ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Το επίσημο «σερβίρισμα»...

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κυριαρχεί το θέμα της πρότασης κανονισμού για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ «ξαναμπαίνουν» σήμερα τα μεταλλαγμένα. Οχι βέβαια για να φάνε πρώτα οι υπουργοί, αλλά μπας και τεθούν και κάποιοι «εμπορικοί κανόνες» για το πώς θα τα φάνε οι καταναλωτές, χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις και απώλειες κερδών για τις πολυεθνικές!

Ετσι σε μια σειρά προτάσεων κανονισμών που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών, την «τιμητική» έχει σήμερα στην «ατζέντα» του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας η πρόταση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές. Οπως λέγεται, σε αυτή τη συνεδρίαση θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση ή να επέλθει πολιτική συμφωνία, έστω και καταρχήν συμφωνία, για να γίνει σύντομα πράξη ο συγκεκριμένος κανονισμός και να τεθούν οι βάσεις ώστε να πάρουν σειρά οι υπόλοιπες προτάσεις κανονισμών: Δηλαδή, η επισήμανση των τροφίμων και η ανιχνευσιμότητα, η διασυνοριακή διακίνηση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και παράλληλα το καθεστώς των σπόρων. Με άλλα λόγια, το σχέδιο είναι μέσα στο 2003 να λήξει οριστικά και χωρίς παρενέργειες, για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, το θέμα της ελεύθερης καλλιέργειας, διακίνησης και κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων. Αν βέβαια προκύψουν κάποιες καθυστερήσεις, αυτό θα οφείλεται σε ενδοκοινοτικές διαφωνίες, που έχουν να κάνουν μόνο με την προώθηση και εξυπηρέτηση των αντιμαχομένων «μεταλλαγμένων» συμφερόντων.

Η κυβέρνηση βέβαια αποφεύγει επιμελώς μέχρι τώρα να θέσει το όλο θέμα στο δημόσιο διάλογο και επιχειρεί στα «μουλωχτά» μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ να δημιουργήσει τετελεσμένα στους ανυποψιάστους καταναλωτές. Οπως λέγεται σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας επιθυμεί να κλείσει η πολιτική συμφωνία τώρα για να μην την έχει «φόρτωμα» επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003. Οπως επίσης φαίνεται, η όποια διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς θα περιοριστεί σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα:

  • Ποιο θα είναι το ποσοστό περιεκτικότητας σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς - αν δηλαδή θα είναι 0,5% ή 1% και σε ποιες περιπτώσεις - για να πρέπει να σημαίνονται τα τρόφιμα. Λες και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.
  • Αν θα δίνονται οι άδειες για τα μεταλλαγμένα σε κεντρικό επίπεδο από τις Βρυξέλλες ή από αρχές των κρατών - μελών. Εδώ φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να διώξει απ' πάνω της την ευθύνη να δίνονται από ντόπιες αρχές άδειες «μεταλλαγμένης δράσης» στις πολυεθνικές και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ, στην οποία και θα παραπέμπει και τις αντιδράσεις των καταναλωτών, ασχέτως αν ή ίδια έχει προηγουμένως συμφωνήσει.

Πάντως, όσον αφορά το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων τρόφιμων και των γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών συμπεραίνεται εύλογα πως πίσω από τα όσα περιλαμβάνονται στη σχετική πρόταση της ΕΕ κρύβονται οι ανελέητες πιέσεις και κερδοσκοπικές απαιτήσεις των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η νέα αυτή πρόταση κανονισμού έρχεται να τροποποιήσει και συμπληρώσει ακόμα και την προ ενός έτους οδηγία 18/2001, η οποία έστρωνε το δρόμο στα μεταλλαγμένα, στα σημεία που ενοχλούσαν κάπως τις πολυεθνικές. Κι όπως φαίνεται, στο εξής θα αρκεί για τις πολυεθνικές η υποβολή μιας αίτησης, και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, για να λάβουν έγκριση «μεταλλαγμένης δράσης». Η μέγιστη υποκρισία όμως είναι πως ενώ ήδη τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται, διακινούνται και καταναλώνονται, η ΕΕ έρχεται - υποτίθεται - να θέσει κανόνες προστασίας των καταναλωτών και της βιοποικιλότητας...

Πιστεύει όμως κανείς ότι στο «μεταλλαγμένο περιβάλλον» της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς οι πολυεθνικές και τα παραρτήματά τους θα σεβαστούν την υγεία των καταναλωτών και θα νοιαστούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον; Και σιγά τα ελεγκτικά μέτρα που λέει ότι θα... θεσπίσει η ΕΕ. `Η μήπως αν σε κάποιες περιπτώσεις αναγράφεται σε ετικέτες φυτικών προϊόντων ή στα τσουβάλια ζωοτροφών ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 0,5% ή του 1%, θα λυθεί το πρόβλημα;

Αλλωστε από τον ίδιο τον κανονισμό ανοίγονται «παράθυρα» για να καταστρατηγούνται κι αυτά τα απειροελάχιστα όρια ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν μεσολαβεί θερμική επεξεργασία μεταλλαγμένων προϊόντων ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένα ένζυμα, στις ετικέτες των τροφίμων που τα περιέχουν δε θα υπάρχει καμία σήμανση. Αφήστε που στα κτηνοτροφικά προϊόντα και παράγωγα, ακόμα κι αν τα ζώα από όπου προέρχονται έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές ή έχουν υποβληθεί σε αγωγή με γενετικώς τροποποιημένα φάρμακα, δεν απαιτείται να υπάρχει ούτε σήμανση, ούτε καν άδεια για τη διακίνησή τους στην αγορά! Και η δικαιολογία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και πως το κόστος ανίχνευσης και ελέγχων θα φτάσει στα ύψη! Καλή σας όρεξη, λοιπόν!

Οι αποζημιώσεις «μπήκαν»... στο Δαμάσι

Με εμφανέστατη πρόθεση τη δημιουργία φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων, η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε χτες πως αρχίζει από σήμερα η καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές του περασμένου χειμώνα (πρόγραμμα Φρόγκι) στην περιοχή Τυρνάβου Ν. Λαρίσης.

Αυτό όμως που συγκεκριμένα ανακοινώθηκε, είναι πως σήμερα μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αμπελουργών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου Τυρνάβου οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Να σημειωθεί πως οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν μόνο όσους έκαναν αποκατάσταση της ζημιάς στα αμπέλια, μετά βεβαίωσης των εκτιμητών.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ βέβαια με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, εμφανίστηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αποζημιώσεων, αναφέροντας πως το υπουργείο Γεωργίας τηρεί τις δεσμεύσεις του. Αλλά δε διευκρίνισε ποιες δεσμεύσεις... τηρήθηκαν: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της 17ης του Σεπτέμβρη ότι στις 30/9 θα έβγαιναν οι καταστάσεις και εντός δέκα ημερών μετά το πέρας των ενστάσεων θα άρχιζε η καταβολή των αποζημιώσεων; Οι μετεκλογικές δεσμεύσεις ότι μέχρι τέλος Νοέμβρη θα δίνονταν οι αποζημιώσεις για το πάγιο κεφάλαιο στην επαρχία Τυρνάβου, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα φράγκο; Οι προκαταβολές που ξεφούρνισε προ ημερών ο υπουργός Γεωργίας; Και τελικά, επειδή ο ΕΛΓΑ έβγαλε όπως έβγαλε τις αποζημιώσεις σε 213 αμπελουργούς του Δαμασίου, λύθηκε το πρόβλημα της καταβολής των αποζημιώσεων σε όλη τη χώρα; Υπάρχει όμως και κάτι ποιο σοβαρό: Η διοίκηση του ΕΛΓΑ και οι κυβερνητικοί προϊστάμενοί της θεωρούν ότι κατόπιν της χτεσινής ανακοίνωσης, ικανοποιήθηκε το αίτημα όλων πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για δίκαιες αποζημιώσεις;

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Βιοτεχνολογία σε όφελος των μονοπωλίων

Αρνητική η ψήφος των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Ο μεγάλος αγώνας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την προώθηση τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει και απασχολεί την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του Κόμματος στην έκθεση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Νοέμβρη, τόνισε:

«Η πρόοδος των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι η βιοτεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής, στην καταπολέμηση των ασθενειών, στην ανάπτυξη φαρμάκων. Ταυτόχρονα, εμπεριέχει κινδύνους που απορρέουν κυρίως από "παιχνίδια" με το γενετικό υλικό, παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα, κλωνοποίηση, παρασκευή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και από την καταχώριση ιδιοκτησίας σε ζώντες οργανισμούς μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τη χρήση του γενετικού κώδικα για σκοπούς φακελώματος.

Αυτό που απασχολεί τόσο την Κομισιόν, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας σε όφελος της κοινωνίας, αλλά το πώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θα ξεπεράσουν την καθυστέρηση που έχουν με τα αμερικανικά, κάτι που βεβαίως δε μας παραξενεύει. Η προώθηση τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι ο κύριος μοχλός αυτής της προσπάθειας και εδώ γίνεται αγώνας δρόμου με τους Αμερικανούς. Δεν ανησυχούν καθόλου από τους κινδύνους που προέρχονται από τη βίαια διατάραξη της διαδικασίας της εξέλιξης της ζωής μέσα από τεχνητές μεταλλάξεις, από το ότι είναι αδύνατη η πρόβλεψη της επίδρασης τέτοιων οργανισμών στην υγεία και στο άκρως ευαίσθητο οικοσύστημα του πλανήτη μας. Ρίχνουν την ευθύνη της προφύλαξης στους ίδιους τους καταναλωτές (π.χ., στους λιμοκτονούντες πληθυσμούς της Αφρικής) και θεωρούν ότι το μόνο για το οποίο έχουν ευθύνη είναι η προειδοποίηση για την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα προϊόντα. Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι λαϊκές αντιδράσεις κατά τέτοιων προϊόντων προέρχονται από κακή πληροφόρηση!».

Τι 40, τι 25... τι 0;

Μια «πονεμένη» ιστορία κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, που λέγεται εθνική ενίσχυση στην παραγωγή βάμβακος του 2001, περιλαμβάνεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, είναι το περιβόητο 40ντάρι που έταξε η κυβέρνηση στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά από την ΕΕ ζήτησε μέχρι 25 δραχμές το κιλό. Κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της έταζαν και ξανατάζανε, την κρίσιμη ώρα... ο υπουργός Γεωργίας, ξέχασε... να ξανακάνει δηλώσεις και ανακοινώσεις. Λέει τίποτα αυτό;.. 'Η μήπως στο υπουργείο Γεωργίας τους αρέσουν οι ευχάριστες εκπλήξεις στους βαμβακοπαραγωγούς;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ