ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τεράστιο το κόστος της κατοχής

Οι συλλήψεις και η τρομοκρατία δε σταματούν την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οι συλλήψεις και η τρομοκρατία δε σταματούν την ιρακινή αντίσταση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΦΑΛΟΥΤΖΑ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΑΜΜΑΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΡΩΜΗ.--

Τα κατοχικά αμερικανικά στρατεύματα έχασαν τον 32ο στρατιώτη στον πόλεμο που μαίνεται μετά την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών την 1η του Μάη... Ενώ η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση παραλίγο να χάσει πολύ περισσότερα από την αξιοπιστία της εάν τελικά ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, παραιτούνταν υπό το βάρος του πολέμου με το Λευκό Οίκο αναφορικά με τα πλαστά στοιχεία για το δήθεν πυρηνικό οπλοστάσιο του Σαντάμ που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους... Μία ακόμη απώλεια από τις πολλές που έχουν οι Αμερικανοί κατακτητές, μετά τη «νικηφόρα» έκβαση του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χτες, λοιπόν, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο αρχηγείο των αμερικανο-βρετανικών κατοχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω στο απανθρακωμένο αυτοκίνητο διακρίνεται μια διπλωματική πινακίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα, τα ξημερώματα, άλλες δύο επιθέσεις, στη συνοικία Αλ Μανσούρ και κοντά στο αεροδρόμιο, κατά των κατοχικών στρατευμάτων έλαβαν χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 7.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά ιρακινών θυλάκων αντίστασης, ενόψει συμβολικών για το Ιράκ επετείων. Ηδη στη διάρκεια των νέων αμερικανικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν στη Μοσούλη εννέα Ιρακινούς και κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα οπλισμού.

Associated Press

Πρόκειται για την τέταρτη του είδους εκκαθαριστική επιχείρηση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι διαθέτουν πληροφορίες για επιθέσεις Ιρακινών με αφορμή την επέτειο της 14ης του Ιούλη 1958, όταν πραξικόπημα ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τους Βρετανούς μοναρχία. Εξάλλου, στις 16 του Ιούλη του 1979 ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέλαβε την προεδρία του Ιράκ και στις 17 του Ιούλη 1968 πραγματοποιήθηκε το κίνημα του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Μπάαθ».

Τέλος, όσον αφορά στο σκέλος του ανταρτοπολέμου, μια άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Κίνημα του Ιρακινού Τζιχάντ, ανακοίνωσε χτες ότι θα διπλασιάσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Είναι η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη των αντιαμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, μέσα σε δύο μέρες. Το βράδυ της Κυριακής το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα μιας επίσης πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, που αποκαλείται «Ενοπλο Ισλαμικό Κίνημα της Αλ Κάιντα» και το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις κατά των Αμερικανών στο ιρακινό έδαφος, ενώ υπόσχεται και νέες επιθέσεις εναντίον τους.

Αβάσταχτο το κόστος του πολέμου...

Κατά την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», που επικαλείται πηγές του Κογκρέσου και του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ, το κόστος του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι τον επόμενο χρόνο, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις κατά το σχεδιασμό του πολέμου. Η εκτίμηση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες ότι δε θα εκπληρωθούν και άλλες αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες.

Μία ακόμη διάσταση είναι αυτή του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους. Σε περίπτωση που 100.000 ή και περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες παραμείνουν στο Ιράκ για ένα ακόμη έτος, θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις για αύξηση του συνολικού μεγέθους του στρατού των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά την εμφάνισή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, δέχτηκε έντονες πιέσεις τόσο από εκπροσώπους των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για διεύρυνση του στρατού, με κύριο επιχείρημα ότι ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των υπαρχουσών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεσμευμένο σε διάφορα μέρη του κόσμου και ειδικά σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με τις εφεδρείες να είναι ανεπαρκείς.

Associated Press

Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν και για ενδεχόμενη μείωση των δαπανών για αγορές νέων όπλων λόγω του πολέμου στο Ιράκ, ενώ πληθαίνουν οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες τα σχέδια του Ράμσφελντ για ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο αμερικανικό στρατό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Σε ένα άλλο μέτωπο τώρα, αυτό μεταξύ της CIA και του Λευκού Οίκου, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ήταν αυτός που μάλλον διέσωσε την κυβέρνηση Μπους, αφού αφ' ενός δεν παραιτήθηκε και αφ' ετέρου με τη δήλωσή του ότι «ήταν λάθος η αναφορά στην ομιλία του Προέδρου». Χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, προς το παρόν, που υπάρχει πριν από την έναρξη του πολέμου. Εξάλλου, με παρέμβασή της η CIA φέρεται να είχε ζητήσει να μη συμπεριληφθεί η αναφορά για την απόκτηση ουρανίου από το Νίγηρα εκ μέρους του Ιράκ σε ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, τον Οκτώβρη, τρεις μήνες πριν το επίμαχο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος.

Βρετανία και ΗΠΑ από κοινού στη δίνη των σκανδάλων, αφού μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να αθωώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, ωστόσο ο πόλεμος μαίνεται, ενώ χτες, κατά τη συνάντηση της Κεντροαριστεράς στο Λονδίνο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έπνεε τα μένεα εναντίον του Μπλερ. Ακόμη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, ζήτησε την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, προκειμένου να εξακριβωθεί η πιθανή ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ινδία αποφάσισε να μη στείλει στρατιώτες της για να συμμετάσχουν στην υπό «αμερικανική διοίκηση δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ», απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της Ουάσιγκτον, που ζητούσε από την Ινδία μια μεραρχία 15.000-20.000 ανδρών για να αναλάβει έναν τομέα στο Βόρειο Ιράκ γύρω από τη Μοσούλη. Πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων ορισμένων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως, αν σταλούν ινδικά στρατεύματα στο Ιράκ, θα αποτελέσουν τμήμα της «δύναμης κατοχής», εφόσον δεν καλύπτονται από εντολή του ΟΗΕ.

Και η μεταβατική κυβέρνηση...

Τώρα στο ίδιο το Ιράκ, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), οι ιρακινές αρχές αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου από το Σάββατο την αστυνόμευση της πόλης Φαλούτζα, η οποία έχει μετατραπεί πολλάκις σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αντιστασιακών και κατοχικών δυνάμεων. Επίσης, αξιωματούχος της Δύναμης Αποκατάστασης του Ιρακινού Πετρελαίου δήλωσε πως θα χρειαστεί ένας χρόνος για να φτάσει η παραγωγή στα επίπεδα που ήταν πριν τον πόλεμο, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Τέλος, πρεμιέρα χτες για το μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο στην πρώτη απόφαση όρισε την 9η του Απρίλη, μέρα ανατροπής του καθεστώτος Χουσεΐν από τις αμερικανο-βρετανικές κατοχικές δυνάμεις, ως μέρα εθνικής γιορτής για το Ιράκ! Το Συμβούλιο θα έχει λόγο στο διορισμό υπουργών και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004, ωστόσο τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις εξακολουθεί να έχει η αμερικανική πολιτική διοίκηση υπό τον Πολ Μπρέμερ, ο οποίος θα προΐσταται του Συμβουλίου και θα έχει δικαίωμα βέτο.

«Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης σημαίνει ότι οι Ιρακινοί θα έχουν αυξημένο κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας τους», δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση το Σάββατο ο Πολ Μπρέμερ.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν 13 εκπρόσωποι των σιιτών, πέντε των σουνιτών, πέντε των Κούρδων και από ένας των χριστιανών και των Τουρκομάνων. Στην πλειονότητά τους τα μέλη του Συμβουλίου είναι «Ιρακινοί από το εσωτερικό», μεταξύ τους και τρεις γυναίκες.

ΓΚΑΟΥΑΤΙ.- Οι μουσώνες στην Ασιατική Υποήπειρο κόστισαν 22 ζωές τις τελευταίες δύο μέρες, αυξάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων εβδομάδων στα 259 θύματα. Στην Ινδία έχουν καταστραφεί 3.000 χωριά και έχουν χαθεί 76 ζωές. Στο γειτονικό Μπαγκλαντές, ο απολογισμός φθάνει τους 129 νεκρούς, με τους τελευταίους 5 να είναι ανήλικα παιδιά. Στο Νεπάλ, οι νεκροί φθάνουν τους 54.

ΑΓΚΥΡΑ.- Στην Τουρκία καταφθάνει αυτήν την εβδομάδα ο στρατηγός Τζον Αμπιτζέιντ, που διαδέχεται τον Τόμι Φρανκς ως διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης (Centcom) των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια προσπάθεια να «αποκατασταθούν» οι διμερείς σχέσεις, που έχουν διαταραχτεί λόγω της πρόσφατης σύλληψης Τούρκων στρατιωτικών στο Ιράκ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε βόμβα που εξερράγη χθες σε υπόγειο του κτιριακού συγκροτήματος της Βουλής της Ινδονησίας (το Σώμα είναι κλειστό για διακοπές). Η Αστυνομία χαρακτήρισε την ενέργεια «τρομοκρατική επίθεση». Πρόσφατα, είχαν συλληφθεί 9 μουσουλμάνοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών. Στις Φιλιππίνες, στο μεταξύ, απέδρασε φυλακισμένο στέλεχος της οργάνωσης Τζαμά' α Ισλαμίγια, που «ενεχόταν» στη βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Μπαλί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελιγραδίου, προκαλώντας αρκετά μεγάλες υλικές ζημιές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης Σερβίας-Μαυροβουνίου απέδωσε την επίθεση στον «πανικό που διακατέχει τους χιλιάδες εγκληματίες, αλλά και αυτούς που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και εγκλήματα πολέμου».

ΡΩΜΗ.- Την παραίτησή του υπέβαλε στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Ιταλός υφυπουργός Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι, που δέχτηκε έντονες επικρίσεις για τη δήλωσή του, στην οποία περιέγραφε τους Γερμανούς ως «ξανθούς υπερεθνικιστές που βρωμίζουν τις ιταλικές παραλίες». Την παραίτηση είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι θα ζητήσει από τον υφυπουργό Τουρισμού να παραιτηθεί, λόγω των δηλώσεών του για τους Γερμανούς τουρίστες στην Ιταλία, που προκάλεσαν προστριβές μεταξύ των δύο χωρών. Την αποπομπή Στεφάνι είχε ζητήσει και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο στην κεντρική Κένια από τη σύγκρουση μικρού λεωφορείου με φορτηγό. Το δυστύχημα σημειώθηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το φορτηγό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

ΠΑΜΠΛΟΝΑ.- Πυροτεχνουργοί της ισπανικής Αστυνομίας εξουδετέρωσαν την Κυριακή εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης Παμπλόνα, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, που ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας εκ μέρους της ΕΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις ημέρες στην Παμπλόνα έχει συρρεύσει πλήθος τουριστών για το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν με τις διάσημες ταυρομαχίες.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αβάσιμα τα νοτιοκορεατικά δημοσιεύματα

ΣΕΟΥΛ.--

Την επιτακτική ανάγκη να διαψεύσει την είδηση περί παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικού καυσίμου εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ένιωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Γιον Γιουνγκ - Κουάν, διαψεύδοντας την είδηση του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων και τονίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει καμία βάσιμη απόδειξη ότι η ΛΔ Κορέας ολοκλήρωσε την επεξεργασία ράβδων πυρηνικού καυσίμου».

Το σχετικό τηλεγράφημα που μεταδόθηκε την Κυριακή και προκάλεσε μεγάλη ένταση ειδικά υπό το πρίσμα της αναζήτησης εκ μέρους των ΗΠΑ προσχημάτων για τις απειλές που συνήθως εκτοξεύουν, έκανε επίσης λόγο για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πλουτωνίου, γεγονός που θα σήμαινε ότι η Πιονγιάνγκ έχει προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα πολύ περισσότερο από ό,τι πιστευόταν έως τώρα, απέχοντας λίγα βήματα από την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο ή επιστημονική απόδειξη, που να αποδεικνύει ότι η ΛΔ Κορέας άρχισε να επεξεργάζεται ράβδους πυρηνικού καυσίμου σε μεγάλη κλίμακα, ή ότι ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία», αναφέρεται στη δήλωση του Νοτιοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών στο ραδιόφωνο του CBS και επανέλαβε ότι Σεούλ και Ουάσιγκτον συνεργάζονται στενά στις προσπάθειες να συλλέξουν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η τελευταία είδηση του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ερχόταν σε αντίθεση με κυβερνητική ανακοίνωση της περασμένης βδομάδας, ότι η ΛΔ Κορέας επεξεργάζεται μικρές μόνο ποσότητες πυρηνικών καυσίμων. Ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να κατασκευάσει αρκετά πυρηνικά όπλα σε διάστημα λίγων μηνών εάν ολοκλήρωνε τη διαδικασία επεξεργασίας και των 8.000 πυρηνικών ράβδων που διαθέτει, ενώ η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η ΛΔ Κορέας κατέχει ήδη μία ή δύο πυρηνικές βόμβες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρισμοί Ταλιμπάν περί θανάτων Αμερικανών

ΤΣΑΜΑΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 14 Αφγανούς και Αμερικανούς στρατιώτες σε μάχες τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο του Πακιστάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νιους του Πακιστάν, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε Αμερικανούς κομάντος και Αφγανούς του στρατού της κυβέρνησης Καρζάι, καθώς επέστρεφαν στην Κανταχάρ. Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτες κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ. Οι αφγανικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο, η Καμπούλ έκανε λόγο για μια «επιτυχία» της, η οποία συνίσταται στην κατάσχεση 300 ρουκετών που εκτοξεύονται από βομβιδοβόλα τουφέκια και δεκάδων ναρκών στο Σπιν Μπολντάκ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός στρατηγός σερ Τζακ Ντέβερελ, διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ που θα διαδεχτεί σε μερικές εβδομάδες την ISAF στην «παροχή ασφάλειας» στην Καμπούλ, προειδοποίησε χθες μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις πιθανότατα θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των κατοχικών δυνάμεων - των «ειρηνοποιών», κατά τον ίδιο: «Τα ρίσκα είναι αυταπόδεικτα... η πίεση θα ενταθεί», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει να περιμένουμε αύξηση των επιθέσεων».

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ
Πυρηνικές «ανησυχίες»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Ιράν «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο» να αποσυρθεί από την Συνθήκη για τη Μη - Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (ΝΡΤ), μετέδιδε χτες το Middle East News Line, ως μέτρο που θα εμποδίζει την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων στα εργοστάσια που υλοποιούν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πρόκειται για μια κίνηση που προτείνουν κύκλοι του Αλί Χαμενεΐ, λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), κατά πληροφορίες της εφημερίδας Καϊχάν. Ωστόσο, στο θέμα ο Πρόεδρος Χαταμί έχει υιοθετήσει διαλλακτικότερη στάση, ενώ οι συνομιλίες του επικεφαλής της ΔΕΑΕ Ελ Μπαραντέι στην Τεχεράνη την περασμένη βδομάδα ερμηνεύονταν ως ένδειξη πως οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι μπορεί, τελικά, να γίνουν δεκτοί από την Τεχεράνη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση --συμπλέοντας πλήρως (και) σε αυτό το ζήτημα με τις ΗΠΑ--, ζήτησε χτες από το Ιράν «να συνεργαστεί πλήρως» με τη ΔΕΑΕ, με δηλώσεις του Φράνκο Φρατίνι, ΥπΕξ της προεδρεύουσας της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο Ιταλίας. Ο Φρατίνι είχε, μάλιστα, συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Χαραζί για το θέμα, κατά την οποία τον κάλεσε να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της ΝΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ