ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα συμπαράστασης στους αρνητές πιλότους

Ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, προσωπικότητες του πνευματικού και πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και του στρατού, εκφράζουν συμπαράσταση στους αρνητές και καταγγέλλουν την ισραηλινή πολιτική του τείχους και των εποικισμών

Παλαιστίνιος μαθητής είναι υποχρεωμένος να πηδάει το τείχος για να επιστρέφει σπίτι του...

Associated Press

Παλαιστίνιος μαθητής είναι υποχρεωμένος να πηδάει το τείχος για να επιστρέφει σπίτι του...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Κατανοώ πλήρως τους πιλότους που αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές. Η διαμαρτυρία τους δε στρέφεται κατά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά κατά αυτών που δίνουν εντολές και χαράσσουν την πολιτική... Συμμερίζομαι την άποψή τους ότι η κατοχή διαφθείρει, καθημερινά ολοένα και περισσότερο, το λαό μας...». Αυτά τα λόγια είναι ένα μέρος της γραπτής δήλωσης συμπαράστασης του πρώην αρχηγού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου εν αποστρατεία, Αμος Λάπιντοτ, προς τους 27 Ισραηλινούς πιλότους, που αρνούνται να εκτελέσουν αποστολές (είτε βομβαρδιστικές είτε δολοφονίες ακριβείας) στα παλαιστινιακά εδάφη. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ». Η ίδια εφημερίδα φιλοξένησε και την επιστολή συμπαράστασης στους πιλότους 200 καθηγητών πανεπιστημίου στο Ισραήλ.

«Η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει τις ένοπλες δυνάμεις. Εμείς, καθηγητές, δάσκαλοι, σπουδαστές ανωτάτων σχολών υπογράφουμε αυτήν την κοινή δήλωση συμπαράστασης στους πιλότους που έχουν το σθένος να αρνούνται να συμμετέχουν στην καταπίεση και στη σφαγή άλλου λαού... Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα για την απώλεια των ηθικών αρχών και συνεκτιμούμε ότι δεν αιτιολογείται να αναπαράγεται κυκλικά η βία, αλλά προέχει να καταπολεμηθεί η αληθινή αιτία της τρομοκρατίας, που είναι η συνέχιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών... Η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών διακυβεύει την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ διαλύει την ηθική υπόστασή του», καταλήγει η κοινή επιστολή των πανεπιστημιακών.

Προκατασκευασμένα σπίτια, έτοιμα για τα προσαρτημένα από την ισραηλινή κυβέρνηση εδάφη

Associated Press

Προκατασκευασμένα σπίτια, έτοιμα για τα προσαρτημένα από την ισραηλινή κυβέρνηση εδάφη
Την ίδια στιγμή, οι 27 πιλότοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εν ενεργεία, είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε τους έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις, και αναμένουν, πιθανότατα, να παραπεμφθούν σε Στρατοδικείο, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τους εκατοντάδες αρνητές ανάμεσα στις τάξεις του Στρατού Ξηράς και του ισραηλινού Ναυτικού. Εντούτοις, το θέμα των 27 πιλότων έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η ισραηλινή Αεροπορία θεωρείται το «μαργαριτάρι του στέμματος» της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Οπως έγινε γνωστό, η φιλειρηνική ισραηλινή οργάνωση «Γιες Γκβουλ», που υποστηρίζει όσους αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ποινική δίωξη του νυν αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου Νταν Χαλούτζ, για «εγκλήματα πολέμου», καθώς διέταξε προσωπικά τη ρίψη βόμβας ενός τόνου σε κατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 παιδιά και 7 ενήλικοι Παλαιστίνιοι.

Κύμα αντιδράσεων για τείχος - εποικισμούς

Παράλληλα, μορφή κύματος παίρνουν οι εκκλήσεις και οι καταγγελίες από φιλειρηνικές οργανώσεις στο Ισραήλ και από προσωπικότητες, με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση, με την προχθεσινή απόφαση συνέχισης της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, αλλά και τη χθεσινή απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 565 νέων κατοικιών σε 3 εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Η φιλειρηνική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» κατήγγειλε ότι οι νέες κατοικίες θα κατασκευαστούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ελίτ, κοντά στη Βηθλεέμ, και στη συνέχεια στους Μάαλε Αντουμίν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και Αριέλ. Η ισραηλινή οργάνωση καταγγέλλει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν κατασκευαστεί συνολικά 1.300 νέες οικιστικές μονάδες στους εποικισμούς της Δ. Οχθης, με στόχο να φιλοξενήσουν 5.000 επιπλέον εποίκους.

Την απόφαση συνέχισης του διαχωριστικού τείχους καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, σειρά άλλων φιλειρηνικών ισραηλινών οργανώσεων. Επίσης, από την πλευρά τους, 36 συγγραφείς και ποιητές, όπως οι Νταβίντ Γκρόσμαν, Νατάν Ζαχ, Μπατιά Γκουρ, Γιοσούα Σομπόλ, Αμος Κεϊνάν, απηύθυναν κοινή γραπτή έκκληση στην κυβέρνηση Σαρόν να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους και «να τερματίσει η παρούσα καταστροφή».

«Η ισραηλινή πολιτική συνέχισης του τείχους και αύξησης των εποικισμών σκοτώνει τις προοπτικές επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών, πρόκειται για κλοπή εδαφών», δήλωνε οργισμένος ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, σχολιάζοντας την είδηση για τις νέες κατοικίες στους εποικισμούς, τόνιζε πως «αποδεικνύεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή στην επιθυμία της για ειρήνη, αφού, μαζί και με το τείχος, χαράσσει μονομερώς σύνορα και υποσκάπτει τις δυνατότητες ίδρυσης βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους». Για «τείχος του ρατσισμού που σκοτώνει την ειρήνη», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», δήλωνε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για εκεχειρία, μόνο αν αναπτυχθούν ξένοι παρατηρητές που θα την επιβλέπουν.

Την ανησυχία του «για τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας και του τείχους», εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει έντονο ύφος. Τη «λύπη» του για την απόφαση συνέχισης του τείχους εξέφρασε και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, χθες, σε, μικρής έκτασης, εισβολή στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, από άγνωστη αιτία, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, τη νύχτα, στη Δ. Οχθη, έγιναν άλλες 20 συλλήψεις, ενώ η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτέλεση, στο νοσοκομείο της Ραμάλα, ενός 25χρονου Παλαιστινίου, που είχε ομολογήσει συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις.

  • Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και στον ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ και πικετοφορία, με αφετηρία το λιμάνι της Μύρινας, πραγματοποιεί η Γραμματεία Λήμνου, του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκή με το ψήφισμα και με τα όπλα

Ιρακινός διέρχεται δίπλα από φλεγόμενο όχημα των κατοχικών δυνάμεων μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ιρακινός διέρχεται δίπλα από φλεγόμενο όχημα των κατοχικών δυνάμεων μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

Αρχισε κεκλεισμένων των θυρών ο πρώτος γύρος συνομιλιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που κατέθεσαν οι ΗΠΑ. Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν θετικές από όσους, ήδη, είχαν εκφράσει διαφωνίες. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις δέχονταν νέες επιθέσεις, ενώ ο αμερικανικός Τύπος δημοσίευε πληροφορίες από απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τις οποίες, ζητιούνται επιπλέον 600 εκατομμύρια δολάρια για συνέχιση της έρευνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, που παραμένει άφαντο.

«Δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες μας, δε συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που καταθέσαμε με τη Γερμανία για τα ουσιαστικά σημεία. Δίνεται μόνο βοηθητικός ρόλος στον ΟΗΕ ενώ ο δικός μας στόχος είναι μια σωστή απόφαση που θα ευνοήσει τη σταθερότητα στο Ιράκ και την πολιτική διαδικασία που θα κατευθύνουν οι Ιρακινοί». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλέρ, βγαίνοντας, σε ένα διάλειμμα, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί οι, μάλλον, συγκρατημένες δηλώσεις των πρεσβευτών του Μεξικού και του Πακιστάν, ενώ ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εισερχόμενος στη συνεδρίαση, αρκέστηκε να τονίσει ότι «διατηρεί επιφυλάξεις» και ότι «το σχέδιο δε φαίνεται να βαδίζει» στην κατεύθυνση που ο ίδιος είχε συστήσει. Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο με ανακοίνωση διαπιστώνει «κάποια πρόοδο» αλλά εκτιμά ότι «χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμη». Στην ίδια ανακοίνωση, επίσης, υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται μια σωστή απόφαση και όχι μια γρήγορη απόφαση, γιατί μια σωστή απόφαση θα εξασφαλίσει συναίνεση, αλλιώς θα υπάρξουν αποχές».

Από τις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη
Στο θέμα παρενέβη, με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ζητά «την τάχιστη μεταβίβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό σύμφωνα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» και τάσσεται υπέρ της «διαχείρισης της μεταπολεμικής κατάστασης από τον ΟΗΕ και της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων της χώρας από τον ιρακινό λαό».

«Ανθρακες» τα όπλα, αυξάνεται το κόστος

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν πιθανώς μπλόφαρε ισχυριζόμενος ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πόλεμο» φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομάδας Επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου, και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Κέι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ύπαρξης τέτοιων όπλων, ούτε καν προγραμμάτων κατασκευής τους και απέφυγε, φυσικά, να θυμηθεί ότι, προ της εισβολής, οι τότε Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

Η «ενημέρωση προόδου» του Κέι υποσκάπτει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της αμερικανικής ηγεσίας και επιχειρηματολογίας, ενώ χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ήρθε, απλώς, να επιδεινώσει το κλίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο, ζητούνται επιπλέον 600 εκατομμύρια δολάρια (ασχέτως των υπολοίπων κονδυλίων περί «ανοικοδόμησης») για να συνεχιστούν οι έρευνες για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Δυσάρεστα είναι τα νεότερα και από τις πρώτες εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ενόψει της συνδιάσκεψης των δωρητών για το Ιράκ, στα τέλη του μήνα στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 24 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν μόνο για την ανακατασκευή των ιρακινών υποδομών, άλλα 7,2 δισ. για τις άμεσες ανάγκες της Παιδείας, της Υγείας και της αγοράς εργασίας και άλλα 3 δισ. για τη γεωργία, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 20 δισ. που ζητούν οι ΗΠΑ από τους δωρητές, κυρίως, για την ασφάλεια.

«Ξένοι μαχητές μας χτυπούν»

Σε μαχητές από τη Συρία και το βόρειο Ιράν απέδωσε ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, την «πολυπλοκότητα» που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό οι αντικατοχικές επιθέσεις, παραδεχόμενος ότι αποδεικνύονται περισσότερο θανατηφόρες και καλύτερα σχεδιασμένες, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, στη Φαλούτζα ξέσπαγαν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σε ενόπλους Ιρακινούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός περαστικός, να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας 4χρονης, καθώς και 2 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Στη γειτονική Σαμάρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός και να τραυματιστεί ένας άλλος. Πρόκειται για τον 3ο νεκρό Αμερικανό σε λιγότερο από 24ωρο. Στη Μοσούλη, 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός πολίτης τραυματίστηκαν σε ενέδρα ενώ στη Βαγδάτη δεκάδες μέλη των πρώην υπηρεσιών ασφαλείας διαδήλωσαν ζητώντας να τους καταβληθούν μισθοί ή θέσεις εργασίας. Σχολιάζοντας τη χαώδη κατάσταση, το μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, κάλεσε τις κατοχικές δυνάμεις «να σταματήσουν τα λάθη και να παραδώσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στους Ιρακινούς».

ΚΟΖΑΝΗ
Συγκέντρωση συμπαράστασης

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξε χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Κοζάνης που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Μίλησε ο Η. Κουρκουμέλης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, και κάλεσε το λαό του νομού να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που έχει βάλει στο στόχαστρο τους λαούς.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Εργαζόμενοι και νεολαίοι με τη μαχητική τους κινητοποίηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αντιστέκονται στην υπεροπλία των ιμπεριαλιστικών μηχανών, διαδηλώνοντας πως «σε Ιράκ και Παλαιστίνη η Νέα Τάξη σβήνει». Και απαίτησαν «λευτεριά στην Παλαιστίνη», «να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ».

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Συμφωνία εξολόθρευσης» έναντι αποστολής;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για μια «ταχεία απόφαση» της τουρκικής Βουλής σχετικά με την αποστολή 10.000 στρατιωτών στο Ιράκ κάλεσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από «συμφωνία» στην οποία φέρονται να κατέληξαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ για την εξολόθρευση της παρουσίας του ΡΚΚ/KADEK στο Βόρειο Ιράκ - προς αυτό δεσμεύτηκε ο Τζέι Κόφερ Μπλακ, αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «αντιτρομοκρατία», στις διαπραγματεύσεις του με το τουρκικό ΥπΕξ στην Αγκυρα.

Ο Μπλακ δήλωσε ότι «το PKK/KADEK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ (...) Δεν υπάρχει θέση στο Ιράκ για το PKK/KADEK», κάτι που φαίνεται πως εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση Ερντογάν ως η περιλάλητη αμερικανική «δέσμευση» να μην επιτραπεί στους Κούρδους αυτονομιστές να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ανατολία, όπου μαινόταν ο 15ετής εμφύλιος. Πρόσθετο «καρότο» για την Αγκυρα υπήρξαν τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι στρατηγοί δε μοιάζουν να έχουν πειστεί. Ο αρχηγός του στρατού ξηράς, Αϊτάτς Γιαλμάν, σχολίασε ότι η σύνδεση των δανείων με την αποστολή στρατευμάτων «προκαλεί βαθιά ανησυχία. Αισθάνομαι τόσο ανήσυχος γι' αυτό όσο και κάθε άλλος πολίτης». Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση του ΑΚΡ σχεδιάζει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ