ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κυβερνητικό «σομπρέρο»

Από χτες το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι είναι 297 κιλά!

Ξανά πλαφόν στρεμματικής απόδοσης έβαλε χτες στο βαμβάκι το υπουργείο Γεωργίας μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από χτες οι βαμβακοπαραγωγοί επιτρέπεται να παραδίδουν ελεύθερα... στα εκκοκκιστήρια μέχρι 297 κιλά, από τα λεγόμενα στρέμματα ΟΣΔΕ κι ούτε γραμμάριο παραπάνω!

Με άλλα λόγια, και φέτος η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ αυθαιρεσίας, παρανομίας και παλινωδίας σε βάρος των πολύπαθων βαμβακοπαραγωγών. Δυστυχώς όμως, οι ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση, δεν κουκουλώνονται ό,τι κι αν σκαρφιστεί πάλι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί γίνονται τα θύματα της εξοργιστικής κυβερνητικής αυθαιρεσίας και κοροϊδίας. Το πλέον τραγελαφικό της υπόθεσης είναι, ότι μόλις πριν μια βδομάδα το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει ότι καταργείται το όριο στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι!

Μάλλον, εκ πρώτης όψεως, ήταν πολύ καλό για να 'ναι αληθινό... Η πραγματικότητα όμως λέει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμπαίζουν εξοργιστικά και ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς. Αφού έγινε ό,τι έγινε για την παραγωγή του 2001, η κυβέρνηση επέβαλε για τη βαμβακοκαλλιέργεια του 2002 νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού. Ετσι, ήρθε η 30ή του Αυγούστου του 2002 κι από το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε ότι η ηρτημένη παραγωγή ανά στρέμμα είναι 297 κιλά και πως στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 3.575.686 στρέμματα και η συνολική παραγωγή θα είναι 1.061.978 τόνοι. Με βάση αυτά τα νούμερα προέκυψε η προσωρινή ελάχιστη τιμή 218 δραχμές, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εκκοκκιστών δίνει ακόμα ανοιχτές τιμές...

Με την έναρξη της τρέχουσας εκκοκκιστικής περιόδου, στις 4 του Οκτώβρη αποφασίζεται από υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το όριο στρεμματικής απόδοσης θα είναι 275 κιλά και τόσο θα μπορούν να παραδίδουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Το αυθαίρετο και παράνομο αυτό πλαφόν προκάλεσε πάμπολλα πρακτικά προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς και μεγέθυνε το πρόβλημά τους και την αγανάκτησή τους. Στις 22 του Οκτώβρη, δύο μέρες μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, γίνεται διεπαγγελματική σύσκεψη για το βαμβάκι και ανακοινώνεται πως το όριο το 275 κιλών καταργείται. Αυτό γνωστοποιήθηκε επισήμως και σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 23/10/2002.

Στις 24/10 τα εκκοκκιστήρια κλείνουν όλως τυχαίως... για να γίνει ισοζύγιο, ενώ οι εκκοκκιστές σε σύσκεψη που κάνουν την ίδια μέρα στη Λάρισα, αποφασίζουν από μόνοι τους να παραλαμβάνουν μέχρι 330 κιλά επί των στρεμμάτων ΟΣΔΕ. Το Σάββατο 26/10, που άρχισαν να ξαναπαραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει μια νέα εγκύκλιο θέτοντας ένα «άτυπο» όριο 297 κιλών και δίνοντας οδηγίες για το πώς θα ελέγχονται οι βαμβακοπαραγωγοί που παραδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού. Στην εγκύκλιο αυτή, μαζί με μια διευκρινιστική που στάλθηκε την επομένη, υποδείχτηκε πώς θα είναι, πώς θα κρατούνται οι καρτέλες παραγωγών αν έχουν μεγαλύτερη παραγωγή από 297 κιλά το στρέμμα και πώς θα ελέγχονται όσοι υπερβαίνουν το όριο αυτό. Ετσι από το περασμένο Σάββατο το εκκοκκιστήρια άρχισαν τις παραλαβές με βάση τις νέες οδηγίες...

Χτες το μεσημέρι όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε μια νέα εμπιστευτική εγκύκλιο, ορίζοντας ρητώς πως απαγορεύεται να παραλαμβάνονται από τα εκκοκκιστήρια ποσότητες σύσπορου βαμβακιού άνω των 297 κιλών ανά στρέμμα. Τα περισσότερα εκκοκκιστήρια κλήθηκαν χτες το μεσημέρι προφορικώς να συμμορφωθούν στη νέα διαταγή! Δηλαδή, το αρχικό πλαφόν των 297 κιλών το στρέμμα ΟΣΔΕ, έγινε στη συνέχεια 275 κιλά, μετά απελευθερώθηκε για λίγο και χτες ξανάγινε πάλι 297 κιλά. Κι όσοι βαμβακοπαραγωγοί ευελπιστούν ότι θα επέλθει δικαιοσύνη με τον ορισμό της νέας ηρτημένης προς το τέλος Νοέμβρη και την οριστικοποίηση των ορίων παραγωγής στις 150 ζώνες που έχουν προσχεδιαστεί από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι σίγουρο ότι και φέτος θα γελαστούν οικτρά. Πάντως, από ό,τι φαίνεται η παραγωγή βαμβακιού είναι και φέτος πολύ καλή και ποσοτικώς και ποιοτικώς, αλλά αυτό δεν «κολλάει» με τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι και τα συνακόλουθα αλλοπρόσαλλα σχέδια της κυβέρνησης...


ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
«Παγώνουν» τη μικρομεσαία αγροτιά

Πρόγραμμα συγκεντρώσεων, περιοδειών και συσκέψεων αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ

Αγροτικές συγκεντρώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις για το συντονισμό της δράσης των αγροτών της Λάρισας κατά της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε σε συνεδρίασή της, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα - βαμβάκι, καταστροφές, αποζημιώσεις - και οι αρνητικές εξελίξεις για τη μικρομεσαία αγροτιά, ύστερα και από τις αποφάσεις του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες για τη διεύρυνση και την «Ενδιάμεση Αναθεώρηση» της ΚΑΠ. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ «οι αποφάσεις για "πάγωμα, στα επίπεδα του 2006, των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα, για την περίοδο 2007 - 2013, "παγώνουν" τη μικρομεσαία αγροτιά στη χώρα μας». Και τονίζει ότι σε συνδυασμό με τις προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κατά 3%, ετησίως, από το 2004 έως το 2013, των επιδοτήσεων, για δραστική μείωση, π.χ. στο σκληρό σιτάρι ή και κατάργηση, π.χ. σίκαλη, των θεσμικών τιμών και για αποσύνδεση ενισχύσεων από την παραγωγή, ανοίγει το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές στην ήδη αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2004.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων που αποφασίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη περιοδεία στα χωριά Νέα Λεύκη, Μοσχοχώρι, Νέο Περιβόλι.
  • Αύριο Πέμπτη περιοδεία στη Φαλάνη.
  • Το Σάββατο, 2 Νοέμβρη, ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.
  • Την Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., νομαρχιακή σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ