Παραλίγο τραγωδία μετά την πτώση του θαλάμου του ασανσέρ από τον 3ο όροφο, ενώ ήταν σε λειτουργία
Το φρεάτιο «χάσκει» στο κενό, μετά την υποχώρηση του θαλάμου |
Από θαύμα σώθηκε η εργαζόμενη, που κατόρθωσε με τη βοήθεια συνοδών να πηδήξει κυριολεκτικά τελευταία στιγμή από τον θάλαμο του ανελκυστήρα αποφεύγοντας τον θανάσιμο τραυματισμό της.
Πρόκειται για τον τρίτο ανελκυστήρα δημόσιου νοσοκομείου («Ερυθρός Σταυρός», Παίδων «Αγία Σοφία») μέσα σε λίγο διάστημα που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα εν κινήσει, επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (μετά την πτώση ανελκυστήρα στον «Ερυθρό») είναι κενό γράμμα, όσο οι τεχνικές υπηρεσίες παραμένουν αποδεκατισμένες.
«Επικοινωνιακά κι αντιπολιτευτικά παιχνίδια» (!) επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε σχετική ανάρτησή του, ισχυριζόμενος ότι «οι ασθενείς μας, οι συνοδοί και οι εργαζόμενοί μας δεν φοβούνται απολύτως τίποτα. Σε όλους τους ανελκυστήρες έχουμε πλέον πρόσφατα και έγκυρα πιστοποιητικά ασφαλείας».
Προσπάθεια εφησυχασμού ήταν και η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου, που αναφέρει ότι ο ανελκυστήρας διαθέτει εν ισχύ όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά συντήρησης και ότι οι προγραμματισμένες συντηρήσεις πραγματοποιούνται κανονικά από αδειοδοτημένη εταιρεία. Σύμφωνα με τη διοίκηση - που ανήγγειλε άλλη μια ΕΔΕ - η τελευταία συντήρηση του ανελκυστήρα πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2025.
Για το συμβάν, η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ «Γεννηματάς», με δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» σημειώνει: «Η λογική του "πάμε κι όπου βγει" βρίσκει ακόμα μία φορά πλήρη εφαρμογή στα ρημαγμένα από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση νοσοκομεία μας, όπου οι εργολάβοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της διοίκησης λυμαίνονται τον χώρο της δημόσιας Υγείας.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Υγείας διατείνεται σε όλους τους τόνους πως το ΕΣΥ μεταμορφώνεται "στη Γη της Επαγγελίας", με τις ανακαινίσεις, πως οι εθελοντές του "Ερυθρού Σταυρού" και τα βραχιολάκια αποτελούν ρηξικέλευθα μέτρα, που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ατελείωτη ταλαιπωρία των ασθενών και τις πολύωρες αναμονές, εργαζόμενοι και ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους κίνδυνο που μπορεί να αφορά και στην πτώση ενός ασανσέρ, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας το 2025.
Πώς απαντάει η διοίκηση του νοσοκομείου; Με αθλιότητες, ψέματα και τραμπουκισμούς. Είναι πρόκληση η απάντηση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, όπου διαψεύδει την εργαζόμενη λέγοντας πως ο ανελκυστήρας λειτουργούσε κανονικά! Μάλιστα, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησής της, η συνάδελφος ενημερώθηκε ότι υπάρχει προφορική εντολή της ανάκλησης της άδειάς της με τη δικαιολογία ότι θα διαταχθεί ΕΔΕ!
Παλιά μου τέχνη κόσκινο... Για μία ακόμα φορά επιδιώκουν να φιμώσουν τους εργαζόμενους και να μη σηκώνει κανένας κεφάλι. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν στο παραπάνω απαράδεκτο συμβάν. Να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι. Ενοχος είναι όποιος βάζει πλάτη στην πολιτική που έχει οδηγήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας στην υπάρχουσα κατάσταση, με τις διαλυμένες υποδομές, τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό, τις υπηρεσίες που παραδίδονται σε εργολαβικές εταιρείες, το μειωμένο κι εξαντλημένο προσωπικό.
Ενοχοι είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του νοσοκομείου».
Για το σοβαρό περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του καλοκαιριού «ο ανεκδιήγητος υπουργός και ο διοικητής του "Ευαγγελισμού" ...διαπίστωναν και δήλωναν με ύφος 100 καρδιναλίων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (στα οποία πράγματι είναι ιδιαίτερα ...δραστήριοι) και στα ΜΜΕ, ότι υπήρξε "δολιοφθορά εκ των έσω" στο κεντρικό σύστημα κλιματισμού του νοσοκομείου, προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους που το είχαν αφήσει "στην τύχη του" σχεδόν έναν χρόνο».
Και τότε φρόντισαν να εξαγγείλουν κατεπείγουσα έρευνα (ΕΔΕ). «Βέβαια έως σήμερα "αγνοείται η τύχη" της έρευνας, η προπαγανδιστική βρωμοδουλειά και συκοφαντία τους εις βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών έχει ήδη γίνει και παράλληλα η βλάβη - παρά τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις περί επισκευής εντός 48 ωρών και την ανάλογη δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ - ακόμη παραμένει κι έτσι σιγοβράζουμε μαζί ασθενείς και υγειονομικοί».
Η λήξη του «Ειδικού προγράμματος» θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού
«Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55 ετών και άνω στις δημόσιες μονάδες Υγείας», ζητά με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».
Με επιστροφή στην ανεργία απειλούνται στις 30 Σεπτέμβρη εκατοντάδες εργαζόμενοι, που μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων της ΔΥΠΑ καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, λόγω λήξης του «Ειδικού προγράμματος στον δημόσιο τομέα της Υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω» της ΔΥΠΑ (ΦΕΚ 2193/10-4-2024).
Ηδη, χιλιάδες εργαζόμενοι των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, που κάλυπταν κρίσιμες ανάγκες σε ΟΤΑ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έχουν απολυθεί με τη λήξη των συμβάσεών τους και συνεχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται.
Η απειλή της απόλυσης αφορά και 33 εργαζομένους στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με το Σωματείο Εργαζομένων να υπογραμμίζει την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει. «Η απόλυσή τους επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την υποστελέχωση και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι και λόγω της ηλικίας τους είναι δύσκολο να βρουν νέα εργασία. Για πολλούς από αυτούς η απόλυση, με τη λήξη της σύμβασης, τους στερεί τη δυνατότητα για συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση», αναφέρει το Σωματείο.
Στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που είναι δραματικά υποστελεχωμένες, το σύνολο των συμβασιούχων καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Ελλείψεις που αυξάνουν διαρκώς, καθώς οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην Υγεία από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 έχουν μειωθεί σε 71.524 τον Απρίλιο 2025.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, «όπου κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 207 επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και οι 110 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Αντίστοιχα, στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 34 συμβασιούχοι συνάδελφοι και τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα».
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για χτύπημα της μόνιμης εργασίας από όλες τις κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται από την απόρριψη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.
Ταυτόχρονα, διατηρείται η μισθολογική αδικία σε βάρος των εργαζομένων των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους για μισθολογική εξέλιξη (...) και με την καταβολή χαμηλότερων βασικών μισθών, με τη μη αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου».
Το Σωματείο διεκδικεί: Να συνεχιστούν τα προγράμματα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να αρθούν οι μισθολογικές αδικίες και να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία. Με νομοθετική ρύθμιση να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τη θρασύτατη προσπάθεια του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να κάνει το μαύρο άσπρο για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και στο Νοσοκομείο της Ρόδου, επιτιθέμενος - όπως συνηθίζει - σε γιατρούς και νοσηλευτές, επειδή αρνούνται να συγκαλύψουν τα προβλήματα που γεννά η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.
«Είναι η πολιτική που κάνει "κανονικότητα" τις ελλείψεις, την εξουθένωση του προσωπικού, τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και οι όποιες λύσεις του σταγονόμετρου να δίνονται με τρόπο βασανιστικά αργό και πάντα στα εγκληματικά - και μόνο για τον λαό - δημοσιονομικά περιθώρια. Περιθώρια που δεν υπάρχουν στα δισεκατομμύρια των δαπανών για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.
Οσοι διεκδικούν, όσοι αποκαλύπτουν την άθλια κατάσταση στην Υγεία χαρακτηρίστηκαν ξεδιάντροπα από τον υπουργό "ψεύτες", μίζεροι, καταστροφολόγοι, για να πάρει σαν απάντηση την οργισμένη αντίδραση των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου», αναφέρει η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου και προσθέτει:
«Να πάρει απάντηση η κυβέρνηση και ο υπουργός εμπορευματοποίησης της Υγείας και από τον Ροδιακό λαό! Φτάνει πια! Ο Ροδιακός λαός δικαιούται Υγεία απολύτως δωρεάν για όλους, Νοσοκομείο, ΚΥ, ΕΚΑΒ και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όλα πλήρως στελεχωμένα σε προσωπικό και εξοπλισμό. Στον αγώνα αυτόν το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις να γίνει κανονικότητα η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού σήμερα».
Στο ΓΝ - ΚΥ Νεάπολης «Διαλυνάκειο» η αποδυνάμωση «είναι μονιμοποιημένη πολιτική πρακτική», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: Τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι χωρίς γιατρούς. Τα Εξωτερικά Ιατρεία υπολειτουργούν, ενώ ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται. Νοσηλευτές κάνουν βάρδιες μόνοι τους, σε οριακές συνθήκες. Διοικητικοί που καλούνται να «σηκώσουν» ολόκληρες υπηρεσίες. Θέσεις «καλυμμένες» στα χαρτιά, αλλά άδειες στην πράξη.
«Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Το νοσοκομείο αποδυναμώνεται. Οι υπηρεσίες καταρρέουν. Οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται. Καμία πρόβλεψη. Καμία αναπλήρωση. Καμία λογοδοσία. Δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρα πολιτική επιλογή», τονίζει και καταγγέλλει τη στάση της 7ης ΥΠΕ, η οποία μοιράζει «εντέλλεσθε» στους γιατρούς του Βενιζέλειου, ενώ στα νοσοκομεία του Λασιθίου συχνά δεν εφημερεύουν βασικές ειδικότητες.