ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Στην πράξη θα κριθεί η συμφωνία...

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να κάνουν κατοχή

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να κάνουν κατοχή
ΑΚΡΑ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Ικανοποιημένες τις δύο ανταρτικές ομάδες και στελέχη της παρούσας λιβεριανής κυβέρνησης φαίνεται πως βρήκε η προχτεσινοβραδινή υπογραφή της συμφωνίας στην Γκάνα για τη συγκρότηση λιβεριανής μεταβατικής κυβέρνησης με διετή θητεία. Ωστόσο, η επιτυχία που αποτυπώθηκε στα χαρτιά της συμφωνίας δε μοιάζει να καταστέλλει το πυρ στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι οποίες (σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Λιβεριανού υπουργού Αμυνας) εξακολουθούν να μαίνονται (όπως και πρώτα...) στην περιφέρεια και στις επαρχίες με επίκεντρο την πόλη Γμπάρνγκο.

Πάντως, εάν τα πράγματα προχωρήσουν σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η συμφωνία της Γκάνας, τότε από τον ερχόμενο Οκτώβρη, τα ηνία διακυβέρνησης της Λιβερίας θα αναλάβουν ορισμένοι αξιωματούχοι της παρούσας κυβέρνησης (που θα διατηρήσουν τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Τηλεπικοινωνιών) και στελέχη ανταρτών. Στελέχη της οργάνωσης «Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση» (LURD) θα αναλάβουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Επικρατείας, Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών. Τα στελέχη του «Κινήματος για τη Δημοκρατία στη Λιβερία» (MODEL) θα αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών, Γεωργίας, Εμπορίου και Ορυχείων. Οσον αφορά στις θέσεις του προσωρινού Προέδρου και αντιπροέδρου της Λιβερίας, αυτό ήταν θέμα έντονων διαπραγματεύσεων έως και χτες βράδυ.

Η συμφωνία της Γκάνας προβλέπει μετά το 2005 τη διεξαγωγή εκλογών, εάν βεβαίως το κυβερνητικό σχήμα που προδιαγράφεται στη συμφωνία αντέξει και εάν οι πρώην αντίπαλοι δε συναντηθούν ξανά (όπως έχει γίνει πλείστες φορές στο παρελθόν) στα πεδία των μαχών...

Οσον αφορά τώρα στην ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής δύναμης, ο διοικητής της, Νιγηριανός στρατηγός Φέστους Οουκόνγκο, ανακοίνωσε χτες πως έως το τέλος της βδομάδας θα ανέρχεται σε περίπου 1.500 άνδρες.

Ωρες πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, επανήλθε στο χρονοδιάγραμμα αποστολής των περίπου 200 Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν σταλεί να δράσουν επί του λιβεριανού εδάφους. Ο Μπους είπε πως η αποστολή τους αφορά «αυστηρώς» την ασφάλεια αερολιμένων και επινείων με στόχο τη διευκόλυνση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ υποστήριξε πως όλοι «οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα έχουν εγκαταλείψει τη Λιβερία μέχρι την 1η Οκτώβρη».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Αρση των κυρώσεων ζητούν Βρετανία, ΗΠΑ, Βουλγαρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Βρετανία και η Βουλγαρία ισχυριζόμενες ότι εφόσον η λιβυκή ηγεσία αποδέχτηκε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν» το 1988 και δέχτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, το θέμα έχει λήξει.

Το βρετανικό σκεπτικό έχει, φυσικά, προεγκριθεί από την Ουάσινγκτον, η οποία, μάλιστα, κάλεσε το Παρίσι να μην ασκήσει βέτο στην ψήφιση μιας τέτοιας απόφασης. Η Λιβύη, σήμερα, αποδέχεται να δώσει 2,7 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο «Μπόινγκ» της «Παναμέρικαν» που ανατινάχτηκε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας τον Δεκέμβρη του 1988. Η Γαλλία είχε αποσπάσει αποζημίωση 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Λιβύη για τις οικογένειες 170 θυμάτων παρόμοιου περιστατικού που σημειώθηκε σε γαλλικό αεροσκάφος το 1989.

Το Παρίσι, τώρα, φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί έντονα από το, κατά πολύ, μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων που η Λιβύη δίνει για την υπόθεση του Λόκερμπι και φέρεται να ζητά αναπροσαρμογή των χρημάτων και για τα «δικά του» θύματα. Η στάση αυτή προκάλεσε την οργή του Λίβυου ΥΠΕΞ, Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σάλεχ, ο οποίος τόνιζε ότι «δεν πρόκειται για αποζημίωση αλλά και για ακριβή εξαγορά της άρσης των κυρώσεων» και υπενθύμιζε ότι η Γαλλία έχει αποστείλει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία αποκαλεί «λήξασα» τη δική της διένεξη με τη Λιβύη και δηλώνει ότι «δεν έχει περαιτέρω απαιτήσεις».

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Αντιδράσεις για τα τρομοδιατάγματα καθ' υπαγόρευση της CIA...

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την κινητοποίηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ταϊλάνδης προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να εκδώσει δύο «τρομονομικά» διατάγματα δίχως την ενημέρωση (πόσο μάλλον... την έγκριση...) της Βουλής.

Και τα δύο τρομοδιατάγματα περιστέλλουν ελευθερίες και δικαιώματα (εάν δεν αλλάζουν ριζικώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο). Το πρώτο τρομοδιάταγμα επιτρέπει τη σύλληψη και δίκη ξένων υπόπτων για τρομοκρατία αντί της απέλασής τους στην πατρίδα τους. Καθορίζει δε, την τρομοκρατία ως «οιαδήποτε βίαιη πράξη που προκαλεί βλάβη στη ζωή, στην προσωπική ελευθερία, στην υποδομή του κράτους, σε ιδιωτική περιουσία, ή στην εθνική οικονομία»... Το δεύτερο τρομοδιάταγμα τροποποιεί τους νόμους περί καταπολέμησης της διακίνησης «μαύρου χρήματος», επιτρέποντας στο κράτος να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία πριν καν την απαγγελία κατηγοριών από αρμόδια δικαστήρια...

Δεν είναι πάντως τυχαίο πως η κυβέρνηση του Ταϊλανδέζου πρωθυπουργού Θακσίν Σιναβάτρα εξέδωσε και τα δύο τρομοδιατάγματα λίγες ώρες μόλις προτού πράκτορες της CIA συλλάβουν (την περασμένη Δευτέρα) στην κεντρική Ταϊλάνδη τον Ινδονήσιο Ριντουάν Ισαμουντίν (γνωστό ως Χαμπαλί) που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» της πολύνεκρης επίθεσης στο Μπαλί με την ιδιότητα του αρχηγικού στελέχους της παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια»! Η χρονική συγκυρία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη που θεώρησε, εν πολλοίς, πως τα δύο τρομοδιατάγματα εκδόθηκαν καθ' υπαγόρευση της CIA...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει επισήμως τη συνταγματικότητα των δύο τρομοδιαταγμάτων στις 4 Σεπτέμβρη...

Στο μεταξύ, η συνέχιση της ανάκρισης του Χαμπαλί από πράκτορες της CIA σε «μυστική τοποθεσία» προκάλεσε χτες τις αντιδράσεις χωρών της περιοχής, με πρώτη την κυβέρνηση της Ινδονησίας που κάλεσε την Ουάσιγκτον να παραδώσει το Χαμπαλί προκειμένου να υποβληθεί σε ανάκριση από Ινδονήσιους αστυνομικούς επιθεωρητές. Αυτό επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους, και επειδή τελευταία στοιχεία φέρουν τον Χαμπαλί πίσω και απ' το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης της 5ης Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτας...

ΜΑΛΙ - ΑΛΓΕΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απελευθέρωση μετά από μαραθώνια ομηρία

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Αργά χτες το βράδυ αναμένονταν στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμάκο, μετά από πολύωρη πορεία μέσα στην έρημο και ενδιάμεσες στάσεις, οι 14 Ευρωπαίοι τουρίστες οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από περίπου 6 μήνες ομηρίας στα χέρια Αλγερινών ενόπλων.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η απελευθέρωση των ομήρων επιτεύχθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών, στις οποίες φέρονται εκτός από τους Γερμανούς αξιωματούχους, να είχαν ενεργό ρόλο και οι κυβερνήσεις της Αλγερίας και του Μαλί, αλλά και ο γιος του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, ο Σάιφ ελ Ισλάμ Καντάφι. Δεν έχει γνωστοποιηθεί πώς ακριβώς κατέληξαν σε επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μετά από τόσους μήνες. Παλαιότερα, γερμανικά ΜΜΕ είχαν ισχυριστεί ότι οι απαγωγείς ζητούσαν 5,1 εκατομμύρια δολάρια ανά όμηρο, ενώ χτες υποστήριζαν ότι τελικά δόθηκαν συνολικά 5,5 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα. Η πληροφορία αυτή, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά αλλού.

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των ομήρων και δεσμεύτηκε να παράσχει η χώρα του βοήθεια για τη σύλληψη των ενόχων. Επισήμως, πάντως, τουλάχιστον επικρατεί σύγχυση για την ακριβή ταυτότητα των δραστών καθώς κατά μία εκδοχή είναι απλώς Αλγερινοί ένοπλοι, κατά μια άλλη είναι Αλγερινοί φονταμενταλιστές που σχετίζονται με την «Αλ Κάιντα».

Οι 14 (9 Γερμανοί, 4 Ελβετοί και 1 Ολλανδός, άνδρες και γυναίκες) μπορεί να μεταφερθούν στη Γερμανία αεροπορικώς ακόμη και σήμερα τα ξημερώματα. Το δρόμο της επιστροφής δε θα πάρει, όμως, μια Γερμανίδα τουρίστρια, η οποία πέθανε τον Ιούνη από θερμοπληξία και θάφτηκε σε κάποιο σημείο της ερήμου. Από την αρχική ομάδα των 32 ομήρων που μοιράστηκαν σε ομάδες και μετακινούνταν μαζί με τους απαγωγείς τους διαρκώς μέσα στην έρημο, 17 είχαν απελευθερωθεί πριν από λίγους μήνες, σε έφοδο των αλγερινών δυνάμεων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ