ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα!

Avaton

Συσκέψεις φορέων για συντονισμό της δράσης και αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώνονται και στις άλλες ελληνικές πόλεις. Ετσι:

Στην Πάτρα

Η ανάγκη να μετατραπεί η ανησυχία για τη γενίκευση του πολέμου σε πολύμορφη αγωνιστική δράση επισημάνθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι φορείς της Πάτρας που διοργανώνουν το παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στο λαό της Πάτρας για μαζική συμμετοχή σ' αυτό.

Το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο υπογράφουν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος των Πανεπιστημιακών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς της πόλης.

Στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα η Αντιπολεμική Επιτροπή της περιοχής καλεί σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Σε προσυγκέντρωση στο αναψυκτήριο, στις 8 μ.μ., καλούν η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Στο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Την Τρίτη, 2 Οκτώβρη, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του Νομού Λάρισας για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που ετοιμάζονται με πρόσχημα την επίθεση στις ΗΠΑ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Επίσης, η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Μαγνησίας συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού την Τρίτη, 2 Οκτώβρη, στην αίθουσα του δημαρχείου Βόλου.

Στα Χανιά

Στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, καλεί η Επιτροπή Αγώνα, η οποία απαρτίζεται από: Την Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης, την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ, το Σύλλογο Νοσηλευτικού Προσωπικού Νοσοκομείου Χανίων, το Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων και τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στην Αρτα

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, καλεί όλους τους φορείς του νομού σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 1η Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

Στην Κέρκυρα

Η Αντιπολεμική Κίνηση Κέρκυρας καλεί το λαό του νησιού σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., για τις τελευταίες εξελίξεις, τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και την προσπάθεια συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν η Γεωργία Λαδογιάννη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Κυριάκος Κεντριώτης, διεθνολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Γιάννης Μάζης καθηγητής Γεωπολιτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Στην Καβάλα

Σε αντιπολεμική συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία, καλεί όλους τους Καβαλιώτες η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Οι συγκεντρωμένοι θα απαιτήσουν καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, ΝΑΙ στην Ειρήνη και την Αλληλεγγύη των λαών.

Σε Στερεά και Εύβοια

- Σήμερα το απόγευμα, συνεδριάζει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, το οποίο θα εκτιμήσει τους κινδύνους για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και θα προγραμματίσει αγωνιστικές εκδηλώσεις.

- Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας, η Επιτροπή Ειρήνης και η ΝΔΕ διοργανώνουν αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ευρύτατη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της επόμενης Τρίτης

Θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8 το βράδυ

Με σύνθημα ΟΧΙ στον πόλεμο και αίτημα καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά των λαών, δεκάδες φορείς, προσωπικότητες και παράγοντες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης καλούν το λαό να δράσει αποφασιστικά και να πάρει μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την επόμενη Τρίτη 2 του Οκτώβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το συλλαλητήριο της Τρίτης αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που πάρθηκε στη σύσκεψη την οποία διοργάνωσαν η Δημοκρατική Συσπείρωση και η Αντιπολεμική Επιτροπή.

Από τη συζήτηση προέκυψε η κοινή διαπίστωση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σχεδιασμένη επίθεση, με την οποία οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατία, επιχειρούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την κυριαρχία της «νέας τάξης», να αλώσουν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, να ελέγξουν πλήρως τους πετρελαϊκούς δρόμους, να χτυπήσουν λαούς και λαϊκά κινήματα.

Στην πλατιά σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, προχτές το βράδυ, συμμετείχαν: ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΕΝΙΘ, ΠΑΜΕ, ΕΔΥΕΘ, ΝΔΕ, ο δήμαρχος Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Μ. Παυλίδου (ως εκπρόσωπος του δημάρχου), εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας, ο Α. Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα», ο Δ. Λαζαρίδης, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας, η Σ. Τεμεκενίδου, δημοτική σύμβουλος-επικεφαλής της ΑΔΕ Καλαμαριάς, εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Κορδελιού», ο Τρύφων Κωστόπουλος, καθηγητής ΠΑΜΑΚ, ο Κ. Σταμάτης, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, ο Κ. Χαλκιάς, πρόεδρος ΑΕ Ηθοποιών ΚΘΒΕ, ο Β. Θεοδωρακόπουλος, μέλος ΕΕ ΕΔΟΘ, ο Λιάκος Μιχάλης, διευθυντής ΚΥ Θέρμης, η Μ. Ιωαννίδου, γραμματέας Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης.

Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων: ΔΕΘ, ΟΑΣΘ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ξύλου, Δήμου Θεσσαλονίκης, Επικουρικού Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Εμποροϋπαλλήλων, ΕΛΒΟ, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Εργαζομένων Κλινικής «Γαληνός», Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καπνεργατών «Το Παγκαπνεργατικό», Οικοδόμων, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Κίνηση Πολιτών, η Ενωση Γονέων 3ου Διαμερίσματος, Παλαιστινιακή Παροικία, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Ψυχολογικού, Βιολογικού και Ιατρικής του ΑΠΘ, Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, Επιτροπές Ειρήνης, ΠΕΑΕΑ, Σύλλογοι Γυναικών-μέλη της ΟΓΕ, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, κλπ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Ταυτισμένες με τη φρίκη του πολέμου οι ΗΠΑ

Ο Παντελής Θαλασσινός
Ο Παντελής Θαλασσινός
Για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις ο Παντελής Θαλασσινός μάς είπε: «Η στάση των ΗΠΑ είναι ταυτισμένη με τη φρίκη του πολέμου. Γι' αυτή την κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να λυπάται κανείς. Με το αίμα δε λύνονται τα προβλήματα. Το χτύπημα που δέχτηκε είναι απλά ένα άλλοθι για να εξάγονται τα προϊόντα των ΗΠΑ, που δεν είναι άλλα από πολέμους και βία». Οσο για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι λαοί υπογράμμισε: «Οι λαοί δεν πρέπει να αποτελούν την ουρά, να πηγαίνουν πίσω από τις μεγάλες δυνάμεις. Πρέπει να διαφωνήσουν με τις γραμμές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να παλεύουν για ειρήνη και αλληλεγγύη».

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Να μη μας γυρίσουν χιλιάδες χρόνια πίσω

Η Ελένη Γερασιμίδου
Η Ελένη Γερασιμίδου
Η γνωστή ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου μας είπε:

«Οσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχει σε ό,τι αποφασίσει το ΝΑΤΟ, νομίζω ότι όσοι σκέφτονται ξέρουνε ότι αυτή θα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για να μην έχουμε και χειρότερα. Δεν περίμενα τίποτε άλλο. Επίσης, το μήνυμα που θέλω να στείλω προς τους λαούς είναι ένα: Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα να μας γυρίσει χιλιάδες χρόνια πίσω».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΣ
Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι

Ο Ιωάννης Βαβούρας
Ο Ιωάννης Βαβούρας
Ο πρύτανης της Παντείου Ιωάννης Βαβούρας μας τόνισε:

«Πρέπει κάποτε να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν και τα οποία βαφτίζονται γενικά τρομοκρατικές πράξεις. Τι είναι - πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό - τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατικές οργανώσεις, ποιοι είναι τα απελευθερωτικά κινήματα. Να μην τα βάζουμε όλα μέσα σε ένα καζάνι και να μην αντιδρούμε σύμφωνα με τις εκάστοτε επιταγές των ισχυρών. Αλλά αν είναι τρομοκρατικές ενέργειες να διαπιστώνουμε ποιοι ευθύνονται και να αντιδρούμε και να παίρνουμε μέτρα για τους συγκεκριμένους. Και αν είναι απελευθερωτικά κινήματα, τότε αυτά πρέπει να τα βοηθούμε».

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Δε μου προξενεί έκπληξη η στάση της κυβέρνησης

Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις ο Μίλτος Πασχαλίδης, σημείωσε:

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό δεν είναι ένα πάρα πολύ θλιβερό γεγονός. Δεν είναι ευχάριστο να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι, απλώς οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν μόνο όταν το CNN βάζει εικόνες σφαγής αμάχων στα σπίτια μας. Ολα αυτά τα εκατομμύρια αθώων που σκοτώνονται σ' όλο τον πλανήτη πρέπει να έχουν τη θλίψη και τη συμπαράστασή μας. Ο ανθρωπισμός και ουμανισμός δεν είναι ένα αίσθημα που πρέπει να έχει κατεύθυνση, αν αγαπάς τους ανθρώπους και αν αγαπάς τη ζωή, τους αγαπάς όλους. Δεν είναι δυνατό να έχεις μονομερή αντιμετώπιση στα θύματα και να θρηνείς μόνο εκείνους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Σε άλλα μέρη του πλανήτη οι Αμερικάνοι είναι θύτες, όπως στη Σερβία.

Οσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αποτελεί έκπληξη για μένα. Από τη στιγμή που έχουμε δεχτεί να είμαστε στο ΝΑΤΟ και πορευόμαστε άκριτα σε οτιδήποτε πει η ΕΕ, δε μου προξενεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, την περίμενα. Εκπληξη για μένα θα ήταν το αντίθετο. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση στο όνομα μιας δημοκρατίας περίεργα εννοούμενης δεν αποφασίζει μόνο για το 42% που την εκλέγει, αλλά και για το υπόλοιπο 58 που δεν την εκλέγει. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως το 98% που δεν ήθελε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξε ότι τα τυφλά χτυπήματα δεν τον εκφράζουν. Μακάρι να βγούμε στο δρόμο και να πούμε ότι οι ένοχοι να τιμωρηθούν και να μη σκοτωθούν άμαχοι και αθώοι άνθρωποι».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ενοχος, ένοχον ου ποιεί»

Ιταμοί, προκλητικοί και υποτακτικοί του μεγάλου αφεντικού βγήκαν από το κογκλάβιο των Βρυξελλών οι 15 της ΕΥΡΩ-ένωσης και συνετάξαντο με τις κατευθύνσεις και τις εντολές του τρίτου παγκόσμιου πολέμου, εναντίον όλων εκείνων που εναντιώνονται στα σχέδιά τους.

Διότι κατά το σύγχρονο αμερικανικό δόγμα, που θα αποκαλούσαμε πολιτικό φονταμενταλισμό του καπιταλισμού «όσοι δεν είναι μαζί μας -και στους βομβαρδισμούς των αθώων- είναι εναντίον μας».

Και δεν κοπίασαν οι δεκαπέντε, πριν την «πανηγυρική» συμμετοχή τους στον «πόλεμο της δεκαετίας» να αναζητήσουν τα αδιάσειστα εκείνα στοιχεία που υποδεικνύουν τους τρομοκράτες και αναδεικνύουν τα κίνητρα και όσων κινούνται στα παρασκήνια. Και αν δεν τα έχεις, τα περιμένεις.

Δεν αναρωτιούνται οι δεκαπέντε, που εκβιάζουν για ευθυγράμμιση στα σχέδιά τους και τους υπό ένταξη μελλοντικούς εταίρους, πώς γίνεται, πρώην αγαπημένα παιδιά και εξοπλισμένα από την πλανητική μονοκρατορία, πώς γίνεται, δικτάτορες, δικτατορίσκοι και τοπάρχες των καπιταλιστικών τους συμφερόντων, πώς γίνεται συνεργάτες της CIA, της DIA, του FBI να μεταβαπτίζονται σε σατανάδες του ολέθρου, για την εξόντωση των οποίων εξαπολύεται επί δικαίων και αδίκων ένας δεκαετής ανορθόδοξος πόλεμος της νέας αποκάλυψης.

Αν διασταύρωνε κανείς τα διαφαινόμενα Αμερικανο - ΝΑΤΟ - ευρωπαϊκά στρατιωτικά επιτελικά σχέδια, αυτής της μορφής ιμπεριαλιστικού επιθετικού «φονταμενταλισμού» θα έβλεπε ότι παρακολουθούν τους δρόμους των πετρελαίων!

Ενας κυνικός αναλυτής θα μπορούσε να υποστηρίξει, βάσιμα, ότι όλη αυτή η πολεμική κινητοποίηση «όλων εναντίον όλων», συνδέεται -ανεξάρτητα από τη μεταγενέστερη, άλλωστε φοβερή τραγωδία του Μανχάταν- με την προαποφασισμένη, τρομοκρατική κυριαρχία των αγορών της «νέας τάξης» και της αιματοδότησης -στην κυριολεξία- της ομολογούμενης επίσημα επικίνδυνης καθυστέρησης της αμερικανικής οικονομίας που συμπαρασύρει την ευρωπαϊκή και επιτρέπει τη συνέχιση της ίδιας σκληρής οικονομικής πολιτικής.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ