ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
Τι λένε για τον πόλεμο

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων απαντούν στα ερωτήματα του «Ρ»

Ο πόλεμος φαίνεται πως βρίσκεται πλέον «επί θύραις». Οι Αμερικανοί δε χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν πως έτσι και αλλιώς θα πραγματοποιήσουν την επίθεση. Ταξιδιωτικές οδηγίες ή «συστάσεις» ανακοινώνονται από διάφορες κυβερνήσεις αναφορικά με επισκέψεις πολιτών στα εδάφη του Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση - έχοντας μάλιστα και την προεδρία της ΕΕ - παρέχει ήδη «στρατιωτικές διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές για να επιτύχουν στα δολοφονικά σχέδιά τους. Η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για τις αναμενόμενες εξελίξεις είναι, όπως δείχνουν και τα διάφορα γκάλοπ, ιδιαίτερα αυξημένη. Ο «Ρ», στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του, για τις θέσεις των κομμάτων στο επίμαχο τούτο θέμα, έθεσε τα δύο παρακάτω ερωτήματα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς και στους εκπροσώπους Τύπου των ελληνικών κομμάτων:

1. Το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας ζητά να μη γίνει πόλεμος στο Ιράκ, είτε υπάρχει είτε όχι σχετική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ποια είναι ακριβώς η δική σας θέση σ' αυτό το αίτημα;

2. Η διακοπή κάθε εμπλοκής της χώρας μας στην προετοιμασία του πολέμου και η μη - έμμεση ή άμεση - συμμετοχή στη διεξαγωγή του προετοιμαζόμενου ήδη πολέμου αποτελούν τα κύρια συνθήματα των λαϊκών αντιπολεμικών εκδηλώσεων. Πολλές φιλειρηνικές και άλλες οργανώσεις, μάλιστα, ζητούν το άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας, την επιστροφή του ελληνικού πολεμικού πλοίου από τον Κόλπο και τη μη παροχή εναέριων ή θαλάσσιων διευκολύνσεων σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. Ποια είναι ακριβώς η δική σας θέση σ' αυτά τα αιτήματα;

Οι απαντήσεις που έδωσαν στο «Ρ» τα στελέχη των κομμάτων, παραθέτουν, νομίζουμε, το στίγμα των θέσεών τους στο κρίσιμο θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Οι αναγνώστες μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ιδιαίτερα από τις απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα.

Θεόδωρος Ρουσσόπουλος

Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Eurokinissi

1) Η Νέα Δημοκρατία όπως και ο ελληνικός λαός τάσσεται σταθερά υπέρ της ειρήνης. Δε θέλουμε τον πόλεμο. Πιστεύουμε ότι οι όποιες διαφορές μπορούν και πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα. Ο Ανθρωπισμός είναι δομικό στοιχείο του πολιτισμού μας και, βεβαίως, δε συμβιβάζεται ούτε με εκατόμβες θυμάτων ούτε με στρατιές προσφύγων και πεινασμένων ανθρώπων.

Πιστεύουμε πως όσο πιο αισθητή γίνει η πίεση της διεθνούς κοινότητας προς το ιρακινό καθεστώς, τόσο πιο εύκολη μπορεί να είναι η ειρηνική διέξοδος από την κρίση.

Είμαστε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αποτελεί το μόνο διεθνές όργανο που νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

2) Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα στην παρούσα κρίση δεν οφείλει να πράξει τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει. Και τίποτα περισσότερο από τις σαφείς και οριοθετημένες υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας. Στην επικίνδυνη περίοδο στην οποία βρισκόμαστε εκείνο που προέχει είναι η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Χρήστος Πρωτόπαππας

Υπουργός Τύπου, κυβερνητικός εκπρόσωπος

ICON

1) Εμείς δώσαμε και δίνουμε τη μάχη της ειρήνης. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη γι' αυτό που προσδοκούν οι λαοί από εμάς: Μια ακόμα ευκαιρία στην ειρήνη.

Αναμφίβολα, είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο γιατί είναι γνωστή η εμμονή των ΗΠΑ για την επίθεση.

Ομως, επιμένουμε ότι τόσο όλες οι εξελίξεις γύρω από τον αφοπλισμό του Ιράκ, όσο και οι τελικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν με την επιβολή του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ενός.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διεργασίες και θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη.

Σύμφωνα με αυτά που έχουμε προωθήσει και που έχουν αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιέζουμε πάντα προς δυο κεντρικές κατευθύνσεις:

Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το λόγο για το τι θα γίνει.

Δεύτερον, ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τα πολιτικά και διπλωματικά αποθέματα για την εφαρμογή της απόφασης 1441 των ΗΕ, για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς και τον αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής.

2) Εμείς εκφράζαμε πάντα σοβαρές επιφυλάξεις για πολεμικές επιχειρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Οι παρενέργειες τέτοιων κινήσεων εκτιμούνται ιδιαίτερα.

Γι' αυτό ο χειρισμός του θέματος του Ιράκ πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεών του.

Αυτή είναι, επαναλαμβάνω, η θέση μας.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και της Ενωσης και πιστεύουμε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχουμε.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη με ειρηνικά μέσα επίλυση του προβλήματος.

Και αυτό πράττουμε και θα πράξουμε. Ας μη δημιουργούμε λοιπόν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Νίκος Βούτσης

Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Motion Team

1) Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος, ακόμα και στην περίπτωση που ληφθεί μια εκβιασμένη και διφορούμενη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ασκηθεί «βέτο» από τα μόνιμα μέλη που διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Μπους - Μπλερ δείχνουν αφ' ενός τη δυσκολία που συναντούν στην προσπάθειά τους να ληφθεί έστω κι έτσι μια απόφαση του ΟΗΕ και αφ' ετέρου τη θρασεία επιμονή τους, για να επικρατήσει μια «κουλτούρα πολέμου» και να υπονομευτεί πλήρως το ισχύον σύστημα διεθνών εγγυήσεων, ο ρόλος, η υπόσταση και ο ίδιος ο ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να επιβάλουν μια μονιμότερη στρατηγική ηγεμονίας επί των εν δυνάμει, ή αναδυόμενων, άλλων πόλων, όπως η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική, οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Γι' αυτούς τους λόγους, το φιλειρηνικό κίνημα δεν αρκείται στον καθαρό στόχο για «όχι πόλεμο χωρίς καμία επιφύλαξη και δικαιολογία», αλλά υποστηρίζει ενεργητικά όλες τις αντιστάσεις απ' όπου κι αν προέρχονται κι επίσης στηρίζει τις τάσεις εκδημοκρατισμού και ενεργού φιλειρηνικού ρόλου του ΟΗΕ και τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

2) Δεν αρκεί να συμφωνήσουν οι φιλειρηνικές δυνάμεις στην απόλυτη απεμπλοκή της χώρας μας από τη διεξαγωγή του πολέμου και στα επιμέρους ζητήματα που συγκροτούν αυτή τη θέση απεμπλοκής. Κι αυτό γιατί η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, όπως επίσης και η ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, την οποία ασκεί η ελληνική κυβέρνηση αυτό το κρίσιμο εξάμηνο, θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την απαίτηση του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας, για να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειρήνης, εξωστρεφείς και διεθνούς εμβέλειας, πολύ πέραν τού να «τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».

Η κυβέρνηση Σημίτη είναι διπλά υπόλογη προς τον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη, προς τα εκατομμύρια διαδηλωτών που έχουν δώσει ιστορικό διαμέτρημα στις παγκόσμιες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις.

Με πρόσχημα τις «εξυπηρετήσεις εθνικών συμφερόντων», η κυβέρνηση Σημίτη αφ' ενός επέτρεψε και θα επιτρέψει την έμμεση και άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον επικείμενο πόλεμο και αφ' ετέρου κινήθηκε και κινείται σε προσχηματικούς «μέσους όρους» στη σκληρή αντιπαράθεση που υπάρχει μέσα στην ΕΕ. Ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη μια πολιτική χωρίς βούληση, χωρίς καθαρές επιλογές, μια πολιτική που εν τέλει «κλείνει το μάτι» στους Μπους - Μπλερ.

Νίκος Αθανασάκης

Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

1): Το φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, με την πολυφωνία και την πολυχρωμία του, εκφράστηκε δυναμικά υπέρ της Ειρήνης. Μια πολεμική σύγκρουση, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να προβλεφτεί και οι συνέπειές της δεν μπορεί παρά να είναι σοβαρότατες, τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκει αντιμέτωπους τους λαούς.

Ταυτόχρονα, η αντίληψη της κοινής γνώμης ότι - πέρα από όποιες αιτιολογίες - έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο για το πετρέλαιο και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Υπάρχει, βεβαίως, πάντα το θέμα της διεθνούς νομιμότητας και της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής που τυχόν διαθέτει.

Και από θέση αρχής και με δεδομένα τα δικά μας εθνικά θέματα, η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα σταθερή υπέρ της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται και με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνο για τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αν επικρατούσε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η αντίληψη της δικής τους απόλυτης κυριαρχίας και η μονομερής ανάληψη πολεμικής δράσης οπουδήποτε στον πλανήτη πέρα και έξω από τη νομιμοποιητική βάση του ΟΗΕ και των αποφάσεών του.

2): Δική μας αφετηρία είναι μια βασική θέση: Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και πρέπει να καταβληθεί από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων και του μηχανισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα έχει κινηθεί δραστήρια και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταθμίζεται με προσοχή το συμφέρον της χώρας μας, ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις για τα θέματα που θίγει η ερώτηση, σε συνάρτηση και με τις διεθνείς και διακρατικές συμβάσεις και συμφωνίες στις οποίες η χώρα μας μετέχει.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος δεν πρέπει να είναι ο πόλεμος. Στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη και η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παναγιώτης Μαντάς

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ

1) Ο αγώνας για την αποτροπή του επερχόμενου πολέμου και την αυτοδιάθεση των λαών δε συμβιβάζεται με προαπαιτούμενα. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το αν θα ταυτιστεί με τον πόλεμο ή όχι το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με αυτό το επιχείρημα απλώς εφευρίσκουν ένα φύλλο συκής, πίσω από το οποίο επιχειρούν να κρύψουν προσωρινά τη συναίνεσή τους στον προετοιμαζόμενο πόλεμο. Εδώ υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος: Για λόγους που αφορούν στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, η ηγεμονική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε, πως δε θα συμμετάσχει στον πόλεμο είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ιστορικά, όταν υπήρχε διάσπαση των κυρίαρχων δυτικών δυνάμεων, πάντα ο ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού τοποθετείτο με την πλευρά εκείνη που έστω φαινομενικά πλησίαζε στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Σήμερα και οι δύο εταίροι του δικομματισμού τάσσονται με την πλευρά των γερακιών του πολέμου, δηλαδή τον Μπους και τον Μπλερ. Η δεύτερη γλώσσα στο κρεσέντο της διγλωσσίας που χρησιμοποιούν δεν αφορά παρά μόνον τη λεγόμενη επικοινωνιακή πολιτική.

2) Η εμπλοκή της χώρας μας στον προετοιμαζόμενο πόλεμο είναι αφ' ενός πολιτική, με τις θέσεις που παίρνει στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ, όπου σε αντίθεση με άλλες χώρες (Γαλλία - Βέλγιο) συναίνεσε στα μέτρα προετοιμασίας του πολέμου, όσο και στρατιωτική, με τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Η χώρα μας, μαζί με τον άξονα Τουρκίας-Ισραήλ, αποτελεί το στρατιωτικό αναγκαίο «βάθος του πολεμικού μετώπου». Η πολιτική αυτή, εκτός των άλλων, μας φέρνει και σε ρήξη με ένα «εν δυνάμει» φυσικό σύμμαχο, απέναντι στον τουρκικό υποϊμπεριαλιστικό καθεστώς, μας οδηγεί σε ρήξη με τον αραβομουσουλμανικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα το πρώτο αίτημα του αντιπολεμικού κινήματος δεν μπορεί παρά να είναι η άρση κάθε είδους στρατιωτικών διευκολύνσεων στις δυνάμεις της «νέας τάξης».

Μάκης Μαΐλης

Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

1) Το κριτήριο, για να πάρει κανείς θέση υπέρ ενός πολέμου, είναι, αν αυτός είναι δίκαιος. Τέτοιοι πόλεμοι υπήρξαν. O πόλεμος του λαού του Βιετνάμ κατά του γαλλικού και σε συνέχεια κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο πόλεμος του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού. Ο πόλεμος της νεοσύστατης Σοβιετικής Εξουσίας κατά των 16 εισβολέων - χωρών, ή ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Και πολλοί άλλοι.

Ο πόλεμος κατά του Ιράκ είναι άδικος. Επομένως, είτε τον αποφασίσει ο ΟΗΕ, είτε μόνο οι ΗΠΑ - Βρετανία και άλλοι, πρέπει το μέτωπο των λαών κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου να είναι αποφασιστικό. Κι αν μάλιστα γίνει με απόφαση του ΟΗΕ, πρέπει να καταδικαστεί απ' τους λαούς και ο ΟΗΕ. Κανείς δε δικαιούται να οχυρωθεί πίσω από τυχόν θέση του υπέρ του πολέμου, με το πρόσχημα σεβασμού του ΟΗΕ. Θα είναι μέγιστη υποκρισία. Πολύ περισσότερο που σήμερα ο ΟΗΕ εκφράζει έναν αρνητικό συσχετισμό για τους λαούς μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αυτές είναι οι κοσμογονικές αλλαγές, που άλλα κόμματα επευφήμησαν...

2) Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον πόλεμο. Καμιά διευκόλυνση στους δολοφόνους. Τα προσχήματα έχουν καταρρεύσει. Ο πόλεμος γίνεται για τη λεία. Το συμφέρον του λαού είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός με το σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», που σημαίνει: Να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσει το πολεμικό πλοίο από τον Κόλπο, ούτε σπιθαμή εδάφους, αέρα, θάλασσας στους επιδρομείς. Και, ταυτόχρονα, να συνδεθούν περισσότερο αυτά τα αιτήματα με την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Πόλεμος και φτώχεια πηγαίνουν μαζί. Αντιπολεμικό κίνημα, που δε θα σέρνεται πίσω από τις στοχεύσεις του γαλλογερμανικού άξονα. Η ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για τους λαούς. Στο μοίρασμα της λείας στοχεύει κι αυτή. Κίνημα αντιιμπεριαλιστικό, ως συμβολή στην πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για μέτωπο λαϊκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ