Ανακοίνωση για τη γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας για τα πολεμικά ερευνητικά προγράμματα
RIZOSPASTIS |
Από προηγούμενη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο ΕΜΠ |
Θυμίζουμε ότι η Πρυτανεία του ΕΜΠ, δείχνοντας την πρεμούρα να λάβει το ίδρυμα απευθείας χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ για πολεμική έρευνα, απευθύνθηκε και ζήτησε γνωμοδοτήσεις από τα γραφεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στο ΕΜΠ και στο υπουργείο Παιδείας, τα οποία πρόθυμα βάφτισαν τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΜΠ παράνομο, έως και ...αντισυνταγματικό! Οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ υποστηρίζουν λίγο - πολύ ότι ο κανονισμός αντιβαίνει στη Συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ...παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, επειδή δεν αφήνει να γίνεται έρευνα για πολεμικούς σκοπούς! Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ στο ΕΜΠ επικαλείται άρθρα του Συντάγματος (μαζί και το άρθρο 28, που λέει ότι οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας υπερισχύουν των άλλων νόμων), τις συμβάσεις ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, και για την ερμηνεία τους αναφέρεται στην ακαδημαϊκή ελευθερία που αποτελεί ατομικό δικαίωμα του πανεπιστημιακού. Αντίστοιχο είναι το σκεπτικό και στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ στο υπουργείο Παιδείας, που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ ως έναν οργανισμό που αποσκοπεί ...στην ειρήνη και την οικονομική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει υποχρεώσεις απέναντί του!
Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για την απαράδεκτη γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα πολεμικά ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια, που θέτει προκλητικά την ακαδημαϊκή «ελευθερία» στην υπηρεσία της πολεμικής εμπλοκής και του ΝΑΤΟ, τονίζει τα εξής:
«Η πρόσφατη γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας με διαδικασίες - εξπρές, η οποία - με πρόσχημα την υπεράσπιση της "ακαδημαϊκής ελευθερίας" και του άρθρου 16 του Συντάγματος - έκρινε ως παράνομο το άρθρο περί μη συνεργασίας με διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, στον κανονισμό του ΕΜΠ, είναι προκλητική.
Μόνο ως... τυπογραφικό λάθος μπορεί να ερμηνευτεί η "αγωνία" του υπουργείου Παιδείας να υπερασπιστεί το άρθρο 16, ενώ το έχει παραβιάσει για να γίνει πλασιέ των εμπόρων πτυχίων και διαλαλεί την πρόθεση για την αναθεώρησή του.
Η επίκληση των αποφάσεων συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ ως "υπερνομοθετικής ισχύος", δηλαδή πως ό,τι αντιβαίνει στις συμφωνίες του ΝΑΤΟ είναι παράνομο, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής για το ποιο είναι το περιεχόμενο και ποιοι καθορίζουν τα όρια της "ακαδημαϊκής ελευθερίας". Αποδεικνύει το πραγματικό, ταξικό περιεχόμενο της ελευθερίας στον καπιταλισμό, δηλαδή την "ελευθερία" του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη και σε αυτό το πλαίσιο να αξιοποιεί και να κατευθύνει την ανθρώπινη επιστημονική εργασία στους αντικοινωνικούς και απάνθρωπους σκοπούς του.
Η "ελευθερία" τους είναι κάλπικη, βρίσκεται εντός των στενών ορίων που θέτει η υπηρέτηση των σχεδιασμών και της ευρωατλαντικής προπαγάνδας. Μάλιστα, όσο κλιμακώνεται ο βρώμικος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και βαθαίνει η πολυπλόκαμη εμπλοκή της χώρας μας, τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια με κάθε μέσο να φιμώνεται και μέσα στα πανεπιστήμια κάθε φωνή αντίθεσης με την πολιτική της εμπλοκής, που "σπάει τη βιτρίνα" της συναίνεσης, και κάθε δράση που εναντιώνεται στη μετατροπή των πανεπιστημίων μας σε "παραρτήματα" της πολεμικής βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με διάφορους πρόθυμους εντός των πανεπιστημίων, θέλει να "καθαρίσει" κάθε εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό αξιοποιεί το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει. Επιδιώκει να φιμώσει κάθε αντίθετη - προς το κυρίαρχο αφήγημα - άποψη. Θέλει να επιβάλει σιγήν ιχθύος. Γι' αυτό ως εχθρός της "ακαδημαϊκής ελευθερίας" παρουσιάζεται το φοιτητικό κίνημα, οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εργαζομένων - φοιτητών.
Ταυτόχρονα, η πολεμική εμπλοκή των πανεπιστήμιων, εκτός των άλλων, επιδεινώνει κι άλλο τις συνθήκες φοίτησης κι εργασίας σ' αυτά, τους όρους διεξαγωγής του εκπαιδευτικού κι ερευνητικού όρου αποστερώντας τους πολύτιμους πόρους για να εξυπηρετήσουν τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Φτάσανε στο σημείο κάποιοι να ισχυρίζονται ότι, όταν υπουργός της κυβέρνησης καλεί - από το βήμα ακαδημαϊκών ινστιτούτων - να αποκτήσει ο λαός μας κουλτούρα πολέμου, αυτό είναι "μελέτη του φαινομένου του πολέμου" και "ακαδημαϊκό δικαίωμα". Την ίδια ώρα οι ίδιοι οδηγούν στα δικαστήρια εκλεγμένες φοιτήτριες με την κατηγορία της "διατάραξης λειτουργίας", επειδή είπαν ότι η εστία τους έχει προβλήματα!
Είναι αυτοί που, ενώ κόπτονται για την "ακαδημαϊκή ελευθερία" του πολέμου, "κόβουν" και δεν δίνουν χώρο σε όποια εκδήλωση, συζήτηση, ομιλία αμφισβητεί τις κυρίαρχες πολιτικές στοχεύσεις της άρχουσας τάξης σήμερα, όπως η υπεράσπιση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης Παιδείας και Υγείας, της ασυδοσίας των λίγων εις βάρος των αναγκών και της ζωής των πολλών.
Σε αυτές τις συνθήκες, το ερευνητικό έργο στραγγαλίζεται μέσα από τα στοχευμένα "ανταγωνιστικά" προγράμματα χρηματοδότησης, εθνικά, ευρωπαϊκά, ιδιωτικά και τώρα και ΝΑΤΟικά, ενώ την ίδια ώρα ερευνητικές ομάδες διακόπτουν το έργο τους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανεξάρτητα από την κοινωνική ανάγκη γι' αυτό.
Το θετικό και ουσιαστικό περιεχόμενο της ακαδημαϊκής ελευθερίας αφορά τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι πραγματικά ανοιχτά στη συζήτηση, στη ζύμωση, στον προβληματισμό, στις νέες ιδέες.
Να επιτρέπεται στην ερευνητική εργασία να συμβάλλει στην απαλλαγή του ανθρώπου από τον ανορθολογισμό και τον σκοταδισμό, να συμβάλλει στην παραγωγή νέας γνώσης, προς όφελος της κοινωνικής προόδου και της λαϊκής ευημερίας.
Το ΚΚΕ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, όλες και όλους που πραγματικά προβληματίζονται για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, για το περιεχόμενο της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, και θέλουν να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, να σκεφτούν ότι ελευθερία σημαίνει αναζήτηση της αλήθειας και διάδοσή της για τις ανάγκες των πολλών.
Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια είναι που αστικό κράτος, κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθούν να φιμώσουν, για να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε πολεμικά εργαστήρια και πυλώνες της πολεμικής προπαγάνδας με επιστημονικό προκάλυμμα. Γι' αυτό, υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σήμερα σημαίνει να πηγαίνεις κόντρα σε αυτή την πολιτική.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό κίνημα ξέρει ότι "υπερνομοθετικής ισχύος" είναι το δίκιο των πολλών, η οργάνωση και ο αγώνας για να νικήσει. Για πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού. Για πανεπιστήμια ανοιχτά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, της μάθησης, της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των κερδών και των πολέμων των λίγων.
Τελικά σημαίνει πάλη για την κοινωνία της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση, όπου κάθε επιστήμη θα σκέφτεται ανθρώπινα και κάθε άνθρωπος θα σκέφτεται επιστημονικά».
Πλήθος μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών συμμετείχαν το Σάββατο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας στα Χανιά, το οποίο διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Χανίων και φιλοξενήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ.
Εικαστικές εκθέσεις στόλισαν τους διαδρόμους του σχολείου, ενώ σε ξεχωριστή αίθουσα στήθηκαν η γωνιά face painting, οι δραστηριότητες ζωγραφικής με θέμα «Ειρήνη vs Πόλεμος» και το φύτεμα των σπόρων της ειρήνης. Μηνύματα ειρήνης πλημμύρισαν όλους τους χώρους του σχολείου, δίπλα στα έργα και τις δραστηριότητες ενάντια στον ενδοσχολικό εκφοβισμό και στον ρατσισμό, ενώ δεν έλειψε και η απαίτηση για το δημόσιο σχολείο που έχουν ανάγκη σήμερα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα κορίτσια από την ομάδα ποδοσφαίρου του ΕΠΑΛ Μουρνιών να βραβεύουν τους μικρότερους συμμαθητές τους που διακρίθηκαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου.
Προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους «Η Ευκαιρία» και «Το Δώρο», μουσικό πρόγραμμα «Οδός Ονείρων», απαγγέλθηκαν ποιήματα και ένας μονόλογος που αναδείκνυαν το ζήτημα της γυναικείας ανισοτιμίας και τη φρίκη του πολέμου, έγινε συναυλία με πρωτότυπα τραγούδια για την αλληλεγγύη, τη φιλία, τη μητέρα, και στο τέλος χέρι - χέρι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί χόρεψαν πεντοζάλη, συμβολίζοντας τον κοινό αγώνα που απαιτείται για να χτίσουν το μέλλον που αξίζει στα παιδιά. Ο εξαιρετικός Νίκος Μπλαζάκης πήρε τα παιδιά από το χέρι και τα πήγε βόλτα στον υπέροχο κόσμο του παραμυθιού, ενώ το διαδραστικό αντιπολεμικό πανό και το κουτί της γκριμάτσας με την τεχνική του θεάτρου του κουτιού Lambe Lambe προσέλκυσαν μικρούς και μεγάλους, αποτέλεσαν ξεχωριστές εμπειρίες για όλους τους συμμετέχοντες.
Τέλος, το Φεστιβάλ τίμησαν και στήριξαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής συμπόρευσης για ένα καλύτερο σχολείο που να χωράει τα όνειρα, τους στόχους και την κοινή αγωνία γονιών και μαθητών για το μέλλον, καθώς και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», που άνοιξε τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για την ανάγκη να φωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλες τις εξαρτήσεις.
Ενάντια στον πόλεμο, αγώνας για ένα σχολείο σύγχρονο και δημιουργικό
Μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς», ενάντια στον πόλεμο και για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου, δημιουργικού σχολείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο συγκρότημα των σχολείων της Κασσάνδρου (23ο ΓΕΛ, 26ο και 32ο Γυμνάσιο).
Τη συναυλία διοργανώνει η Ενωση Γονέων Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους Θοδωρή Προύσαλη (κιθάρα, φωνή), Κατερίνα Μελεζιάδου (φωνή) και Γιώργο Χιώτη (μπουζούκι, φωνή).