ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
Φραγμός στη βαρβαρότητα

Αλμα προς το ανομολόγητο όραμά τους, έναν κόσμο με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, αποτελεί το τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας. Ούτε συμβάσεις εργασίας, ούτε 8ωρο, ούτε ασφάλιση, ούτε συνδικάτα...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Οσο πιο πολύ η κυβέρνηση Σημίτη βουλιάζει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα τόσο πιο δυνατές θα είναι οι άναρθρες κραυγές της κατά της «Δεξιάς». Οσο πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζει τόσο πιο σφοδρές θα είναι οι κοκορομαχίες με τη ΝΔ. Είναι ο μόνος τρόπος να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας εναγωνίως εύσημα προοδευτισμού ως αντίβαρο στην απάνθρωπη πολιτική. Η φραστική επίθεση κατά της ΝΔ αποτελεί το ένα σκέλος των ομιλιών του Κ. Σημίτη. Το άλλο είναι η αντιγραφή και εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ για «ιδιωτικοποίηση των πάντων», έφερνε πιο κοντά τον εργασιακό μεσαίωνα, προσφέροντας τζάμπα(!) εργατική δύναμη στο κεφάλαιο.

Αλμα προς το ανομολόγητο όραμά τους, έναν κόσμο με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, αποτελεί το τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας. Ούτε συμβάσεις εργασίας, ούτε 8ωρο, ούτε ασφάλιση, ούτε συνδικάτα. Μόνον εκμετάλλευση χωρίς φραγμούς και όρια των εργαζομένων από τη μια και ανεργία από την άλλη. Καμία ψευδαίσθηση ότι μετά τις εκλογές θα επανέλθουν δριμύτεροι. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ήταν σαφέστατος προχτές στη Βουλή: Θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για χάρη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την τόνωση (σ.σ. των κερδών) των επιχειρήσεων.

Εχει και το θράσος από πάνω ο Κ. Σημίτης να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι θέλει να αλλάξει την κοινωνία χωρίς να το θέλει η ίδια! Ενώ η επιβολή της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας γίνεται με τη συναίνεση της κοινωνίας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων εκλιπαρεί για λιτότητα, επιζητεί την ακρίβεια, θέλει την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας... Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, πρέπει να τους φράξουν το δρόμο. Να τους γκρεμίσουν από τους θρόνους της αλαζονείας...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ...

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ! «Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας παίρνει η κυβέρνηση. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, δίνονται κίνητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Επίσης απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές» (ΕΘΝΟΣ).

«ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ»: «Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασαν χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός Λ. Τζιόλας, περιέχονται ισχυρά κίνητρα, κυρίως μέσω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για πρόσληψη νέων έως 25 ετών, «ηλικιωμένων» ανέργων άνω των 55 χρόνων (σ.σ.: στο 50% οι εισφορές) και άνεργων μητέρων με τουλάχιστον δύο παιδιά, για την απασχόληση των οποίων οι επιχειρήσεις δε θα πληρώνουν καθόλου εισφορές» (Χρ. Μέγας - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΛΙΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ! «Στοιχεία ελαστικότητας στην αγορά εργασίας επιχειρεί να εισάγει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τόσο τις αγκυλώσεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την απασχόληση, όσο και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, προβλέπεται η απασχόληση ανέργων σε θέσεις μερικής απασχόλησης και η διακοπή του επιδόματος ανεργίας στις περιπτώσεις άρνησης των θέσεων αυτών. Με το μέτρο επιχειρείται η ενίσχυση του μηχανισμού της μερικής απασχόλησης, σε μια περίοδο που αυξάνουν οι ανάγκες απασχόλησης και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται από το εργασιακό καθεστώς να αξιοποιήσουν πιο ευέλικτους μηχανισμούς» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ: «Με στόχο να καταστούν ελκυστικότερες οι προσλήψεις προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί, μέσω του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, κίνητρα επιδότησης της εργασίας. Βασικός σκοπός είναι να μειωθεί το εργοδοτικό κόστος, ώστε οι επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, που εμφανίζουν αδυναμία στην εξεύρεση θέσης απασχόλησης» (ΚΕΡΔΟΣ).

«ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ» ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: «Η ενίσχυση των «ενεργητικών» πολιτικών απασχόλησης με επιδότηση της εργασίας αντί της... ανεργίας και η παροχή ειδικών κινήτρων για προσλήψεις νέων, γυναικών και μακροχρόνια ανέργων, αποτελούν τους κύριους άξονες του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΡΟΣ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟ... ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΓΑΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΑΧΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΒΗΜΑ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - Σε νομαρχίες, δήμους και ΔΕΚΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μέρα και νύχτα θα μας βλέπει ο «Μεγάλος Αδελφός» - 2004 ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΠΑΪΡΑΚΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

ΑΥΓΗ: (Αρχιεπίσκοπος) ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

ΧΩΡΑ: ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΤΕ ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΠΤΩΣΗ 40% ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ - Το τελικό κείμενο.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΓΡΙΠΗ - Χριστούγεννα με φονικό ιό!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μην αναπνέετε... «Κάμερες μεγάλης ευκρίνειας σε αερόπλοιο και σε ελικόπτερο θα βλέπουν τα πάντα, μέρα και νύχτα, στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το δίχτυ ασφαλείας απλώνεται και στον αέρα, ενώ στο έδαφος διαπιστώνονται επικίνδυνες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική θωράκιση» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

Στις διαταγές των ΗΠΑ... «Η υπό δημιουργία ευρωπαϊκή άμυνα θα λειτουργεί χωρίς αυτόνομο στρατιωτικό στρατηγείο. Σ' αυτή τη σημαντική υποχώρηση φαίνεται πως προχωρεί ο γαλλογερμανικός άξονας, υποκύπτοντας στις αφόρητες αμερικανικές πιέσεις. Στη χθεσινή υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κατέστησε σαφές στους ευρωπαϊστές της συμμαχίας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχτούν μια ανεξάρτητη δομή της ΕΕ για τον επιχειρησιακό στρατιωτικό σχεδιασμό, που να επικαλύπτει το ΝΑΤΟ... Χωρίς αυτό (σ.σ. το ευρωπαϊκό στρατηγείο), η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αλλά απλώς θα αναλαμβάνει δράσεις σε περιοχές που δε θέλει να πάει το ΝΑΤΟ» (Ν. Μπέλλος - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Νεολαιίστικη ελπίδα... «O πανεπιστημιακός και φοιτητικός κόσμος τριών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών βρίσκεται σε αναβρασμό. Χιλιάδες φοιτητές σε πανεπιστήμια του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, του Ανόβερου και του Μονάχου προβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε εντυπωσιακές διαμαρτυρίες για τις περικοπές χρημάτων στις σχολές τους. Σε δεινή θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, εξαιτίας της πρόθεσής του να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, δημιουργώντας ανώτατη παιδεία για τους ολίγους. Προβληματισμός επικρατεί τέλος και στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση επικρίνεται για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, τη στιγμή που θεωρεί επιβεβλημένη την εναρμόνιση των τίτλων σπουδών με τη Διακήρυξη της Μπολόνιας» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ