ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Υπέρ των εργαζομένων και κατά της ιδιωτικοποίησης

Περιοδείες στελεχών του στις εγκαταστάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Status

Κοντά στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) βρίσκεται το ΚΚΕ, που, με περιοδείες στελεχών του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, συζήτησε μαζί τους αναδεικνύοντας τη σημασία του αγώνα τους όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα επισκέφθηκε χτες ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση με τους εργαζόμενους εξέφρασε την άμεση συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους έτσι ώστε να διευρυνθεί και να αγκαλιάσει το σύνολο των εργαζομένων. Ακόμα ανέδειξε την ένταση του αυταρχικού χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναφερόμενος στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αλλά και στην κήρυξη της 15ήμερης απεργίας των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ως παράνομης και καταχρηστικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Στο κλιμάκιο της ΚΟΘ συμμετείχαν ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης και ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ.

Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που την ενημέρωσε για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο χαρακτήρισε την απεργία τους «παράνομη, καταχρηστική και πολιτική» και όρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν στη διαδικασία της διοίκησης σε ό,τι αφορά στην πώληση ή συγχώνευση της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αποδέχονται τον πολιτικό χαρακτήρα της απεργίας, τόνισαν όμως ότι τα ΕΛΠΕ συνιστούν στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την ελληνική οικονομία, που στήθηκε με την εργασία των εργαζομένων και δεν είναι δυνατό να δοθεί «προίκα» στη LUKE OIL έναντι πινακίου φακής (154 δισ. τη στιγμή που τα ετήσια καθαρά κέρδη της επιχείρησης ξεπερνούν τα 200 δισ.), και οι εργαζόμενοι να παραμένουν αδρανείς.

Ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία ότι μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ για να καθορίσει τους τρόπους παραπέρα πίεσης ενάντια στο ξεπούλημα του 23% των μετοχών της επιχείρησης. Οι εκπρόσωποι του σωματείου δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

Ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συνεχή συμπαράστασή του στους αγώνες τους και ζήτησαν από τον Αγγελο Τζέκη νέα παρέμβαση στη Βουλή. Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη θέσει το θέμα στη Βουλή και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων, που τον χαρακτήρισε σημαντικό. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας για τη μη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρο το λαό της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να αντισταθεί σ' αυτό το ξεπούλημα.

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισήμανε ότι η επίσκεψη δεν ήταν απλά επίσκεψη συμπαράστασης, αλλά συμπαράταξης και των άλλων σωματείων της βιομηχανικής ζώνης με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ. Τόνισε ότι το ΠΑΜΕ συμμετέχει με τα στελέχη του στον αγώνα αυτόν και την ανάγκη ενός σχεδίου συντονισμού του αγώνα και των άλλων εργαζομένων από την πλευρά του ΕΚΘ.

Ξεκινά αύριο η τετραήμερη απεργία

Παρά τις αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που έχει επιδοθεί στη με κάθε τρόπο καταστρατήγηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του Ομίλου στο Λάτση και στους κατά περίσταση Ρώσους συνεταίρους της «Lukoil».

Ετσι, παρά τις απειλές του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ προς τους εργαζόμενους, την απαίτηση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου οι εργαζόμενοι να παίρνουν την άδειά του για να απεργήσουν και την κήρυξη της 15νθήμερης απεργίας των εργαζομένων που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Τετάρτη ως παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, πήρε την απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ, κηρύσσοντας 4ήμερη απεργία, η οποία θα ξεκινήσει αύριο. Παράλληλα, το σωματείο των ΕΛ.ΠΕ αποφάσισε να ζητηθεί μετά από την πραγματοποίηση της τετραήμερης απεργίας της Ομοσπονδίας, να λάβουν παρόμοια απόφαση τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΕΚ Ελευσίνας για την κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη τους στο αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ΝΠΔΔ Δήμου Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου, Βιλίων, Ερυθρών, Μεγάρων, Κοινότητας Οινόης, Μαγούλας. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι «η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της κερδοφόρας αυτής επιχείρησης πρέπει να γίνει υπόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων» και πιο κάτω σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ με τη συμπαράσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των φορέων, των κομμάτων, θα πρέπει να μην υπακούσουν στα τερτίπια και στις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και επιλογές που θέλουν τον ελληνικό πλούτο μιας επιχείρησης με στρατηγική σημασία, έρμαιο των αδηφάγων πολυεθνικών και μονοπωλίων με γνώμονα το κέρδος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Συζήτηση για την αγωνιστική δράση

Συζήτηση με θέμα «Ενα χρόνο μετά τη Γένοβα. Συμπεράσματα - στόχοι και δράση ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη» οργανώνει η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 24 του Ιούλη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52-54) και ώρα 6.30 το απόγευμα.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και με στόχο την αγωνιστική υποδοχή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα δρομολογηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών, των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους ΕΒΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει: «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003, να αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ