ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΝΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Προεόρτια νέων αντεργατικών αλλαγών

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας σφυροκόπησε το νέο αντεργατικό κατασκεύασμα, που υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ενα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση χτες από την κυβέρνηση με την ψήφιση επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές του λεγόμενου «μίνι-ασφαλιστικού» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση, σχολιάζοντας δηλώσεις του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε κατηγορηματικά το νομοθέτημα, ενώ ο εισηγητής του Τάκης Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν με αγώνες τις αντι-ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο χτυπά βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για ρύθμιση θεμάτων σε αντεργατική κατεύθυνση. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και επιβάλλεται και πρόσθετο χαράτσι 2%. Δηλαδή από 4.050 ένσημα, το πάτε στα 4.500 και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπου βεβαίως σε αυτούς αυξάνεται ο χρόνος που απαιτείται για το δικαίωμα της επικουρικής σύνταξης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της εισφοράς των αγροτών, που προβλέπεται να καθορίζεται με υπουργική απόφαση».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας χαρακτήρισε «δημαγωγία προεκλογικού χαρακτήρα» τη συζήτηση για τη διαδοχική ασφάλιση, αφού όπως είπε «υπολογίζεται πάνω σε πολύ χαμηλές συντάξεις», ενώ οι κυβερνητικές θέσεις διαιωνίζουν το καθεστώς των απωλειών που έχουν οι εργαζόμενοι. Αναφορικά με τη μετάταξη από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, σημείωσε ότι «σκοπός αυτής της μετάταξης είναι η δραστική μείωση των συντάξεων και η αντίστοιχη εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών τους», μιλώντας ενδεικτικά για μείωση της σύνταξης κατά 54,6%, την ώρα που ένας ασφαλισμένος 5ης κλάσης με 15 συντάξιμα χρόνια θα παίρνει σύνταξη 75.000 δραχμών αντί 167.008 που θα δικαιούνταν κανονικά.

Παράλληλα, ο Τάκης Τσιόγκας αποκάλεσε το νομοθέτημα «προεόρτιο νέων αντεργατικών αλλαγών», αφού «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δηλώνει ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος σε σχέση με τις εργοδοτικές εισφορές κατά 30% και ταυτόχρονα η κυβέρνηση το κάνει πράξη μέσα από ένα πλήθος ρυθμίσεων». Ιδιαίτερα, για το δημόσιο τομέα ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «αρνητικές διατάξεις για την επικουρική ασφάλιση», αφού «επιβάλλεται νέα πρόσθετη κράτηση». Τέλος, για τα άρθρα που αφορούν τους γιατρούς του ΙΚΑ, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «εμείς λέμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα», σημειώνοντας ότι η ευθύνη για τη μη μονιμοποίησή τους ως σήμερα ανήκει στο ΙΚΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε το νομοθέτημα «προσπάθεια για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους», δηλώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις «με τη δέουσα ευθύνη και σοβαρότητα». Παράλληλα, ο Δημήτρης Ρέππας φρόντισε να στηρίξει της χτεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το Λαύριο περί απαλλαγής των εργοδοτικών εισφορών σε περίπτωση πρόσληψης αποφοίτων των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των ΤΕΕ, λέγοντας ότι «οι προτάσεις αυτές που ανέπτυξε ο Γ. Παπανδρέου και πολλές άλλες που θα διατυπωθούν είναι στο πνεύμα ακριβώς της πολιτικής που ακολουθούμε». Οσον αφορά τις μετατάξεις από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, σημείωσε ότι «δεν υπονομεύουν την πορεία του ΙΚΑ», αλλά στοχεύουν στο «να καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στον πρωτογενή τομέα». Εκπροσωπώντας τη ΝΔ, ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψηφοθηρικό», ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ η βουλευτής Ιωάννα Στεργίου μίλησε για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εφημερία με χειροκίνητους αναπνευστήρες!

Εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία του και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζει το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Το νοσοκομείο συμμετέχει στη γενική εφημερία του λεκανοπεδίου της Αττικής, εφημερεύοντας κάθε τρεις μέρες τόσο για την εργατική περιοχή, που αποτελεί πέραν των άλλων βιομηχανοποιημένη ζώνη, όσο και για άλλες περιοχές της Αττικής. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όμως σε όλες τις ειδικότητες, κάνουν δραματικές τις συνθήκες, κυρίως στα επείγοντα του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σε κάθε εφημερία κατά μέσο όρο 800 παθολογικά περιστατικά με τρεις εφημερεύοντες παθολόγους και επτά ακόμα γιατρούς υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού για τον ίδιο αριθμό περιστατικών εφημερεύει μόνο ένας νοσηλευτής, ενώ για το σύνολο των επειγόντων εφημερεύουν τρεις νοσηλευτές. Υπάρχουν μάλιστα κλινικές όπως η Β' Παθολογική του νοσοκομείου που κινδυνεύουν με κλείσιμο και λειτουργούν χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού, αφού στην κλινική τρεις επιμελητές πρέπει να καλύψουν 30 εφημερίες το μήνα!

Τεράστιες ελλείψεις όμως υπάρχουν και στον εξοπλισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και εργαζόμενους. Οπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα, χτες κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας χρειάστηκε να γίνει διασωλήνωση σε δυο ασθενείς, αλλά όλοι οι αναπνευστήρες του νοσοκομείου χρησιμοποιούνταν για άλλους ασθενείς και έτσι οι γιατροί αναγκάστηκαν να υποστηρίζουν την αναπνοή των ασθενών με χειροκίνητο μηχάνημα!

Αναβλήθηκε η δίκη του Γ. Μανουσογιαννάκη

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά χτες η δίκη που έχουν «στήσει» οι εφοπλιστικοί και κυβερνητικοί μηχανισμοί, για να δικάσουν στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κι από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η νέα ημερομηνία καθορίστηκε για την άλλη Τετάρτη 28 του Γενάρη.

Το «έγκλημα» του κομμουνιστή συνδικαλιστή είναι ότι προστάτευσε συναδέλφους του από τα δίχτυα του δουλεμπορικού κυκλώματος. Ειδικότερα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης θα συρθεί στο ειδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του, με χαλκευμένες κατηγορίες και βέβαια κατόπιν άνωθεν εντολής, ο ναυτιλιακός πράκτορας Γ. Κωνσταντινίδης. Ας σημειωθεί ότι η παράνομη δράση του Κωνσταντινίδη σε βάρος των ναυτεργατών είναι γνωστή εδώ και χρόνια και έχει καταγγελθεί στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, όμως συνεχίζει να δρα ανενόχλητος...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΤ
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Ολα έδειχναν χτες ότι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΟΤ θα εξελισσόταν σε μια πρώτης τάξης προεκλογική φιέστα, με κύριο ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, δεκάδες υπαλλήλους ως ακροατήριο, καλό φαγητό και προσεγμένη πολυτέλεια στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια». Ομως ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ Α. Παπαδόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του μετά την ομιλία του υπουργού, «πάγωσε» το κλίμα: Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, επειδή οι διατάξεις που προώθησε στη Βουλή το υπουργείο, με τις οποίες ρυθμίζονται εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα ενόψει της «αναδιάρθρωσης» του ΕΟΤ και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, δεν τους ικανοποιούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, από το βήμα της κοπής της πίτας, κατήγγειλε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου ότι τους γνωστοποίησε τις σχετικές διατάξεις την τελευταία στιγμή, πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. Ταυτόχρονα - και αυτή ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - κατήγγειλε το γενικό «μπάχαλο» που κυριαρχεί και τη μη τήρηση - ύστερα από 50 χρόνια - του εθίμου, να κληρώνονται κατά την κοπή της πίτας 30 λίρες στους εργαζόμενους του ΕΟΤ. Σε αντιστάθμισμα, ο Σύλλογος αποφάσισε να κληρώσει 60 κλήρους όπου ο καθ' ένας αντιστοιχεί σε 50 ευρώ!

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του και φεύγοντας έφτασε στο σημείο να πει στον συνδικαλιστή «τι είναι αυτά που είπατε στη γιορτή, εδώ και τρεις μήνες έχουμε διάλογο, δε μου άρεσε αυτό»!

Στάση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στο δρόμο βγαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας την Παρασκευή 23 Γενάρη, μετά από απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κύρια αιτήματα τη σταθερή και πλήρη εργασία, κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ και Ολυμπιακό επίδομα. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στους στύλους του Ολυμπίου Διός και πορεία στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου εκείνη την ώρα θα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών του τουρισμού.

Η απόφαση του Συνδέσμου πάρθηκε σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια εννέα σωματείων μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνει το κλαδικό σωματείο για να οργανώσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Πολύτιμος καρπός αυτής της προσπάθειας είναι ο συντονισμός της δράσης των εννέα σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ