Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι καρδιοπάθειες χτυπούν μεσαία και λαϊκά στρώματα

Τα μεσαία και λαϊκά στρώματα είναι πιο ευάλωτα στις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, που εξέτασε τη σχέση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και των παραγόντων κινδύνων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε εργασίες που θα παρουσιαστούν στο 23ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αυτές τις μέρες.

Η Καρδιολογική Κλινική την περίοδο 2000-2001 μελέτησε από όλη τη χώρα 848 νοσηλευόμενους ασθενείς (695 άντρες και 153 γυναίκες) που είχαν υποστεί το πρώτο επεισόδιο της στεφανιαίας νόσου. Η κοινωνική διαστρωμάτωση - σε κατώτερη, μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη - βασίστηκε σε ανάλυση του οικονομικού, επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου των αρρώστων.

Απ' την ανάλυση προέκυψε ότι τα άτομα της μεσαίας τάξης διέτρεχαν κατά 45% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου απ' ό,τι τα άτομα της ανώτερης τάξης, ενώ τα άτομα της κατώτερης τάξης διέτρεχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης σε έρευνα τυχαίου δείγματος 3.073 ατόμων στο Νομό Αττικής, η Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαπίστωσε ότι «υπάρχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής τάξης και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου».

Νέα διαγνωστική μέθοδος

Μια νέα μέθοδος βοηθά τους γιατρούς ώστε πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν αν ένας ασθενής με έντονη δύσπνοια πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο αναπνευστικό πρόβλημα, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως τονίστηκε, με μια απλή εξέταση αίματος που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 20 λεπτά μόνο, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να εντοπιστούν άμεσα, καθώς στο αίμα τους κυκλοφορεί ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο. Παράλληλα, με τη νέα αυτή μέθοδο, μπορεί εύκολα και γρήγορα να αξιολογηθεί η θεραπεία που εφαρμόζεται, καθώς η μέτρηση των επιπέδων του πεπτιδίου αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ