ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαίτηση να βρεθούν οι δολοφόνοι του Ιμπραχήμ Ντογκάν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του Τούρκου αγωνιστή, που δολοφονήθηκε γιατί πάλευε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για την ανεξαρτησία της πατρίδας του, έγινε στην Καισαριανή

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης εκατοντάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι - Τούρκοι, Κούρδοι κι Ελληνες - του δολοφονημένου πριν από λίγες μέρες Ιμπραχήμ Ντογκάν, συγκεντρώθηκαν προχτές το απόγευμα στο νεκροταφείο της Καισαριανής, για να τιμήσουν τη μνήμη του. Μαζί τους ο πατέρας και συγγενείς του Ιμπραχήμ, που ήρθαν στην Ελλάδα, για να παραλάβουν τη σορό του, η οποία μεταφέρθηκε χτες αεροπορικά στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει και η κηδεία του.

Οσοι έφτασαν προχτές μέχρι την Καισαριανή δεν τίμησαν απλά τη μνήμη και τους αγώνες του Τούρκου δημοσιογράφου. Εδωσαν αφ' ενός μεν την υπόσχεση πως ο ηρωικός αγώνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους θα συνεχιστεί έως τη δικαίωση των αιτημάτων τους, κι αφ' ετέρου απαίτησαν απ' την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές να εξιχνιάσουν τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας του.

Στη σεμνή τελετή της Καισαριανής οι φίλοι και συγγενείς του αγωνιστή Ιμπραχήμ, κάλυψαν το φέρετρό του με την κόκκινη σημαία του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP - C), του οποίου ήταν μέλος, και το έραναν με κόκκινα γαρίφαλα. Στη συνέχεια ο Γκιλντιρίμ, αλλά και άλλα μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», μίλησαν για τη ζωή του δολοφονημένου άνδρα. Υπενθύμισαν πως βρέθηκε δολοφονημένος τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, κρεμασμένος απ' το μπαλκόνι του δωματίου του και με χέρια δεμένα πισθάγκωνα, στο Νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων Χαϊδαρίου. Αναφέρθηκαν στο ιστορικό του 29χρονου Τούρκου δημοσιογράφου, που λόγω των προοδευτικών ιδεών που εξέφραζε συνελήφθη και φυλακίστηκε απ' το καθεστώς της Αγκυρας το 1992. Ελαβε μέρος, μέσα απ' τις τουρκικές φυλακές, στη μεγάλη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων το 1996, οπότε και κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του. Το 1998 το καθεστώς αναγκάστηκε να τον αποφυλακίσει, εξαιτίας της σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του. Κατέφυγε αρχικά στη Βουλγαρία, όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα ως πολιτικός πρόσφυγας, και τον τελευταίο έναν χρόνο στην Ελλάδα...

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και φωνάζοντας συνθήματα και τραγούδια του αγώνα, κατευθύνθηκαν με πορεία στο δημαρχείο της Καισαριανής, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε ο δήμος. Ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κατημερτζής μιλώντας, καταδίκασε τη δολοφονία του, την οποία χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα, «που ανέχεται τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις του ιμπεριαλισμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν» και ζήτησε απ' τις ελληνικές αρχές την αποκάλυψη των δολοφόνων του. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πατέρας του Ιμπραχήμ, Μπουγιούκ Αλί Ντογκάν, ο οποίος ζήτησε κι αυτός απ' το ελληνικό κράτος την αποκάλυψη των δολοφόνων του παιδιού του και υποσχέθηκε ότι θα αφιερώσει όλη τη ζωή του από δω και πέρα για την αποκάλυψη και την τιμωρία τους. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Χρήστος Καράτσαλος, μέλος της γραμματείας της ΚΟΑ. Ο Χρ. Καράτσαλος υπογράμμισε ότι εάν δε βρεθούν οι δολοφόνοι του Τούρκου αγωνιστή, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνένοχη σ' αυτό το έγκλημα. «Ο Τούρκος δολοφονήθηκε γιατί ήταν αγκάθι, γιατί συνέχιζε ν' αγωνίζεται απ' την Ελλάδα παρότι η υγεία του ήταν κλονισμένη. Συνέχιζε ν' αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο, για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του. Για να τρομοκρατηθούν οι Τούρκοι που γενναία αγωνίζονται στο εξωτερικό ενάντια στη δικτατορία που υπάρχει στη χώρα τους, δολοφονήθηκε ο Ιμπραχήμ», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, τέλος, πως το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των Τούρκων αγωνιστών, ενώ έδωσε εκ μέρους του Κόμματος τα συλλυπητήρια στον τραγικό πατέρα.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο πατέρας του Ιμπραχήμ, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, πήγαν στη Βουλή και συναντήθηκαν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, απ' τους οποίους ζήτησαν την παρέμβασή τους ώστε να διαλευκανθεί το ταχύτερο η δολοφονία του.

ΒΟΥΛΗ
Πλειοψηφικό στις εκλογές των δικηγόρων!

Με αιφνιδιαστική τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης προβλέπει ότι για τους Δικηγορικούς Συλλόγους θα ισχύει ενιαίο ψηφοδέλτιο

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί με τροπολογία να καθιερώσει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των διοικήσεων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για την «Εκτιση ποινών εμπόρων ναρκωτικών» προβλέπεται ότι «για την εκλογή των Συμβούλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών των Συλλόγων καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους Συμβούλους».

Η διάταξη αυτή που αντικαθιστά την αναλογική εκλογή των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων έχει φανερό στόχο τον εξοβελισμό των μικρότερων παρατάξεων που δρουν στον δικηγορικό χώρο και πάρθηκε χωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, να ενημερώσει ή να πάρει υπόψη του τη γνώμη των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Πολύ περισσότερο που ειδικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, έχει θέση υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των μελών των ΔΣ των συλλόγων.

Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αντέδρασε έντονα, ζητώντας την απόσυρσή της και την υιοθέτηση της πρότασης του ΔΣΑ για την απλή αναλογική, ενώ η ΝΔ αν και συμφώνησε επί της ουσίας με το πλειοψηφικό ζήτησε να γίνει διάλογος με τους δικηγορικούς συλλόγους. Το ίδιο ζήτησε και ο ΣΥΝ, ενώ ο υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια θα γίνει διάλογος με τους δικηγόρους.

Με άλλη διάταξη της ίδιας τροπολογίας η θητεία των προσώπων που στελεχώνουν τις «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ, Προσωπικών Δεδομένων κ.α.) παρατείνεται μέχρις ότου επιλεγούν και διοριστούν τα νέα μέλη με τη διαδικασία που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Σύνταγμα ο ορισμός τους γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον υπουργό να βάλει καταληκτική ημερομηνία για την παράταση της θητείας την 31 Δεκεμβρίου 2001, αλλά αυτός αρνήθηκε κάτι που δείχνει με τη λογική του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει για μακρό διάστημα τους ήδη υπηρετούντες στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Εκδήλωση για τους πεσόντες μέχρι το 1949

Ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Νικολάου και με τον Δημήτρη Γ. Σερέτη, δωρητή της μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των πεσόντων κατά τα έτη 1912-1949, καθιερώνει από φέτος γιορτασμό της μνήμης τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, στη γενέτειρά τους, τον Αγιο Νικόλαο Ευρυτανίας. Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Μισή ώρα αργότερα θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, στις 10.45 π.μ. τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, στις 11 π.μ. κατάθεση στεφανιών, στις 11.15 χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου Ιωάννη Σερέτη και στις 11.25 π.μ. οι σύντομοι χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα στην ίδια πλατεία.

Διπλωματικός πυρετός ενόψει της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς

Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, εν όψει της νέας συνάντησης του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η συνάντηση, πιθανολογείται ότι θα γίνει στις 8 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κρίσιμη, θεωρείται, η συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την Τρίτη 28 Αυγούστου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οπως δήλωσε ο Ντενκτάς στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Γλαύκο Κληρίδη θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της συζήτησής του με τον Κόφι Ανάν. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση των τουρκοκυπριακών θέσεων εν όψει των συναντήσεων θα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της ηγεσίας του ψευδοκράτους με εξαμελή αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτεται από σήμερα τα κατεχόμενα.

Στις 29 Αυγούστου, εξάλλου, φτάνει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο και την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια όμως, ο Αλβάρο ντε Σότο θα αρχίσει ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με καθημερινές συναντήσεις τόσο με τον Γλαύκο Κληρίδη, όσο και με τον Ραούφ Ντενκτάς με αντικείμενο τα διαδικαστικά θέματα, αλλά και το περιεχόμενο των συνομιλιών του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ