Στις 3 του Δεκέμβρη στη Αρτα, στις 10 στο Μεσολόγγι, και στις 11 σε Πάτρα και Γιάννενα
Ηδη, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών και τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη της περιοχής, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά ενημερώνουν και ξεσηκώνουν τους αγρότες και τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
Επιπλέον, αγροτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία καλεί σε κοινό συλλαλητήριο στη Φιλιππιάδα, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση των αγροτών της Αρτας στη γέφυρα του Καλογήρου στις 10 π.μ. και των αγροτών της Πρέβεζας στο Λούρο στις 10 π.μ.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Μεσολογγίου σε συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 10:30 π.μ., στην είσοδο της πόλης επί της Εθνικής οδού.
Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, καλεί τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ και στη συνέχεια σε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Τέλος, στην Κόρινθο, αγρότες που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία για την Αγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά σε σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου για να καθοριστούν οι μορφές της αγωνιστικής παρέμβασης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα στην Κήρινθο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Πανευβοϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα και να συντονίσουν των αγώνα τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.
Διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας των αγροτών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες
Εντατικοποίηση της καταστροφικής, αντιαγροτικής πολιτικής, ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου και ακόμα δυσκολότερες μέρες για τους Ελληνες αγρότες προετοιμάζει η ΕΕ. Αυτά διαπίστωσε η αντιπροσωπεία των αγροτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, από τις 26 έως τις 29 Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Στις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία με αρμόδιους για αγροτικά θέματα, εκπροσώπους της Κομισιόν και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, μετέφερε τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών και των κινητοποιήσεών τους, που συγκλονίζουν τη χώρα από άκρη σε άκρη, για κατάργηση των στραγγαλιστικών ποσοστώσεων, ιδιαίτερα για ελλειμματικά για την Κοινότητα προϊόντα - όπως είναι το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά κ.ά. - καταβολή ολόκληρων των ενισχύσεων, στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα των νέων αγροτών που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και η εφαρμοζόμενη πολιτική κυριολεκτικά τους εκδιώκει.
Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, αποτέλεσμα της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγαλομεσάζοντες και τις πολυεθνικές, συρρικνώνοντας δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και οδηγώντας την ελληνική ύπαιθρο στην εγκατάλειψη και την απερήμωση, δεν πάει άλλο, επισήμαναν εκπρόσωποι των αγροτών, ζητώντας την άμεση άρση της.
Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων που έλαβαν οι Ελληνες αγρότες είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί, αφού αναντίρρητος στόχος της κοινοτικής πολιτικής είναι ο περιορισμός του αγροτικού τομέα, η μείωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και η διαμόρφωση μεγάλων καλλιεργητικών μονάδων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στους νόμους της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αρμόδιους, οι αγρότες μας πρέπει να είναι «ρεαλιστές» (βλέπε μοιρολατρικά υποταγμένοι) και να προσαρμοστούν στο «μονόδρομο» των «διαρθρωτικών αλλαγών» (έτσι λέγεται στην κοινοτική ορολογία το ξεκλήρισμα), αναζητώντας «εναλλακτικές καλλιέργειες» (αδιευκρίνιστο παραμένει ποιες) ή ακόμα και εναλλακτικές μορφές ενίσχυσης του εισοδήματός τους (κοινώς, αλλάξτε επάγγελμα!). Δέχτηκαν επίσης παροτρύνσεις για εθελοντική, οικειοθελή μείωση των καλλιεργειών, μέχρι δε του σημείου να αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους, προχωρώντας στην επιλεγόμενη «λιβανοποίηση»!!!
Μόνο που για τον αγροτικό κόσμο μονόδρομος είναι η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη τους. Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αγροτών στις Βρυξέλλες, την ίδια δηλαδή ηχηρή απάντηση που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση όλοι οι Ελληνες αγρότες με τις όλο πιο μαχητικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Τα σύγχρονα φέουδα και οι κολίγοι μπορεί να είναι το «αγροτικό όραμα» της ΕΕ, αλλά έχει σίγουρα υπολογίσει χωρίς την αγροτιά.
Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, υποστήριζε χτες - με δηλώσεις του στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια - πως οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα υποστούν μείωση στο εισόδημά τους!
Ομως τα λεγόμενα αυτά του Βαγ. Αργύρη, δημιουργούν άλλη μια ακόμα εύλογη απορία: Πώς είναι δυνατόν φέτος η παραγωγή βαμβακιού να είναι καλύτερη από πέρσι και το υπουργείο Γεωργίας να δίνει δεύτερη εκτίμηση μέσης πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης 301 κιλά, όταν σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος η μέση στρεμματική απόδοση πανελλαδικά ήταν πέρσι 307 και πρόπερσι ήταν 314 κιλά; Δηλαδή, τι υπονοεί ο υφυπουργός ότι φέτος η μέση στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι είναι μεγαλύτερη από 307 ή 314 κιλά; Κι αν είναι έτσι όπως τα λέει, γιατί αρχικώς το υπουργείο Γεωργίας έβαλε 288 κιλά και στη συνέχεια 301 κιλά το στρέμμα; Μήπως οι «μαθηματικοί» του ΠΑΣΟΚ έβγαλαν και νέο αξίωμα: Οτι το 301 είναι μεγαλύτερο του 307 και του 314 και οι βαμβακοπαραγωγοί δεν το κατάλαβαν ακόμα;
Εκτός αυτών, ο Βαγ. Αργύρης ισχυρίστηκε επίσης πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν εξόφληση 52 δραχμών στο βαμβάκι με βάση την κυβερνητική εκτίμηση παραγωγής για 1.146.787 τόνοι, την οποία βεβαίως και η Κομισιόν θεώρησε ότι είναι ψεύτικη, χωρίς μάλιστα να ντρέπεται καθόλου. Και όταν ο Βαγ. Μπούτας αποκάλυψε ότι με βάση όρια ηρτημένης παραγωγής που καθόρισε αρχικά το υπουργείο Γεωργίας, μόνο για το νομό Καρδίτσας βγαίνουν εκτός επιδότησης 18.000 τόνοι και για το νομό Λάρισας περισσότεροι από 30.000 τόνοι, δηλαδή μόνο από δύο νομούς 50.000 τόνοι, ο υφυπουργός Γεωργίας κατάπιε τη γλώσσα του. Κι αν μόνο στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας το μη επιλέξιμο βαμβάκι είναι τουλάχιστον 50.000 τόνοι, μπορεί να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η κυβέρνηση για να «μαγειρέψει» τα νούμερά της επέβαλε ακόμα λιγότερα κιλά στην ηρτημένη παραγωγή ανά στρέμμα.
Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά και τη δεύτερη «ευρω-στραπατσαρισμένη» ψευτο - εκτίμηση, πως η τελική παραγωγή βαμβακιού θα είναι 1.146.787 τόνοι...
Τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, σε σχετική ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες, η Ομοσπονδία τονίζει: «Θεωρούμε τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς πέρα για πέρα δίκαιους, γιατί είναι αγώνες για να σταματήσει η επιχείρηση ξεκληρίσματός τους, για επιβίωση των οικογενειών τους. Η προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων της αγροτιάς από τη μεριά της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της θα πέσει στο κενό. Επικίνδυνοι δεν είναι οι αγώνες των αγροτών και οι μορφές που οι ίδιοι αποφασίσουν, επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και προωθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα για να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι η αιτία ξεσηκωμού της αγροτιάς και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί από τα κάθε λογής επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δέσουμε το νήμα των αγώνων μας με τους αγρότες».