ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ - ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ
Στηρίζουμε ΟΝΕ και κυβέρνηση

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε ημερίδα για την Οικονομία από τους εκπροσώπους του «κοινωνικού εταιρισμού»

Η είδηση αυτή τη φορά, στην Ημερίδα που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας με θέμα «Οικονομία και Ανάπτυξη: Οι νέες προκλήσεις», δεν προήλθε από την τοποθέτηση του Ν. Χριστοδουλάκη. Ο υπουργός απλώς ανέπτυξε και πάλι τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις για τα πλαίσια και τις προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπό το πρίσμα της ΟΝΕ. Ούτε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος είπε κάτι καινούριο, εκτός από το να επαναλάβει και πάλι την εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλλουν οι επιχειρηματίες τη σημερινή κυβέρνηση και την ασκούμενη από αυτή πολιτική. «Θα ήταν δύσκολο να αλλάξω έστω και κάτι από τα λόγια του υπουργού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ο οποίος πρόσθεσε ότι σήμερα χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε ένα νέο Μάαστριχτ»!

Η «είδηση» αυτή τη φορά προήλθε από τους εκπροσώπους του «κοινωνικού εταιρισμού», τον Πολυζωγόπουλο της ΓΣΕΕ, τον Κουκουλόπουλο της ΚΕΔΚΕ, τον Καραμίχα της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίοι όχι μόνο αποδέχτηκαν το σύνολο του πλαισίου της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης (ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» αγορών, φορολογική - ασφαλιστική «μεταρρύθμιση»), όχι μόνο δεν ψέλλισαν, έστω κάτι για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων από τις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών και τα οξύτατα προβλήματα των ΟΤΑ, αλλά, σε ρόλο κυβερνητικών μανδαρίνων, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να λειτουργήσουν σαν υποστυλώματα στην προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ετσι ο Πολυζωγόπουλος, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε την πρόθεση της σημερινής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να προχωρήσουν σε κοινή πλεύση με επιχειρηματίες - κυβέρνηση. «Μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες και στρατηγικές λύσεις, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε χωρίς περιστροφές ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει την τριτοβάθμια εργατική Συνομοσπονδία σε παραμάγαζο της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών. Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Το μόνο που ψέλλισε γι' αυτό ήταν ότι «όποια προσπάθεια νομοθετικής παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις, θα είναι και πάλι σε λάθος κατεύθυνση», όπως «λάθος» -κατά τον Πολυζωγόπουλο- ήταν και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τον Αύγουστο του 2000. Φυσικά, κουβέντα για την προοπτική αγωνιστικής αντίδρασης στο κυβερνητικό «λάθος» του εξανδραποδισμού των εργασιακών σχέσεων.

Αυτός όμως που υπερέβαλε εαυτόν ήταν ο Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος χτες εζήλωσε δόξα κυβερνητικού εκπροσώπου και «αναλυτή» για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μετά ΟΝΕ εποχή. Απερίφραστα δήλωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπαψε να αποτελεί ομάδα πίεσης κατά της κυβέρνησης, καθώς σήμερα είναι διακριτό και ενιαίο στοιχείο της πολιτείας, της σημερινής πολιτικής δομής». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Στην εποχή της ΟΝΕ το ζητούμενο για τους ΟΤΑ είναι η σύγκλιση και η αποκέντρωση», αλλά, όπως εξήγησε, «αποκέντρωση σημαίνει πρώτα και κύρια ευθύνη για τους αιρετούς». Με αφορμή το θέμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, υποστήριξε με θέρμη τα νέα σχήματα χρηματοδότησης έργων (τα λεγόμενα και P.F.I) με τη συμμετοχή επιχειρηματιών σε μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης των έργων. Αλλά, σε ρόλο άτεγκτου επιχειρηματία ο κ.Κουκουλόπουλος απαίτησε η αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ να γίνει με κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας». «Τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του Γ΄ ΚΠΣ δεν πρέπει να τον θίξουμε, γιατί τον χρειάζονται οι ΟΤΑ. Στη μάχη για την απασχόληση θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμαστε Αγιοβασίληδες. Αλίμονο, αν γυρίσουμε την πλάτη μας στο βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, που είναι η ανταγωνιστικότητα», δήλωσε με έμφαση ο άνθρωπος, ο οποίος οραματίζεται τη μετεξέλιξη των ΟΤΑ σε ρόλο σκληρής ιδιωτικής επιχείρησης. Το διεκδικητικό κίνημα τίθεται σε διωγμό καθώς, κατά τον κ. Κουκουλόπουλο, η μετεξέλιξη των ΟΤΑ σε τμήμα της κρατικής μηχανής «δεν επιτρέπει τη χρήση των ρημάτων "διεκδικώ", "απαιτώ". Η σημερινή εποχή απαιτεί τη χρήση των ρημάτων "σχεδιάζω", "προγραμματίζω" "υλοποιώ"». Οσο για τον Καραμίχα της ΠΑΣΕΓΕΣ είπε το αμίμητο «αν πριν από δέκα χρόνια ετίθετο θέμα συνεργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον ΣΕΒ θα έπεφτε το ταβάνι να μας πλακώσει».

Μοναδική «παραφωνία» στην ορχήστρα της ΟΝΕ η παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτση, ο οποίος ανέφερε ότι η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής στο χώρο των ΕΒΕ είχε σαν αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της παραγωγής σε χέρια λίγων, όπως και η συγκέντρωση των λιανικών πωλήσεων στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επισήμανε, επίσης, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα αναπτυξιακά κίνητρα, την όξυνση του ανταγωνισμού σε βάρος τπυς από την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς από το καθεστώς αυτό ευνοήθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις, τη φορολογική επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ από την κυβέρνηση, την αθέτηση της τελευταίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ύψους 142 δισ. δρχ. προς τον ΟΑΕΕ, αλλά και τις πληροφορίες για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ΕΒΕ.

Η παρέμβαση Χριστοδουλάκη

Το ζητούμενο στη μετά ΟΝΕ εποχή, κατά τον υπουργό Οικονομίας, είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οπως είπε, βασικό εργαλείο για το στόχο αυτό είναι οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση θα συνεχίσει. Ανέφερε, επίσης, ότι στις σημερινές συνθήκες οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν το ειδικό βάρος του παρελθόντος, ενώ επανέλαβε και πάλι ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ΕΕ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει με αυστηρότητα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οσο για τους ελέγχους της «Ευροστάτ» στα στοιχεία των προϋπολογισμών (αμφισβητείται η ποιότητα των στοιχείων) αναγνώρισε την ύπαρξη προβλήματος, το οποίο όμως υποβάθμισε, υποστηρίζοντας ότι «ενδέχεται να υπάρξουν οριακές αναθεωρήσεις».


Θ.Κ.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Το 2003 οι νέες αυξήσεις

Νέα χαράτσια για τους ΟΤΑ - ΦΠΑ στα νέα ακίνητα

Νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2003 μεθοδεύει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του φαύλου κύκλου των συνεχών ανατιμήσεων στους φόρους και στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Οι κυβερνητικές προθέσεις προκύπτουν από κείμενο του Ν. Χριστοδουλάκη, που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του υπουργείου και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε «άρον άρον». Την ίδια ώρα, έχοντας εξασφαλίσει την ολόπλευρη στήριξη της ΚΕΔΚΕ και των υποτακτικών της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα νέα χαράτσια που θα πληρώνουν οι δημότες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως αποκαλύπτεται, μέσα στο 2003 θα υπάρξει «τιμαριθμική προσαρμογή» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων καθώς και νέες ρυθμίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στις νέες κατοικίες.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες, η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές θα ξεκινήσει από το Μάρτη του 2003, όταν θα έχει συμπληρωθεί διετία από τις προηγούμενες μεγάλες ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές.

Η φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους αγοραστές κατοικιών, ενώ από την άλλη πλευρά είναι φανερό ότι ωφελημένοι, εκτός από τα δημόσια ταμεία, θα βγουν και οι μεγαλοεργαλάβοι - κατασκευαστές οι οποίοι θα έχουν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς:

  • Σήμερα ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 11%, πάνω στην αντικειμενική τιμή.
  • Με το καθεστώς που σκοπεύουν να επιβάλουν, ο συντελεστής ΦΠΑ φτάνει σε 18% και μόνο από το λόγο αυτό η αύξηση (18-11) είναι 7%. Ετσι ακόμη και στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως ο φόρος για τις μεταβιβάσεις νέων ακινήτων, που ισχύει σήμερα, η επιβάρυνση στα νέα ακίνητα θα είναι τουλάχιστον 7% και θα συμπαρασύρει ανάλογα το σύνολο των κατοικιών.

Είναι φανερό ότι ακόμη και σήμερα και ενώ απομένει μόνο το τέταρτο και τελευταίο πακέτο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης», η κυβέρνηση εμμένει στη λογική της «σαλαμοποίησης» των μέτρων στο πλαίσιο της προσπάθειά της να περάσει κατά το δυνατό ευκολότερα τις νέες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να προχωρήσουν στην κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσία σύμφωνα με το Ν. Χριστοδουλάκη θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου το Γενάρη του 2003 και θα συμπεριλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για το το «φόρο επιτηδεύματος» που θα πληρώνουν οι ΕΒΕ για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ