ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
Η «μεγάλη ανατροπή»

Ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που μεταλλάσσεται σε σοσιαλνεοφιλελεύθερη, αναγορεύεται σε αιχμή του δόρατος του πολυεθνικού κεφαλαίου

Του ΓιάννηΙωάννου από το«Εθνος»
Του ΓιάννηΙωάννου από το«Εθνος»
«Από καιρό πιστεύω ότι οι σημαντικές τομές χρειάζονται ευρύτερη συσπείρωση. Διάλογο της δημοκρατικής μας παράταξης με τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου να προχωρήσουν μπροστά. Η θετική ανταπόκριση της Μαρίας Δαμανάκη, του Στέφανου Μάνου, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, του Μίμη Ανδρουλάκη με πείθει για την ωρίμανση των συνθηκών της μεγάλης ανατροπής». Το απόσπασμα από το περιβόητο «προσωπικό» ημερολόγιο του Γ.Α. Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το πού το πάει ο νεόκοπος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο χαρακτήρας των «τομών» και της «μεγάλης ανατροπής», που οραματίζεται προκύπτει σαφέστατα, πέρα από τ' άλλα, από τις δυνάμεις που «συσπειρώνει» για την επίτευξή τους.

Στη νεοφιλελεύθερη αυτή συσπείρωση δεν τίθεται θέμα ηγεμονίας, ή ποιος βάζει τη σφραγίδα του. Αν, δηλαδή, είναι το ΠΑΣΟΚ ή οι γνωστοί εκφραστές του άγριου νεοφιλελευθερισμού. Η συναντίληψη είναι δεδομένη, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο από καιρό να κάνει το άλμα της ολοκληρωτικής νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης. Φυσικά, δεν είναι έργο αποκλειστικά του νέου ηγεμόνα, όσο και αν αρέσκεται ο ίδιος να το πιστεύει, αλλά στρατηγική επιλογή όχι μόνο της εγχώριας πλουτοκρατίας. Ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που μεταλλάσσεται σε σοσιαλνεοφιλελεύθερη, αναγορεύεται σε αιχμή του δόρατος του πολυεθνικού κεφαλαίου για την ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Χρήσιμη, μάλλον, είναι η υπόμνηση πως βασική αρχή του νέου μανιφέστου του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) είναι πως η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Πρόκειται για τη θεωρητική κάλυψη της κατεδάφισης του λεγόμενου κράτους πρόνοιας. Μετά από αυτό, θεωρείται αδιανόητο το κράτος να διαθέτει μηχανισμούς για την αντιμετώπιση «έκτακτων καιρικών φαινομένων», όπως η χιονόπτωση ή οι καταιγίδες...«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... Εκτός και αν «εγκλωβιστούν» εκείνοι από τη λαϊκή οργή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΡΥΟ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ...«Αλλά ανεξάρτητα από τα πρόσωπα υπάρχουν οι αρχές και οι θέσεις. Και με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν έχω πάρα πολλές ενστάσεις. Π.χ. μου προκάλεσε κατάπληξη που νεοδημοκρατικά φύλλα κατακεραυνώνουν εν συγχορδία τις προτάσεις που κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για απελευθέρωση επαγγελμάτων, απελευθέρωση ωραρίου, ευελιξία στην αγορά εργασίας. Τελικά, στο επίπεδο αυτό, ποιος είναι ακριβώς φιλελεύθερος;» (Α. Ανδριανόπουλος -Συνέντευξη στο «ΕΘΝΟΣ»)

ΚΡΥΟ «ΝΑΙ»... «Ενα... κρύο "ναι" ήταν η πρώτη υποδοχή των κ.κ. Στ. Μάνου και Αν. Ανδριανόπουλου από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Μετά το αρχικό μούδιασμα οι περισσότεροι συμφωνούν πως και αυτή η συνεργασία υπηρετεί την "επιχείρηση διεύρυνση". Δεν παραλείπουν ωστόσο να σημειώσουν ότι "στην εκκλησία μπορεί να 'ρθεί όποιος θέλει, στο ιερό, όμως, δεν μπαίνουν όλοι", για να επισημάνουν πως οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ δεν μπορούν να καθορίσουν το πρόγραμμα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ». («ΝΕΑ»)

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ «ΚΙΝΔΥΝΟΙ»... «Σ' ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι το ΠΑΣΟΚ το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, η θέληση για τη διατήρηση στην εξουσία έχουν "ποτίσει" όχι μόνο τα κορυφαία στελέχη του, τα οποία "την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι" υποστήριξαν τη διεύρυνση προς τα δεξιά, αλλά και τα μέλη και τους φίλους και τους ψηφοφόρους του. Ολοι αυτοί θα στηρίξουν τελικά το κόμμα τους μέχρι τέλους. Ο μεγάλος κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι να χάσει τους προερχόμενους από την Αριστερά ψηφοφόρους που σκέφτονταν να το ψηφίσουν» (Πάνος Σώκος -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΥΣΚΟΛΗ ΨΗΦΟΣ...«Είναι δύσκολο να πιστέψει και ο πλέον αφελής ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλεπάλληλα λάθη εκτιμήσεων και χειρισμών. Είναι δύσκολο να πιστέψει ότι με την ψήφο του ο κάθε ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θα νομιμοποιήσει ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά πολιτικά πρόσωπα που ακυρώθηκαν από το λαό και αποβλήθηκαν από τους "φυσικούς" πολιτικούς τους χώρους.... Ολες αυτές οι επιλογές που ξεκίνησαν εδώ και λίγες εβδομάδες αποβλέπουν στην αποϊδεολογικοποίηση, στην αποθεσμοποίηση και στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα "μόρφωμα" χωρίς σαφή κοινωνική αναφορά, χωρίς αρχές και σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις» (Μενέλαος Γκίβαλος - μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ.

ΝΕΑ: ΤΕΣΤ «ΚΥΠΡΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΒΗΜΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - Γ. Παπανδρέου-Κ. Καραμανλής στηρίζουν λύση.

ΕΘΝΟΣ: Α. Ανδριανόπουλος: ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑ ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΕ ΓΙΩΡΓΟ-ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ...ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ» Η ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ (φωτό Μαργαρίτας Παπανδρέου)

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ «ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΥ»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Αντ. Σαμαράς: ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

Η ΧΩΡΑ: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΑΔΕΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, κ.α.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ερχεται καταιγίδα σε Υγεία-Πρόνοια - ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αεροδρόμιο «Μακεδονία» - ΝΕΚΡΩΝΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Πύργου Ελέγχου -Αεροσκαφών.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι εκτιμήσεις του... «Προφανώς, ο κ. Παπανδρέου έκανε τις δικές του εκτιμήσεις. Με όπλο τη δύναμη του ονόματός του και με πρωτοφανή νομιμοποίηση και ισχύ θεωρεί -ίσως αλαζονικά- ότι έχει την άνεση να θρυμματίσει τα ηθικοπολιτικά στερεότυπα της παράταξής του. Προεξοφλεί ότι η δυσφορία που εκδηλώνεται στη βάση σταδιακά θα εκτονωθεί και θα αφομοιωθεί» (Στ. Λυγερός -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αναθεώρηση βασικών αρχών. «Οι επιλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο δραστικό μετασχηματισμό του προοδευτικού πολιτικού χώρου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Στις μετεκλογικές ζυμώσεις θα τεθούν ξανά σε συζήτηση βασικές ιδεολογικές παραδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Στη διαδικασία παρόμοιων αναζητήσεων έχουν εισέλθει και άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα» (Αλέξης Καλοκαιρινός - ΝΕΑ).

Στο δρόμο του Μπλερ. «Για όσους παρατηρούσαν τα ευρωπαϊκά πράγματα η ιστορία της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς τους φιλελεύθερους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εχει προηγούμενα πολλά στην Ευρώπη. Πιο ορατό παράδειγμα είναι η μετάλλαξη των Εργατικών υπό τον Τόνι Μπλερ, πιο χτυπητό η σημαντική στροφή στο φιλελευθερισμό του σοσιαλιστικού κόμματος που είχε χτίσει το πιο πετυχημένο κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη, του σουηδικού» (Πάσχος Μανδραβέλης - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Επικίνδυνη κοσμοθεωρία. «Η πρόσφατη πρόταση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου περί ενοποίησης των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας είναι μια πρόταση που παραπέμπει σε μια πολύ επικίνδυνη κοσμοθεωρία, ήδη ευρύτατα διαδεδομένη στη Δύση, που σχεδόν εξομοιώνει τον άνθρωπο με το εισόδημά του... Πάντα τα εκπαιδευτικά συστήματα μεταρρυθμίζονταν για να συμβαδίσουν με την κοινωνικό - οικονομική εξέλιξη. Αλλά χωρίς να συρρικνώσουν τόσο τη γενική μόρφωση. Ενοποίηση παιδείας -εργασίας σημαίνει νοσηρή προσκόλληση στην υλικο-τεχνική ανάπτυξη, που -έτσι και αλλιώς- δεν κατάφερε να χτίσει έναν κόσμο ανθρωπινότερο» (Τασούλα Καραϊσκάκη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ