Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χτες για το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών:
«Βρισκόμαστε 15 μέρες πριν τις εκλογές και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνει τελικά ντιμπέιτ. Ακούγεται ότι θα γίνει μια συζήτηση με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων και μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Για μας αυτό δεν είναι κατανοητό. Να γίνουν μία και δύο και τρεις συζητήσεις, αλλά με όλους μαζί. Τι είναι οι δύο τους; Επειδή είναι μεγάλα κόμματα; Στην εκλογική μάχη πρέπει να υπάρχει ισοτιμία. Εμείς λέμε να γίνει διάλογος με ελεύθερη συζήτηση, απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα. Δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν ακόμα και ερωτήσεις εχθρικές, αλλά να απαντήσουμε εμείς και ο κόσμος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει και να αποφασίσει με βάση αυτά που λέμε εμείς και όχι αυτά που λένε οι άλλοι για μας. Ζητάμε μία και δύο συζητήσεις, όσες μπορούν να γίνουν, με ελεύθερη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, χωρίς την παρέμβαση των κομμάτων, χωρίς να δοθεί λίστα δηλαδή για να επιλέξουμε. Αν δοθεί λίστα θα το κάνουμε, αλλά δε θέλουμε να γίνει με αυτή τη διαδικασία».
Στη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό - πιθανότατα μία - και τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών. Παράλληλα, η διεξαγωγή του «ντιμπέιτ» συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο δικομματικής εντυπωσιοθηρίας.
Στη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων Τύπου κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε συμφωνία, αφού ο Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε μία ή δύο συζητήσεις μεταξύ όλων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενώ ο Σπ. Βούγιας επέμεινε σε μία τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα γίνει μία τηλεοπτική συζήτηση με τη συμμετοχή των «τεσσάρων» πολιτικών αρχηγών, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος», όπως λένε, για μια δεύτερη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε υπέρμαχος του ισότιμου διαλόγου και πολέμιος του «δικομματικού παιχνιδιού»(!), ενώ δικαιολογώντας την άρνησή του για αναμέτρηση μεταξύ των δύο μονομάχων υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ στις βουλευτικές κρινόταν ...ποιος από τους δύο (Καραμανλής ή Παπανδρέου) θα κυβερνήσει!
Η πρόταση που έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ήταν, «να γίνει μία ή και δύο, αν χρειαστεί, συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Συζητήσεις ελεύθερες με πρόσβαση των κομμάτων σε αυτόν το διάλογο».
Μάλιστα, επικαλέστηκε τους «προβληματισμούς» του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, που, όπως είπε, «κατήγγειλαν δικομματικό παιχνίδι», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίζει δικομματικό παιχνίδι».
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ γιατί πριν τις βουλευτικές εκλογές, «όταν ο ελληνικός λαός εκαλείτο να κρίνει ποιος από τους δύο πολιτικούς ηγέτες των μεγάλων κομμάτων θα εκλεγεί πρωθυπουργός», δε δέχτηκε το διάλογο που «ζητεί σήμερα». «Ολα τα κόμματα, ισοτίμως, μπορεί να μετέχουν σε αυτόν το διάλογο, σε συζήτηση -ξαναλέω - ελεύθερη, θέση την οποία είχαμε εκφράσει και, προεκλογικά, στις εθνικές εκλογές και επαναλαμβάνουμε και τώρα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας επίσης ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε αποκλείσει τα «μικρότερα κόμματα» σε ένα μεγάλο ποσοστό από τη διαφήμισή τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ στη διακομματική επιτροπή, που συγκλήθηκε πριν από λίγες μέρες, πρότεινε ο χρόνος των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ των κομμάτων «να μοιραστεί ισόποσα στο 50% μεταξύ όλων των κομμάτων και το υπόλοιπο 50% κατ' αναλογίαν».
Πλήρη υπαναχώρηση της ΝΔ όσον αφορά στην αποδοχή της πρότασης του Γ. Παπανδρέου για μια χωριστή συζήτηση - επιπλέον της συζήτησης όλων των πολιτικών αρχηγών - ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε από την πλευρά του ο Σπ. Βούγιας. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στη διεξαγωγή αυτής της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ των «δύο», γιατί «μπορεί να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και να αυξήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων». Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, πάντως, να γίνει το «ντιμπέιτ» με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, «με όρους ανοιχτούς και ελεύθερους, χωρίς περιορισμούς στη θεματολογία».
Οσο για την πρόταση του ΣΥΝ για μια επιπλέον συζήτηση με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, ο μεν Θ. Ρουσόπουλος μάλλον δεν τη θεωρεί απαραίτητη επειδή καθημερινά γίνονται τέτοιες τηλεοπτικές συζητήσεις, ο δε Σπ. Βούγιας δήλωσε «ανοικτός σε κάθε συζήτηση».
Πανικό προκαλεί στις Βρυξέλλες το ορατό ενδεχόμενο μικρής συμμετοχής των «Ευρωπαίων πολιτών» στις ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι αυτό είναι πλήγμα στη «νομιμοποίηση» του Ευρωκοινοβουλίου, του μόνου οργάνου που εκλέγεται από τους πολίτες.
Η Κομισιόν εξέφρασε χτες «ανησυχία» για την απροθυμία που δείχνουν οι λαοί της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, όπως δείχνει και μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση.
«Υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επιθυμούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, εκτός των άλλων και για να δοθεί στο Κοινοβούλιο το μέγιστο της δημοκρατικής νομιμοποίησης», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ο Μ. Μαν κλήθηκε να σχολιάσει την τελευταία σφυγμομέτρηση που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (45%) έχουν αποφασίσει ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. «Εχουμε ακόμα μπροστά μας δύο - τρεις εβδομάδες και ελπίζουμε ότι οι εκλογείς θα κινητοποιηθούν, παρά τα χαμηλά ποσοστά που δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, αντίθετα μάλιστα αυτά τα ποσοστά πρέπει να προτρέψουν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες», τόνισε ο Μ. Μαν.
Η αποφασιστικότητα πάντως των εκλογέων να ψηφίσουν ποικίλλει από χώρα σε χώρα: Στο Βέλγιο το 76% των πολιτών δήλωσε ότι θα προσέλθει στις κάλπες, με δεδομένο ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική στη χώρα.
Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με ποσοστό 73% και έπονται η Γαλλία με 49%, η Γερμανία με 42%, η Βρετανία με 32%, ενώ από τα νέα μέλη της ΕΕ τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, αφού για παράδειγμα στη Σλοβακία μόνο το 27% των πολιτών ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, στην Εσθονία το 26% και στην Τσεχία το 20%.