ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Προς νέες συλλήψεις

Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί η προφυλάκιση του Γ. Σερίφη

Eurokinissi

Πληροφορίες για επικείμενες νέες συλλήψεις κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Ν» διοχέτευαν χτες κυβερνητικοί και αστυνομικοί κύκλοι, καθώς με τη σύλληψη του 18ου κατηγορούμενου Γιάννη Σερίφη ξεκίνησε, μετά το διάλειμμα των εκλογών, το 2ο μέρος του σίριαλ «εξάρθρωση της τρομοκρατίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς χτες για τα σενάρια περί νέων συλλήψεων, το έπαιξε ως συνήθως Πόντιος Πιλάτος και ξαναθυμήθηκε την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη. «Ούτε το διαψεύδω ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε τοποθετούμαι», δήλωσε. «Για το θέμα αυτό, αποφασίζουν οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές και δεν μπορεί να ξέρω τι θα αποφασίσουν. Κάνουν ανεξάρτητα τη δουλιά τους»...

Ο ένας μετά τον άλλον οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό αμφισβητούν τις προανακριτικές καταθέσεις και ομολογίες τους.

Οι Κώστας Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης και Παύλος Σερίφης αρνούνται να απολογηθούν ενώπιον του ειδικού ανακριτή, ζητώντας να αφαιρεθούν από τη δικογραφία οι προανακριτικές καταθέσεις που είχαν δώσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, επικαλούμενοι σχετική διάταξη της Ποινικής Δικονομίας. Επίσης ο Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτηρίζει ως «προϊόν πιέσεων και φόβου», τις προανακριτικές «ομολογίες» του, στο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε προχτές στον ειδικό ανακριτή Λεων. Ζερβομπεάκο, ο οποίος τον επισκέφθηκε για συμπληρωματική απολογία στις φυλακές Κορυδαλλού. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος της «17 Ν» και ότι συμμετείχε μόνο μαζί με άλλους σε μερικές ληστείες. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ακόμα στον ανακριτή ότι γνωρίζει τον Γιάννη Σερίφη από τους μαζικούς αγώνες και πρόσθεσε και γι' αυτόν ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη «17 Ν». Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι Βασίλης Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Αίτηση αποφυλάκισης

Ο Γιάννης Σερίφης πρόκειται τις επόμενες μέρες να καταθέσει αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης, μέσω του συνηγόρου του Σπ. Φυτράκη. Κρίθηκε προφυλακιστέος την Κυριακή το μεσημέρι, μετά τη δίωρη απολογία του, με ομόφωνη γνώμη του ειδικού ανακριτή Λεων. Ζερβομπεάκου και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου. Ο πρώην συνδικαλιστής αρνήθηκε ενώπιον του ανακριτή τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με την τρομοκρατική οργάνωση και με τα όπλα που βρέθηκαν στις «γιάφκες» των οδών Πάτμου και Δαμάρεως. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η δίωξή του «εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες». Πριν μπει στο ανακριτικό γραφείο, διάβασε στους δημοσιογράφους μια μακροσκελή δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι «είναι έξω από τις πολιτικές πεποιθήσεις, λογικές και πρακτικές» του όσα διοχετεύονται για τη συμμετοχή του στη «17 Ν» και ότι «για πάνω από 40 χρόνια βιομηχανικός εργάτης» δραστηριοποιείται και τοποθετείται «ανοιχτά με το λόγο και την πράξη (του) στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση Σερίφη, μέλη της «Συσπείρωσης ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία» που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο Αθηνών, προσπάθησαν να εμποδίσουν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στις φυλακές. Επενέβησαν τα ΜΑΤ, ρίχτηκαν δακρυγόνα και συνελήφθη ο Ελευθέριος Σιδερής, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και απειλή». Η δίκη του θα γίνει στις 9 - 2 - 2003 στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αντιδράσεις για την προφυλάκιση Σερίφη

Η απόφαση για προφυλάκιση του Γ. Σερίφη προκαλεί ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες, αλλά και αντιδράσεις, καθώς παραβιάζει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης δήλωσε ότι η απόφαση «είναι εσφαλμένη», γιατί το αδίκημα για το οποίο αυτή ελήφθη (συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) «έχει υποπέσει σε παραγραφή», ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία στηρίζεται αποκλειστικά σε «ομολογίες αμφιβόλου αξίας» τριών συγκατηγορουμένων του.

Νομικοί μιλούν για μια εσφαλμένη νομικά απόφαση, ενώ πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες μιλούν για προειλημμένη απόφαση.

Σε χτεσινές δηλώσεις τους σε διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης αναφέρουν ότι ο χρόνος παραγραφής αρχίζει να τρέχει από τότε που τελείωσε η τέλεση του αδικήματος. Αν κάποιος είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από τότε που ο κατηγορούμενος εξήλθε από την τρομοκρατική οργάνωση.

Οπως είπε ο Αντ. Ρουπακιώτης, μέχρι την ψήφιση του τρομονόμου η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ήταν πλημμέλημα. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος, για παράδειγμα, ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης μέχρι το 1996, το αδίκημα έχει παραγραφεί και, επομένως, δε δικαιολογείται η προφυλάκισή του, καθώς μέχρι το 2001 που ψηφίστηκε ο τρομονόμος έχει συμπληρωθεί η πενταετία. Να σημειωθεί ότι από το 2001 που η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται κακούργημα ο χρόνος παραγραφής είναι η 20ετία.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της Δικαιοσύνης» την προφυλάκιση του Γ. Σερίφη. «Πρόκειται για έναν λαϊκό αγωνιστή και οι δικαστές που τον έστειλαν στη φυλακή πρέπει να λογοδοτήσουν. Εχει αθωωθεί τελεσίδικα με βούλευμα από το 1985», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Με ανακοίνωσή της, η «Συσπείρωση ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία» καταγγέλλει ότι η προφυλάκιση του Γ. Σερίφη «δείχνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης για τη γενίκευση της κατασταλτικής πολιτικής σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, με στόχο την παρεμπόδιση των μαζικών αγώνων».

Χρυσοφόρα η θανατηφόρα αλυσίδα

Αδίστακτες οι εταιρίες κερδοσκοπούν από την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, τα μολυσμένα τρόφιμα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Η παντελής αδυναμία καταγραφής των επαγγελματικών κινδύνων στη χώρα μας αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση σεμιναρίου από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για τις επιπτώσεις του αμίαντου τόσο στους εργασιακούς χώρους όσο και γενικότερα στη δημόσια υγεία.

Στις ΗΠΑ, γνωρίζουν ότι κάθε ώρα σημειώνεται ένας θάνατος που οφείλεται στις επιπτώσεις του αμίαντου και εργαζόμενοι που έχουν προσβληθεί από τον αμίαντο, διεκδικούν από τις υπεύθυνες εταιρίες αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία καταγραφή, παρόλο που μέχρι το 1995 ήμασταν η έβδομη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψης παραγωγής αμιάντου και ενώ όλα τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι αρκεί ακόμη και ελάχιστη δόση για να προκληθούν βλάβες.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Μπάρι Κάστελμαν, γιατρός της δημόσιας υγείας απο τις ΗΠΑ. «Πέρα από τη σωστή πληροφόρηση, είπε, πρέπει να υπάρχουν και νομοθετικές παρεμβάσεις. Οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς δεν ευνοούν τον έλεγχο των επικίνδυνων βιομηχανιών αλλά ευνοούν ακριβώς το αντίθετο. Η απειλή των μολυσμένων τροφίμων, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η προστασία των εργατών είναι θέματα στα οποία πρέπει να παρεμβαίνει η κυβέρνηση και να βάζει κανονισμούς στις βιομηχανίες. Αλλιώς οι πιο αδίστακτες εταιρίες θα βγάζουν πιο πολλά λεφτά και εμείς θα είμαστε απροστάτευτοι».

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ Π. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταργηθεί τελείως η χρήση αμιάντου στην Ευρώπη μέχρι το 2005. Αν και δεν απέκλεισε ότι τέτοιου είδους επιλογές μπορεί να υποκρύπτουν και ανταγωνισμούς εταιριών για την προώθηση των προϊόντων τους, εντούτοις υπογράμμισε ότι το σίγουρο είναι πως ο εισπνεόμενος αμίαντος είναι αποδεδειγμένα βλαπτικός και πρέπει να απαγορευτεί.

Ο Σπ. Δρίβας, Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι είναι ανύπαρκτες οι υποδομές από τους βλαπτικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας και υπογράμμισε ότι οι υποδομές αυτές είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη τόσο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας όσο και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απαγόρευση κινητοποιήσεων μέσω δικαστηρίων

Με δικαστικές αποφάσεις επιχειρούν κυβέρνηση και διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) να ανακόψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει πολλοί κλάδοι εργαζομένων στην εταιρία, αντιδρώντας στη διακοπή των πτήσεων της Αυστραλίας από την ερχόμενη Παρασκευή.

Η διοίκηση της ΟΑ προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.) που έχουν αποφασίσει οι πιλότοι, αλλά και οι άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι τεχνικοί και οι αεροσυνοδοί.

Κατά της διακοπής των πτήσεων προς και από την Αυστραλία τάσσεται και η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει βεβιασμένη την απόφαση για την αναστολή των πτήσεων, ζητά την ανάκλησή της και επιφυλάσσεται για την άσκηση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον εκείνων που αποφάσισαν την αγορά των αεροσκαφών Α340, τα οποία η σημερινή διοίκηση χαρακτηρίζει «αντιοικονομικά» και βασική αιτία που δεν επιτρέπει να καταστεί βιώσιμη η γραμμή της Αυστραλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ