οκτώβρη του 2005».

Μάλιστα ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι θετική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο». Ο Σκοτ Μακλίλαν επίσης ανέφερε: «Εκφράζουμε ικανοποίηση προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κυβέρνησή του και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απόφαση που έλαβαν, μια απόφαση με όραμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ