ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Στο πλευρό της Αγκυρας οι ΗΠΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στο «κείμενο της Αγκυρας» και δήλωσε ότι η θέση της σχετικά με το κείμενο «παραμένει σταθερή».

Η Αγκυρα ζήτησε από τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς τη βοήθεια των ΗΠΑ, «ώστε να μην επιτραπεί καμία αλλαγή στο "κείμενο της Αγκυρας", με το οποίο επιχειρήθηκε να οργανωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, σε συνομιλίες που έγιναν μεταξύ της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αυτό διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός υφυπουργός στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στο «κείμενο της Αγκυρας» και δήλωσε ότι η θέση της σχετικά με το κείμενο «παραμένει σταθερή», μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η διαβεβαίωση του Γούλφοβιτς, αλλά θεωρούν ότι η ανακίνηση του ζητήματος είναι ενδεικτική της στάσης της τουρκικής διπλωματίας, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει τριβές με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

επεκτείνονται συνεχώς τα δεινά της κρίσης

«Στα χέρια των εγκεφάλων της Ουάσιγκτον, η παγκοσμιοποίηση μεταμορφώθηκε σε μια νεοϊμπεριαλιστική δύναμη, που άφησε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε χειρότερη κατάσταση το 2000 απ' ό,τι ήταν το 1990(...). Και είναι φονταμενταλιστές της αγοράς οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «... για τη στενόμυαλη ταύτιση των συμφερόντων των μεγάλων τραπεζών με την οικονομική υγεία όλου του κόσμου(...). Θέλησαν να δελεάσουν με πολύ υψηλά δάνεια τις κυβερνήσεις, προκειμένου να πουλήσουν τις εταιρίες που έλεγχαν (σ.σ. αναφορά για τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική - δηλαδή για τον κόσμο ολόκληρο της νέας τάξης).

(...)Η πολιτική αυτή - (σ.σ.: με τα δάνεια κλπ. του ΔΝΤ) εξανάγκασαν τα φτωχά έθνη να «ζητιανέψουν» για να συναντήσουν τους οικονομικούς και νομισματικούς στόχους μιας άκαμπτης οικονομικής ορθοδοξίας. Και αυτό δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».

Οσα παραθέτουμε, πιο πάνω και μέσα σε εισαγωγικά, προέρχονται από το βιβλίο του Τζόζεφ Στίγκλιτς - («Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας», 12 Ιουλίου 2002). Ο Στίγκλιτς γνωρίζει από τα μέσα, τα πράγματα, καθώς ήταν ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Μπ. Κλίντον και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βραβείο «Νόμπελ» πέρσι.

Η στήλη αυτή θα επανέλθει σε αναφορά με το βιβλίο της έγκριτης οικονομολόγου, τρεις φορές πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση», όπου πολύ πρώιμα επισημάνθηκαν όχι μόνον οι προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά με σωρεία στοιχείων αναδείχτηκαν οι συγκλονιστικές αρνητικές επιπτώσεις που συνοδεύουν τη «νέα τάξη».


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση τιμής στη Γαύδο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, στη Γαύδο, νησί εξόντωσης εξόριστων κομμουνιστών, όπου βρίσκεται και το «Σπίτι του Αρη» στο Σαρακήνικο της Γαύδου, το Σάββατο 20 του Ιούλη. Οι νέοι κομμουνιστές, μαζί και με παλαίμαχους αγωνιστές, θα επισκεφτούν το νησί, θέλοντας όχι μόνο να τιμήσουν τους αγώνες χιλιάδων κομμουνιστών που δε δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους, αλλά και να κάνουν ξεκάθαρο πως είναι εδώ και συνεχίζουν, είναι αυτοί που τώρα σηκώνουν τα λάβαρα, είναι αυτοί που τώρα σηκώνουν το χέρι με σφιγμένη γροθιά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στη Γαύδο έχει ως εξής:

Σάββατο 20 Ιούλη: 6:30πμ αναχώρηση από την Πλατεία Ελευθερίας (Ηράκλειο) 8πμ αναχώρηση από το ΚΤΕΛ (Χανιά) 1μμ άφιξη στη Γαύδο 1:30μμ. Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αρη» στο Σαρακήνικο 2:30μμ. Κατασκήνωση στο Σαρακήνικο και 9μμ, γλέντι με Ρεμπέτικο πρόγραμμα.

Κυριακή 21 Ιούλη 9πμ Περιήγηση στη Γαύδο 3:30μμ αναχώρηση.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 0810-223667, 08210-51595, 0973311473.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδεία στον ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου, αύριο Παρασκευή 19 του Ιούλη, στις 9 το πρωί. Το κλιμάκιο της ΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με το σωματείο και θα γίνει ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- Περιοδεία με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πραγματοποιεί τη Δευτέρα 17/7/2002 κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Δήμο Φυτιών. Επίσης, στο χωριό Παπαδάτος Ξηρομέρου του Δήμου Φυτιών θα γίνει συγκέντρωση και ομιλία, στις 9 μ.μ., με το ίδιο θέμα από τον Ν. Μωραΐτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Εκδήλωση για τα 59 χρόνια από την ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στο Περτούλι Τρικάλων, διοργανώνουν την Κυριακή, 21 του Ιούλη, τα Παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν, που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 20 του Ιούλη, ώρα 7 το πρωί (πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλέφωνα: 010.5817.384 και 010.3220.183).

  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δεσφίνας Φωκίδας διοργανώνει το Σάββατο 20.7.2002, ώρα 8 το βράδυ, στη Δεσφίνα, εκδήλωση μνήμης για τους 17 νέους αγωνιστές της Αντίστασης που σκοτώθηκαν στην ομώνυμη μάχη, το καλοκαίρι του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και για την προσφορά της Δεσφίνας στους αγώνες της πατρίδας για ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία.
  • Μνημόσυνο στο χώρο του Μνημείου των 54 Ελλήνων πατριωτών που απαγχονίστηκαν στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, την 21η Ιούλη 1944, θα τελέσει την Κυριακή 21 Ιούλη 2002 και ώρα 10.15 π.μ., η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ των οικογενειών τους. Καλούνται οι οργανώσεις των αντιστασιακών και οι φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν μαζικά.
  • Το Παράρτημα Γαργαλιάνων Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 21.7.2002 και ώρα 10.30 το πρωί, πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των 18 μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των Γερμανών στις 19 Ιούλη 1944 στο Γεφύρι Μανούσου, μεταξύ Χώρας - Αγορελίτσας (θέση Αμπελόφυτο).
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επαφές στα Τίρανα

Υποσχέσεις για μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μοίρασε αφειδώς ο Κ. Καραμανλής στις επαφές που είχε χτες στα Τίρανα με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της αποστολής του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου.

«Ενθαρρύνουμε τη μελλοντική πρόσβαση για ένταξη και της Αλβανίας, αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί αυτό θα αποτελέσει εγγύηση για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ολοκληρώνοντας τις επαφές ο Κ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε θεματοφύλακας των «δημοκρατικών θεσμών», λέγοντας ότι «ενθαρρύνουμε πάντα την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και των δημοκρατικών κανόνων». Εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για τη βελτίωση της συνεργασίας των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για «τον απόλυτο σεβασμό και τις καλές συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία», θέμα που, όπως ανέφερε, έθεσε σε όλους τους συνομιλητές του.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σχέσεις του ΕΛΚ με το κόμμα του Σ. Μπερίσα και στις δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων των δύο «αδελφών» κομμάτων στο πλαίσιο του ΕΛΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ