ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Βρώμικη πολιτική σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Υποεκτιμούν ξανά την παραγωγή του βαμβακιού και ποδοπατούν την αξιοπρέπεια των βαμβακοκαλλιεργητών

Με τις πλέον βρώμικες μεθοδεύσεις επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να εξαπατήσει, να τρομοκρατήσει, αλλά και να διχάσει τους βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου να «κουκουλώσει» τις ολέθριες επιπτώσεις της δικής της πολιτικής και του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Χτες έγιναν γνωστές άλλες δύο πτυχές αυτής της πολιτικής, που είναι:

Πρώτον: Η εκ μέρους της κυβέρνησης ανακοίνωση προς την ΕΕ, και μάλιστα στα «μουλωχτά», ότι η φετινή παραγωγή θα είναι 1.100.000 τόνοι βαμβακιού. Η υποεκτίμηση είναι εμφανέστατη και κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αρχική εκτίμηση που είχε γίνει το Σεπτέμβρη για 1.062.000 τόνους.

Δεύτερον: Η αυθαίρετη απαγόρευση σε 8.500 βαμβακοπαραγωγούς να παραδώσουν την παραγωγή τους, κολλώντας τους, μάλιστα, τη ρετσινιά του «μη έντιμου» και με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί στους υπόλοιπους η ψευδαίσθηση της προστασίας του εισοδήματός τους.

Μέσα σ' όλα αυτά από προχτές αιωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει με το «έτσι θέλω» την εκκοκκιστική περίοδο στις 31 του Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν οι βαμβακοπαραγωγοί να τρέχουν πανικόβλητοι προκειμένου να προλάβουν να παραδώσουν τις υποτιθέμενες επιλέξιμες ποσότητες.

Οσον αφορά στη, δημοσιοποιημένη προς την ΕΕ, εκτίμηση των 1.100.000 τόνων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει ξανά εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους παραγόμενου βαμβακιού. Η εκτίμηση της παραγωγής θα συζητηθεί μεθαύριο στην αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ, από όπου θα προκύψει η δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή, που θα ισχύσει μετά τις 16 του Δεκέμβρη. Στο υπουργείο Γεωργίας ευελπιστούν ότι η Διαχειριστική Επιτροπή θα δεχτεί την εκτίμηση των 1.100.000 τόνων και θα θέσει προσαύξηση 11%, όπως και πέρσι, για να παραμείνει η προσωρινή ελάχιστη τιμή στις 218 δραχμές. Στην περίπτωση που η Διαχειριστική Επιτροπή βάλει προσαύξηση από 7,5% έως 11%, θα ανέβει από ελάχιστα έως μερικές δραχμές η δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή. Αν τεθεί ποσοστό προσαύξησης 11%-15% τότε θα μειωθεί η προσωρινή ελάχιστη τιμή μέχρι και 24 δραχμές!

Το κυβερνητικό ψευτοδίλημμα που τίθεται ξανά στους βαμβακοπαραγωγούς είναι αν θα δεχτούν να έχουν μη επιλέξιμα βαμβάκια, που θα τα πουλήσουν κακήν-κακώς σε εξευτελιστική εμπορική τιμή κι έτσι να υπάρξει φαινομενική εξόφληση της επιδότησης, ή αν δε θα πάρουν ούτε φράγκο παραπάνω και ενδεχομένως να γυρίσουν και λεφτά πίσω. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να πληρωθούν κανονικά για όλη την παραγωγή τους, με τιμή 350 δραχμές το κιλό τουλάχιστον, γιατί δεν είναι αυτοί που ψήφισαν αυτόν τον κανονισμό. Κι αντί να πληρώνουν οι ίδιοι τα σπασμένα της πολιτικής της κυβέρνησης, ας τα πληρώσει η ίδια η κυβέρνηση, που ευθύνεται αποκλειστικά για ό,τι έχει συμβεί και συμβαίνει στο βαμβάκι.

Σε περίπτωση που οι βαμβακοπαραγωγοί αντιδράσουν δυναμικά και βάλουν την κυβέρνηση στη θέση της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τελικά θα αναγκαστεί να σταματήσει να βγάζει τα γνωστά «φιρμάνια του παραλογισμού», που υποχρεώνουν τα... χωράφια να βγάζουν μέχρι 297 κιλά, ή το πολύ 305 κιλά με τη νέα εκτίμηση. Και δε θα υπάρχουν φαινόμενα, να πετσοκόβονται με αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού τα καλλιεργηθέντα στρέμματα όλων των βαμβακοπαραγωγών. Ούτε να πετσοκόβονται με το «έτσι θέλω», όπως έγινε στις 16 του Νοέμβρη, με τα 155.000 στρέμματα, κανονικά δηλωμένα στο ήδη «κουτσουρεμένο» Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων, από 8.500 παραγωγούς, και στη συνέχεια να απαγορεύεται από τις 26 του μήνα (δηλαδή, από χτες) σε αυτούς τους παραγωγούς να παραδώσουν το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια, μέχρι νεωτέρας! Αλλωστε, κάτι παρόμοιο έκανε και πέρσι η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας μέχρι και «δορυφορικά κόλπα»... Το τι τελικά επακολούθησε το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί.

Για τους βαμβακοπαραγωγούς, και ειδικά τους μικρομεσαίους, δεν είναι η κατάσταση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και «άσε τον δίπλα να κουρεύεται»... πράγμα που επίσης θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, επειδή έτσι βολεύεται, προκειμένου να συγκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική. Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρέπει να δεχτούν ούτε την κοροϊδία, ούτε την τρομοκρατία, ούτε το διχασμό. Και αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα είναι ότι δεν απομένει τίποτα άλλο, παρά μόνον η οργάνωση του αγώνα τους με στόχο την ανατροπή του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής, που στηρίζουν με παρεμφερείς παραλλαγές εξαπάτησης και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με όλους τους υπόλοιπους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.


Κ. Δ.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν χτες με τα τρακτέρ τους το επαρχιακό οδικό δίκτυο Κομοτηνής - Ξάνθης, διεκδικώντας ν' αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από χαλάζι- βροχοπτώσεις

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν χτες από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1μμ βαμβακοπαραγωγοί του νομού, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να μην παραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια όλη την ποσότητα του βαμβακιού που έχει παραχθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί η μη επιλέξιμη παραγωγή. Ακόμη κατήγγειλαν το υπουργείο και την κυβέρνηση, γιατί ζητούν από πολλούς παραγωγούς να επιστρέψουν χρήματα από τις επιδοτήσεις, με το αιτιολογικό ότι μόνο ένα μέρος από την περσινή τους παραγωγή κρίθηκε επιλέξιμο.

Στη διάρκεια της κατάληψης οι αγρότες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο διαβίβασαν τα αιτήματά τους. Η απάντηση ήταν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για παραλαβή μόνο 297 κιλών ανά στρέμμα παραμένει και ότι τα εκκοκκιστήρια δεν παραλαμβάνουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Σε συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους για πολλές ώρες το επαρχιακό οδικό δίκτυο Κομοτηνής - Ξάνθης, διεκδικώντας την τάχιστη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι και τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για τα χωριά Καλλίστη, Πόρπη, Γλυκονέρι και Σάλπη, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε κατά 80%, καθώς το βαμβάκι παραμένει ασυγκόμιστο και μέρα με τη μέρα χάνει βάρος και ποιότητα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Καλλίστης Στ. Χρηστίδης τονίζει ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την απαρχή νέων αγροτικών αγώνων και ζητάει από τους παραγωγούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Από τα 7.500 στρέμματα του χωριού μας τα 5.000 έχουν καταστραφεί, λέει. Για το χαλάζι που έπεσε το καλοκαίρι δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι καταστάσεις μετά την καταγραφή που έγινε. Οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής και φοβούμαστε ότι θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου εισπράξουμε τα χρήματα της αποζημίωσης. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιδράσουμε».

Σημειώνεται ότι από χτες άρχισε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Να αποζημιωθεί η ζημιά από το δάκο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλο μέρος του ελαιοκάρπου στη Λέσβο προσβλήθηκε από δάκο με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Αυτό, όπως καταγγέλλουν ελαιοπαραγωγοί του νησιού, συνέβη επειδή καθυστέρησε η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας.

Η ζημιά στην ποιότητα, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου σε απόγνωση, ενώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και σε αυτή ακόμα την εργασία της ελαιοσυλλογής. Γι' αυτό οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ζητούν:

  • Να απαλλαγούν, για φέτος, από την εισφορά δακοκτονίας.
  • Να τους δοθεί αποζημίωση, για αποκατάσταση του εισοδήματός τους.

Για το πρόβλημα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης και ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας εάν θα πάρει μέτρα, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα, που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου και τη συνέχιση των καλλιεργητικών τους προσπαθειών.

Φτηνή... εξαπάτηση

Οπως και πέρσι τέτοιον καιρό ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Φλωρίδης δημοσιοποίησε προχτές παραπλανητικά, πως στο σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2003 εξασφαλίστηκαν επιπλέον πιστώσεις 77 εκατ. ευρώ (26,2 δισ. δραχμές) για τους βαμβακοπαραγωγούς. Πέρσι τέτοιον καιρό ο Γ. Φλωρίδη ανακοίνωνε πως στο Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ εξασφαλίστηκαν άλλα 76 δισ. δρχ. για τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είδαν κάποιο όφελος, αντιθέτως υπέστησαν νέα μείωση του εισοδήματός τους. Φέτος τους λέει πάλι «πανηγυρικώς» ότι τους εξασφάλισε άλλα 26,2 δισ. δραχμές. Δηλαδή, κατά 1/3 λιγότερο από ό,τι υποτίθεται πως εξασφάλισε πέρσι... Οσο για το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η πρόβλεψη ότι μπορεί να απαιτηθούν λίγο περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για τις επιδοτήσεις μέσα στο 2003 για το βαμβάκι από το αρχικώς προϋπολογισθέν ποσό, επειδή προβλέπεται μείωση των διεθνών τιμών. Αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση αύξηση της τιμής παραγωγού στο βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν ό,τι προβλέπει ο σχετικός καταστροφικός κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι. Μπορούν συνεπώς να καταλάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις εξαγγελίες Φλωρίδη και τα συμπαρομαρτούντα της κυβέρνησης, πού θα πάει φέτος η πραγματική τιμή στο βαμβάκι και πόσο θα μειωθεί το εισόδημά τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ