ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Χιλιάδες επισκέπτες στο ελληνικό περίπτερο

Το κοστούμι του Αλέξη Μινωτή, από τα θεατρικά εκθέματα του εθνικού περιπτέρου μας στη Φρανκφούρτη, με τίτλο «Μια σκηνή για τον Διόνυσο»
Το κοστούμι του Αλέξη Μινωτή, από τα θεατρικά εκθέματα του εθνικού περιπτέρου μας στη Φρανκφούρτη, με τίτλο «Μια σκηνή για τον Διόνυσο»
«Μείωση στην έκθεση, ενδιαφέρον για το Ισλάμ»... Αυτή ήταν η εκτίμηση χτεσινού ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας, για την 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η οποία έκλεισε χθες το μεσημέρι τις πύλες της. Η μείωση των επισκεπτών -αποτέλεσμα των γερμανικών ΜΜΕ που «βομβάρδιζαν» την κοινή γνώμη με συστάσεις να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους- βάσει των ηλεκτρονικών κ.ά. άλλων συστημάτων μέτρησης των επισκεπτών, τις δύο πρώτες ημέρες υπολογιζόταν σε 10%. Ποσοστό, το οποίο αυξήθηκε σταδιακά, για να φθάσει το Σάββατο, ημέρα προσέλευσης του απλού κοινού σε 18,6%, για να κατέβει την Κυριακή στο 12%.

Παρά την κακή συγκυρία, το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι είχε προσελκύσει περίπου 41.000 επισκέπτες, ενώ «ως επιθυμητός και εφικτός αριθμός, πριν τα γεγονότα, είχαν οριστεί οι 50.000, τον οποίο μπορεί να πλησιάσουμε σήμερα (Κυριακή) το βράδυ», όπως ευελπίστησε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της «Φρανκφούρτης 2001», Γιώργος Ρωμαίος, κάνοντας, μαζί με το διευθυντή του ΕΚΕΒΙ, Χρήστο Λάζο, τον απολογισμό της ελληνικής έκθεσης. Ο Γ. Ρωμαίος μίλησε για τους επαίνους -ειδικών και μη- που απέσπασαν όλα τα εκθέματα του εθνικού περιπτέρου, αλλά και της ΠΟΕΒ, τη μεγάλη συμμετοχή κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελλάδας (παρουσιάσεις συγγραφέων, εκθέσεις, συναυλίες συνδυασμένες με ποίηση των Καβάφη, Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη και άλλες μουσικές βραδιές), εντός και εκτός της έκθεσης, τη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, και στα περίπτερα της ΠΟΕΒ και των εκδοτών, τις πολύ επιτυχείς ραδιοφωνικές εκπομπές με ποιητές και συγγραφείς μας, τα θετικότατα δημοσιεύματα των γερμανικών και άλλων ξένων εφημερίδων και περιοδικών.

Να σημειώσουμε ότι οι καθολικοί έπαινοι είχαν σαν αποτέλεσμα να προταθεί στον υπουργό Πολιτισμού τα εκθέματα να στεγαστούν, αφ' ενός μόνιμα σε ένα χώρο (μάλλον στη ΔΕΘ), αλλά και τμήματά τους να παρουσιάζονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

«Η έκθεσή μας ήταν πολύ καλή δουλιά. Εδειξε το μεγαλείο του πολιτισμού μας και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Ξαφνιάστηκαν όλοι με την Ελλάδα που είδαν. Κι ενώ μέχρι τώρα, κυρίως, αγοράζαμε δικαιώματα, φέτος πουλήσαμε πολλαπλάσια δικαιώματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γιώργος Δαρδανός. Ο Γ. Δαρδανός, είπε επίσης ότι η Ομοσπονδία συναντήθηκε με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ενωση Εκδοτών, επιτυγχάνοντας να γίνει και η Κύπρος μόνιμο μέλος της και ότι έγινε συνάντηση με Γάλλους, Βέλγους και Ιταλούς βιβλιοπώλες, που έχουν δημιουργήσει κινήσεις στις χώρες τους για την υπεράσπιση των μικρών και περιφερειακών βιβλιοπωλείων από τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, για μια από κοινού δράση. Σχετικά με το αύριο του ελληνικού βιβλίου, ο Γ. Δαρδανός, επισήμανε ότι «η έκθεση της ΠΟΕΒ πρέπει του χρόνου να είναι το ίδιου επιπέδου. Να μην ξαναγυρίσει το ελληνικό βιβλίο στους χώρους κοντά στις τουαλέτες, όπου βάζουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου». Για την καλή συνέχεια του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, ο Χρ. Λάζος, θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία από τους εκδότες «διαπραγματευτικής υποδομής, με μάνατζερ και διανομείς».

Η φετινή μας παρουσία στη Φρανκφούρτη, έκλεισε την Κυριακή το βράδυ, με «γιορτή της ποίησης», στο κατάμεστο από Γερμανούς «Σπίτι της Λογοτεχνίας». Η γιορτή περιλάμβανε παρουσιάσεις και αναγνώσεις ποιημάτων των ποιητών Χριστόφορου Λιοντάκη, Στρατή Πασχάλη, Μιχάλη Γκανά, Τίτου Πατρίκιου, Μαρίας Λαϊνά και Γιώργου Μαρκόπουλου, καθώς και μουσικό πρόγραμμα με ελληνική μελοποιημένη ποίηση, λαϊκά και κρητικά τραγούδια από τον Ψαραντώνη.


Α. Ε.

«Αυλαίες» της Θεσσαλονίκης
«Μια πιθανή συνάντηση» στη Σταυρούπολη
«Μια πιθανή συνάντηση» στη Σταυρούπολη
  • Στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, θα βρίσκεται μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» με το έργο «Μια πιθανή συνάντηση» του Πάουλ Μπαρτς. Ο συγγραφέας παρουσιάζει απομυθοποιημένα τα δυο σπουδαία πρόσωπα της μουσικής, τον Μπαχ και Χέντελ, φωτίζοντας την ανθρώπινη πλευρά των ηρώων του με τις μικροπρέπειες και αμετροέπειες, την αληθινή μεγαλοσύνη και χαμέρπεια, τις υπαρξιακές αγωνίες και τα πάθη. Το ρόλο του Χέντελ ενσαρκώνει ο Γιάννης Βόγλης και του Μπαχ ο Σοφοκλής Πέππας, ενώ ο Ηλίας Ασπρούδης ερμηνεύει τον γραμματέα του Χέντελ, Σμιτ. Η μετάφραση είναι του Λεωνίδα Καρατζά, η σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, τα σκηνικά - κοστούμια του Αγγελου Αγγελή, η μουσική επιμέλεια του Παναγιώτη Αδάμ και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.
  • Τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ παρουσιάζει, στον Πολυχώρο «Αυλαία», το Θέατρο «Αναζήτηση». Πρόκειται για μια ερωτική κωμωδία με λεπτό χιούμορ και δραματικά στοιχεία, η οποία παρουσιάζει τα σχέδια που καταστρώνει ένας πάμπτωχος άνδρας προκειμένου, να παντρευτεί μια πλούσια χήρα. Η σκηνοθεσία είναι του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Παίζουν: Ζωή Αβραμίδου, Σάρα Θηλυκού, Παντελής Καραγιάννης, Γιάννης Καραμφίλης, Μαρία Κεχρή, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Ταξιάρχου, κ.ά.
  • Με το βραβευμένο έργο «Οι πέντε σιωπές» της Βρετανίδας συγγραφέως Σίλα Στίβενσον ανοίγει στις 20 Οκτωβρίου η αυλαία της κεντρικής σκηνής του «Θεάτρου Σοφούλη - Ελεύθερη Σκηνή Θεσσαλονίκης». Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Αναστασία Ρεβή, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Κονομή, η μουσική του Τζόναθαν Μπρατόεφ. Παίζουν: Ελενα Κασαπίδου, Λένα Κουτούδη, Αννα Κυριακίδου, Τάσος Νούσιας, κ.ά.
Για τα αρχαία της Σκύρου

«Εκστρατεία» απαλλοτριώσεων εγκαινίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στον αρχαιολογικό χώρο της κλασικής πόλης της Σκύρου, ενώ εγκρίθηκαν και οι προτάσεις της Εφορείας για καθορισμό ζωνών προστασίας.

Τα οικόπεδα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στο νησί - είναι εκατέρωθεν του τείχους των κλασικών χρόνων που περιβάλει τον οικισμό, σώζεται σε μεγάλο μήκος και σε καλή κατάσταση, όπως διαπιστώθηκε μετά τον καθαρισμό του και γειτνιάζουν με αυτό.

Ο οικισμός βρίσκεται στην εσωτερική μεριά της ακρόπολης, αλλά το 1978, με απόφαση νομάρχη, κάτω από τη «μύτη» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το σχέδιο πόλης διείσδυσε μέσα στα αρχαία. Ακόμη όμως και μέσα στον οικισμό, οι αυθαιρεσίες είναι πολλές. Το ΚΑΣ σημείωσε ιδιαιτέρως τις παράνομες κατασκευές του μουσείου «Φαλτάιτς», ενέκρινε τις πρώτες απαλλοτριώσεις και τη δημιουργία των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

«Λέσχη» δημιουργίας

Εργα μικρών και μεγάλων μαθητών εκθέτουν, από τις 19/10 (8μμ) στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Κεραμικός), τα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη». Οι μεγάλοι δείχνουν ζωγραφική, ψηφιδωτά, κοσμήματα, σκηνικά. Οι μικροί, ζωγραφιές, γλυπτά, μακέτες, ψηφιδωτά. Η έκθεση φέτος εμπλουτίζεται και από το εικαστικό υλικό της παράστασης του Ιούνη, αλλά και της τοιχογραφίας που δημιούργησε η «Λέσχη» στο Κερατσίνι, διάστασης 160 τετραγωνικών μέτρων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν και μουσικές συναντήσεις, αφού στη «Λέσχη» άρχισε να λειτουργεί από πέρσι ένα τμήμα κρουστών για παιδιά, με δάσκαλο το Σόλη Μπαρκή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 του Νοέμβρη.

«Μαγειρεύουν»... με τον Ελβις

Μετά την περσινή επιτυχία η παρέα του θεάτρου «Διάνα» συνεχίζει, από τις 25 Οκτώβρη, με το έργο «Μαγειρεύοντας με τον Ελβις» του Λι Χολ, που ανέβηκε σε μετάφραση Ελένης Ράντου - Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Χριστίνας Κωστέα, κοστούμια Μανώλη Γαλετάκη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Λουδάρος. Εργο τολμηρό, σύγχρονο, κράμα κωμωδίας και δράματος. Ενα «φιτίλι» στα θεμέλια μιας ιδιότυπης οικογένειας. Μια σειρά ανατροπών θα αποκαλύψουν το περιεχόμενο της αγάπης. Μια ανελέητη και τρυφερή κωμωδία παρέα με τις αξέχαστες μελωδίες του Ελβις Πρίσλεϊ.

Το «Θέατρο Κηφισιάς» παρουσιάζει, από αύριο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κηφισιάς (Μυρσίνης και Διονύσου, Δημαρχείο), στις 7μ.μ., το έργο του Αντώνη Παπαθανασίου «Το υφαντό της ζωής» σε διασκευή και σκηνοθεσία Κικής Αυγουστάτου, χορογραφίες Γαβριέλας Ανυφαντάκη και σκηνικά Κατερίνας Ιωάννου. Παίζουν: Βασίλης Ζούκας, Πένυ Φωτιάδου, Κατερίνα Κούτα, Ελισάβετ Σείδογλου, Κάτια Βλάχου, Αλκμήνη Σταθάτου, Πασχάλης Μερμηγκάκης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ