Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε χτες την επαναφορά των σκληρών διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν πριν 10 χρόνια και είχαν αρθεί στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPoA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που σαμποτάρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Λευκό Οίκο το 2018 παίρνοντας πίσω την υπογραφή των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού επαναφοράς των κυρώσεων (snapback) που πυροδότησαν Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι κυρώσεις που επαναφέρει η ΕΕ στοχεύουν εταιρείες, οντότητες και άτομα που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στο πυρηνικό πρόγραμμα ή στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, παρέχοντας είτε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία είτε χρηματοδότηση (ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων). Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΕΕ επιβάλλει εκ νέου τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και των μεγάλων ιρανικών εμπορικών τραπεζών. Στο εμπόριο, εκτός από την απαγόρευση εξαγωγής όπλων στο Ιράν και την απαγόρευση μεταφοράς οποιωνδήποτε ειδών, υλικών, αγαθών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις δραστηριότητες εμπλουτισμού του Ιράν και στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων, τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης απαγορεύσεις για εισαγωγές, αγορά και μεταφορά αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και πετρελαϊκών προϊόντων και συναφών υπηρεσιών. Στον τομέα των μεταφορών, η ΕΕ επαναφέρει μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης στα αεροδρόμια της ΕΕ σε ιρανικές εμπορευματικές πτήσεις και για την απαγόρευση της συντήρησης ιρανικών εμπορευματικών αεροσκαφών ή σκαφών που μεταφέρουν απαγορευμένα υλικά ή αγαθά.
Στις 28 Αυγούστου 2025, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη θέση τους πως το Ιράν δεν εκπλήρωνε σημαντικά τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPoA, ενεργοποιώντας τη διαδικασία «snapback» που προβλέπει την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ, έπειτα από περίοδο 30 ημερών.
Αργότερα χτες βράδυ Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία σε κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι παρά την επαναφορά των κυρώσεων καλούν το Ιράν «να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμάκωσης και να επαναλάβει τη συμμόρφωση με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του σχετικά με τις διασφαλίσεις».
Τη Δευτέρα, ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν απέρριψε διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «νέα προβλήματα», μετά την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ. Οπως τόνισε: «Πάντα δηλώνουμε την προθυμία μας να συμμετάσχουμε σε έναν λογικό, δίκαιο και ισότιμο διάλογο που θα βασίζεται σε σαφή κριτήρια, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ διαπραγματεύσεις που θα μας προκαλούσαν νέα προβλήματα και δυσκολίες.
Οι δηλώσεις Πεζεσκιάν έγιναν με αφορμή τους ισχυρισμούς Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων πως η επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν δεν σηματοδοτεί το τέλος της διπλωματίας. Ακόμα, περίπου τρεις μήνες μετά τον 12ήμερο πόλεμο Ιράν - Ισραήλ, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως προχώρησαν στην εκτέλεση του Μπαχμάν Χουμπί-ασλ, λέγοντας ότι ήταν «ένας από τους σημαντικότερους κατασκόπους του Ισραήλ στο Ιράν».
Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως σημειώθηκε βαλλιστική επίθεση στο φορτηγό πλοίο «Minervagracht», με σημαία Ολλανδίας, ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Αντεν της Υεμένης. Από την επίθεση σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά, δίχως να διευκρινιστεί άμεσα εάν προκάλεσε τραυματίες ή θύματα στο πλήρωμα του σκάφους.
Οι Υεμενίτες Χούθι, που εξαπολύουν συχνά επιθέσεις σε πλοία συμφερόντων Ισραήλ, δεν ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας «Ambrey», το πλοίο είχε τεθεί στο στόχαστρο στις 23 Σεπτέμβρη εν πλω προς το Τζιμπουτί.
2025 The Associated Press. All |
Με αυτήν την αφορμή, το Σάββατο ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ εκφώνησε διάγγελμα το οποίο προβλήθηκε από γιγαντοοθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε κεντρικές περιοχές της Βηρυτού και σε άλλες πόλεις, κυρίως του νότιου και ανατολικού Λιβάνου. Ο Κασέμ επανέλαβε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα της, ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «αυτήν την υπαρξιακή μάχη» και «να γίνουμε μάρτυρες».
«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζε το πλήθος, κουνώντας τις κίτρινες σημαίες με τα σύμβολα της οργάνωσης, καθώς και σημαίες του Λιβάνου και του Ιράν.
Ο θάνατος του Νασράλα - ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για 32 χρόνια - αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την οπλισμένη και χρηματοδοτούμενη από το Ιράν οργάνωση, που έχασε τους περισσότερους από τους στρατιωτικούς ηγέτες της στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος μετέβη στη Βηρυτό ειδικά για να παραστεί στην τελετή της επετείου της δολοφονίας Νασράλα, κάθισε στην πρώτη σειρά μπροστά από το μαυσωλείο.
Η φωτογραφία του Νασράλα προβλήθηκε για λίγο στον Βράχο των Περιστεριών, ένα εμβληματικό σημείο ανοιχτά της Βηρυτού, ενώ μεταδόθηκαν αποσπάσματα μιας ομιλίας του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, και εν μέσω διαδοχικών παραβιάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη 2024 από το Ισραήλ, τον Αύγουστο η κυβέρνηση Σαλάμ με τις ευλογίες του Προέδρου Ζοζέφ Αούν ζήτησε από τον στρατό να καταρτίσει σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του έτους.
Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της όταν έληξε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο (1975 - 1990). Αντιτίθεται στον αφοπλισμό της, κατηγορώντας τις αρχές ότι παίζουν το παιχνίδι του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ωστόσο βγήκε αποδυναμωμένη από τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2024, καθώς η ηγεσία της αποδεκατίστηκε και ένα σημαντικό μέρος του οπλισμού της καταστράφηκε.
Το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε έναν ακόμα βομβαρδισμό αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Ακολούθησαν χτες άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Η πρώτη έγινε το πρωί σε ένα βυτιοφόρο νερού στη Ναμπατίγιε Αλ Φάουκα, στον νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλου ενός. Μερικές ώρες μετά πραγματοποιήθηκε δεύτερη ισραηλινή επιδρομή, με στόχο έναν εκσκαφέα της πόλης Σοχμόρ στην ανατολική περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ακόμα ατόμου.
2025 The Associated Press. All |
Χαρακτηριστικά, το απαράδεκτο, δήθεν «ειρηνευτικό», σχέδιο «20 σημείων» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαιώνιση της παρουσίας του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα, μέσω της «σταδιακής αποχώρησής» του με πολλαπλούς «αστερίσκους», τον έλεγχο της Γάζας από ένα διεθνές «Συμβούλιο Ειρήνης» υπό την προεδρία του Ντ. Τραμπ, αφοπλισμό των παλαιστινιακών οργανώσεων, ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, «θαυματουργές πόλεις» και «ειδικές οικονομικές ζώνες» για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κ.ά.
Η παρουσίαση του σχεδίου συνοδεύτηκε από την απειλή του Ντ. Τραμπ ότι αν η παλαιστινιακή πλευρά το απορρίψει, τότε οι ΗΠΑ θα στηρίξουν πλήρως το Ισραήλ στη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα - όπως κάνουν δηλαδή από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει εξάλλου τη σφαγή, με έμφαση στις δολοφονικές επιχειρήσεις που διεξάγει στην Πόλη της Γάζας, συνεχίζοντας το ξεκλήρισμα οικογενειών και τον βίαιο εκτοπισμό πολλών χιλιάδων αμάχων.
Ο χάρτης που συνοδεύει το άθλιο σχέδιο των ΗΠΑ, δείχνει τις 3 φάσεις «σταδιακής αποχώρησης» του κατοχικού στρατού, ο οποίος θα παραμείνει εντός Γάζας ακόμα και αν αυτές ολοκληρωθούν στο αόριστο μέλλον... |
Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού ΗΠΑ - Ισραήλ για την προώθηση των παραπάνω και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, χθες πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο νέα συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Μπ. Νετανιάχου, η τέταρτη από την ανάληψη της δεύτερης θητείας Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι μετά από πρωτοβουλία του Τραμπ και... ζήτησε «συγγνώμη» για την ισραηλινή επίθεση της 9ης Σεπτέμβρη στην Ντόχα με στόχο την ηγεσία της Χαμάς. Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει επίσης πως δεν θα επαναλάβει επίθεση στο Κατάρ...
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι με τον Νετανιάχου μίλησαν «για τα πάντα, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο για τη Γάζα», αναπαράγοντας την απάτη περί επιδίωξης «αιώνιας ειρήνης» στην περιοχή.
Αναφερόμενος στο άθλιο σχέδιο για τη Γάζα, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Χαμάς και των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι αν απορριφθεί οι ΗΠΑ θα στηρίξουν πλήρως το Ισραήλ στη συνέχιση του πολέμου. Επίσης ανέθεσε στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες «να αντιμετωπίσουν τη Χαμάς», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Ισραήλ «θα τελειώσει τη δουλειά».
Αναφέρθηκε επίσης στις πιθανότητες για νέες «συμφωνίες του Αβραάμ», ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να κλειστεί στο μέλλον και με το Ιράν, λέγοντας μάλιστα προκλητικά ότι «δεν είχα φανταστεί ότι αυτή η "στροφή" θα γινόταν "με τα B2"», δηλαδή τα βομβαρδιστικά που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν μαζί με το Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Μπ. Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε πως το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα είναι σύμφωνο με τα κριτήρια της ισραηλινής κυβέρνησης, για τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και τη δημιουργία «περιμέτρου ασφαλείας», με μία κυβέρνηση «ειρηνική που δεν θα απαρτίζεται ούτε από τη Χαμάς, ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή».
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για πιθανές νέες συμφωνίες του Αβραάμ «υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».
Αργότερα χθες βράδυ, το δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι το Κατάρ και η Αίγυπτος παρέδωσαν στη Χαμάς το σχέδιο Τραμπ για τον «τερματισμό του πολέμου» και η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης δήλωσε ότι θα το μελετήσει με υπευθυνότητα.
Μετά τις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δημοσιοποίησαν το άθλιο σχέδιο «20 σημείων» των ΗΠΑ για τη Γάζα.
Σύμφωνα με αυτό, «εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές με αυτήν την πρόταση, ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως». Εντός «72 ωρών από τη στιγμή που το Ισραήλ» θα αποδεχτεί το σχέδιο θα επιστραφούν όλοι οι όμηροι και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει στη συνέχεια 250 ισοβίτες Παλαιστίνιους και άλλους 1.700 κατοίκους της Γάζας που συνελήφθησαν από τον κατοχικό στρατό.
Η Γάζα θα γίνει μια «αποριζοσπαστικοποιημένη ζώνη χωρίς τρομοκρατία» - όπως χαρακτηρίζουν δηλαδή το Ισραήλ και οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοί του την πάλη του παλαιστινιακού λαού με όλα τα μέσα για την δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους.
Στα μέλη της Χαμάς που θα δεσμευτούν σε «ειρηνική συνύπαρξη» με τους κατακτητές και σε αφοπλισμό, θα χορηγηθεί αμνηστία, καθώς και «ασφαλής διέλευση» για όσους θέλουν να φύγουν από τη Γάζα προς άλλες χώρες.
Δίνεται δε υποκριτικά η «διαβεβαίωση» πως η Γάζα δεν θα τεθεί υπό κατοχή, ούτε θα προσαρτηθεί από το Ισραήλ.
Στην πραγματικότητα προβλέπεται η μετατροπή της Γάζας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, με «σταδιακή» και υπό όρους αποχώρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού και με την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.
Συγκεκριμένα, η Γάζα σχεδιάζεται να διοικείται υπό «προσωρινή μεταβατική διακυβέρνηση μιας τεχνοκρατικής, απολιτικής παλαιστινιακής επιτροπής», υπό την εποπτεία ενός «διεθνούς μεταβατικού οργάνου», του λεγόμενου «Συμβουλίου Ειρήνης», υπό την προεδρία του Ντ. Τραμπ.
Αναφέρεται ότι σε αυτό θα συμμετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, καθώς και ο διαβόητος μακελάρης της Μέσης Ανατολής, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, το ίδρυμα του οποίου έχει παίξει μεταξύ άλλων καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχεδίων για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»...
Επισημαίνεται δε ότι το Συμβούλιο αυτό «θα θέτει το πλαίσιο και θα χειρίζεται τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Γάζας μέχρις ότου η Παλαιστινιακή Αρχή ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρύθμισής της», όπως αυτή περιγράφεται στο εξίσου άθλιο σχέδιο Τραμπ του 2020 και στη «σαουδαραβο-γαλλική πρόταση» και «μπορέσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας».
Συμπληρώνοντας τα παραπάνω για το σχεδιαζόμενο προτεκτοράτο, «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με αραβικούς και διεθνείς εταίρους για να αναπτύξουν μια προσωρινή Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF), η οποία θα αναπτυχθεί άμεσα στη Γάζα».
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός θα αποσύρεται μόνο «σταδιακά», «βάσει προτύπων, οροσήμων και χρονοδιαγραμμάτων που θα συνδεθούν με την αποστρατιωτικοποίηση», τα οποία θα συμφωνηθούν μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της ISF, των «εγγυητών» και των ΗΠΑ...
Ακόμα και στην υποτιθέμενη μελλοντική και χρονικά αόριστη «πλήρη απόσυρση», αναφέρεται ότι ο κατοχικός στρατός θα διατηρήσει «μια παρουσία ασφαλείας στην περίμετρο που θα παραμείνει έως ότου η Γάζα διασφαλιστεί πλήρως από κάθε αναζωπύρωση τρομοκρατικής απειλής»...
Προβλέπεται επίσης «οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης υπό τον Τραμπ», μεταξύ άλλων με ίδρυση «ειδικής οικονομικής ζώνης με προνομιακούς δασμολογικούς και εμπορικούς όρους».
Κατά τα άλλα αναφέρεται ότι με την αποδοχή της απαράδεκτης συμφωνίας, «πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ «περιφερειακοί εταίροι» θα διασφαλίσουν ότι «η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» και «δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας».
«Θάβοντας» το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, καθώς και όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι «ενώ η ανασυγκρότηση της Γάζας θα προχωρά και όταν το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής υλοποιηθεί πιστά, οι συνθήκες μπορεί επιτέλους να είναι ώριμες για μια αξιόπιστη πορεία προς την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση και κρατικότητα»...
Εντείνεται η ανησυχία για νέο ισραηλινό ρεσάλτο στον στόλο αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla», δεκάδων πλοίων που πλέουν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τελικό στόχο τις ακτές της Γάζας και την άρση του πολυετούς ναυτικού αποκλεισμού της.
Την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροζέτο, που έχει διατάξει από την περασμένη βδομάδα την αποστολή δύο φρεγατών κοντά στον στόλο για την ασφάλεια Ιταλών βουλευτών, ευρωβουλευτών και ακτιβιστών, συναντήθηκε με τριμελή επιτροπή της «Global Sumud Flotilla». «Αποφύγετε κινήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο κάθε ζωή, και κυρίως των Ιταλών ακτιβιστών», τους είπε, προσθέτοντας ότι «ο διακηρυγμένος στόχος της Flottilla είναι να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό, αλλά είναι βασικής σημασίας η προσπάθεια αυτή να μην οδηγήσει σε κινήσεις που δεν φέρνουν κανένα απτό αποτέλεσμα, αντίθετα απειλούν να προκαλέσουν δραματικές εξελίξεις».
Ο Κροζέτο επανέλαβε ότι οι ανώτατοι κρατικοί ιθύνοντες της Ιταλίας καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, αλλά «αν η Flotilla προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο να σπάσει το ναυτικό μπλόκο, θα εκτεθεί σε υψηλότατους και μη διαχειρίσιμους κινδύνους, από τη στιγμή που μιλάμε για σκάφη με επιβάτες πολίτες, με δηλωμένο στόχο να σπάσουν έναν στρατιωτικό μηχανισμό».
Ωστόσο η εκπρόσωπος του στόλου αλληλεγγύης, Μαρία Ελενα Ντέλια, ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικές πιέσεις και «συμβουλές»: «Η αποστολή μας προχωρά προς την Γάζα. Κανείς μας δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, πλέουμε σε διεθνή χωρικά ύδατα, σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας. Η ευθύνη μας είναι αυτή».
Για τις δικές της σκοπιμότητες η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει φρεγάτες δίπλα στον στόλο των πλοίων, και χθες προσέφερε βοήθεια στο πλοίο «Johnny M», στο οποίο επέβαινε και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκ. Τούνμπεργκ, καθώς το μηχανοστάσιο του σκάφους, από άγνωστη αιτία, άρχισε ξαφνικά να γεμίζει νερά.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», το σκάφος του στόλου αλληλεγγύης παρουσίασε το πρόβλημα ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου. Αργότερα ο Τούρκος καπετάνιος Σεμίχ Φενέρ δήλωσε στο πρακτορείο ότι το πρόβλημα στο σκάφος του στόλου οφειλόταν σε μηχανικό πρόβλημα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ναυαγίου.
Στην περιοχή πετούν επίσης τουλάχιστον 3 τουρκικά drones, με δυνατότητες πολύωρης λειτουργίας, που φαίνεται να παρακολουθούν την πορεία του στόλου.