Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ανανεώνεται» το ψήφισμα, παραμένουν τα προβλήματα

Συλληφθέντες από τις δυνάμεις κατοχής στη Μοσούλη

Associated Press

Συλληφθέντες από τις δυνάμεις κατοχής στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο «ανανεωμένο» αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, το οποίο «θα γίνεται προσπάθεια να ανταποκρίνεται στις πολιτικές ανησυχίες άλλων χωρών». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμενε ότι στο Ιράκ έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη πρόοδος» και το έφερνε ως παράδειγμα για τη «συνολική αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής, ώστε να μην είναι λίκνο τρομοκρατίας».

Υπέρ της άμεσης αποκατάστασης «της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» τάχτηκαν οι ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας, Συρίας και Αιγύπτου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προειδοποιώντας ότι όσο συνεχίζεται η αστάθεια, η περιοχή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Ο Κόλιν Πάουελ προσπάθησε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια στο Ιράκ μπορεί να είναι ακόμη λίγο προβληματική, όμως, έχει επιτευχθεί πρόοδος». Επέμεινε, επίσης, ότι στο νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος «θα υπάρχουν και στοιχεία για τον πολιτικό ορίζοντα του Ιράκ, όπως επιθυμούν αρκετές χώρες», ενώ αναμένει, όπως δήλωσε, να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο συντάγματος της χώρας μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Οι διαψεύσεις των «προσδοκιών» Πάουελ δεν άργησαν να έρθουν από την επιτροπή επεξεργασίας του Συντάγματος, που αποτελείται από μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν αρκούν οι 6 μήνες, οι διαφωνίες είναι πολλές και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η διαδικασία να κρατήσει ακόμη και 18 μήνες. Κύρια διαφωνία είναι η επιμονή ορισμένων εκπροσώπων να συνταχθεί το Σύνταγμα από διακεκριμένους νομικούς και ειδικούς, ενώ η σιιτική πλειοψηφία έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποχωρήσει αν δε συνταχθεί από εκλεγμένους εκπροσώπους του ιρακινού λαού.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ σημειώθηκε, και χτες, επίθεση με βομβίδες κατά αμερικανικής περιπόλου, στην περιοχή της Σαμάρα, και ακολούθησαν συγκρούσεις που κατέληξαν στο θάνατο 1 Ιρακινού, στον τραυματισμό 4 Ιρακινών και 2 Αμερικανών στρατιωτών και σε 11 συλλήψεις. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων διέψευσε ότι ανοίχτηκε πυρ κατά διαδηλωτών στη Χάουζα. Επιβεβαίωσε ότι 1 Αμερικανός τραυματίστηκε από χειροβομβίδα στη Βαγδάτη, ενώ 1 πνίγηκε και 1 αγνοείται όταν το όχημά τους έπεσε σε κανάλι κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες βορείως της πρωτεύουσας. Χτες, τέλος, ο ΟΗΕ απομάκρυνε και άλλους εργαζομένους του από το Ιράκ, αφήνοντας μόνο 50 ξένους, και τονίζοντας ότι «δεν εγκαταλείπει τη χώρα, αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει πολυμελή αποστολή και οι δύο επιθέσεις κατά του κτιρίου του αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια είναι ανύπαρκτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ