ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατελείς οι προσπάθειες ελέγχου της χώρας

Μαχητές της «Συμμαχίας» στο Σαχικότ. Παρά τη «νίκη» που λένε ότι πέτυχαν οι Αφγανοί και οι ΗΠΑ, πάρα πολλοί αντίπαλοί τους διέφυγαν

Associated Press

Μαχητές της «Συμμαχίας» στο Σαχικότ. Παρά τη «νίκη» που λένε ότι πέτυχαν οι Αφγανοί και οι ΗΠΑ, πάρα πολλοί αντίπαλοί τους διέφυγαν
ΣΑΧ-Ι-ΚΟΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μετά την ανακήρυξη της «νίκης» των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, την αποστολή του «ξεκαθαρίσματος» των σπηλαίων και των οχυρών των Ταλιμπάν και των ανδρών της Αλ-Κάιντα, ανέλαβαν Καναδοί κομάντος και Αφγανοί ορεσίβιοι πολεμιστές που οι Αμερικανοί «προσέλαβαν, εκπαίδευσαν και πληρώνουν». Το ότι η 12ήμερη επιχείρηση Ανακόντα παρέμενε ατελής στην πραγματικότητα και το ότι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για νέες μάχες αναφερόταν μεν στα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά πρυτάνευαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις: «Ο πόλεμος τελείωσε», δήλωσε ο Γκουλ Χαϊντάρ, επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων, καθώς «δεν υπάρχει πλέον Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν». Ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι των αμερικανικών δυνάμεων διατυμπάνιζε κι αυτός την «απίστευτη νίκη» των συμμαχικών δυνάμεων, στη διάρκεια της οποίας «είχαμε πάρα πολύ λίγες απώλειες... ξεκαθαρίσαμε το σκληρό κέντρο της ηγεσίας της Αλ-Κάιντα...», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις περί «θριάμβου» των Αφγανών και Αμερικανών δε συμφωνούν όμως με την εικόνα στην επαρχία Πάκτια και στο υπόλοιπο Αφγανιστάν. Ο τοπικός ηγέτης που καταδίωκαν οι Αμερικανοί Σαϊφ Ραχμάν Μανσούρ διέφυγε μαζί με πολλούς πολεμιστές του, ενώ συνολικά «εκατοντάδες» μαχητές παρέμεναν ασύλληπτοι.

Δεν υπήρχε, ακόμη, καμία ένδειξη ότι όντως οι «συμμαχικές» δυνάμεις σκότωσαν «κάπου 700» Αφγανούς αντίπαλούς τους. Αφγανός διοικητής είπε ότι βρέθηκαν κάπου «150 με 200 σοροί». Αλλοι 35 άνδρες που συνελήφθησαν από τους Αφγανούς «παραδόθηκαν στους Αμερικανούς», που όμως ανακοίνωσαν πως «παρέλαβαν 20» κρατούμενους. Αμερικανός αξιωματικός είπε πως «ανακρίνονται».

Οι Αφγανοί πολεμιστές που ερευνούν τα βουνά και τις σπηλιές ανέφεραν πως βρήκαν σορούς «Αιγυπτίων, Σουδανών, Ινδονησίων και Τσετσένων» και άλλων ξένων ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Αμερικανός στρατιωτικός είπε πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν επίσης «Ουζμπέκοι και Κινέζοι».

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον με αφορμή τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι «η τρομοκρατία είναι κάτι ευρύτερο από ένα άτομο». Ο Μπους επισήμανε ότι «ανησυχεί περισσότερο» για να διασφαλίσει ότι οι στρατιώτες που συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είναι «καλά εξοπλισμένοι και έχουν την κατάλληλη υποστήριξη».

Παζάρια για την ISAF

Στην Τουρκία είχε αρχίσει χτες με τη συμμετοχή Τούρκων, Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάληψη της ηγεσίας της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας του Αφγανιστάν, πιο γνωστής με το ακρωνύμιό της ISAF. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζέιμς Ντόμπινς προσπαθούσε να πείσει τους Τούρκους να αναλάβουν τον Απρίλη την ηγεσία της Δύναμης, παραλαμβάνοντάς την από τη Βρετανία. Οι Τούρκοι είχαν αρχικώς με ενθουσιασμό προτείνει να αναλάβουν την ηγεσία της, αλλά στη συνέχεια εξέφρασαν επιφυλάξεις, λόγω της συζήτησης περί διεύρυνσης της αποστολής της και της χρονικής παράτασής της...

Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ανακοινωνόταν πως πράκτορες της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να «βοηθήσουν» τη χώρα αυτή να εξαλείψει το εμπόριο οπίου, όπως ανέφερε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). Ο Ασα Χάτσινσον, επικεφαλής της υπηρεσίας, το επιβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο τελικό στάδιο» της «Επιχείρησης Περιορισμού» με στόχο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το Αφγανιστάν θεωρείται ως η χώρα προέλευσης του 75% του οπίου και του 80% της ηρωίνης που διακινούνται στην Ευρώπη.

ΗΠΑ
«Ενασχόληση με το Ιράκ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.-

Ποτέ δε χάνει ευκαιρία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ «ασχολούνται με το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Σαντάμ Χουσεΐν και δεν μπορούν να παρά να ανησυχούν» και άφησε την ενδεχόμενη επίθεση να αιωρείται χωρίς να παρέχει σαφείς ενδείξεις για σχέδιο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος της Βαγδάτης.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επισήμανε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος Τσέινι επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για να «υπενθυμίσει στους ανθρώπους τον κίνδυνο αυτό και για το ότι χρειάζεται να εργαστούμε αρμονικά για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο» και παρομοίασε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για το θέμα του Ιράκ με τους συμμάχους τους. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πυρηνικών, δικαιολόγησε την αναθεώρηση του αμερικανικού δόγματος λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει απολύτως κατανοητό από όλες τις χώρες ότι ουδείς μπορεί να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με όπλα μαζικής καταστροφής και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων. Οπως είπε, αυτή η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί στη συνάντηση που θα έχει τον ερχόμενο Μάη, με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, που συναντήθηκε με τον Μπους, δήλωσε ωστόσο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τού κατέστησε σαφές ότι δε σχεδιάζει άμεσα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Μπους επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να εντείνει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσέινι έφθασε στην Υεμένη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Προερχόμενος από την Αίγυπτο, ο Τσέινι συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της χώρας ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δήλωσε αντίθετος σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμάζεται πλήγμα

Γκ. Βεστερβέλε: Οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράκ

Η «κοκκινο-πράσινη» (γερμανική) κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράκ. Αυτό δήλωσε ο Γκουίντο Βεστερβέλε, πρόεδρος του μικροαστικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), στην εφημερίδα της Ρηνανίας «Ράινισε Ποστ». Τη γνώμη του αυτή, είπε, τη συμπεραίνει από τις δηλώσεις του καγκελάριου Σρέντερ στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όταν προ ημερών τους ενημέρωσε για την κατάσταση των γερμανικών μονάδων στο Αφγανιστάν.

Ο Σρέντερ, δήλωσε ο φιλελεύθερος πολιτικός, από καιρό έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι οι ΗΠΑ και μόνες τους θα καταφέρουν στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ. Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποιεί: «Μια ξεχωριστή κούρσα χωρίς συμφωνία με τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να σημάνει πολύ γρήγορα το τέλος της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, θα προκαλούσε εκτεταμένη πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή και θα μπορούσε και παγκόσμια να οδηγήσει σε ασυνήθιστα επικίνδυνες ενστάσεις».

Σύμφωνα με τον «Gardian» του Λονδίνου, οι ΗΠΑ έχουν «μυστικές επαφές» με «αντιπολιτευόμενες» ιρακινές ομάδες στο Λονδίνο, ώστε να συμφωνήσουν στο πρόσωπο ενός διαδόχου του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι τέσσερις αυτές ομάδες του Λονδίνου ήρθαν σε επαφή με άλλες ομάδες και - κατά την αγγλική εφημερίδα - συμφώνησαν να διοργανώσουν (πιθανώς) το Μάη διάσκεψη στη Βόννη με συμμετοχή συνολικά 15 αντιπολιτευτικών ομάδων.

Στο μεταξύ, στο Διαδίκτυο (Internet), ο Dennis Kucmich, μέλος του Κογκρέσου (του Δημοκρατικού Κόμματος) φέρεται ότι δήλωσε σε ομιλία του στην Καλιφόρνια: «Δεν επιτρέψαμε στην κυβέρνηση να κάνει πόλεμο κάθε στιγμή, παντού και όπως της ταιριάζει. Δεν εγκρίναμε να έχουμε μια διαρκή πολεμική οικονομία. Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο μιας τέτοιας διαρκούς πολεμικής οικονομίας».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ