ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
«Να φύγουν οι πυλώνες απ' τα σπίτια μας»

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση στην περιοχή Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ

Την άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών κατασκευής του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, ζήτησαν χτες βράδυ εκατοντάδες κάτοικοι της Αργυρούπολης στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τη συμμετοχή βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων τοπικών φορέων, ειδικών επιστημόνων και άλλων.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ζήτησαν την επανεξέταση του όλου ζητήματος και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων οι οποίες δε θα μετατοπίζουν απλώς τους πυλώνες απ' τα σπίτια της Ηλιούπολης προς την Αργυρούπολη, αλλά θα καταργούν το ΚΥΤ απ' την περιοχή αυτή. Ζήτησαν επίσης τη διαμόρφωση της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, σε χώρο πράσινου και αναψυχής.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη για την ανέγερση του ΚΥΤ δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Το ΣτΕ μάλιστα, με σχετική απόφασή του αναφέρει ότι η κατασκευή του ΚΥΤ της ΔΕΗ εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού θεωρείται «χρήσης ασυμβίβαστος προς την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού». Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, όπως τόνισε ο Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η σύσκεψη έγινε ενόψει της αναμενόμενης εκδίκασης απόφασης από το ΣτΕ την 1η Νοεμβρίου, η οποία όμως αναβλήθηκε.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Με Ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, ζητούν να μάθουν ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζει το υπουργείο για το ΚΥΤ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων που δικαιολογημένα ανησυχούν.

Οι κάτοικοι των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι ανάστατοι εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης ΚΥΤ της ΔΕΗ σε περιοχή στα όρια των δύο δήμων, εντός της Β' Ζώνης του Υμηττού, δίπλα μάλιστα σε σχολεία, νηπιαγωγείο και κατοικίες. Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του έργου στην υγεία των περιοίκων, ενώ έχει εκφραστεί η αντίθεση στην εγκατάσταση αυτή των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο δήμων.

Οι καρδιοπάθειες χτυπούν μεσαία και λαϊκά στρώματα

Τα μεσαία και λαϊκά στρώματα είναι πιο ευάλωτα στις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, που εξέτασε τη σχέση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και των παραγόντων κινδύνων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε εργασίες που θα παρουσιαστούν στο 23ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αυτές τις μέρες.

Η Καρδιολογική Κλινική την περίοδο 2000-2001 μελέτησε από όλη τη χώρα 848 νοσηλευόμενους ασθενείς (695 άντρες και 153 γυναίκες) που είχαν υποστεί το πρώτο επεισόδιο της στεφανιαίας νόσου. Η κοινωνική διαστρωμάτωση - σε κατώτερη, μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη - βασίστηκε σε ανάλυση του οικονομικού, επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου των αρρώστων.

Απ' την ανάλυση προέκυψε ότι τα άτομα της μεσαίας τάξης διέτρεχαν κατά 45% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου απ' ό,τι τα άτομα της ανώτερης τάξης, ενώ τα άτομα της κατώτερης τάξης διέτρεχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης σε έρευνα τυχαίου δείγματος 3.073 ατόμων στο Νομό Αττικής, η Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαπίστωσε ότι «υπάρχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής τάξης και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου».

Νέα διαγνωστική μέθοδος

Μια νέα μέθοδος βοηθά τους γιατρούς ώστε πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν αν ένας ασθενής με έντονη δύσπνοια πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο αναπνευστικό πρόβλημα, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως τονίστηκε, με μια απλή εξέταση αίματος που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 20 λεπτά μόνο, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να εντοπιστούν άμεσα, καθώς στο αίμα τους κυκλοφορεί ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο. Παράλληλα, με τη νέα αυτή μέθοδο, μπορεί εύκολα και γρήγορα να αξιολογηθεί η θεραπεία που εφαρμόζεται, καθώς η μέτρηση των επιπέδων του πεπτιδίου αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της ή όχι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Την ετήσια εκδήλωση στα ιστορικά στενά των Τεμπών (Αγία Παρασκευή) για να τιμήσουν τη δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, που έδρασε στο χώρο αυτό κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, 1942 - 1944, διοργανώνουν την Κυριακή, 3 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. τα Παραρτήματα Λάρισας και Κατερίνης, της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΕΠΠ.
  • Τα Παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ και Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθν. Αντίστασης - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 10-11-02 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδη», προς τιμήν των επετείων: 61 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 58 χρόνων από την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, το Σάββατο 2-11-02, στις 9.30 π.μ., πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων για το 2ο Συνέδριο της ΠΟΑΟ. Καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης να πάρουν μέρος στη συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6, 4ος όροφος.

Την Κυριακή 3-11-02 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις:

  • Ηλιούπολης στις 6 μ.μ., εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο των 61 χρόνων του ΕΑΜ και των 56 της συγκρότησης του ΔΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Εθν. Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρ. Αντύπα). Καλούνται οι αρχές της πόλης, τα πολιτικά κόμματα, η νεολαία και ο λαός να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
  • Κερατσινίου, εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της Μάχης της Ηλεκτρικής και των αγωνιστών που έπεσαν σ' αυτήν. Στις 11 π.μ. θα τελεστεί δέηση στο μνημείο της Ηλεκτρικής και στις 12 το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί το επετειακό πρόγραμμα.
  • Το ΔΣ της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί στους επαναπατρισθέντες ότι θα πραγματοποιήσει διήμερη (2-3/11/02) εκδρομή στη βόρεια και νότια Εύβοια με διανυκτέρευση στη Χαλκίδα. Αναχώρηση το Σάββατο 2/11 από την πλ. Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.52.30.526 και 010.52.30.534.
ΕΥΒΟΙΑ
Εκδήλωση για καπετάν «Ανάποδο»
  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 3-11-02 προς τιμήν του Καπετάν «Ανάποδου», Θύμιου Καψή και όλων των συντρόφων του που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αγωνιζόμενοι κατά της Αγγλο-αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (κοντά στο Προκόπι). Πούλμαν δρομολογούνται για το Προκόπι: Από Χαλκίδα στις 9π.μ. (πλ. Αγοράς). Από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα τηλέφωνα 010.8234.296 και 010.8831.368.
Χωρίς μητρικό γάλα τα μισά μωρά

Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, θα σώζονταν 1.500.000 ζωές παιδιών το χρόνο, ενώ θα βελτιωνόταν σημαντικά η υγεία και η ανάπτυξη εκατομμυρίων ακόμα. Ταυτόχρονα, τα μελλοντικά οφέλη για τις οικογένειες και τις εθνικές οικονομίες θα ήταν ανυπολόγιστης σημασίας.

Αυτά επισημαίνει η «Γιούνισεφ» με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1 έως 7 Νοέμβρη). Το μητρικό γάλα και μόνον - τονίζει η διεθνής οργάνωση - είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα βρέφος στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, όμως σήμερα λιγότερα από τα μισά παιδιά στον κόσμο τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα το συγκεκριμένο αυτό χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ακόμη ότι η ελληνική επιτροπή της «Γιούνισεφ» συμμετέχει στην Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, παρέχει ειδικό ενημερωτικό φάκελο για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και προτρέπει όλους, φορείς και πολίτες, να συμβάλουν για τη μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και την όσο το δυνατόν πλατύτερη ευαισθητοποίηση σ' αυτό το τόσο ζωτικό θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ