ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Κυβέρνηση - «2004» και ΓΣΕΕ σπεύδουν για πλήρη απελευθέρωση

Να υψώσουν αγωνιστικό τείχος καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Motion Team

Την πλήρη αποδέσμευση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση, έχοντας την ουσιαστική στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επιδιώκοντας έτσι να μετατρέψει σε «πιόνια» στα χέρια των πολυεθνικών τους εργαζόμενους της χώρας, που θα τα χρησιμοποιούν όλο το 24ωρο, όπως θέλουν, για όσο θέλουν και με ό,τι μεροκάματο θέλουν! Αγωνιστικό τείχος για την απόκρουση αυτής της προσπάθειας υψώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, που καλεί σε αντίσταση και αγώνα τους εργαζόμενους στο εμπόριο, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα για το σκοπό αυτό θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, της ΕΣΕΕ και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα σήμερα, στις 11 το πρωί, για το θέμα του ωραρίου και γενικότερα του καθεστώτος εργασίας των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία της, μετά από αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004».

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό, αλλά και η παραπέρα κατάργηση της σταθερής ημερήσιας εργασίας, η γενίκευση των άτυπων μορφών απασχόλησης, η επέκταση των τρίωρων και τετράωρων, κατά απαίτηση της μεγάλης εργοδοσίας, θα τεθεί και στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Και στο «διάλογο» αυτό ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει. Η απελευθέρωση του ωραρίου «πακέτο» με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων εκπληρώνει το στόχο των πολυεθνικών για μονοπώληση της αγοράς, με το χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πλήρη υποταγή των εργαζομένων.

«Μόνιμος και διαρκής ο στόχος κυβέρνησης και εργοδοτών, η απελευθέρωση του ωραρίου και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο. Τα ελεύθερα απογεύματα, η κυριακάτικη αργία και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου ενόψει της Ολυμπιάδας είναι στο στόχαστρο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Για το ΠΑΜΕ - τονίζεται - είναι σαφές ότι κυβέρνηση και διοργανωτές της Ολυμπιάδας του 2004 είναι σε απόλυτη συνεννόηση, ώστε με πρόφαση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Δεν τους αρκούν οι ανατροπές που μέχρι σήμερα επέβαλαν στους εργαζόμενους με τις ελαστικές μορφές εργασίας, με το "part time" και τους άθλιους μισθούς και μεροκάματα, τα θέλουν όλα! Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως, χωρίς ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «αξιοποιούν ξανά τον κοινωνικό διάλογο για να περάσουν τα σχέδιά τους. Επιστρατεύουν πάλι τις συμβιβασμένες ηγεσίες για να τους βοηθήσουν. Στα τραπέζια του κοινωνικού εταιρισμού σαν καινούριοι Προκρούστες να πετσοκόψουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. «Η οργάνωση - υπογραμμίζει - ο αγώνας με το συντονισμό και την αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους είναι η δική μας απάντηση. Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια της ΝΔ, με σκληρούς, ταξικούς αγώνες αντιμετωπίζεται και ανατρέπεται».

«Δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Απαιτούμε 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν ταξική αγωνιστική απάντηση στις πολιτικές της ΕΕ και των πολυεθνικών που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και την υποαπασχόληση μαζί με ολόκληρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καλεί επίσης σε κοινό συντονισμό τους μικρομεσαίους και επαγγελματίες που θίγονται άμεσα και αυτοί από αυτές τις πολιτικές.

Να σταματήσουν τα σχέδιά τους για επέκταση του ωραρίου και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μην αποτολμήσει «διαλόγους κοινωνικούς», οι οποίοι θα αποβούν σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του μεγάλου και του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Καλεί επίσης την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να μπει στον αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας. «Οι εμποροϋπάλληλοι - καταλήγει - για άλλη μια φορά θα δώσουμε το παρόν και με τους αγώνες μας θα δικαιωθούμε. Ολοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στη νέα επίθεση, να είναι σίγουροι ότι: θα μας βρουν και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Μάχη για ζωή με αξιοπρέπεια

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι

Για πραγματικές αυξήσεις, για ζωή με αξιοπρέπεια, για δουλιά πέντε μέρες τη βδομάδα, εφτά ώρες τη μέρα, δίνουν τη μάχη οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό, οι οποίοι σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη 26 Ιούνη, προχωρούν σε 48ωρη απεργία, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε μετά από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαχητικά μέρος στην απεργία και την περιφρούρησή της, «δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω - σημειώνεται - από τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας και απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας. Δεν υποκύπτουμε στις απειλές, τους εκβιασμούς και τις συκοφαντίες ορισμένων εργοδοτών».

Το Συνδικάτο καλεί επίσης τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το συνδικάτο και όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουν τη μάχη για: εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να δοθούν αναδρομικά όλα τα χρήματα που παράνομα παρακρατήθηκαν. Να σταματήσει το πετσόκομμα των ενσήμων και να αποκατασταθούν αυτά που κατάκλεψαν οι εργοδότες. Να ασφαλιστούν όλες οι ώρες υπερωρίας, καθώς και τα Σαββατοκύριακα που μέχρι τώρα έχουν δουλέψει. Να δοθούν τα μεροκάματα των επίσημων αργιών που παράνομα παρακρατούν οι εργοδότες. Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για την προστασία της ζωής, πόσιμο νερό σε όλα τα σημεία του εργοταξίου. Να δοθούν συμβάσεις εργασίας στους αλλοδαπούς εργαζόμενους για ανανέωση των απαραίτητων εγγράφων.

Σε ό,τι αφορά τις ΣΣΕ οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα για το 2003, 6 ευρώ. Κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο εργάτη 41 ευρώ, κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο βοηθού 47 ευρώ και κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο τεχνίτη 52 ευρώ. Παλεύουν για πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή, 6ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και 7ωρο για όλους τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνει, «δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αφήνει τους εργοδότες να δρουν ασύδοτοι, καταπατώντας τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές που παλεύουν για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής, που μας οδηγεί στη μιζέρια και την εξαθλίωση, για μια άλλη πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης».

Τα συνδικάτα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Από τη συνάντηση στην ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών
Από τη συνάντηση στην ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών
Συνέχεια στη Διεθνή Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη δόθηκε και στην Αθήνα. Στα πλαίσια αυτά, η Συριακή συνδικαλιστική αντιπροσωπεία είχε σειρά συναντήσεων με συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ο οργανωτικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας Γκαζί Ντοβιέρ στάθηκε ιδιαίτερα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, στο στόχαστρο της οποίας είναι και η χώρα του. Η ηγεσία του Συνδικάτου Οικοδόμων αναφέρθηκε στα ζητήματα των μεταναστών που απασχολούνται στον κλάδο, στις προσπάθειες του συνδικάτου για την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα αλλά και τις πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Για την ανεργία που χτυπάει τον κλάδο, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τους αγώνες των συνδικάτων ενημέρωσαν τον συνδικαλιστή τα στελέχη της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ). Τη δράση του ΠΑΜΕ, τις παρεμβάσεις του στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, τους αγώνες του για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, παρουσίασαν τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για παραπέρα συντονισμό της δράσης των συνδικάτων και στα πλαίσια λειτουργίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Ο Σύριος συνδικαλιστής, αφού δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της χώρας τους, με αυτά που χρησιμοποιούσαν όταν προετοίμαζαν την εισβολή στο γειτονικό Ιράκ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών, για να αντιμετωπιστούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε Συρία και Παλαιστίνη.

Εκδηλώσεις

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει, σήμερα Τετάρτη 25 Ιούνη, η τοπική Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στις 8.30 το βράδυ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, με θέμα «Η νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα - Ανεργία - Η πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Την Πέμπτη το πρωί, ο Γιώργος Μαυρίκος θα βρεθεί στο Ηράκλειο όπου θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς, και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Εκβιαστικές απολύσεις

Σε δυο αδικαιολόγητες και εκβιαστικές απολύσεις εργατριών, από το τμήμα συλλογής, προχώρησε ο ιδιοκτήτης της «Ελληνικής Φάρμας Μανιταριών» στους Καθενούς της Εύβοιας, Δημ. Ασημομύτης.

Τις απολύσεις καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων και απαιτεί την επαναπρόσληψη των δυο εργατριών που είναι υποδειγματικές στη δουλιά τους. Ο εργοδότης επικαλείται πτώση των πωλήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο όμως άλλη είναι η αιτία των εκφοβιστικών απολύσεων. Αυτό έχει σχέση με την πρόθεσή του να αλλάξει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των 45 περίπου εργατριών, στο τμήμα συλλογής μανιταριών, επιδιώκοντας να επινοικιάσει αυτό το τμήμα σε άλλους και να μετατρέψει το εργασιακό καθεστώς και τις εργάτριες σε εργάτριες γης, καθώς και αυτό του ασφαλιστικού τους φορέα, από ΙΚΑ σε ΟΓΑ.

Μάλιστα, επειδή οι αντεργατικές αυτές ενέργειες δε βρίσκουν σύμφωνες τις εργάτριες του τμήματος συλλογής μανιταριών, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, η εργοδοσία έχει επιδοθεί σε όργιο εκβιασμών και πιέσεων με αποκορύφωμα τις χτεσινές απολύσεις και τις απειλές ότι θα συνεχιστούν.

«Οχι» στη διάλυση του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σήμερα και αύριο Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, καλεί τα μέλη του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για να καταγγείλουν τη διάλυσή του και τις απολύσεις των εργαζομένων σ' αυτό. Καταγγέλλουν δε, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό των δήμων και των αρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, καθώς και τον ανήθικο εμπαιγμό δεκάδων χιλιάδων μοναχικών μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Επίσης, δηλώνουν ότι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα Σωματεία Συμβασιούχων αύριο Πέμπτη, στις 6 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εδώ και πέντε μήνες εργαζόμενους, τη συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» ως θεσμοθετημένη κρατική υπηρεσία και όχι ως εφήμερο πρόγραμμα, καθώς και τη σύσταση εδώ και τώρα οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού στους ΟΤΑ και την κατάληψή τους απ' όλους τους ήδη απασχοληθέντες σ' αυτό.

«FINTEXPORT»
Καθολικά για δεύτερη μέρα στην απεργία

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «FINTEXPORT» (παραγωγή μοκετών), που κατέθεσε η επιχείρηση, δεν τρόμαξε τους 160 περίπου εργαζόμενους στην παραγωγή, που χτες για δεύτερη μέρα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2003 που να καλύπτει τις ανάγκες τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν. Αυτήν τους την απόφαση την αποδεικνύουν στην πράξη, με την καθολική συμμετοχή τους και κατά τη χτεσινή, δεύτερη, μέρα της απεργίας. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν κανονικά την απεργία τους, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα συζητηθεί η αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση.

Να υπενθυμιστεί ότι η εργοδοσία είχε προσπαθήσει αρχικά με εξώδικο προς το σωματείο να αποτρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εκβιάζοντας ότι όποιος εργαζόμενος συμμετέχει στην απεργία θα απολυθεί! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αγγ. Βόγλης βιντεοσκοπούσε (!!) τη γενική συνέλευση των εργαζομένων!

Από την πρώτη στιγμή πάντως στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα.

ΟΜΙΛΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τα βρόντηξαν οι μισοί, οι υπόλοιποι απλήρωτοι τρεις μήνες

Στο δρόμο βγήκαν ξανά οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Αυγερινοπούλου, οι οποίοι χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία στη Βουλή, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους, απαιτώντας να παρθούν μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα που κινδυνεύουν άμεσα.

Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Αυγερινόπουλου είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, παρά τις γραπτές «διαβεβαιώσεις» του υποψήφιου αγοραστή του Ομίλου κ. Κεχαγιά ότι σταδιακά και μέχρι τέλος του Ιούνη θα τους είχε εξοφλήσει. Η κατάσταση στον Ομιλο χειροτερεύει ενώ πολλά από τα κέντρα αισθητικής του Ομίλου, «Beauty and diet», υπολειτουργούν. Μάλιστα, από τους 1.600 συνολικά εργαζόμενους που απασχολούνταν στον όμιλο, οι μισοί έχουν ήδη εγκαταλείψει και φύγει!

Στο μεταξύ, σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του υφυπουργού Λ. Τζιόλα, της κ. Αυγερινοπούλου, του υποψήφιου αγοραστή κ. Κεχαγιά και της ΓΣΕΕ.

Να υπενθυμιστεί ωστόσο ότι στην τελευταία συνάντηση των εργαζομένων με τον Λ. Τζιόλα, ο δεύτερος τους είπε ότι οι δεσμεύσεις μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων «πρέπει να τηρηθούν σε ένα νέο, ήπιο, επιχειρησιακό κλίμα συνεργασίας και εξασφάλισης των προοπτικών εργασίας». Ουσιαστικά, ο υφυπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε «εργασιακή ειρήνη», να σταματήσουν τις όποιες κινητοποιήσεις τους και να υποταχθούν στις επιλογές του εργοδότη, μήπως και διασφαλίσουν τα χρήματα και τη δουλιά τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ