ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΣΗ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αντιιμπεριαλιστικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση της Κίνησης για τις φετινές εκδηλώσεις της 29ης επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73

Σε μαζικό, ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 29ης επετείου του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 6μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 5.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

«Τώρα πια δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να αλλοιωθεί ούτε εκχωρείται, όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι, εντός και εκτός των τειχών. Παραμένει ζωντανό στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου για ψωμί - Παιδεία - ελευθερία, για να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί παραμένει ολοζώντανο και επίκαιρο όσο ποτέ.

«Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συναίνεση και την εγκληματική συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης, προβάλλει την αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να δυναμώσει η πάλη, η σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη συναίνεση, την ενσωμάτωση και το συμβιβασμό που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Να δυναμώσει η πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ, G8, κλπ. Να δυναμώσει η αντίσταση ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Να οργανωθεί η ταξική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Ειδικότερα στο εσωτερικό της χώρας, σήμερα που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ με τη συναίνεση της ΝΔ και άλλων σχηματισμών ωθούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους σε απόγνωση, εκτιμά ότι είναι «αδήριτη ανάγκη η αγωνιστική συσπείρωση, η ταξική συνεργασία, η μαζική δράση ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό».

Γι' αυτό η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλεί σε μαζικό, ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και αναφερόμενη στη δική της συμβολή σ' αυτή την κατεύθυνση σημειώνει: «Αντιστεκόμαστε στη νέα τάξη πραγμάτων, συντονίζουμε τη δράση μας, παίρνουμε πρωτοβουλίες για μια όσο το δυνατό αγωνιστική, μαζική, ταξική, αντιιμπεριαλιστική υποδοχή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 που θα γίνει στη χώρα μας. Για να ακουστεί δυνατά σε όλη τη χώρα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα: Ο αγώνας κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ»
Κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Γιάννενα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των μαθητών της Λάρισας, στην κινητοποίηση που καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων κατά του «Σχολικού Κανονισμού» και, συνολικότερα, εναντίον της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Χτες οι μαθητές του 7ου ΤΕΕ Λάρισας συνέχισαν για δεύτερη μέρα την κατάληψη του σχολείου τους διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των σπουδών τους, για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και βιβλίων και για μια σειρά άλλα προβλήματα.

Κι ενώ οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, αυξάνονται τα κρούσματα αυταρχισμού στα σχολεία, που ως στόχο έχουν την τρομοκράτησή τους. Οπως αυτό που σημειώθηκε χτες στο 2ο ΤΕΕ Λάρισας, όπου ο διευθυντής του σχολείου, Θανάσης Φελούρας, με την απειλή ότι είχε ήδη καλέσει την αστυνομία, επιχείρησε να εμποδίσει τους μαθητές να συμμετάσχουν στη δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους που είχαν αποφασίσει, ως μια μορφή αντίδρασης στο «Σχολικό Κανονισμό» και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δε δίστασε, δε, να πει ότι κάποιους από τους μαθητές τούς «έχει βάλει στο μάτι». Μάλιστα, αν και οι μαθητές πήραν συλλογικά την απόφαση για την αποχή, ούτε λίγο, ούτε πολύ βάλθηκε κατά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, αν και κατά τ' άλλα ο ίδιος εμφανίζεται ως συνδικαλιστής.

Στα Γιάννενα

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γιαννίνων καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση - πορεία ενάντια στο σχολικό κανονισμό, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών, αύριο Παρασκευή 1 Νοέμβρη, στις 12 μ., έξω από τη Ζωσιμαία Ακαδημία. Στο πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνονται επίσης η απόσυρση των νόμων 2525/97 και 2640/97 και η πάλη για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο για όλους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΧΙ στον προϋπολογισμό φτώχειας

Τα δήθεν «ανώτατα» ΤΕΙ στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε χώρους, γενικότερη υποδομή και καθηγητές, ενώ οι σπουδαστές συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα ότι η «ανωτατοποίηση» ήταν κοροϊδία, γι' αυτό και πληθαίνουν οι αντιδράσεις τους απέναντι στην υποβάθμιση στην οποία καταδικάζονται οι σπουδές και τα ιδρύματα. Χτες χαρακτηριστικά, είχε οριστεί Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Πειραιά για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος κι οι σπουδαστές, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αντέδρασαν μαζικά ακυρώνοντας την ψήφιση του προϋπολογισμού, που για άλλη μια φορά ήταν πολύ πίσω από τις ανάγκες του Ιδρύματος.

«Ηταν μια κινητοποίηση με πρωτοβουλία της ΠΚΣ στην οποία ανταποκρίθηκαν οι σπουδαστές, γιατί πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους», εξήγησε η Αθηνά Τσάμη, εκ μέρους της ΠΚΣ του ΤΕΙ Πειραιά και τόνισε ότι πρόκειται για «προϋπολογισμό πολέμου», με την έννοια ότι κεντρική πολιτική επιλογή είναι η ενίσχυση των εξοπλισμών για να συμμετέχει σε επιχειρήσεις των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που ετοιμάζεται τώρα για το Ιράκ κι όχι η ενίσχυση της εκπαίδευσης για την οποία δίνει προϋπολογισμούς φτώχειας.

Αντίστοιχη Γενική Συνέλευση για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος πραγματοποιείται σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και αγωνιστικό κάλεσμα στους σπουδαστές για να ακυρώσουν την ψήφισή του, απευθύνουν με αποφάσεις τους το ΔΣ του σπουδαστικού συλλόγου της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και από 8 συνελεύσεις εξαμήνων του ΤΕΙ Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ