Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi |
Ταυτόχρονα, η αντίληψη της κοινής γνώμης ότι - πέρα από όποιες αιτιολογίες - έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο για το πετρέλαιο και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Υπάρχει, βεβαίως, πάντα το θέμα της διεθνούς νομιμότητας και της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής που τυχόν διαθέτει.
Και από θέση αρχής και με δεδομένα τα δικά μας εθνικά θέματα, η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα σταθερή υπέρ της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται και με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνο για τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αν επικρατούσε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η αντίληψη της δικής τους απόλυτης κυριαρχίας και η μονομερής ανάληψη πολεμικής δράσης οπουδήποτε στον πλανήτη πέρα και έξω από τη νομιμοποιητική βάση του ΟΗΕ και των αποφάσεών του.
2): Δική μας αφετηρία είναι μια βασική θέση: Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και πρέπει να καταβληθεί από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων και του μηχανισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η ελληνική κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα έχει κινηθεί δραστήρια και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταθμίζεται με προσοχή το συμφέρον της χώρας μας, ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις για τα θέματα που θίγει η ερώτηση, σε συνάρτηση και με τις διεθνείς και διακρατικές συμβάσεις και συμφωνίες στις οποίες η χώρα μας μετέχει.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος δεν πρέπει να είναι ο πόλεμος. Στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη και η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.