ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Λήξαν» το θέμα Σουφλιά...

«Τέλος» στην εσωστρέφεια και στο σίριαλ των «προσωπικών δηλώσεων», που σκιάζουν την «εικόνα» της κυβέρνησης, επιχειρεί να δώσει ο Κ. Καραμανλής.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κήρυξε «λήξαν» το θέμα που προέκυψε από τους «προβληματισμούς» που εξέφρασε ο Γ. Σουφλιάς για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο ο προβληματισμός παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στην αντιμετώπιση «προσωπικών δηλώσεων» στο μέλλον. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι δημιουργείται ζήτημα που, έμμεσα έστω, αναδεικνύει την ύπαρξη «προβλήματος συντονισμού», γεγονός που υποδηλώνει τις ευθύνες του ίδιου του Κ. Καραμανλή. Ωστόσο, θεωρούν ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον έλεγχο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λήψη «διορθωτικών μέτρων» θα έρθει μάλλον μετά τις ευρωεκλογές.

«Ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε συγκεκριμένους προβληματισμούς, για τους οποίους μίλησε όχι μόνο στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά και σε δήλωσή του, διευκρινίζοντας, ακριβώς, τι εννοούσε, αμέσως μετά. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει λήξει», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια αντίδραση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε τον παραμικρό σχολιασμό για τις «παρενέργειες» των δηλώσεων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τόσο στην εικόνα της κυβέρνησης όσο και στην ίδια την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οταν λέω ότι έχει λήξει το θέμα, έχει λήξει», τόνισε. Παράλληλα, επανέλαβε πως η ΝΔ, «και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι με όλες τις δυνάμεις στηρίζει την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα».

Απέκρουσε επίσης την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Σουφλιά είναι προάγγελος μέτρων λιτότητας από το προσεχές φθινόπωρο, παραπέμποντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στην κόντρα της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, και της προέδρου της «Αθήνα 2004» για τον συντονιστή της πρωτεύουσας στη διάρκεια των Αγώνων, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα κυβερνητική απόφαση.

«Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δε σημαίνει ότι δε θα οδηγηθεί σε λύση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «έχουν βρεθεί λύσεις για πολύ σημαντικότερα προβλήματα» και ότι «θα λυθεί και αυτό».

«Πυροσβεστική» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσον αφορά στην απουσία της «οικογένειας» Μητσοτάκη από την προχτεσινή φιέστα στο Ζάππειο για τη διακήρυξη ενόψει ευρωεκλογών, εξαιτίας της παρουσίας του Αντ. Σαμαρά. «Δεν εγείρεται πολιτικό ζήτημα», είπε.


Τελευταίο «χαίρε» στο σ. Θάνο Ζαφειρόπουλο

To τελευταίο «χαίρε» είπαν, χτες το απόγευμα, συναγωνιστές, σύντροφοι, φίλοι και οι συγγενείς του, στο σύντροφο Θάνο Ζαφειρόπουλο, από το κοιμητήριο της Βουλιαγμένης όπου και κηδεύτηκε.

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, για τη ζωή και τη δράση του Θ. Ζαφειρόπουλου, εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» που ο σύντροφος τίμησε ως αρχισυντάκτης την περίοδο της κατοχής (1943-44) και με τη μεταπολίτευση την περίοδο 1974 - '78, μίλησε ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και την ΕΣΗΕΑ μίλησε ο παλαίμαχος αντιστασιακός δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσφορά του στον αγώνα του λαού μας την περίοδο της Κατοχής αλλά και μετά με το δημοσιογραφικό του έργο, για την αληθινή και σωστή ενημέρωση. Ιδιαίτερα σημείωσε το παράδειγμα της δημοσιογραφίας που αφήνει στους νεότερους συναδέλφους δημοσιογράφους.

«Σε όλη σου τη ζωή πάλεψες και στάθηκες ορθός. Πάλεψες και έμεινες πιστός στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά της προόδου, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Αντεξες σε όλες τις δυσκολίες, τους κατατρεγμούς και τις δοκιμασίες. Πρόσφερες όπου βρέθηκες και όπου σ' έταξε το Κόμμα σου, το ΚΚΕ. Εδωσες για την υπόθεση του κομμουνισμού τον καλύτερο εαυτό σου. Και έφυγες αταλάντευτος, ανυποχώρητος και γενναίος», υπογράμμισε ο Γιώργης Μωραΐτης, αποχαιρετώντας το σύντροφο Θ. Ζαφειρόπουλο. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική του διαδρομή και πορεία, από το 1911 που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και, κατόπιν πρόσφυγας όπου έζησε και μεγάλωσε στο Βόλο. «Με την ένταξή του στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, απ το 1943 μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Με τη δημοσιογραφική του δουλιά στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Καρύτσα και ως αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" αλλά και με τη δουλιά του σε άλλες εφημερίδες του αγώνα, στην παρανομία και τη νομιμότητα». Και ο Γ. Μωραίτης κατέληξε: «Ανήκες σύντροφε, συναγωνιστή, φίλε και συνάδελφε Θάνο στην ηρωική γενιά των δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης. Στους αγωνιστές εκείνους που με τη δράση και το έργο τους αναδείχτηκαν στη μαχόμενη δημοσιογραφία. Θα σε θυμούμαστε και θα μας εμπνέεις, με το έργο και την τίμια στάση σου, παντοτινά».

Εκτός από την αντιπροσωπεία του «Ρ», στην κηδεία παραβρέθηκε, αντιπροσωπεία των Αντιστασιακών δημοσιογράφων και από την ΕΣΗΕΑ ο β' αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Ράμμος. Ενώ, ανάμεσα στα στεφάνια ξεχωρίσαμε εκείνα της ΚΕ του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», της αγαπημένης του εφημερίδας, της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

  • Η αγαπημένη σύζυγος του Θάνου Ζαφειρόπουλου, Θώμη, στη μνήμη του, προσφέρει στο «Ρ» το ποσό των 100 ευρώ.
  • Στη μνήμη του αγωνιστή, συντρόφου και συναδέλφου Θανάση Ζαφειρόπουλου, η ΚΟ Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, αντί για στεφάνι, καταθέτει στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Εκτονώνεται η κρίση

Το πρώτο «βήμα» εκτόνωσης της κρίσης Εκκλησίας - Πατριαρχείου έγινε χτες, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της κυβέρνησης, με την υπερψήφιση από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος της εισήγησης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το επόμενο βήμα είναι η σύγκληση της διευρυμένης Συνόδου του Πατριαρχείου, για να άρει το μέτρο της διακοπής κοινωνίας του αρχιεπισκόπου με τον πατριάρχη.

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας «διακήρυξε το σεβασμό και τήρηση του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 και όλων των διατάξεων της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928». Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν ψήφισε τη συμφωνία. Ολοι οι ιεράρχες της «Παλαιάς και Β. Ελλάδας ευρίσκονταν παρόντες και στήριξαν τον αρχιεπίσκοπο χωρίς να τεθεί θέμα να είναι ο αρχιεπίσκοπος προεδρεύων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Μονεμβασίας Ευστάθιος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι 4 νεοεκλεγμένοι μητροπολίτες ως μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης. Μετά τη Σύνοδο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μίλησε στους δημοσιογράφους για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος - Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Μ. Γιαννάκου, χαιρέτισε τη θετική, όπως χαρακτήρισε, εξέλιξη. «Η κυβέρνηση, είπε, ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του οικουμενικού ρόλου και του διεθνούς κύρους του Πατριαρχείου, καθώς επίσης και για την ενίσχυση του ρόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Και πρόσθεσε ότι διασφαλίζει τη νομιμότητα στο πλαίσιο του συστήματος σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Και το Πατριαρχείο, χτες, εξέφρασε με ανακοίνωση την ικανοποίησή του για την απόφαση.

Ο αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του στη Σύνοδο αναφέρθηκε στο «ιστορικό» της πρότασης: το Πατριαρχείο δεν παρέμεινε στην από κοινού συμφωνία των δύο Εκκλησιών της 26 Απρίλη που υπερψηφίστηκε από την Ιεραρχία, αλλά εισηγήθηκε πρόταση για «σεβασμό και τήρηση του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του '28». Ακόμα, επισήμανε την απουσία ρητής αναφοράς στην υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος να τηρεί την έννομη τάξη. Η υπουργός είπε ότι είναι αυτονόητη. Στη συνέχεια και αυτή η πρόταση, συμπληρώθηκε στο σημείο περί σεβασμού και τήρησης της Πράξης του '28 «όλων των διατάξεων της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του '28», μετά από πρόταση του πατριάρχη. Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η αυτονόητη προϋπόθεση και τήρηση της αποδοχής της πρότασης που εισηγείται δε σημαίνει «υποθήκευση ή κηδεμόνευση ή και συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της Ελλάδος, την οποία ουδέποτε θ' ανεχτούμε».

Σε δηλώσεις τους ορισμένοι ιεράρχες... μίλησαν για «μανδύα εκκλησιαστικού ηγέτη» που φορά σήμερα ο αρχιεπίσκοπος, όπως είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων. Για «ανοιχτή κερκόπορτα» για προβλήματα στο μέλλον έκανε λόγο ο μητροπολίτης Περιστερίου, ενώ ο μητροπολίτης Καλαβρύτων είπε ότι «από σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υπό κηδεμονία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ