Συγκροτήθηκε χτες από δεκάδες φορείς του λαϊκού και εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος η επιτροπή Αθήνας για την οργάνωση των αγώνων προς τη μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη το 2003
Motion Team |
Η πρώτη εμφάνιση της Κίνησης θα είναι στη μεγάλη Μαραθώνια πορεία που θα γίνει από την ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 19 Μάη. Ενώ, επόμενο σταθμό αγώνα αποτελεί η συμμετοχή της στην απεργία στις 29 Μάη, ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις νέες φορομπηχτικές πολιτικές.
Ο Γ. Πέρρος, από το Συντονιστικό, έκανε την κεντρική ομιλία και εισηγήθηκε το περιεχόμενο και τους άξονες πάλης της Κίνησης. Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι από τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίοι με τη σειρά τους ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το χαρακτήρα της Επιτροπής Αθήνας «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003».
Αποσπάσματα της εισήγησης, που παρουσίασε ο Γ. Πέρρος εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων της Αθήνας
Ακόμα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει «σχέδιο ασφάλειας» της Συνόδου «δηλαδή, έχουν φαίνεται κατά νου να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε μια πόλη σιδερόφραχτη».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, είπε, οι εργαζόμενοι, η φτωχή και μεσαία αγροτιά, οι ΕΒΕ, η νεολαία, οι μετανάστες, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης «είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε ένα ρωμαλέο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν τις επιλογές τους».
Οσο για τις πολιτικές δυνάμεις που συμβουλεύουν τη συνδιαλλαγή και τη διαπραγμάτευση με τον ιμπεριαλισμό ή συμβουλεύουν τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ, ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι δεν προσφέρουν στο λαϊκό κίνημα και συνέχισε: «Οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές προτάσεις διαχείρισης του συστήματος και ιδιαίτερα η συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών αποδείχτηκαν ολέθριες για τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα». Επίσης, αναφερόμενος στο ρόλο της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», κυκλοφόρησε «ένα κείμενο όπου εμφανίζονται κάποιοι - όπως ο κ. Παναγόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο κ. Μίχας, ο κ. Στρατούλης από το ΣΥΝ - που προτρέπουν την εργατική τάξη της χώρας να φτιάξει ένα κοινωνικό φόρουμ. Ενα κείμενο που όμως δε λέει κουβέντα για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι σοσιαλδημοκράτες και η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ επιδιώκουν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και το λαό».
Καλούμε σε κοινή δράση, συνέχισε, τα κινήματα των εργατών, της νεολαίας, των ΕΒΕ και όλων όσοι αμφισβητούν τη νέα τάξη, να δώσουμε μήνυμα απειθαρχίας και αντεπίθεσης. Μέσα από ένα πολύμορφο κίνημα να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Σε αυτό το κίνημα έχουν θέση όλοι όσοι δεν ανέχονται τη νέα τάξη, παρά τις όποιες διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τον ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 2003 μπορούν να συναντηθούν τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης γενικότερα.
Επιδίωξή μας είναι, ανέφερε, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα να συμβάλουμε και εμείς εδώ στην Αθήνα, για να μεγαλώσει το κίνημα αμφισβήτησης της νέας τάξης. Τα στρατόπεδα που θα συγκρουστούν στη Θεσσαλονίκη το 2003 να είναι δύο: Των ηγετών του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού από τη μια και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των μεταναστών, των καταπιεσμένων από την άλλη. Κάνουμε δεκτό και προσυπογράφουμε, γι' αυτό, το πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003», που συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμα ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε ότι απέναντι στην επίθεση των ιμπεριαλιστών η αντίσταση των λαών μπορεί και πρέπει να αναπτυχτεί και σημείωσε: «Οι χιλιάδες νεκροί της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, οι στρατιές των ανέργων, των μεταναστών, η πείνα, η φτώχεια, η ανέχεια επιβάλλουν τη ρήξη με το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δεν παίρνει φτιασιδώματα. Δυναμώνουμε και ενισχύσουμε την αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη στη χώρα μας. Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις, συντονιζόμαστε με άλλα λαϊκά κινήματα στους κοινούς αγώνες.
Στη συνέχεια, πρότεινε μέσα από τη σύσκεψη να αναδειχτεί η Επιτροπή της Αθήνας, που θα είναι ανοιχτή για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και συντονισμό και με άλλους μαζικούς φορείς.
Καταλήγοντας, κάλεσε όλους, όσοι ευαισθητοποιούνται από το κίνημα αφύπνισης των λαών, να πάρουν μέρος σ' αυτή την προσπάθεια και να «δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο αφύπνισης των λαών. Να συγκροτήσουμε τώρα στις γειτονιές, στα σχολεία, στους κλάδους δουλιάς αντίστοιχες Επιτροπές. Να δράσουμε τώρα, να κινητοποιηθούμε από τώρα ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που δρομολογούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η κυβέρνηση. Η Αθήνα της Καισαριανής, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, η Αθήνα που έκανε το βήμα μπροστά στους σιδερόφραχτους φύλακες του Κλίντον μπορεί να δώσει ένα μεγάλο μήνυμα τώρα ενόψει της Συνόδου της ΕΕ. Είμαστε ένας λαός που ξέρει να αγωνίζεται. Δε συναινούμε. Δεν πειθαρχούμε στον ιμπεριαλισμό. Με το κεντρικό μας σύνθημα "ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ", σας καλούμε σε συστράτευση σ' αυτό το συνεχή και όμορφο αγώνα. Οι θέσεις μας δεν είναι ουτοπία. Είναι ο μόνος ρεαλιστικός και σίγουρος δρόμος για τους εργαζόμενους. Ο αιώνας που ζούμε μπορεί να γίνει αιώνας αφύπνισης και νίκης των λαών».
Η ανακοίνωση-κάλεσμα στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη δηλώνει την πεποίθηση των μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Επίσης, την πρόθεσή τους για το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, την αλληλεγγύη στους λαούς και τη διεθνοποίηση της πάλης.
Οι βασικοί άξονες και στόχοι της πάλης, έτσι όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση, είναι οι εξής:
ΛΕΜΕ ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
Το μέλλον μας δεν είναι ο ιμπεριαλισμός. Είναι ο δρόμος για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», για την ειρήνη, για την κατάργηση της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης των λαών.
Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αθήνας - η οποία είναι ανοιχτή - από τους: Π. Σοφό, Γ. Πέρρο, Χ. Παπαμάργαρη, Α. Κλειόβη, Γ. Πρωτούλη, Α. Μανδηλαρά, Χ. Χαλβατζόγλου, Γ. Γκιόγκα, Θ. Πατερέλη, Β. Κολοβό, Σ. Τάλο.
Τις θέσεις των χώρων που εκπροσωπούσαν κατέθεσαν επίσης στη συζήτηση οι: Γ. Τσαμούρη, εκ μέρους της ΟΓΕ, Η. Νικολόπουλος υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, Κ. Διάκος από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», Θ. Παφίλης, γραμματέας ΠΣΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο «Ρ» της Κυριακής).
Ανάμεσα στο πλήθος των παραβρισκομένων στη χτεσινή σύσκεψη, διακρίναμε τους παρακάτω:
Η. Νικολόπουλο υποψήφιο Νομάρχη Αθήνας, Θ. Παφίλη γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιο στη διευρυμένη υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, Σπ. Χαλβατζή υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας, Β. Δημόπουλο υποψήφιο Δήμαρχο Καλλιθέας, Χ. Παπαμάργαρη Νομαρχιακό Σύμβουλο Αθήνας, Σ. Σερμακέζη από την ΠΕΔΥΕ, Α. Μανδηλαρά αντιπρόεδρο ΟΓΕ, Μοχάμετ Χασά από τη Σουδανική Κοινότητα, Η. Αχμέτ από την Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδας.
Ακόμα ήταν εκεί οι: Χ. Τσικρικάς, ΕΛΠΑ, Τ. Βανδώρος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Α. Σουλτάνα, μέλος ΔΣ Ιδιωτικών Κλινικών, Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Β. Τόμπρας, ΔΣ Πανελλήνιου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Π. Τραντέλας, πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, Γ. Μαστραγγελής, ΟΑΣΑ, Ε. Τουλάτου, πρόεδρος Συνδέσμου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Τ. Βικτωράτος, Σωματείο Philips, Β. Φωτεινού, από τους Εμποροϋπαλλήλους, Β. Διαμαντής, μέλος Διοίκησης Ομοσπονδίας Υδραυλικών, Β. Ζαρκαδούλας, πρόεδρος Ενωσης Ηλεκτρολόγων Αθήνας, Χ. Χουρδάκης, σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Αγία Ολγα, Σ. Σάββας, ΔΣ ΟΛΜΕ, Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ, Ζ. Σώκου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Η. Βρύσης, πρόεδρος Σωματείου Οδοντοτεχνιτών, Γ. Κομνηνός, πρόεδρος Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ν. Ζαπάτης, Συντονιστικό Συλλόγων Δασκάλων, Σκουράκης, Ομοσπονδία Μετάλλου, Ζ. Καραβάς, Σωματείο Τροφίμων, Χρ. Παπαζήσης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Χειριστών, Δ. Κουμπούρης, γραμματεία ΠΑΜΕ, Γ. Καταχανάς, Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ, Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Π. Τσίχλης, Τρόφιμα - Ποτά, Β. Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Χ. Τριάντης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Γ. Χιόνης, Σύνδεσμος Εργολ. Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Τ. Καυκαλέτος, ΔΣ Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, Κ. Διάκος, Γένοβα 2001, Σ. Λομβάρδος, Συμπαράταξη για την Αθήνα, Σ. Γκουλέτσα, Σύλλογος Φοιτητών Νηπιαγωγών Αθήνας.