Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Σέβομαι τις αντιρρήσεις σας», αλλά «θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση». Οπερ σημαίνει την απόφαση συστράτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, που ήταν απολύτως ορθή και τώρα αυτό που απομένει είναι «η τελική αποκατάσταση της ειρήνης».

Τάδε έφη Τόνι Μπλερ, σε μια από τις κρισιμότερες ομιλίες της καριέρας του, όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μπόρνμουθ, στη νότια Αγγλία.

Κατά την άφιξή του στο συνεδριακό κέντρο, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος καταχειροκρότησαν τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος ξεκίνησε, πλέκοντας το εγκώμιο της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα στους τομείς της Οικονομίας, της Παιδείας και της Υγείας.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί από εσάς διαφωνείτε έντονα με την απόφαση που έλαβα για το Ιράκ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε «σέβομαι τις αντιρρήσεις όλων. Αλλά έχω μια παράκληση: Επιτεθείτε κατά της απόφασής μου, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να κατανοήστε γιατί πήρα αυτήν την απόφαση και γιατί θα έπραττα το ίδιο και σήμερα εάν χρειαζόταν».

Ο Τόνι Μπλερ απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μην επιτρέψουν στα μέλη των ισλαμικών οργανώσεων να καθορίσουν το μέλλον και την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οσον αφορά στο ευρώ, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι θα ήταν «τρέλα», εάν η Βρετανία απέκλειε διά παντός το ενδεχόμενο της ένταξής της στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, όσον αφορά στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε πως δε θα γίνει καμία υποχώρηση, ενώ βλέπει μπροστά του μία τρίτη θητεία.

Την ίδια ώρα, όμως, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent, καταδεικνύει ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πιστεύει πως ο πρωθυπουργός ψεύδεται για την απειλή που αποτελούσε το Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ το 41% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραίτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ