ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αδιάλειπτη δράση σ' όλα τα μέτωπα

Τις κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα συζήτησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με διαρκείς εξορμήσεις και παρεμβάσεις για όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά αυτό το διάστημα θα συνεχίσουν τη δράση τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και την υπόλοιπη περίοδο του καλοκαιριού. Στην Εκτελεστική Γραμματεία, που έγινε χτες, τονίστηκε ότι παρά την περίοδο αδειών που διανύουμε, η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι αδιάλειπτη καθώς αδιάλειπτη είναι και η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Στα κεντρικά μέτωπα πάλης αυτής της περιόδου αναφέρονται:

-- Το ζήτημα των διαρκών απολύσεων και της ανεργίας, με ειδική δραστηριότητα στους χώρους του εμπορίου και των υπηρεσιών.

-- Τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας, καθώς η κυβέρνηση ανοίγει ήδη την Πέμπτη 17 του Ιούλη το θέμα της «κοινωνικής προστασίας» με κατευθύνσεις για παραπέρα περικοπές και μεταφορά του βάρους στα ίδια τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής.

-- Το σύγχρονο δουλεμπόριο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.

-- Τα δικαιώματα των μεταναστών και ειδικότερα το ζήτημα της νομιμοποίησής τους. Στο μέτωπο αυτό θα συνεχιστούν οι ειδικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στους τόπους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών.

-- Οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, όπου ήδη νομοθετείται η μερική απασχόληση.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο θα υπάρξουν μια σειρά από δραστηριότητες στην περιφέρεια με βάση τα προγράμματα των τοπικών γραμματειών του ΠΑΜΕ.

Από το Σεπτέμβρη θα ξεδιπλωθεί μια καμπάνια του ΠΑΜΕ για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθεί και η εξόρμηση για τη μαζικοποίηση των σωματείων και ειδικά την εγγραφή νέων εργαζομένων σ' αυτά.

Για τις μέρες της ΔΕΘ, παράλληλα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προγραμματίζεται παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μέσα από την οποία θα προβληθούν οι οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Για το φθινόπωρο επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα ζητήματα του πολιτισμού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία έκανε ένα σύντομο απολογισμό του εξαμήνου που πέρασε, διαπιστώνοντας ότι από την πρώτη κινητοποίηση του Ναυπλίου έως την κορύφωση στις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε μια πλούσια δραστηριότητα, μέσα από την οποία προβλήθηκαν οι αντικαπιταλιστικές-αντιμονοπωλιακές θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αποκαλύφθηκε μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ο ρόλος της ΕΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να πείσει όσο ήθελε για το ρόλο της στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ακόμα και αυτή η προσπάθεια φτιασιδώματος της πολιτικής με το κόλπο του ανασχηματισμού δεν έπιασε. Το γεγονός ότι έδειξε βαθιά υποτέλεια και προσδέθηκε παραπέρα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σφραγίζει την πολιτική της.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική ξεδιπλώθηκαν πλούσιες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από τις οποίες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεχώρισαν με τη μαχητική, μαζική, συγκροτημένη παρουσία τους. Το ΠΑΜΕ κέρδισε σε κύρος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε αντίθεση με τη ρεφορμιστική-σοσιαλδημοκρατική απόπειρα του «Κοινωνικού Φόρουμ», που απέτυχε στους στόχους του.

Η δραστηριότητα του εξαμήνου που πέρασε εγγράφει νέες υποθήκες για τους αγώνες που έρχονται, για ακόμα πιο πλατιά συνάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με τον κόσμο της δουλιάς.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ενοικίαση σημαίνει δουλεμπόριο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην «ΙΒΜ/ΒΡΟ Hellas». Η εταιρία απειλεί με απόλυση όσους δε δεχτούν να καταντήσουν «ενοικιαζόμενοι»

Η ενοικίαση εργαζομένων αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου, με τον οποίο καταστρατηγούνται στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Ομως η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αποκρούσει (και) αυτή τη νέα μορφή εκμετάλλευσής τους. Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Επ' αυτού του θέματος, αντιπροσωπεία της Κίνησης, αποτελούμενη από τους Δ. Καλτσώνη δρ. Νομικής, Χ. Σμυρνιώτη συνδικαλιστή και Κ. Διάκο δικηγόρο, επισκέφθηκε την εταιρία«ΙΒΜ/ΒΡΟ Hellas». Σκοπός τους να διαμαρτυρηθούν στη διεύθυνση της επιχείρησης για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να υπογράψουν - υπό την απειλή της απόλυσης - την υπαγωγή τους σε εταιρία ενοικίασης των εργαζομένων. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στη «Δημοκρατική Συσπείρωση», είναι προφανές ότι η σχετική διαδικασία είναι πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη.

Η αντιπροσωπεία της κίνησης απευθύνθηκε στη σύσκεψη των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι ο θεσμός της ενοικίασης εργαζομένων αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου, με τον οποίο καταστρατηγούνται ακόμα και στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. «Ας μη μας διαφεύγει ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, είχε δηλώσει ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για την έκδοση Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε ο θεσμός της ενοικίασης να αποτελέσει ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ομως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων φαίνεται ότι ανάγκασαν την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναστείλουν προσωρινά τις βλέψεις τους» προσθέτουν στη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα συμπαρασταθεί έμπρακτα στους εργαζόμενους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος. «Η αντιμετώπιση της επιθετικότητας της εργοδοσίας βρίσκεται στην ενότητα και στους αγώνες των εργαζομένων που οφείλουν να διεκδικήσουν την κατάργηση του νομοθετικά κατοχυρωμένου θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, καθώς και την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους», καταλήγει.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εμπαίζουν τους εργαζόμενους των μεταλλείων

Η θέση του ΚΚΕ για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο προβάλλει συνεχώς όλο και πιο επίκαιρη, καθώς στη χθεσινή συγκέντρωση των μεταλλωρύχων της TVX στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Πάχτα έγινε ξεκάθαρο ότι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του τόπου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει να διαδεχτεί την TVX (η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει εξαγοραστεί από την πολυεθνική εταιρία «Kinross») ένα σχήμα εταιριών. Για τη συμμετοχή τους στο σχήμα αυτό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, ενδιαφέρονται δύο ξένες εταιρίες και κάποιες ελληνικές. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπλέξει στο διάδοχο σχήμα μια δημόσια εταιρία, τη ΛΑΡΚΟ, ώστε, μέσω αυτής, να χρηματοδοτηθούν οι ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν τα μεταλλεία. Για να γίνει κατανοητό το οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει η ΛΑΡΚΟ, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρχικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν γι' αυτήν την επένδυση ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ και σε δεύτερη φάση απαιτούνται 600 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες, που θα συμμετέχουν στο διάδοχο σχήμα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον υφυπουργό, αλλά και τα όσα είπε αργότερα ο ίδιος στους δημοσιογράφους, θέτουν ως προϋπόθεση τη συρρίκνωση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε προγράμματα κατάρτισης. Λύσεις, που, σε καμιά περίπτωση, δεν εξασφαλίζουν τη δουλιά στους εργαζόμενους και έρχονται σε σαφή αντίθεση με το δικαίωμά τους για πλήρη και σταθερή εργασία.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο υφυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι το υπουργείο μελετά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τη διαμόρφωση όρων για την προώθηση ειδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος για τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης και των εταιριών που θα αποτελέσουν το διάδοχο σχήμα να περιορίσουν το προσωπικό.

Ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και τη συνάντηση των μεταλλωρύχων, δήλωσε στο «Ρ» για τις προαναφερόμενες εξελίξεις: «Το ΠΑΜΕ στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους των μεταλλείων της Χαλκιδικής, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να τα δώσει όλα σε όποια εταιρία αναλάβει τα μεταλλεία. Από την άλλη, προωθεί λύσεις πολύ οδυνηρές για τους εργαζόμενους με προγράμματα εθελούσιας εξόδου κ.ά. Δηλαδή, την ίδια συνταγή που ακολουθεί και σε άλλες επιχειρήσεις για να αμβλύνει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αυτές οι λύσεις πρέπει να απορριφθούν, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για μια λύση, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την εργασία τους».

Σύσκεψη με τους οικονομικούς μετανάστες

Η Τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση - σύσκεψη οικονομικών μεταναστών, το Σάββατο 19 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ., στην πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος του Πισσώνα του Δήμου Διρφύων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ