ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
Επικίνδυνα όπλα κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ότι τα χημικά που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις ενάντια σε διαδηλωτές είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, ακόμα και καρκίνο

Χημικά όπλα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο, χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές! Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ» σοκάρουν. Μαρτυρίες των ίδιων των αστυνομικών που χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα. Αποκαλύψεις επιστημόνων για τις ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Χρήση όπλων που έχουν απαγορευτεί ακόμα και σε πολέμους. Μελλοντικοί σχεδιασμοί για τον «εκσυγχρονισμό» των όπλων και της καταστολής από τα Σώματα Ασφαλείας.

Η κρατική τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Να παίρνει «σάρκα και οστά», με μοναδικό στόχο τη διάλυση της λαϊκής αντίδρασης και κινητοποίησης. Για να αντιμετωπιστεί ο ...εχθρός: Οι συνταξιούχοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία, αποδεικνύουν πως τα όπλα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, όχι μόνο δεν είναι ακίνδυνα, όπως διαλαλούν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Κάτι που επισημαίνει στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός.

Για να στηριχτεί η χρήση τους εναντίον διαδηλωτών, τα δακρυγόνα εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση απαγόρευσης και παραγωγής χημικών όπλων, που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002. Οπως τονίζεται, είναι μόνο για καταστολή εσωτερικών ταραχών, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την αλόγιστη χρήση τους.

Eurokinissi

Ο «Ρ» παρουσιάζει ακόμα και μαρτυρίες αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα των χημικών όπλων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι, αν και όταν κάνουν χρήση, φορούν πάντα τα απαραίτητα προστατευτικά, όπως μάσκες, γάντια κλπ. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο σοβαρότερος είναι ο κίνδυνος για τους διαδηλωτές.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για χρήση δακρυγόνων που έχουν λήξει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ομως, αυτές, άρχισαν να γίνονται εντονότερες από ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν εναντίον διαδηλωτών μετά τον ...«εμφύλιο» που ξέσπασε, μεταξύ αστυνομικών και ανδρών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα οι ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν ελεγχθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και δεν έχει διαπιστωθεί - και επίσημα - το μέγεθος της επικινδυνότητάς τους...

ICON

Σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία

Μιλά στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός

Eurokinissi

Πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις, καρκινογενέσεις και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα είναι μερικές από τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν τα χημικά όπλα που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Αυτό επισημαίνει στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός.

Ο επιστήμονας περιγράφει τα άμεσα αποτελέσματα της χρήσης των δακρυγόνων και των ουσιών που περιέχουν. Δακρύρροια, τρέξιμο της μύτης, ερεθισμούς στο δέρμα και δύσπνοια. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, όπως χρήση της «φυσούνας» σε κλειστούς χώρους ή στενούς δρόμους, προκαλείται σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Εκεί, επιβάλλεται η μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο για άμεση χορήγηση οξυγόνου.

Το επόμενο στάδιο μπορεί να είναι παραμονή στο νοσοκομείο για ένα μήνα περίπου, η δημιουργία πνευμονικού οιδήματος, η χημική πνευμονία και σε τελικό στάδιο ο θάνατος (σε περιπτώσεις παραμονής σε χώρο που υπάρχει η ουσία αυτή από 5 έως και 15 λεπτά). Ο Ν. Κατσαρός συμπληρώνει πως έχουν παρατηρηθεί πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις ακόμα και καρκινογενέσεις, όπως έχει προκύψει μετά από μελέτες σε πειραματόζωα. Ακόμα, τονίζει ότι σε περίπτωση που καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα, διασπάται στον οργανισμό και παράγει μία ένωση κυανίου. Πάντως, έχουν παρατηρηθεί και συμπτώματα εγκαύματος του κερατοειδούς με μεγάλη πιθανότητα τύφλωσης όταν έρθει σε άμεση επαφή με τα μάτια.

Πρέπει πάντως να τονίσουμε πως η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε πέρσι τη σύμβαση απαγόρευσης και παραγωγής χημικών όπλων, που είχε αποφασισθεί το 2001 (ΦΕΚ 2991/αρ.35/27-2-2002) σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται τα χημικά αέρια ως μέσα πολέμου και η χρήση τους να τιμωρείται με κάθειρξη (άρθρο 4). Πουθενά όμως δεν αναφέρονται τα δακρυγόνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παράγονται και να χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση που έγινε από τον Γκράχαμ Γουάτσον το 1998 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (αριθμός Ε-2087/98) για τις βλαβερές συνέπειες του δακρυγόνου αερίου CS, η κ. Ντιέρεγκααρντ, εξ ονόματος της Επιτροπής, απάντησε πως έχουν καταρτιστεί τρεις πίνακες προτεραιότητας για 109 ουσίες.

Αυτές «απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρόκειται για χημικές ουσίες που μπορούν να εμφανίζουν κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και για τις οποίες θα πρέπει να αναλαμβάνεται αξιολόγηση κινδύνων, αναφέρονται δε σε τρεις κανονισμούς της Επιτροπής που εξεδόθησαν στην περίοδο 1994-1997. Το μηλονιτρίλιο του ορθο-χλωροβενζυλιδενίου είναι ουσία, η οποία, ενώ περιλαμβάνεται στο EINECS (European Inventory of Existing commercial Chemical Substances - Ευρωπαϊκό Ευρετήριο χημικών ουσιών του εμπορίου), δεν περιέχεται σήμερα σε κανέναν από τους τρεις πίνακες προτεραιότητας».

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται

Πιο διαδεδομένα «όπλα» είναι τα δακρυγόνα. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν εξοπλιστεί και θέλουν ανά πάσα στιγμή να το επιδεικνύουν, με νέου είδους χημικά. Η χρήση τους, ειδικά μετά το 1996, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλόγιστη, αφού ακόμα και σε μικρού μεγέθους κινητοποιήσεις, κάνουν την εμφάνισή τους. Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεφοδιάζεται με τα καινούρια χημικά, όπως τη λεγόμενη «φυσούνα».

Αν και «όπλο» καταστολής εξεγέρσεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους. Η πρώτη επαφή με πολίτες έγινε στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1995. Από τότε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, που ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων μαζί με την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ).

Αρκετά στοιχεία της «φυσούνας», του «Protectojet 5», όπως είναι η ονομασία του, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αποτελεί την καλύτερη λύση για αποφυγή μάχης σώμα με σώμα καθώς εκτοξεύει τη δακρυγόνα ουσία ορθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη (CS) αναμειγμένη με διοξείδιο του άνθρακα. Εχει βάρος περίπου 9,5 κιλά, όταν είναι γεμάτη και αδειάζει σε συνεχή χρήση περίπου σε 16΄΄.

Η ισραηλινή εταιρία ISPRA (Israel Products Research Co. LTD) που το κατασκευάζει και το πουλάει, επισημαίνει πως η χρήση του πρέπει να είναι διακεκομμένη, με διάρκεια ενός δευτερολέπτου τη φορά. Μάλιστα, για να το διαφημίσει, τονίζει όλα τα θετικά στοιχεία της συσκευής. «Μη θανατηφόρα, ασφαλή και απλή στη λειτουργία της, αξιόπιστη και ευπροσάρμοστη, η τελευταία εναλλακτική λύση για τον όμηρο, το οδόφραγμα, την ταραχή και τον έλεγχο του πλήθους... ».

Μαζί με αυτή, χρησιμοποιούνται και άλλα χημικά όπως τα CN (παρασκευής 1871), CS (1950), OC (1930) και CR (ακούστηκε πρώτη φορά το 1962) κυρίως σε μορφή χειροβομβίδας. Τα CN αντικαταστάθηκαν από τα CS σχετικά γρήγορα, καθώς διαπιστώθηκε πως έχουν μεγάλη τοξικότητα. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο. Τελευταία εμφάνιση του CN στο εξωτερικό ήταν το 1999 στις διαδηλώσεις στο Σιάτλ. Σαφώς πιο αδύναμο είναι το OC, ενώ ως «ενισχυμένη δόση» θεωρείται ο συνδυασμός του με το CS. Για το CR πολλά κρατούνται μυστικά από την αγγλική εταιρία που το παράγει, την «Chemical Defence Experimental Establishment» και από όσους το κατέχουν. Λέγεται όμως πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπόλοιπα.

Από την εταιρία που κατασκευάζει τις χειροβομβίδες, διαφημίζεται ο νέος τρόπος με τον οποίο εξαπολύει την ουσία της. «Στο 1ο στάδιο, μετά τη ρίψη ή την προώθηση, εκπέμπει την υψηλή ροή του καπνού CS. Στο δεύτερο στάδιο λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκπομπή του καπνού CS, ξαφνικά η χειροβομβίδα εκρήγνυται με έναν θόρυβο που ζαλίζει και συνοδεύεται από τη διασπορά διαφορετικών συστατικών όπως σκόνη CS ή λαστιχένιες σφαίρες ή χρωματισμό της σκόνης (σύμφωνα με το αίτημα των πελατών). Με τον τρόπο αυτό, αδυνατεί το πλήθος να πάρει την προωθημένη χειροβομβίδα και να τη χρησιμοποιήσει ή να τη ρίξει πίσω στις δυνάμεις ασφαλείας».

Τι καταγγέλλουν οι αστυνομικοί

«Δεν έχουμε δει ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας, που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα»

Αρκετές καταγγελίες, για την τοξικότητα των χημικών, έχουν γίνει και από τους ίδιους τους αστυνομικούς που χειρίζονται τα όπλα. Παρά το γεγονός ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Πόσο μάλλον για τους διαδηλωτές...

Στο 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που έγινε πριν από μερικούς μήνες, ο ανθυπαστυνόμος Σπύρος Κορίζης είχε τονίσει πως είναι θύμα των χημικών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε διαδηλώσεις στο Λαύριο πριν πολλά χρόνια. Ο αστυνομικός είχε υπηρετήσει πάνω από δύο χρόνια στα ΜΑΤ ως χειριστής εκτοξευτήρα χημικών. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί εγχειρήσεις στη ρινική κοιλότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, είχε αναφέρει πως το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας τότε «άνοιγε» για τους αστυνομικούς. Πέντε μήνες μετά, γεύτηκαν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα των χημικών. Λίγες μέρες μετά τα επεισόδια της 9ης του Οκτώβρη με άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης να χτυπούν τους συναδέλφους τους έξω από το υπουργείο Οικονομίας, οι ίδιοι συνδικαλιστές διαμαρτύρονταν πως δέχτηκαν επίθεση με υπερβολική χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Προφανώς, όμως, ξεχνούν την καταστολή της διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1999, ακόμα και τα επεισόδια την περίοδο των εξετάσεων του ΑΣΕΠ με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Στο πρώτο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, άλλος συνδικαλιστής, κατήγγειλε πως υπάρχουν προς χρήση στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. χημικά αέρια που έχουν λήξει από το 1962. Αλλος συνδικαλιστής είχε πει πως τα φίλτρα στα όπλα δεν αλλάζονται με τη συχνότητα που επιβάλλεται. Παρ' όλα αυτά καμία απάντηση δε δόθηκε για αυτά τα θέματα από τους υπεύθυνους.

Πέρα από αυτά τα περιστατικά, υπάρχουν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, Γιάννη Μακρή, το 1998 που δίνουν μια ακόμα πτυχή για τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί από αυτά. «Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά. Σε παλιότερη συνάντησή μας με τον υπουργό είχαμε αναφερθεί και σ' αυτό».

Παράλληλα, είχε τονίσει πως δεν τους έχει δοθεί επίσημη απάντηση για τα συστατικά που περιέχονται στα δακρυγόνα. «Δεν έχουμε δει ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο ίδιος δηλώνει στο «Ρ» πως το 2001 είχε γίνει μια προσπάθεια από την ΠΟΑΣΥ, προκειμένου να υπάρξει ανάλυση, χωρίς όμως να σταλεί δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ετσι, οι προσπάθειες τελείωσαν εκεί. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί πως το Χημείο δεν είναι «καθαρά» ανεξάρτητος φορέας από την κυβέρνηση και δύσκολα μπορούν να απαντήσουν για τόσο σοβαρά ζητήματα. Από την άλλη, δεν αναγνωρίζεται και δε χρηματοδοτείται καμία ανάλυση άλλων φορέων, όπως του Πολυτεχνείου και του «Δημόκριτου».

Επιθέσεις με χημικά και δακρυγόνα

Παραθέτουμε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με χημικά και δακρυγόνα.

5.4.2001: Επίθεση με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα, κατά εργαζομένων στον Πειραιά, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

1.5.2001: Ρίψη χημικών, και αρκετοί τραυματισμοί, από τα ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Θάσου που ήταν αντίθετοι με την εγκατάσταση ραντάρ.

19.12.2001: Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Με δακρυγόνα και χημικά «έδειξαν» το «σεβασμό» της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις - όπως προκλητικότατα είχε δηλώσει τότε ο Χρ. Πρωτόπαππας.

21.4.2003: Τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση για την εγκατάσταση Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στα Βριλήσσια.

15.5.2003: Και στην Ηλιούπολη τα ΜΑΤ κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που αντιτίθονταν στην κατασκευή ΚΥΤ δίπλα σε νηπιαγωγείο.

1.6.2003: Χημικά και δακρυγόνα χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ κατά κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής που διαδήλωναν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να χωροθετήσει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή.

26.6.2003: Η διαμαρτυρία για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σπιτιών των ομογενών προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ στον Ασπρόπυργο ήταν αρκετή για τις δυνάμεις καταστολής που ρίχνουν χημικά, συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν τους συγκεντρωμένους.

9.10.2003: Αστυνομικοί δέχονται επίθεση με δακρυγόνα στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας από συναδέλφους τους των ΥΑΤ.

Ρεπορτάζ: Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ