ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Φουντώνουν οι φήμες για νέες συλλήψεις

Νέες κατηγορίες κατά Αλ. Γιωτόπουλου. Απολογήθηκαν χτες Β. Τζωρτζάτος και Θ. Σερίφης

Για όλα τα «χτυπήματα» της «17Ν», από τις 15-11-1983 (δολοφονία Τζορτζ Τσάντες - Νίκου Βελούτσου) μέχρι τις 30-6-2002 (έκρηξη στον Πειραιά και τραυματισμός του Σάββα Ξηρού) κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που του παρέδωσε χτες ο ειδικός ανακριτής Λεων. Ζερβομπεάκος, προκειμένου να τη μελετήσει και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Η απολογία του ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι τα αδικήματα που αφορούν τις μέχρι το 1983 ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Στο μεταξύ, φουντώνουν οι φήμες για επικείμενη σύλληψη ενός ακόμη μέλους της οικογένειας Ξηρών, του οποίου δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν πάνω σε δύο μεταφερόμενα αντικείμενα (βιβλίο και φύλλο λαμαρίνας) στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου.

Απολογούμενος χτες ενώπιον του ειδικού ανακριτή ο Βασίλης Τζωρτζάτος, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στη «17Ν» από το 1985-1992 σε ρόλο βοηθητικό και όχι εκτελεστικό. Υποστήριξε, επίσης, ότι όσα «ομολόγησε» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αμέσως μετά τη σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε. Εξουσιοδότησε δε το νέο του συνήγορο Κ. Παπαδάκη να μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής του στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης εναντίον αυτών που τον βασάνισαν.

Χτες απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο Θωμάς Σερίφης, ο οποίος ομολόγησε, σύμφωνα με τα όσα επίσης διέρρευσαν, τη συμμετοχή του στην κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και στη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω το 1988. Σήμερα απολογείται ο Σάββας Ξηρός. Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοέμβρη.

Στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά προσέφυγε η κατηγορουμένη Αγγελική Σωτηροπούλου, ζητώντας να βλέπει τον ανήλικο γιο της Εκτορα μόνη της, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί εκ νέου παλαιότερο αίτημά της, που απορρίφθηκε, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησής της. Η αίτηση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, από χτες ο Διονύσης Γεωργιάδης ζήτησε να προαυλίζεται με τους συγκατηγορουμένους του Κ. Τέλιο, Βασ. Τζωρτζάτο και Σωτ. Κονδύλη, επειδή, όπως υποστήριξε, δεχόταν «πιέσεις» από τους αδελφούς Ξηρούς. Μαζί προαυλίζονται οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Νίκος Παπαναστασίου και Γιάννης Σερίφης.

Φίμωση του Τύπου απαιτεί η πρεσβεία του Ισραήλ!

Απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση, με αφορμή ένα σκίτσο του Στάθη

Το σκίτσο του Στάθη που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτέμβρη 2002 στην«Ελευθεροτυπία»
Το σκίτσο του Στάθη που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτέμβρη 2002 στην«Ελευθεροτυπία»
Δε φτάνει που για χρόνια αιματοκυλούν και βασανίζουν έναν ολόκληρο λαό, προκαλούν και από πάνω, απαιτώντας να φιμώσουν κάθε φωνή που καταδικάζει το έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ. Αφορμή στάθηκε ένα σκίτσο που δημοσιεύτηκε από τον Στάθη στην «Ελευθεροτυπία» στις 24 Σεπτέμβρη 2002. Το σκίτσο αυτό, προωθήθηκε μέσω του διαδικτύου από τη φιλοϊσραηλινή οργάνωση ADL (Διεθνής Οργάνωση κατά της Συκοφαντίας) και έγινε το «τεκμήριο» του δήθεν αντισημιτισμού του ελληνικού Τύπου.

Ομως το ADL δε σταμάτησε εδώ. Σε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επέστησε «την προσοχή του σε ένα πρόσφατο περιστατικό αντισημιτισμού στον ελληνικό Τύπο», ενώ με επιστολή τους οι δύο επικεφαλής της οργάνωσης, προς τον Γ. Παπανδρέου, προχωρούν σε ανοιχτές απειλές κατά του Τύπου και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει. Μεταξύ άλλων - άκρως προκλητικών - γράφουν: «Ακόμα και σε κράτη σαν την Ελλάδα, όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη, ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα ανοχής και να καταδικάσει έντονα αυτά τα αντισημιτικά και απεχθή συναισθήματα».

Με επιστολή της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» - δημοσιεύτηκε προχτές - η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα συνεχίζει το παραλήρημά της κατά του ελληνικού Τύπου και δε διστάζει να δώσει και μαθήματα ιστορίας. Συγκεκριμένα, η γραμματέας της πρεσβείας Σίλβια Μπερλάτσκι Μπαρούχ, αφού αναγορεύει το σιωνισμό σε εθνικό απελευθερωτικό κίνημα των Εβραίων («ο σιωνισμός είναι στην πραγματικότητα το κίνημα αναγέννησης των Εβραίων με στόχο τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους...»), προχωρά και σε απειλές. «Νομίζω - τολμά να γράφει η κ. Μπαρούχ - ότι είναι σημαντικό να μάθουν οι Ισραηλινοί γι' αυτές τις απόψεις στον ελληνικό Τύπο και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα»!

Απαντώντας στις ιταμές αυτές προκλήσεις, ο Στάθης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κ. Μπαρούχ δε λέει λέξη για την ταμπακέρα, την απόπειρα δηλαδή του ADL να παρέμβει στα εσωτερικά μας (με υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση), καθώς και τη λογοκριτική του πρόθεση (ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να χειραγωγεί τον ελληνικό Τύπο)... Το ιταμό ύφος και οι κρυμμένες απειλές στην επιστολή της κ. Μπαρούχ συνάδουν τελείως με τις απειλές του ADL και τη διεθνή τακτική των Ισραηλινών να προσπαθούν την κατατρομοκράτηση όσων καταγγέλλουν τα φασιστικά εγκλήματα που διαπράττουν, ατιμάζοντας την ίδια τους την ιστορία... Φαίνεται ότι το αίμα που έχουν χύσει οι Ισραηλινοί τους έχει αποθηριώσει τόσον, ώστε να τα βάζουν και με όσους έχουν επί μακρόν και για πολλά υπερασπιστεί».

Καθίζηση στο Περιστέρι προκάλεσε ο «μετροπόντικας»

Καθίζηση του εδάφους προκάλεσε το περασμένο Σάββατο και χτες το πρωί ο «μετροπόντικας» που διανοίγει τη σήραγγα της επέκτασης του μετρό προς το Περιστέρι, προκαλώντας αναστάτωση στους περιοίκους. Πρόκειται για μια καθίζηση μήκους περίπου 10 μέτρων που παρουσιάστηκε επί της Οδού Π. Τσαλδάρη στο Περιστέρι, κοντά στην αφετηρία των τρόλεϊ. Οι αρμόδιοι της «Αττικό Μετρό» χαρακτήριζαν το περιστατικό ως συνηθισμένο και αντιμετωπίσιμο με μικρό κόστος και χωρίς καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Οπως δήλωναν, οφείλεται στα σαθρά εδάφη που συνάντησε στο συγκεκριμένο σημείο ο «μετροπόντικας» και στα παλιά πηγάδια που υπήρχαν εκεί.

Για τη συνέχιση του έργου έχουν ξεκινήσει εργασίες ενίσχυσης του εδάφους, ενώ για ένα διάστημα το μηχάνημα θα διανοίγει τη σήραγγα με τη βοήθεια τσιμεντενέσεων. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, σήμερα θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μερικός αποκλεισμός της Π. Τσαλδάρη από την κυκλοφορία οχημάτων.

Σημειώνουμε ότι παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί και παλιότερα, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Πανεπιστημίου (όπου καταβροχθίστηκε ένα περίπτερο), αλλά και στο Νέο Κόσμο και τη Δάφνη (όπου χρειάστηκε να εκκενωθούν πολυκατοικίες).

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο της καθίζησης ο δημοτικός σύμβουλος Π. Σοφός, ο οποίος επισήμανε στο «Ρ» ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση, ούτε από το δήμο ούτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να καθησυχάσουν τους κατοίκους της περιοχής. Ο ίδιος αναρωτήθηκε μήπως το έργο ξεκίνησε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες εδαφολογικές μελέτες, που θα μπορούσαν να προλάβουν παρόμοια φαινόμενα.

Παναττική στάση εργασίας των μηχανικών Δημοσίου

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, ενώ στις 12.30 μ.μ. θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Πλατεία Συντάγματος) διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανικοί του Δημοσίου διεκδικούν:

  • Αμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον πόρο του 7 τοις χιλίοις με καθορισμό του συνολικού προς διάθεση ποσού για το 2002 στα 45,8 εκατ. ευρώ (15,6 δισ. δρχ.). Ορισμό του ειδικού χρηματικού αντισταθμίσματος στο ποσό των 100.000 δρχ. (περίπου 293 ευρώ) το μήνα για κάθε μηχανικό και καταβολή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενταξη του ποσού αυτού στις τακτικές αποδοχές, με αντίστοιχη αύξηση του κινήτρου απόδοσης και καταβολή μέσω της μισθοδοσίας.
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης και συλλογικής συμφωνίας για το 2002.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συστηματική κατακράτηση των αποδοχών τους από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών «θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη προβληματική υλοποίηση των δημοσίων έργων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ