ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις

Τις κατοχικές δυνάμεις χαρακτηρίζει ως κύρια υπεύθυνες για την καταστροφή που επικρατεί στον τομέα Υγείας του Ιράκ η έκθεση της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Medact»

Αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη έχει καταστραφεί μετά από επίθεση των ανταρτών

Associated Press

Αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη έχει καταστραφεί μετά από επίθεση των ανταρτών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά πολλών εμποδίων και κλιμακούμενης βίας βαίνει το κατεχόμενο Ιράκ προς τις εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις της δοτής κυβέρνησης ότι όλα, τελικά, θα διεξαχθούν κανονικά. Χθες, εκτός από μια σειρά νέων αντικατοχικών επιθέσεων, εμφανίστηκαν προβλήματα και στους κόλπους των πολιτικών οργανώσεων της σιιτικής πλειοψηφίας. Με δεδομένη τη δυσαρέσκεια και της σουνιτικής πλευράς, που δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν θα επιμείνει στην έκκλησή της για μποϊκοτάζ μετά την απόρριψη του αιτήματος των κομμάτων της για 6μηνη αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης, η κατάσταση προδιαγράφεται εξαιρετικά ασταθής για τις επιδιώξεις των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.

Επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, όπως και 2 Αμερικανοί στρατιώτες, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το μεσημέρι, σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Μπαϊτζι, βορείως της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που από το σημείο περνούσε φάλαγγα αμερικανικών οχημάτων. Νωρίτερα, αντάρτες εξαπέλυσαν αυτοπροωθούμενες οβίδες κατά αμερικανικών τανκ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Νωρίς το πρωί, βορείως της Βαγδάτης σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας. Το χτεσινό απολογισμό συμπληρώνει η ανακοίνωση των ιρακινών αρχών ότι, τουλάχιστον, 40 Ιρακινοί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με πλοιάριο ποτάμι στο βόρειο Ιράκ, με στόχο να πλησιάσουν τα σύνορα της Τουρκίας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές κατοχικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Βαγδάτης και της Νατζάφ, αντάρτες ανατίναξαν στην περιοχή της επαρχίας Βαβυλώνας, στο επίκεντρο δηλαδή των επιχειρήσεων, πετρελαιαγωγό. Ο αγωγός συνέδεε τα διυλιστήρια της Ντόρα με εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Μουσαγίμπ, με αποτέλεσμα ολόκληρη η επαρχία της Βαβυλώνας να βυθιστεί στο σκοτάδι.

Εσωτερικές αντιπαραθέσεις στους σιίτες

Κατέρρευσαν χτες, μετά από αρκετές ημέρες, οι συνομιλίες μεταξύ όλων των σιιτικών πολιτικών και θρησκευτικών σχηματισμών που στόχευαν στην κατάρτιση μιας κοινής λίστας υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές της 30ής Ιανουαρίου. Οπως έγινε γνωστό οι συνομιλίες συντονίζονταν από βοηθούς του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι.

Με βάση τις καταγγελίες των εκπροσώπων 38 μικρότερων πολιτικών σιιτικών κομμάτων, που αποχώρησαν από τις συνομιλίες, στις υψηλότερες θέσεις της εκλογικής λίστας, οι οποίες και διασφαλίζουν την εκλογή στο νέο Κοινοβούλιο, προωθούνταν «ακραία στοιχεία». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, το σύνολο των υποψηφίων που απαρτίζουν τη λίστα είναι 275. Από αυτές, μόνο οι 10 παραχωρήθηκαν στα 38 μετριοπαθή σιιτικά κόμματα, ενώ το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «Ντάουα» εξασφάλισε 27, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ 33, οι υποστηρικτές του Μουκτάντα Σαντρ 27 και οι υπόλοιπες θέσεις «φυλάσσονταν» για ανεξάρτητους που πρόσκεινται, όμως, σε κάποια από αυτές τις οργανώσεις.

«ΗΠΑ - Βρετανία ευθύνονται για την καταστροφή»

Τις κατοχικές δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «φωτογραφίζει» ως υπευθύνους για την «πλήρη διάλυση και καταστροφή που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας στο Ιράκ» η έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η βρετανική ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Medact». Οι γιατροί της οργάνωσης όργωσαν το Ιράκ, τους τελευταίους δύο μήνες, και συγκέντρωσαν πληθώρα στοιχείων σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις, όπως και με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, το σύστημα Υγείας στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερο σήμερα από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Το 12% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής, έλλειψης φαρμάκων και εξειδικευμένου προσωπικού. Η έκθεση επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δοτή ιρακινή κυβέρνηση και στις κατοχικές δυνάμεις επειδή δεν έχουν κάνει κανένα σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της ανακατασκευής των νοσοκομείων και της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. Εντονα αντέδρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση είναι άδικη γιατί δεν επιρρίπτει τις ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους «που είναι οι αντάρτες και οι τρομοκράτες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Δύο ελικόπτερα του ίδιου τύπου, του «Mi-8», έχουν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην ανατολική Ρωσία, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα επιβατικό αεροσκάφος συντρίφτηκε στην κεντρική Ινδονησία χτες, παρασύροντας στο θάνατο 31 επιβαίνοντες και τραυματίζοντας άλλους τουλάχιστον 60.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια δεύτερη δοκιμή, αυτή τη φορά του μέσου βεληνεκούς και με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης πυραύλου «Ακάς» έκαναν χτες επιστήμονες του στρατού στην Ινδία, μία ημέρα μετά από αντίστοιχη δοκιμή στο Πακιστάν.

ΛΑΓΚΟΣ.-- Σε στρατοδικείο παραπέμπονται τρεις αντιστράτηγοι στη Νιγηρία, με την κατηγορία ότι ευθύνονται για την «εξαφάνιση» ενός υπό ρωσική σημαία νιγηριανών συμφερόντων πλοίου «MT African Pride», ενός τάνκερ γεμάτου πετρέλαιο. Είναι η πρώτη δίκη στην 7η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό του κόσμου χώρα, η οποία στέναζε υπό ανηλεείς χούντες ως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, εναντίον στρατιωτικών για διαφθορά.

ΑΓΚΥΡΑ.--«Ερευνα» διέταξε το Κοινοβούλιο της Τουρκίας για τη δολοφονία ενός 12χρονου παιδιού και του 35χρονου πατέρα του από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας την 21η Νοεμβρίου στο Μαρντίν. Οι αρχές μέχρι στιγμής ισχυρίζονται ότι οι δύο έπεσαν νεκροί από διασταυρούμενα πυρά στρατιωτών που καταδίωκαν Κούρδους «τρομοκράτες». Τα στοιχεία λένε άλλα: στο κορμάκι του δωδεκάχρονου βρέθηκαν τουλάχιστον 12 σφαίρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--«Ισοδύναμη με βασανιστήρια» χαρακτηρίζει τη μεταχείριση των κρατουμένων του στρατού των ΗΠΑ στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Σύμφωνα με τη «Νιου Γιορκ Τάιμς», η Ουάσινγκτον παρέλαβε σχετική έκθεση και απέρριψε τις «αιτιάσεις» αυτές.

«Εκατοντάδες» νεκροί από τις πλημμύρες στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν χτες την κεντρική και νότια νήσο Λουσόν των Φιλιππίνων, κοστίζοντας «εκατοντάδες» νεκρούς. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παρέμεναν συγκεχυμένες. Η «Manila Times» στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, κάνει λόγο για 300 νεκρούς - το Γαλλικό Πρακτορείο και το Γερμανικό έκαναν λόγο για 343 - και 150 αγνοουμένους, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές. Η νέα φυσική καταστροφή που πλήττει τις Φιλιππίνες σημειώνεται μία βδομάδα μετά την τροπική καταιγίδα που σάρωσε τη νησιωτική χώρα, κοστίζοντας κάπου 90 ζωές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διασώστες εντόπισαν χτες βράδυ νοτιοανατολικά του Μπαμιγιάν, στα βουνά του Χίντου Κους, τα συντρίμμια ενός υπενοικιασμένου επιβατικού αεροσκάφους του αμερικανικού στρατού, τύπου «Casa 112», το οποίο αγνοούνταν από το Σαββατοκύριακο, και τις σορούς «αρκετών» από τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, στο μεταγωγικό επέβαιναν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί και τρία μέλη πληρώματος - το ποιοι ήταν, το πού μετέβαιναν και τι αποστολή εκτελούσαν φυσικά δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», δεν υπήρξαν επιζώντες ανάμεσα στους επιβαίνοντες, κατά τοπικό αξιωματούχο, που δήλωσε ότι συντρίμμια του σκάφους βρέθηκαν στο βουνό Μπάμπα, σε υψόμετρο 5.060 μέτρων. Τα αίτια της συντριβής του σκάφους δεν ήταν σαφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ