ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Ποιος αγάς σφάζει καλύτερα;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Επιτέλους!

Ηρθε μια κυβέρνηση να βάλει μια κάποια τάξη.

Είκοσι χρόνια με το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύαμε να γίνουμε έθνος σαπιοκοιλιάδων.

Γύρωστα τρία εκατομμύρια τύποι που δήθεν ζούνε από ένα μισθό το 'χαν ρίξει στα τσιγάρα, στα ποτά και στα ξενύχτια. Ασε που, αν και ανατολίτες, οι μισθοί τους ήταν σε διαρκή σύγκλιση με την ανώτερη φυλή των Ευρωπαίων!

Ετσι όπως πήγαινε το πράγμα είχαν καταργηθεί και οι τάξεις. Υπάρχουν αφεντικά που κερδίζουν κι εργάτες που χάνουν; Οχι, εδώ υπάρχει ένα κράτος που πληρώνει τζάμπα μισθούς και ένας περιούσιος λαός που καταναλώνει τα έτοιμα.

Γι' αυτό,λοιπόν, έγινε με ανακούφιση δεκτή η ανακοίνωση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2005. Επιτέλους πυγμή. Να μπουν μερικά πράγματα στη θέση τους. Το κεφάλαιο πρέπει να κερδίζει. Αρα όχι αυξήσεις στους μισθούς. Και οι ηλικιωμένοι πρέπει να δουλεύουν. Κι όχι να καλομαθαίνουν με τις παχυλές συντάξεις. Κι όσοι επιμένουν στην κραιπάλη να πληρώσουν!

Μας δουλεύουν χοντρά; Μπα! Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Εδώ εμφανίζονται οι πρωτομάχοι της διαρκούς λιτότητας να ανακαλύπτουν σήμερα τη λιτότητα! Εδώ η ΓΣΕΕ των «κοινωνικών διαλόγων» και των αλλεπάλληλων δίχρονων «παγωμένων» συμβάσεων επιχειρεί να εμφανιστεί ως Ντ' Αρντανιάν των εργατικών κατακτήσεων.

Καταπώς λέει κι ο στίχος, «το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο».

Αυτόπου εμφανίζεται στα εξάστηλα ως κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορά στο ότι και αυτή έρχεται να πάρει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους.

Είναι «ασκήσεις επί χάρτου» η πιστή συνέχιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Τώρα ήρθε «η ώρα της λιτότητας»;

Το ΠΑΣΟΚ και οι εφημερίδες των εργολάβων του θέτουν απλά θέμα διαχειριστή. Το γεγονός ότι υπερασπίζουν τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική ως ό,τι καλύτερο έτυχε στα λαϊκά στρώματα, είναι ακριβώς το βούτυρο που έχει ανάγκη στο μαχαίρι της η ΝΔ για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο κάνοντας παιχνίδι με τη μοιρασιά της πίτας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ»ΤΕΛΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΕΡΔΩΝ: «Η νέα κυβέρνηση κατευθύνεται σε αυστηρή διαχείριση, δεν υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αποδίδει με φειδώ φοροελαφρύνσεις, αποκρούει τα όποια αιτήματα για νέες προσλήψεις, κατευθύνεται σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 16% και οδηγείται σε σημαντική μείωση της εθνικής δαπάνης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» (το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ: «Την απαρχή μιας τριετούς περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, που θα χαρακτηρίζεται από τις περικοπές των δαπανών σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και τη δραστική μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις αλλαγές της φορολογικής κλίμακας που θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών βαρών στα μεσαία εισοδήματα, σηματοδοτεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2005» (η εκτίμηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΦΟΡΟΙ: «Οι αυξήσεις που αναφέρει ο Αλογοσκούφης δείχνουν κατ' αρχήν ότι μιλάμε για σφικτό προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μικρή αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση δαπανών, μείωση ελλειμμάτων. Δε φαίνεται ότι υπάρχουν μέτρα σοκ, αλλά δε φαίνεται και πως θα προκύψει η περίφημη ανάπτυξη για την οποία όλοι κόπτονται. Υπάρχει όμως παντού αύξηση φόρων: Ολα στηρίζονται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, από άμεσους και έμμεσους φόρους» (το ρεπορτάζ στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΥ ΠΑΝΕ μισθοί - συντάξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα της λιτότητας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ήπια και άγρια

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ με λιτότητα και φόρους

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσγείωση στην πραγματικότητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ασκηση επί χάρτου ο προϋπολογισμός 2005

ΤΑ ΝΕΑ: Αυξήσεις 0,3% έγιναν οι υποσχέσεις

Η ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός ανισοτήτων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ με στόχο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και ΟΓΑ

Η ΝΙΚΗ: Μέρες του '89

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ τα φορολογικά βάρη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3,2% σε μισθούς και συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΑΙ στην ανάπτυξη ΟΧΙ στα ελλείμματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ στα συμφέροντα ο Καραμανλής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ για την τραγωδία με τους μαθητές

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ζωή και ελπίδα ο πρωθυπουργός

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΡΟΤΑ... ήπιας κλιμάκωσης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ξανά για την ΟΝΕ!

«Η ελληνική οικονομία παράγει όλο και λιγότερα και καλείται να δώσει σε όλο και περισσότερους. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο κι αν πιέζουν οι συντεχνίες (...). Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην ουσία πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα προσπαθεί να μπει και ουσιαστικά στην ΟΝΕ με πραγματικά νούμερα αυτή τη φορά» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ε, όχι και για όλους...

«Το 2005 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Αυτοί τρώνε χαβιάρι!

«Δύο επιπλέον δισ. ευρώ το κόστος για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2005» (το πρώτο θέμα στη «ΧΩΡΑ»).

Επίσης καπνίζουν και πίνουν

«Δραστική μείωση των δαπανών χωρίς επιβολή νέων φόρων (δεν αποκλείεται πάντως αύξηση της έμμεσης φορολογίας κυρίως σε ποτά και τσιγάρα)» (το πρώτο θέμα στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» - Μήτση).

Είχαν καλομάθει

«Φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για συνέχιση της προσπάθειας για πραγματική σύγκλιση με τις αμοιβές των Ευρωπαίων» (η εκτίμηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Στο ψιλό

«Ισως έχει δίκιο ο Αλογοσκούφης αλλά τότε κάθε Ελληνας πρέπει να πίνει για τον επόμενο χρόνο αδιαλείπτως 5 μπουκάλια ουίσκι την ημέρα, να καπνίζει 10 πακέτα και να κάνει μπάνιο με ...πετρέλαιο για να μαζέψει τα έσοδα που θέλει ώστε να φέρει τον προϋπολογισμό στα ίσα» (ο Παν. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

Και στο δούλεμα

«Οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την εισοδηματική πολιτική αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που θα εξαγγείλουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ