ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ανανεώνεται» το ψήφισμα, παραμένουν τα προβλήματα

Συλληφθέντες από τις δυνάμεις κατοχής στη Μοσούλη

Associated Press

Συλληφθέντες από τις δυνάμεις κατοχής στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο «ανανεωμένο» αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, το οποίο «θα γίνεται προσπάθεια να ανταποκρίνεται στις πολιτικές ανησυχίες άλλων χωρών». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμενε ότι στο Ιράκ έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη πρόοδος» και το έφερνε ως παράδειγμα για τη «συνολική αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής, ώστε να μην είναι λίκνο τρομοκρατίας».

Υπέρ της άμεσης αποκατάστασης «της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» τάχτηκαν οι ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας, Συρίας και Αιγύπτου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προειδοποιώντας ότι όσο συνεχίζεται η αστάθεια, η περιοχή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Ο Κόλιν Πάουελ προσπάθησε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια στο Ιράκ μπορεί να είναι ακόμη λίγο προβληματική, όμως, έχει επιτευχθεί πρόοδος». Επέμεινε, επίσης, ότι στο νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος «θα υπάρχουν και στοιχεία για τον πολιτικό ορίζοντα του Ιράκ, όπως επιθυμούν αρκετές χώρες», ενώ αναμένει, όπως δήλωσε, να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο συντάγματος της χώρας μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Οι διαψεύσεις των «προσδοκιών» Πάουελ δεν άργησαν να έρθουν από την επιτροπή επεξεργασίας του Συντάγματος, που αποτελείται από μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν αρκούν οι 6 μήνες, οι διαφωνίες είναι πολλές και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η διαδικασία να κρατήσει ακόμη και 18 μήνες. Κύρια διαφωνία είναι η επιμονή ορισμένων εκπροσώπων να συνταχθεί το Σύνταγμα από διακεκριμένους νομικούς και ειδικούς, ενώ η σιιτική πλειοψηφία έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποχωρήσει αν δε συνταχθεί από εκλεγμένους εκπροσώπους του ιρακινού λαού.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ σημειώθηκε, και χτες, επίθεση με βομβίδες κατά αμερικανικής περιπόλου, στην περιοχή της Σαμάρα, και ακολούθησαν συγκρούσεις που κατέληξαν στο θάνατο 1 Ιρακινού, στον τραυματισμό 4 Ιρακινών και 2 Αμερικανών στρατιωτών και σε 11 συλλήψεις. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων διέψευσε ότι ανοίχτηκε πυρ κατά διαδηλωτών στη Χάουζα. Επιβεβαίωσε ότι 1 Αμερικανός τραυματίστηκε από χειροβομβίδα στη Βαγδάτη, ενώ 1 πνίγηκε και 1 αγνοείται όταν το όχημά τους έπεσε σε κανάλι κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες βορείως της πρωτεύουσας. Χτες, τέλος, ο ΟΗΕ απομάκρυνε και άλλους εργαζομένους του από το Ιράκ, αφήνοντας μόνο 50 ξένους, και τονίζοντας ότι «δεν εγκαταλείπει τη χώρα, αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει πολυμελή αποστολή και οι δύο επιθέσεις κατά του κτιρίου του αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια είναι ανύπαρκτη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Σέβομαι τις αντιρρήσεις σας», αλλά «θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση». Οπερ σημαίνει την απόφαση συστράτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, που ήταν απολύτως ορθή και τώρα αυτό που απομένει είναι «η τελική αποκατάσταση της ειρήνης».

Τάδε έφη Τόνι Μπλερ, σε μια από τις κρισιμότερες ομιλίες της καριέρας του, όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μπόρνμουθ, στη νότια Αγγλία.

Κατά την άφιξή του στο συνεδριακό κέντρο, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος καταχειροκρότησαν τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος ξεκίνησε, πλέκοντας το εγκώμιο της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα στους τομείς της Οικονομίας, της Παιδείας και της Υγείας.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί από εσάς διαφωνείτε έντονα με την απόφαση που έλαβα για το Ιράκ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε «σέβομαι τις αντιρρήσεις όλων. Αλλά έχω μια παράκληση: Επιτεθείτε κατά της απόφασής μου, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να κατανοήστε γιατί πήρα αυτήν την απόφαση και γιατί θα έπραττα το ίδιο και σήμερα εάν χρειαζόταν».

Ο Τόνι Μπλερ απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μην επιτρέψουν στα μέλη των ισλαμικών οργανώσεων να καθορίσουν το μέλλον και την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οσον αφορά στο ευρώ, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι θα ήταν «τρέλα», εάν η Βρετανία απέκλειε διά παντός το ενδεχόμενο της ένταξής της στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, όσον αφορά στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε πως δε θα γίνει καμία υποχώρηση, ενώ βλέπει μπροστά του μία τρίτη θητεία.

Την ίδια ώρα, όμως, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent, καταδεικνύει ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πιστεύει πως ο πρωθυπουργός ψεύδεται για την απειλή που αποτελούσε το Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ το 41% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραίτησή του.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Σκάνδαλο αλά «Κέλι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια υπόθεση που προσομοιάζει πολύ με την υπόθεση «Κέλι» χωρίς φυσικά να εμπλέκεται το στοιχείο του θανάτου, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξελίσσεται σε ένα ακόμη μείζον πολιτικό σκάνδαλο με απρόβλεπτες συνέπειες αφού εμπλέκεται ο Λευκός Οίκος και η προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Η όλη υπόθεση έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον Αμερικανό πρώην πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά - για την κατασκευή πυρηνικών όπλων - από τον Νίγηρα. Ο Γουίλσον αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις και μετά τον πόλεμο κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι διόγκωσε την απειλή από το Ιράκ.

Τελικά ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρεται ότι διαβίβασαν σε δημοσιογράφους την πληροφορία πως η σύζυγος του Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, είναι πράκτορας της CIA, και ότι με δική της διαμεσολάβηση ο Γουίλσον ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράκ... Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Λευκό Οίκο κατά την Washington Post, είναι ότι διέρρευσε το όνομα της συζύγου του Τζόζεφ Γουίλσον, για να εκδικηθεί τον πρώην διπλωμάτη για τις επικρίσεις που εκτόξευσε κατά του Αμερικανού προέδρου αλλά και για τις καταγγελίες στα ΜΜΕ για τη διόγκωση των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ.

Ηδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ανακρίσεις για τη διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ. «Δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες, όπως αυτές που αναγράφονται στον Τύπο, που να εμπλέκουν τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, Σκοτ Μακ Λέλαν και αρνήθηκε ότι υπήρξαν στην υπόθεση λανθασμένοι χειρισμοί. Εντούτοις, ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί πλήρως όπως απαίτησε -τονίζεται- ο Μπους. Εντούτοις, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, εμμένουν και αξιώνουν όμως, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα, με ευρύτερες αρμοδιότητες, για να ερευνήσει τις διαρροές, που δε θα εξαρτάται από τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.

Οι κατηγορίες, εάν και εφόσον αποδειχθούν θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Μπους, καθώς η διαρροή ονόματος συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σοβαρό ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης πολλών ετών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Διευκρινίσεις» Χόλκερι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Θέματα «βελτίωσης της καθημερινής ζωής» και όχι εκείνα που άπτονται του καθορισμού του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα συζητήσουν στη Βιέννη σε δύο βδομάδες (14 Οκτώβρη) οι αντιπροσωπείες αξιωματούχων από Βελιγράδι και Πρίστινα παρουσία του Χαβιέ Σολάνα ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Πολιτική Ασφάλειας, και του απερχόμενου γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Την παραπάνω διευκρίνιση επανέλαβε χτες σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Φινλανδός) Χάρι Χόλκερι, ο οποίος θα είναι και επικεφαλής της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας. Αυτό, όχι μόνον για καθαρά εθιμοτυπικούς λόγους, αλλά και επειδή υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα από εκείνη την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών που προωθεί ως «μόνη λύση» την «ανεξαρτητοποίηση» της σερβικής επαρχίας και ως εκ τούτου θεωρούν «υποχώρηση» μία επίσημη συνάντηση με τις σερβικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς ακροβατεί μεταξύ υψηλών τόνων για τη δραματική κατάσταση των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου (κυρίως ένεκα εκλογών...) και των ενδοτικών οφειλών που καλείται (απ' τις δυνάμεις που προκάλεσαν το διαμελισμό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) να εκπληρώσει...

Δολοφόνος κατά συρροή στη Νις

Υπό καθεστώς ανεξέλεγκτου μένους ο Βλαντίμιρ Ροβτσάνιν, που υπηρετούσε στην κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Σερβίας, μπήκε χτες το πρωί στα γραφεία της υπηρεσίας στην πόλη Νις, πυροβολώντας κατά συναδέλφων του. Συνελήφθη μόνον αφότου σκότωσε τέσσερις συναδέλφους του και τραυμάτισε άλλους τρεις. Πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ έφεραν το δράστη να υποφέρει από ψυχολογικές διαταραχές τύπου «συνδρόμου του Βιετνάμ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ