ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

Την Πέμπτη οργανώνει εκδήλωση το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και το βράδυ συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ώρα 7.30 μ.μ.

Μέρα αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, συνολικά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αλληλεγγύης στους επιστρατευμένους ναυτεργάτες αποτελεί η Πέμπτη 11 Ιούλη 2002.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 21 Ιούνη 2002 έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο στα ακτοπλοϊκά πλοία, προσπαθώντας να συντρίψει το φρόνημα των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι στα αντεργατικά σχέδιά της. Διοργανωτής των κινητοποιήσεων είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα να συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο λιμάνι του Πειραιά, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες και να απαιτήσουν την άμεση άρση της επιστράτευσης. Την ίδια μέρα στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού θα διοργανωθεί εκδήλωση με σκοπό την παραπέρα οργάνωση του αγώνα.

Στη σχετική πρόσκληση που έχει αποστείλει το ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε μαζικούς φορείς επισημαίνει ότι το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης «επέβαλαν κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος άμεσα των ναυτεργατών και έμμεσα σε βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης». «Σε συνθήκες - συνεχίζει - έντασης της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής θα οξύνεται ταυτόχρονα και ο αυταρχισμός σε βάρος των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών».

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης καλεί επίσης το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, το οποίο με δελτίο Τύπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εφαρμόζει πολιτική πυγμής ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες για να περάσει τις σαρωτικές αλλαγές ενάντια στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις, για να καθυποτάξει το εργατικό νεολαιίστικο κίνημα». Η απόφασή της, αναφέρει, για την επιβολή του αίσχους της πολιτικής επιστράτευσης, «και με τη δολοφονική επίθεση στις 29 Μάη εναντίον των ναυτεργατών δείχνει ότι είναι αδίστακτη». Τονίζει ότι: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δοκιμασμένο χρόνια σε τέτοιες μεθόδους καταστολής και μηχανισμών θα δώσει απάντηση, τσακίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στους καταπέλτες, στα εργοστάσια, παντού».

Κάλεσμα απευθύνει ακόμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης, καταγγέλλοντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, «που φασιστικά - όπως αναφέρει - επέβαλε η κυβέρνηση με εντολή των εφοπλιστών» και επισημαίνει ότι αυτού του είδους τα μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων. «Η επίθεση της κυβέρνησης - συνεχίζει - δε θα περάσει, η εργατική τάξη θα νικήσει».

Στο πόδι οι συνταξιούχοι

Αγωνιστικό κάλεσμα στους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση της Πέμπτης απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ. «Τα απαράγραπτα δημοκρατικά δικαιώματα - αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού μας, θα τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς η κυβέρνηση στον ολισθηρό αντιλαϊκό της κατήφορο θέτει υπό αμφισβήτηση, με το κατάπτυστο φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβάλει σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων». Οι Ομοσπονδίες τονίζουν ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα αποκρούσουν με τους μαζικούς τους αγώνες την αντεργατική αυταρχική πολιτική, την κυβερνητική τρομοκρατία, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές - αντικοινωνικές επιλογές.

  • Η Γραμματεία της Επιτροπής Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και γενικότερα τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση «με τα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων προετοιμάζει την ένταση του αυταρχισμού, για να μπορέσει να υλοποιήσει την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου» και πιο κάτω σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μας προετοιμάζουν για τα μέτρα που σχεδιάζουν να πάρουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003». Ομως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, όπου έχουν προετοιμάσει να πραγματοποιήσουν διάφορες ημερίδες ντυμένες με πολιτιστικές εκδηλώσεις για να εξωραΐσουν την πολιτική τους».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Με αγώνα απαντούν στην τρομοκρατία

Το εσωτερικό των γραφείων του Παραρτήματος, μετά την επίθεση
Το εσωτερικό των γραφείων του Παραρτήματος, μετά την επίθεση
Στάση εργασίας μιας ώρας κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, μετά την τραμπούκικη ενέργεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από αγνώστους (;) σε βάρος των γραφείων του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Επίσης μεθαύριο, Πέμπτη, έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού, τόσο γι' αυτό το γεγονός εκφοβισμού των εργαζομένων με σκοπό την καταστολή των αγώνων τους, όσο και για τη διεκδίκηση βελτίωσης των όρων εργασίας (μεροκάματα, ωράριο, ένσημα κ.ά.) και την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, άγνωστοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το «κοντέινερ» όπου στεγάζεται το γραφείο του Παραρτήματος στο χώρο της Α` Εργολαβίας. Τα σημάδια από τα «μαχαίρια» σκαπτικού μηχανήματος, που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτόν το σκοπό, είναι εμφανή στη βάση από τσιμέντο όπου είναι τοποθετημένο το «κοντέινερ». Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να αναποδογυριστούν το γραφείο, η βιβλιοθήκη και οι καρέκλες που υπήρχαν μέσα στα γραφεία. Πάντως, δεν κατορθώθηκε να χτυπηθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που σήμερα κιόλας προχωρούν στη στάση εργασίας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρωί του περασμένου Σαββάτου και ενώ μέλη του Παραρτήματος περιφρουρούσαν το πενθήμερο, χειριστής μηχανήματος έσπρωξε με το αυτοκίνητό του τον Ν. Σταυρόπουλο, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος, και τον έριξε κάτω.

Τέλος, σχεδόν κάθε Σάββατο δίνουν το «παρών» στο εργοτάξιο αστυνομικές δυνάμεις, που επιχειρούν ουσιαστικά να αποτρέψουν τα μέλη του Συνδικάτου από το να υπερασπιστούν την πενθήμερη εργασία και, επομένως, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Συνδικάτου, που χθες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, καταγγέλλοντας τη στάση και το ρόλο της αστυνομίας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις

Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις, και την ολοκλήρωση των εργασιών του κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας απαιτούν τα σωματεία εργαζομένων του Γενικού και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας και στην Κέρκυρα δεν αποτελούν κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο, όπως σχολιάζεται στη σχετική ανακοίνωση, αλλά επίπτωση μιας πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, προχωράει σε ιδιωτικοποιήσεις φέρνοντας σε αδιέξοδο τόσο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όσο και αυτούς που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών του νοσοκομείου και προκαλώντας την αγανάκτησή τους.

Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση σε σχέση με το θέμα του προσωπικού έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να μην μπορούν να πάρουν άδεια αφού δεν έχουν αντικαταστάτες. Ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, που αντιμετωπίζει απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, καλείται να καλύψει ανάγκες νοσηλείας που θα έπρεπε να καλύπτονται από πολλαπλάσιο προσωπικό, όπως προβλέπεται και από τα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Επίσης, σημειώνουμε πως η οικοδόμηση του Γενικού Νοσοκομείου εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια έχει μείνει στάσιμη ενώ υπόσχονταν το 1998, όταν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες, πως το 2002 το έργο θα είχε ολοκληρωθεί.

Απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ

Αρχισε χτες ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ με 24ωρη απεργία και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη με νέα 24ωρη απεργία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν τη μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, καθώς και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 24ωρες απεργίες στις 15 και 19 του Ιούλη, ενώ στις 18 θα συνέλθει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να εξετάσει την πορεία των διεκδικήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ