ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Με το βλέμμα στα βραβεία

«Ο τελευταίος ταμπάκος» του Λευτέρη Δανίκα
«Ο τελευταίος ταμπάκος» του Λευτέρη Δανίκα
Το Φεστιβάλ Δράμας σήμερα τα μεσάνυχτα θα ολοκληρώσει τις προβολές του και αύριο το βράδυ με την απονομή των βραβείων θα αποχαιρετήσει την 24η ελληνική διοργάνωσή του και την 7η διεθνή.

Οι σημερινές προβολές θα αρχίσουν στις 11πμ, με κλασικά ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ (εκτός συναγωνισμού), όπως τα ντοκιμαντέρ «Πληθωρισμός» του Χανς Ρίχτερ, «Βροχή» του Γιόρις Ιβεν κ.ά. Στη 1μμ θα αρχίσει το αφιέρωμα στις γερμανικές ταινίες μικρού μήκους. Από τις 3-6μμ θα γίνουν προβολές του 7ου Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. Από τις 6μμ έως τις 10μμ θα προβληθούν οι πρώτες ταινίες Γερμανών σκηνοθετών (Φασμίντερ, Βέντερς, Χέρτζογκ, Αλεξάντερ Κλούγκε).

Από τις 10μμ θα αρχίσει η προβολή οκτώ ακόμα ξένων ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Οι προβολές θα ολοκληρωθούν με πέντε ταινίες στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Πρόκειται για τις ταινίες «Ο τελευταίος ταμπάκος» του Λευτέρη Δανίκα. «Hot dogs» του Δημήτρη Παντελιά, «Νανούρισμα» του Βαγγέλη Καλαμπάκα, «Αντίο» του Σίμου Κορεξενίδη, «Με τα φώτα νυσταγμένα» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

Πενθεί η ελληνική δραματουργία

«Εφυγε» ο συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας

Ενας, όχι μόνον από τους σπουδαίους αλλά και από τους ανανεωτές της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ο Βασίλης Ζιώγας, άφησε την τελευταία του πνοή, από ανακοπή της καρδιάς, χθες τα ξημερώματα στο σπίτι του. Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, στις 4 μμ από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Βασίλης Ζιώγας γεννήθηκε το 1937 στη Θεσσαλονίκη, αλλά από πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 χρόνων έγραψε και ανέβασε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Η ψευδόμενη στάφυλος». Το 1956 έφυγε για την Αυστρία με υποτροφία για να σπουδάσει ζωγραφική. Εκεί σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Συμμετείχε στο λογοτεχνικό κίνημα του «Λετρισμού», μαζί με σημαντικούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της Αυστρίας. Εγινε γνωστός ως ποιητής με τη συλλογή «21 σπουδές για μικρό στίχο», το 1957. Γρήγορα όμως «αποκήρυξε» την ποίηση και αφοσιώθηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων, με πρώτο «Το προξενιό της Αντιγόνης» το 1960, έργο που αποτελεί «σταθμό» της θεματικής και μορφολογίας της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας. Το έργο αυτό ανέβηκε από τη «Δωδέκατη Αυλαία» και το ραδιόφωνο, αλλά και στην Αυστρία (1969), Ελβετία (1970) και στο Εθνικό (1977).

Στη δεκαετία του '50 ταξίδεψε αρκετά, ζώντας για ένα διάστημα και στο Παρίσι, όπου έγραψε αρκετά θεατρικά έργα. Επίσης μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα των Ιονέσκο και Μπέκετ. Το 1972 πήγε στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με τον πρωτοποριακό - τότε - θεατρικό οργανισμό «La mama». Από το 1979 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Για ένα διάστημα έδινε, αφιλοκερδώς, συνεργασίες του στο «Ριζοσπάστη».

Τα επόμενα θεατρικά του έργα «Οι μπριζόλες» και η «Σταφίδα ή το ψευτοπαίδι» παίχτηκαν στη Βιέννη (1969), το μονόπρακτό του «Το λαστιχένιο φέρετρο» παρουσιάστηκε στις όπερες της Βόννης και του Βερολίνου με μουσική Αργύρη Κουνάδη (1968). Αλλα γνωστά του έργα είναι «Οι χρωματιστές γυναίκες», «Ιφιγένεια στη φωτιά», «Τα Πασχαλινά παιχνίδια» κ.ά.

Πολλά από τα έργα του, όπως «Η κωμωδία της μύγας», «Τα εφτά κουτιά της Πανδώρας», «Ο Φιλοκτήτης», «Ο δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες», «Η επίσκεψη», «Το βουνό», αλλά και το μυθιστόρημα του «Ζιζί» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», από τις οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη και το «κύκνειο άσμα» του, «Ο ανθισμένος άντρας».

Ο Βασίλης Ζιώγας ήταν πολυγραφότατος, αλλά λίγα έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, ίσως γιατί τα θέματά του θεωρήθηκαν τολμηρά και «επικίνδυνα».

Μελωδική βραδιά

Ενας διακεκριμένος λυρικός καλλιτέχνης, ο Γιάννης Τσελεπίδης με μακρόχρονη προσφορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στη Χορωδία του Δήμου Νέας Ιωνίας, θα παρουσιάσει μια ακόμη μελωδική βραδιά, την Τετάρτη (26/9), στις 8.30μμ, στο «Παναιτώλιο» Αλσούπολης (Ν. Ιωνία). Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Αττίκ, Χαιρόπουλου, Σουγιούλ και άλλων συνθετών της «Χρυσής Εποχής». Θα συμμετέχει η τραγουδίστρια Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Δαυίδ Ναχμίας. Ο Γ. Τσελεπίδης απευθύνει ιδιαίτερη πρόσκληση σε όσους έζησαν στην Τασκένδη σαν πολιτικοί πρόσφυγες.

«Οπερα για μελλοντικούς δικτάτορες»

Το «Δραματικό Θέατρο» και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κωστάντζα θα παρουσιάσει το έργο του Αντώνη Δωριάδη (γράφτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στο Παρίσι όπου ζούσε ο συγγραφέας) «Οπερα για μελλοντικούς δικτάτορες», με ανέκδοτη μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που γράφτηκαν ειδικά γι' αυτό το έργο, αύριο (9μμ), στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Γιάννη Μαργαρίτη, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν 20 ηθοποιοί και 18 μουσικοί. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η R. Arghir, η χορογραφία του C. Hantin και η διεύθυνση ορχήστρας του R. Giorei. Η παγκόσμια πρώτη του έργου δόθηκε τον Ιούνη του 2000 στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της 3ης Ετήσιας Πολιτιστικής Ελληνορουμανικής Εβδομάδας, με μεγάλη επιτυχία. Είσοδος ελεύθερη. Η είσοδος δεν επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Φωτογραφική έκθεση

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ), στο Πολιτιστικό Στέκι του «Α. Π. Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, τηλ. 8640.943) φωτογραφική έκθεση των Μαρίας Γιαννοπούλου, Ανδρέα Πεφάνη και Αγγελικής Σταματιάδου. Η έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία των «Γιατρών του Κόσμου», περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη δράση της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο εσωτερικό της χώρας μας. Θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του Σεπτέμβρη. Ωρες λειτουργίας καθημερινά (6.30-9μμ), Σάββατο (11πμ-2μμ).

Ποίηση και μουσική

Αφιερωμένες στους ποιητές Τάσο Λειβαδίτη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Ρίτσο, έργα των οποίων μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι οι φετινές εκδηλώσεις «Ποίηση και Μουσική εν Αιθρία», που θα γίνουν στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Στις 24/9 (8.30 μ.μ.) θα γίνει το αφιέρωμα στους Τ. Λειβαδίτη και Μ. Αναγνωστάκη. Ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης θα τραγουδήσουν (σε νέα διασκευή και πρώτη εκτέλεση) τα «Λυρικά» και ο Πέτρος Γαϊτάνος τα «Λαϊκά» του Τ. Λειβαδίτη. Η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο Πέτρος Πανδής τις «Μπαλάντες», ο Γιάννης Μπέζος το «Μιλώ» και ο Γιάννης Κότσιρας τον «Χάρη» του Μανώλη Αναγνωστάκη (πρώτη εκτέλεση). Θ' απαγγείλει ο Νίκος Καλογερόπουλος.

Στις 25/9 (8.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. Θα παρουσιαστούν τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και τα «Λιανοτράγουδα», με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Θωμαΐδη, Καλλιόπη Βέττα και Μαρία Σουλτάτου. Θ' απαγγείλει ο Γιάννης Μπέζος. Και τις δυο βραδιές θα προλογίσει ο συνθέτης. Είσοδος ελεύθερη.

Συζήτηση με θέμα «Γενιά του '70: Τριάντα χρόνια μετά» διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Δευτέρα (8μμ), στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρένα» (Αθανασίου Διάκου 4, 3ος όροφος, στάση Μετρό: Ακρόπολη). Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και οι ποιητές Γιάννης Κοντός και Παυλίνα Παμπούδη. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λογοπαίγνια», που επιμελείται η Ελενα Χουζούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ