ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο

Το μήνυμα της συμμετοχής και της αγωνιστικής συνέχειας δίνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στο πλαίσιο που θέτει

Η επιτυχία της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, στις 5 Δεκέμβρη, είναι ο βασικός στόχος των ταξικών δυνάμεων που «αλωνίζουν» τους χώρους δουλιάς στο Δημόσιο, προκειμένου η κινητοποίηση να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά, περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και κατεύθυνση συνέχισης και κλιμάκωσης.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή.

Η μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία και στις συγκεντρώσεις αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη αξία, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ φαίνεται να εναντιώνεται στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, επιλέγοντας άλλες, κατά την άποψή της «αγωνιστικές», δραστηριότητες και μάλιστα μετά το νέο έτος. Το ΠΑΜΕ επιμένει ότι ο αγώνας πρέπει να έχει χαρακτήρα συνολικής αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, η οποία πλήττει τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με πολύμορφο τρόπο. Με τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, την αντεργατική πολιτική, τις φορολογικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας κ.ά.

Στην ανακοίνωσή του για την απεργία, τονίζει: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από συντονιστικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, θα πρέπει να καθορίσουν και το πραγματικό διεκδικητικό περιεχόμενο της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση και την προοπτική αυτού του αγώνα».

Μήνυμα αντίστασης και συμμετοχής

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, μίλησε χτες με τους εργαζόμενους στο γκαράζ και στα συνεργεία του Δήμου Καλλιθέας, σε δυο ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις, οι οποίες έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχτηκε η διάθεση των εργαζομένων να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με έμφαση έθεσαν το εισοδηματικό και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ επιδοκίμασαν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Αρκετοί ήταν αυτοί που έθεσαν τον προβληματισμό τους για την τακτική της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και τον προσανατολισμό που δίνει στην απεργία. Ο Δ. Αγκαβανάκης υπενθύμισε την εμπειρία του αγώνα για το Ασφαλιστικό το 2001, όπου οι ηγεσίες ξεπεράστηκαν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καλλιθέας και θα απεργήσουν και μαζικά θα εμφανιστούν στη συγκέντρωση με το δικό τους πανό.

Κινητοποιήσεις ανατροπής

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και με νέες κινητοποιήσεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, απηύθυνε η Μ. Κεφαλληνού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων Αττικής, που οργάνωσαν χτες το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η ΑΔΕΔΥ. Στις εισηγήσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης εμφανίστηκαν να κατακεραυνώνουν φραστικά την κυβερνητική λιτότητα, ξεχνώντας, όπως υπογράμμισε και η Μ. Κεφαλληνού, ότι ως συνδικαλιστικές ηγεσίες συμμετείχαν στο παιγνίδι που παίζουν η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός για το Νέο Μισθολόγιο. Ειδικότερα για το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, έγιναν επισημάνσεις ότι οι δαπάνες είναι δραματικά μειωμένες, ενώ κυριαρχεί η λογική της εκχώρησης βασικών τομέων, όπως οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Θα 'πρεπε, υπογράμμισε η Μ. Κεφαλληνού, να υπάρχει πρόγραμμα κινητοποιήσεων απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι μεμονωμένες ντουφεκιές, που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.

  • Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καλεί και το Συντονιστικό Σωματείων και Επιτροπών εργαζομένων στους ΟΤΑ, με κύριο στοιχείο την εναντίωση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
  • Το Συντονιστικό Σωματείων Θριασίου, καλώντας επίσης στην απεργία, τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η ενότητα και η παρουσία θα πρέπει να σπάσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να απομονώσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτό που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του και να καθορίσει τις εξελίξεις, είναι η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων».
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ανακλήθηκε το πρόγραμμα απολύσεων

Σε αγωνιστική επιφυλακή οι εργαζόμενοι

Την ανάκληση των απολύσεων, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, ανακοίνωσε χτες η εργοδοσία της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων του εργοστασίου. Η σταθερή και αμετακίνητη αγωνιστική στάση που έχουν κρατήσει είχε αποτέλεσμα και έβαλε σοβαρό εμπόδιο στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, που με την πολιτική απολύσεων, που εφαρμόζει κάθε μήνα, προσπαθεί να σπάσει τη συνδικαλιστική δράση και κάθε εργατική αντίσταση και αγωνιστική κινητοποίηση.

Η 24ωρη απεργία που είχε εξαγγελθεί για την Παρασκευή, μετά τη χτεσινή εξέλιξη, ανεστάλη, αλλά τόσο οι εργαζόμενοι της επιχείρησης όσο και το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος δεν εφησυχάζουν, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Θα συνεχίσουν να οργανώνουν την αντίστασή τους ενάντια στην τρομοκρατία και τις απειλές και θα αγωνιστούν για το δικαίωμα στην εργασία.

Αλλωστε όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν στο πλευρό τους το ταξικό συνδικάτο και την Ομοσπονδία, αλλά και το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας, το οποίο με ανακοίνωση εκφράζει την αλληλεγγύη του και καταγγέλλει την εργοδοσία της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» ότι: Προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργατριών για να περάσει τα σχέδιά της. Ενθαρρημένη, όπως σημειώνει, από την πολιτική της κυβέρνησης προχώρησε σε απολύσεις, με στόχο το όλο και μεγαλύτερο κέρδος, εφαρμόζοντας την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στο μεταξύ ένα ακόμα δείγμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, που επικρατεί έντονα τον τελευταίο καιρό στον κλάδο, ήρθε να προστεθεί χτες, αυτή τη φορά στην «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» με την απόλυση συνδικαλίστριας εργαζόμενης, εκλεγμένης στην εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του σωματείου που θα γίνουν 10 με 12 Δεκέμβρη. Η εργοδοσία της πολυεθνικής προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσει τις εργαζόμενες για να εφαρμόσει την πολιτική της χωρίς αντιστάσεις. Να μείνουν οι εργαζόμενες ανυπεράσπιστες και μακριά από κάθε συνδικαλιστική δράση, σε μια περίοδο που η επιχείρηση πραγματοποιεί συνεχώς απολύσεις.

Εν κρυπτώ

Τη στιγμή που η υπόθεση της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας «καίει» νησιώτες και ναυτεργάτες και, ήδη, το ένα νησί μετά το άλλο «σηκώνεται στο πόδι», για να αντικρούσει τις δραματικές συνέπειες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, έχει ανοιχτές τις πόρτες του μόνο για τους εφοπλιστές και τους κομματάρχες του.

Ετσι, μετά τις απανωτές συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα με τους ακτοπλόους εφοπλιστές, οι οποίες κατέληξαν στη συμφωνία για την παροχή νέων υπερπρονομίων, χτες συναντήθηκε στο Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος με βουλευτές, λέει, των νησιωτικών περιοχών της χώρας, για να συζητήσουν το θέμα: «Ελληνική Ακτοπλοΐα στο περιβάλλον της απελευθέρωσης των θαλάσσιων μεταφορών». Ομως, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης - βουλευτής και αυτός νησιωτικής περιοχής - δεν είχε ιδέα για τη συνάντηση! Ο υπουργός φρόντισε να αποκλείσει τον έναν και μοναδικό βουλευτή των νησιών, που αντιδρά στην «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, δηλαδή την «απελευθέρωση» της εφοπλιστικής ασυδοσίας και αγωνίζεται μαζί με νησιώτες και ναυτεργάτες για τη σύσταση δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο οποίος, βέβαια, δε χωράει μέσα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αγνωστο παραμένει και το τι ειπώθηκε στη συνάντηση. Βουλευτές και υπουργός, αφού συνομίλησαν για 5 ώρες(!) και αφού έφαγαν και ήπιαν, το ...διέλυσαν χωρίς να βγάλουν άχνα, χωρίς έστω μια λιγόλογη ανακοίνωση για τα «μάτια του κόσμου».

Και οι καθηγητές στην απεργία

Τη συμμετοχή και των καθηγητών στην απεργία της 5ης Δεκέμβρη αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη απόφαση για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει λάβει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10.30 πμ, δυναμώνοντας τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στη γενικευμένη επίθεση του αντεργατικού μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ιδιαίτερα για το χώρο της εκπαίδευσης σημειώνει ότι στόχος των νέων αντιεκπαιδευτικών αλλαγών είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών των εκπαιδευτικών, με βάση τα κριτήρια της αγοράς, που επιβάλλει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ. «Κεντρικό στόχο αποτελεί η διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων, το διαρκές "κοσκίνισμα" των μαθητών μέσα από τον εξεταστικό κυκεώνα, η οικοδόμηση νέων φραγμών στη μόρφωση για την πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται επίσης ότι οι ίδιες οι εξελίξεις κάνουν φανερό ότι όρος και αναγκαιότητα για τη συνολική αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ της πρωτοπορίας του μαχητικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ