ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΡΟΣΩΠΑ

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Βενιζέλος δικαιολογημένα μπορεί να πάρει τον τίτλο του μεγάλου «εθνικού ηγέτη» από την αστική τάξη. Με αναγνωρισμένες πολιτικές ικανότητες και διορατικότητα, υπήρξε ένας από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας. Αξιοποιώντας τους δεσμούς υποτέλειας που ανέπτυξε με τους Βρετανούς και Γάλλους ιμπεριαλιστές, πέτυχε τη διεύρυνση του ορίων του ελληνικού κράτους, υποθηκεύοντάς το, όμως, στα συμφέροντα των «προστατών» του. Ο Βενιζέλος προώθησε μέτρα αστικοδημοκρατικού εκσυγχρονισμού, δίνοντας υπόσταση στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Ηταν όμως σφοδρός πολέμιος του εργατικού κινήματος και απηνής διώκτης του ΚΚΕ (Ιδιώνυμο). Για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων έστειλε στρατιωτικό σώμα για την κατάπνιξη της Οχτωβριανής Επανάστασης. Ο Βενιζέλος ευθύνεται, ακόμη, για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το επιστέγασμα της εκστρατείας που ο ίδιος ξεκίνησε με καθαρά επιθετικούς σκοπούς.

1942: Αρχίζει η μάχη του Στάλινγκραντ

Σοβιετικοί στρατιώτες επιχειρούν έφοδο για την ανακατάληψη ενός προαστίου στο Στάλινγκραντ
Σοβιετικοί στρατιώτες επιχειρούν έφοδο για την ανακατάληψη ενός προαστίου στο Στάλινγκραντ
Στις 23 Αυγούστου 1942 η μάχη του Στάλινγκραντ περνάει στην πιο αποφασιστική της φάση. Στρατηγικά μπορούμε να πούμε ότι η μάχη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 17 Ιούλη 1942, όταν εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων, με στόχο την κατάληψη της πόλης. Στο πρώτο στάδιό της (17 Ιούλη έως 18 Νοέμβρη 1942) είχε αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ στο δεύτερο στάδιο (19 Νοέμβρη 1942 - 2 Φλεβάρη 1943) πήρε επιθετικό χαρακτήρα και κατέληξε στη συντριβή των Γερμανών.

Ωστόσο, η 23η Αυγούστου 1942 θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για τη μάχη του Στάλινγκραντ γιατί από τη μέρα εκείνη η μάχη μεταφέρεται στα προάστια και αργότερα στις συνοικίες της πόλης. Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου 1942 το 14ο γερμανικό σώμα τεθωρακισμένων, αφού διέσπασε την αμυντική γραμμή του Στάλινγκραντ, έφτασε στο Βερτιάτσι.

Η μάχη του Στάλινγκραντ τελείωσε στις 2 Φλεβάρη 1943 με την παράδοση των κυκλωμένων γερμανικών στρατευμάτων. Στη διάρκεια της σοβιετικής αντεπίθεσης καταστράφηκαν δυο γερμανικές, μια ιταλική και δύο ρουμανικές στρατιές. Εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες, άλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των Γερμανών στη διάρκεια αυτής της μάχης ανήλθαν σε περισσότερους από 800 χιλιάδες άνδρες, 2 χιλιάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα πυροβόλα, πάνω από 10 χιλ. πυροβόλα και όλμους, 3 χιλιάδες μαχητικά και μεταγωγικά αεροπλάνα και 70 χιλιάδες αυτοκίνητα. Στην περίοδο 17 Ιούλη 1942 έως 2 Φλεβάρη 1943 οι στρατοί του φασιστικού συνασπισμού έχασαν το 25% της δύναμης που είχαν παρατάξει στο γερμανοσοβιετικό μέτωπο.

Η συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα σήμαινε την αρχή της αποφασιστικής στροφής στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και σε όλο το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχιζε πια η εκδίωξη των εισβολέων από το σοβιετικό έδαφος και η απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό. Μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ, ο σοβιετικός στρατός αποσπά τη στρατηγική πρωτοβουλία και δεν την αφήνει μέχρι την οριστική συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας. Ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων του Στάλινγκραντ και του σοβιετικού στρατού απέσπασαν το παγκόσμιο θαυμασμό. Τόσο η βρετανική, όσο και η αμερικανική ηγεσία αναγνώρισαν με τον πιο επίσημο τρόπο τον καθοριστικής σημασίας αγώνα των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ για την τελική έκβαση του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΣΗΜΕΡΑ ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει το 4ο μέρος του άρθρου του Γερμανού ιστορικού Κουρτ Γκοσβάιλερ με γενικό τίτλο «Τα πολλά στρώματα του κρεμμυδιού που λέγεται Γκορμπατσόφ» και που στο σημερινό μέρος του πραγματεύεται την ανοιχτή επίθεση στην οικονομική βάση του σοβιετικού κράτους, στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής (Σελίδα 6)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ σήμερα το 3ο και τελευταίο μέρος του ιστορικού άρθρου για το ρόλο των ξένων δυνάμεων στην επιβολή του μεταξικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του 1936, του δημοσιογράφου και ιστορικού Θανάση Παπαρήγα (Σελίδα 8)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις πρόσφατες καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πλαστών στοιχείων για την ανεργία, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση, η οποία αφορά συνολικά στην έρευνα εργατικού δυναμικού και στα στρεβλά κριτήρια που τη διακρίνουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τεχνητά μειωμένο το μέγεθος της ανεργίας(Σελίδα 11)

ΚΗΡΥΓΜΑ λιτότητας, με ορίζοντα τουλάχιστον το 2004, έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, προσδιορίζοντας έτσι και το στίγμα και του νέου προϋπολογισμού. Επί της ουσίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του Γ. Παπαντωνίου, στέλνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, να μην εμμένει στις διεκδικήσεις του και να υποστείλει τη σημαία, καθώς έχουμε να διαβούμε τη στενωπό μέχρι το 2004... (Σελίδα 16)

ΜΕΣΑ σε κλίμα έντονης συγκίνησης εκατοντάδες συναγωνιστές και φίλοι - Τούρκοι, Κούρδοι κι Ελληνες - του δολοφονημένου πριν από λίγες μέρες Ιμπραχίμ Ντογκάν, συγκεντρώθηκαν προχτές το απόγευμα στο νεκροταφείο της Καισαριανής για να τιμήσουν τη μνήμη του. Μαζί τους ο πατέρας και συγγενείς του Ιμπραχίμ, που ήρθαν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τη σορό του, η οποία μεταφέρθηκε χτες αεροπορικά στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει και η κηδεία του (Σελίδα 18)

ΚΑΙΡΟΣ

Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20-35, στα νησιά από 22-32 και στη Θεσσαλονίκη από 21-32 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με παροδική βροχή ή καταιγίδα κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1944 Οι σύμμαχοι ελευθερώνουν το Παρίσι, δυόμισι μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία.

1944 Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23 Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

1968 Επίθεση εξαπολύουν οι Βιετκόνγκ εναντίον της μεγάλης αμερικανικής βάσης του Ντανάνγκ και άλλων 50 πόλεων και στρατιωτικών στόχων σ' όλα τα μέτωπα του πολέμου.

1978 Ενοπλοι «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν εξ εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

1981 Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία, όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» μόλυνε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.

1990 Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ανακοινώνουν ότι πρόκειται να ενοποιηθούν στις 3 Οκτώβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ