ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ολοκληρώθηκε το εγκληματικό ξεπούλημα
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που παραδίνει στους ιδιώτες την πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι πρόκειται για πολιτικό έγκλημα

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή το έγκλημα του ξεπουλήματος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στους ιδιώτες - της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης - αφού ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το σχετικό άρθρο που περιορίζει τη συμμετοχή του δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ στο 35%.

Η κυβέρνηση διά στόματος Ν. Χριστοδουλάκη και την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ είναι στον δρόμο του αγώνα καταγγέλλοντας την παράδοσή τους στους ιδιώτες, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό δημόσιο και με το 35% θα διατηρεί το δημόσιο έλεγχο των ΕΛ.ΠΕ και χαρακτήρισε τις θέσεις όσων αντιδρούν στο ξεπούλημα «άκρως συντηρητικές απόψεις»!

Στον υπουργικό ισχυρισμό για δημόσιο έλεγχο απάντησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι με τη διάταξη κατεβαίνει το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου από το 75% στο 35% και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει και μάνατζμεντ. «Τι μάνατζμεντ, είπε, να υπάρχει με 35% όταν είναι γνωστό ότι εδώ θα συνασπιστούν διάφοροι όμιλοι οι οποίοι θα μπορούν να διαχειρίζονται ευκολότερα τα πράγματα»;

Ο εισηγητής είπε ότι η ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να αποσκοπεί σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα ελέγχει την όλη κατάσταση και κατήγγειλε ότι με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ θα υπάρξει σωρεία απολύσεων, τονίζοντας ότι όταν θα αρχίσουν να απολύονται εργαζόμενοι και υποτίθεται ότι θα βγαίνουν με εθελούσια έξοδο, θα υπάρξει κοινή στάση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (όπως έγινε στα Ναυπηγεία) «ακριβώς για να γίνει ευκολότερο και πιο επιχρυσωμένο το χαπάκι για την απόλυση των εργαζομένων». Εκτός των άλλων, τόνισε, με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρξει σίγουρα αύξηση της τιμής των καυσίμων για τον απλό καταναλωτή όπως γίνεται με τη ΔΕΗ ή με τα αιολικά πάρκα.

Την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, μιας επιχείρησης με στρατηγικό χαρακτήρα, κατήγγειλε στην παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αφού λίγο πριν τις περασμένες εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τους διαβεβαίωναν ότι δε θα δοθεί ούτε μία μετοχή παραπάνω στους ιδιώτες. Σήμερα, τόνισε, οι εργαζόμενοι ακολουθούν το δρόμο του αγώνα και σε δημοψήφισμα που έκαναν το 90% όσων απασχολούνται στην επιχείρηση είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίησή της. Καταγγέλλουν επίσης ότι το ξεπούλημά της θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Τα ΕΛΠΕ, είπε, έχουν στρατηγική σημασία για τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή και ήδη σύμφωνα με δημοσιεύματα το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση έχουν εκδηλώσει οι Λάτσης και Βαρδινογιάννης σε συνεργασία με ξένες μεγάλες επιχειρήσεις. Και όταν αυτοί μπουν στα ΕΛ.ΠΕ είναι σίγουρο ότι δε θα αφήσουν τη διοίκησή τους στο κράτος.

Η ψήφιση της ενότητας των άρθρων όπου υπήρχε και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ, έγινε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αφού η ΝΔ που σε άλλα άρθρα προκαλούσε ψηφοφορίες απέφυγε να το κάνει για τα συγκεκριμένα. Σε ψηφοφορία που έγινε για την πρώτη ενότητα των άρθρων, όπου υπήρχε και η ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, υπέρ ψήφισαν οι 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 46 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αντεθνική πράξη» η ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Status

«Αντεθνική πράξη» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει άλλο ένα πακέτο μετοχών 15-30% σε πετρελαϊκό όμιλο και να δώσει τον πλήρη έλεγχο στους ιδιώτες, αφού με το νέο ξεπούλημα το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει το 35%. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και εξόρμηση ενημέρωσης έξω από το βιομηχανικό συγκρότημα, στην έξοδο της πόλης προς το Κιλκίς. Μια συγκέντρωση που στόχο είχε την ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τη δράση τους για να μην περάσει στην πράξη το ξεπούλημα της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης των ΕΛΠΕ. Πάντως, οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το ξεπούλημα. Τις μορφές όμως δράσης θα τις καθορίσει η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας, που θα συνέλθει τις επόμενες μέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, μαζί με το προεδρείο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αποκαλύφθηκε το μέγεθος του ξεπουλήματος που επιχειρείται και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βάρος της χώρας και του λαού.

Οπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση, βιαστικά και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, παρά την αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων, επιμένει να ξεπουλήσει μια εταιρία που αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και τώρα αποδίδει τεράστια κέρδη, της τάξης των 100 δισ. δραχμών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Π. Οφθαλμίδης προειδοποίησε πως αν τελικά τα ΕΛΠΕ πουληθούν, οι τιμές των καυσίμων θα είναι ανεξέλεγκτες και αυτό θα το πληρώσουν όλοι οι Ελληνες. Δε θα υπάρχει εθνικός έλεγχος στον πετρελαϊκό τομέα στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όπου τα Βαλκάνια φλέγονται. Σημείωσε ότι η τροφοδοσία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα καταστεί προβληματική, αφού δε φέρνει κέρδη για τους ιδιώτες και, τέλος, κατήγγειλε πως ουσιαστικά με το ξεπούλημα των μετοχών ξεπουλιούνται και τα δικαιώματα που έχουν τα ΕΛΠΕ για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά και σε κοιτάσματα άλλων χωρών, όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό.

Τα ΕΛΠΕ σήμερα έχουν 3 διυλιστήρια σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Σκόπια, χημικά εργοστάσια που παράγουν μονοπωλιακά προϊόντα, συμμετέχουν σε μια σειρά εταιρίες πετροχημικών κλπ., που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής βιομηχανίας. Επίσης, κατέχουν το 30% της ελληνικής αγοράς στην εμπορία, το 80% στα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα, έχουν το έλεγχο της εμπορίας στα Σκόπια, έχουν μπει στην αγορά της Αλβανίας, της Γεωργίας και συμμετέχουν σε κοιτάσματα πετρελαίου σε Αρμενία, Λιβύη, Ιράκ. Τέλος, έχουν δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίου με πιστοποιημένα κοιτάσματα σε 2-3 περιοχές της Ελλάδας.

«Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας το "φιλέτο" που θέλουν να βάλουν στα χέρια οι ιδιώτες και θέλει να τους χαρίσει η κυβέρνηση», είπε ο Π. Οφθαλμίδης και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι ακόμη γνωστό πως εκτός από τα πετρέλαια του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία δεν έχουν αναδειχτεί, διερευνηθεί και αντληθεί. Και αυτά θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτών;».

Συνδέονται οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιωτικοποιήσεις

«Δεν πρέπει να δούμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ξεκομμένη από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια», είπε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και διευκρίνισε: «Σήμερα οι πολυεθνικές, ενόψει των εξελίξεων στα Βαλκάνια, αλλά και των δρομολογημένων σχεδίων τους για την Κασπία, χρειάζεται να έχουν στα χέρια τους τις υποδομές, την τεχνογνωσία, για την εξόρμηση για τη μεγάλη λεία».

Γι' αυτό ο Θ. Κυριακίδης σημείωσε πως ο αγώνας που γίνεται από τους εργαζόμενους και την κοινωνία για να μην περάσουν στα χέρια του κεφαλαίου τα ΕΛΠΕ, σημαίνει και μάχη για την ειρήνη, τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις δραματικές εξελίξεις, που με την ευθύνη της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ «κυοφορούνται» στα Βαλκάνια.

«Στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κοινωνικού χαρακτήρα πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους», είπε ο Ν. Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΘ και πρόσθεσε πως στη συνάντηση που θα έχει το προεδρείο του ΕΚΘ με τον πρωθυπουργό στις 29 Αυγούστου θα μεταφέρουν την έντονη αντίθεση εργαζομένων και κοινωνίας για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΕΥΑΘ, του Λιμανιού και θα θέσουν τα προβλήματα των εργαζομένων της πόλης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», που μετέφερε τη συμπαράσταση της παράταξης στον αγώνα των εργαζομένων.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Στην απόφαση να αναστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ύστερα απο την ψήφιση της τροπολογίας ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, κατέληξε χτες το βράδυ η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή. Τα όργανα της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν το τρόπο συνέχισης του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ και τις θυγατρικές (ΕΛΔΑ, ΕΚΟ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ) συμμετείχαν καθολικά από τη Δευτέρα στην εξαήμερη απεργία που ξεκίνησε το Σάββατο νεκρώνοντας την παραγωγή των διυλιστηρίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ