Κλιμακώνουν την εισβολή τους στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης
Εκτός από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους να αλώσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι εταιρίες του κλάδου εξακολουθούν να κερδίζουν από τα συνεχώς αυξανόμενα ασφάλιστρα για τα ΙΧ |
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Γ. Κώτσαλος, σύντομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο την υπογραφή συμβάσεων προκειμένου οι εταιρίες να χρησιμοποιούν για την περίθαλψη των ασφαλισμένων σε αυτές δημόσια νοσοκομεία. Στην πράξη, οι εταιρίες αξιοποιούν τόσο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ρυθμίσεις που κατά τον υπουργό Υγείας θα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση γύρω από ζητήματα συμβάσεων των ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό είναι φανερό ότι οι εταιρίες στοχεύουν σε μείωση του κόστους για τις ίδιες και αύξηση των κερδών τους, χρησιμοποιώντας τις δημόσιες υποδομές.
Ερωτηθέντες σχετικά, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών αναφέρθηκαν στην προώθηση της περίφημης «5ης οδηγίας» για την ασφάλιση στον κλάδο αυτοκινήτου, που προβλέπει το δεκαπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιριών, η οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2007 με πενταετή περίοδο προσαρμογής. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία από τις εκάστοτε αυξήσεις των κατώτατων ορίων, που κάθε φορά αποτελούσε ένα ακόμα πρόσχημα για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι πελάτες των εταιριών μπορούν με... ασφάλεια να προβλέψουν τι τους περιμένει ενόψει του δεκαπλασιασμού των κατώτατων ορίων.
Οσο για τις επόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλίστρων αυτοκινήτων, οι ίδιοι οι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι δε θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Βέβαια, ο καθένας ξέρει ότι στην πράξη αυτό δε σημαίνει τίποτα, όταν πέρσι που οι ίδιοι έκαναν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 5%-7% οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Ζητούν το «ελεύθερο» ακόμη και μέσα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Το «ελεύθερο» για εξορυκτικές δραστηριότητες, ακόμη και σε επίσημα προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αξιώνει ανάμεσα σε άλλα ο «Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων». Αντλώντας επιχειρήματα από την επίσημη προπαγάνδα των κυβερνώντων και του μεγάλου κεφαλαίου φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν ανοιχτά και απροκάλυπτα την εναρμόνιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με τα κριτήρια της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στο όνομα της «ανάπτυξης» (!).
Από τα... «σημαντικότερα αιτήματά» τους, όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι, είναι και τα παρακάτω:
Την αγανάκτησή τους για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής λιτότητας που ασκείται από την κυβέρνηση σε βάρος του κλάδου, αλλά και γενικότερα για όλους τους ΕΒΕ, εξέφρασαν τα μέλη του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης στη γενική τους συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Στη συνέλευση συζητήθηκαν ορισμένα προβλήματα που ο Σύνδεσμος θεωρεί ιδιαίτερα οξυμένα και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετούν τον κλάδο, τη μικρή επιχείρηση και τους αυτοαπασχολούμενους.
Ζητούν φορολογική μεταρρύθμιση με κέντρο τη φορολόγηση με βάση τα πραγματικά εισοδήματα. Ενταξη της βιοτεχνίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προστασία της ντόπιας παραγωγής, η πολιτεία να συμμετέχει στην κοινωνική ασφάλιση με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 της εισφοράς και στο 1/3 ο ασφαλισμένος κλπ.
Ακόμη δηλώνουν την απόφασή τους, σε συνεργασία με τα άλλα πληττόμενα στρώματα του πληθυσμού, να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτό που τους στερούν, αυτό που τους ανήκει.
Προτάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις επισιτισμού, επεξεργάζεται κοινή επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε σε σύσκεψη των προεδρείων των δύο οργανώσεων, μαζί με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου του επισιτισμού.
Για τη λειτουργία μιας επιχείρησης του κλάδου απαιτούνται σήμερα περίπου 15 διαφορετικές άδειες και αρκετός χρόνος. Η επιτροπή προσανατολίζεται στη διαμόρφωση αιτημάτων για τη μείωση του χρόνου και του αριθμού των αδειών ή τη δυνατότητα συγκέντρωσης σε μια υπηρεσία της αρμοδιότητας για την έκδοσή τους.
Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή
Το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών και της διάθεσης της φετινής παραγωγής σιτηρών έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει άμεσα μέτρα για την προάσπιση του εισοδήματος των σιτοπαραγωγών.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζεται ότι περίπου 1.000.000 τόνοι σιτηρών φετινής σοδειάς παραμένουν απούλητα παρότι η τιμή του σιταριού είναι χαμηλότερη κατά 25% σε σχέση με πέρσι. Αναφορά γίνεται επίσης και στο γεγονός ότι οι μεγαλέμποροι μεγαλοεισαγωγείς κάνουν αθρόες εισαγωγές σιτηρών από άλλες χώρες. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη αγανάκτηση στους σιτοπαραγωγούς που βλέπουν πως από το κύκλωμα σιτάρι - αλεύρι - ψωμί θησαυρίζουν οι μεσάζοντες, οι αλευροβιομήχανοι και οι μεγαλοαρτοποιοί, οι οποίοι έφτασαν την τιμή του ψωμιού στο 1,60 - 1,70 ευρώ/κιλό.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
-- Τι ενέργειες θα κάνει για τη διάθεση των σιτηρών με ικανοποιητικές τιμές και τη διασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος στους σιτοπαραγωγούς;
-- Τι ενέργειες θα κάνει για να περιορίσει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών;