ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτείται αναπροσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στα ΣΑ, όπως είχαν διατυπωθεί σε ημερίδα του Κόμματος το 1999

Χαρακτηρίστηκε «νέο φιάσκο της Αστυνομίας» και γύρω απ' αυτό στήθηκε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, λεπτομερών περιγραφών από δημοσιογράφους, ειδήμονες, αυτόπτες μάρτυρες κ.ο.κ. Κι ενώ οι αλαλαγμοί περισσεύουν, όπως και άλλοτε σε παρόμοιες υποθέσεις με αυτή του Κ. Πάσσαρη, δεν έγινε ορατό ούτε ψήγμα διάθεσης να προσεγγιστούν νηφάλια οι επιδόσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και οι αιτίες φαινομένων αποτυχίας.

Η απάντηση στο «τις πταίει» θα είναι εξ ορισμού λανθασμένη, αν το οργανωμένο έγκλημα και η αντιμετώπισή του δεν ιδωθούν ως ζητήματα που άπτονται άμεσα των κάθε φορά κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και ως εκ τούτου βαθιά πολιτικά. Αν δεν κατανοηθεί πως η πρωταρχική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα του κοινού εγκλήματος, συνδέεται άμεσα με μέτρα φιλολαϊκής ανάπτυξης, με την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του εργαζόμενου ανθρώπου και πως στο σύνολό της η αντιμετώπισή της απαιτεί πολιτική πρόληψης και ταυτόχρονα Σώματα Ασφαλείας με αποκλειστικό προσανατολισμό στη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

Εχοντας, λοιπόν, ένα το κρατούμενο της αντιλαϊκής πολιτικής - θερμοκήπιο παγκοσμίων κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος ή κοινού εγκλήματος - ένα δεύτερο την έλλειψη δημοκρατίας και τον αυταρχισμό στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας, τη μη προώθηση έστω κι επιμέρους μέτρων εκδημοκρατισμού τους, το ότι το προσωπικό τους υπόκειται στη στρατιωτικοποίηση, τα στεγανά στη λειτουργία, το αυταρχικό υπηρεσιακό κλίμα, τις διακρίσεις, τη μη απόδοση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας θα παραμένει εσαεί ζητούμενο και τα φαινόμενα τύπου Πάσσαρη θα επαναλαμβάνονται.

Η σημαντικότερη πλευρά έχει να κάνει με τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτος στην κατεύθυνση καταστολής των λαϊκών κινημάτων, όπου καμιά αποστολή δεν αποτυγχάνει. Είναι ενδεικτικό ότι απλόχερα διατίθενται και προσωπικό και εξοπλισμός όταν πρόκειται για καταστολή και μηχανισμούς φακελώματος. Εξίσου με γενναιοδωρία τακτοποιήθηκε και η συμβολή της χώρας μας στην οικοδόμηση του πανευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού (Σένγκεν, Γιουροπόλ). Οι κυβερνήσεις των τελευταίων κυρίως ετών απέδειξαν πως αυτό που πρωτίστως τις ενδιαφέρει δεν είναι βεβαίως η αντιμετώπιση του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η ενίσχυση του κατασταλτικού χαρακτήρα των Σωμάτων Ασφαλείας ενάντια στο λαϊκό κίνημα που αφυπνίζεται, η προσαρμογή και της χώρας και των Σωμάτων Ασφαλείας σε διεθνείς διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που έχουν στόχο τα λαϊκά κινήματα. Αυτός ο προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας επιφέρει και την υποταγή τους στις ΗΠΑ και τις ειδικές υπηρεσίες της.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας από πολύ νωρίς απασχόλησε το ΚΚΕ, μάλιστα τον Φλεβάρη του 1999 πραγματοποίησε ειδική ημερίδα για το θέμα, προσεγγίζοντάς το χωρίς υπερβολές και τάσεις ισοπέδωσης. Ανατρέχοντας στα υλικά εκείνης της ημερίδας υπενθυμίζουμε τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ παλεύει για τον εκδημοκρατισμό των ΣΑ και τον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών τους αποκλειστικά στη δίωξη του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος. Τέτοιοι στόχοι θα κατακτιούνται ή θα προσεγγίζονται όσο προχωρούν γενικότερα θετικές αλλαγές και αποτελούν σοβαρό πεδίο πάλης για μας.

Ο εκδημοκρατισμός των ΣΑ αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την επιτυχή προώθηση μέτρων που θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση και θ' αντιμετωπίζουν επαρκώς τα προβλήματα.

Τέτοια μέτρα εκδημοκρατισμού και αναπροσανατολισμού αποτελούν:

- Η μη συμμετοχή της χώρας στη Σένγκεν - EUROPOL

- H κατάργηση του νόμου 2472/97 για το φακέλωμα

- Η κατάργηση των στεγανών και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος

- Η αξιοκρατία και διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές

- Η αποστρατιωτικοποίηση και η βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού

- Ο εκδημοκρατισμός του συστήματος κρίσεων και προαγωγών. Απαιτείται η απολαβή στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η γνώση των εκθέσεων ικανότητας, το δικαίωμα ένστασης, η παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων στα συμβούλια κρίσεων, η έγκαιρη επισήμανση των αδυναμιών του κρινόμενου και η ενημέρωσή του κλπ.

- Η κατοχύρωση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών με τη ριζική τροποποίηση του σχετικού νόμου. Μας ανησυχεί η συνέχιση των διώξεων για συνδικαλιστικούς λόγους που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει.

- Η κατάργηση της ιδιωτικής αστυνομίας.

- Ο απεγκλωβισμός του Πυροσβεστικού Σώματος από τα ΣΑ που το ενέταξε η χούντα.

- Ο απεγκλωβισμός του Λιμενικού Σώματος από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το πολεμικό ναυτικό. Η αποδέσμευση του Λιμενικού Σώματος από το στρατιωτικό ποινικό κώδικα και η θέσπιση δημοκρατικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του.

Διάλυση των υπηρεσιών παρακολούθησης
και καταστολής του λαϊκού κινήματος

Απαιτούνται μέτρα ουσιαστικού αναπροσανατολισμού και αναδιάταξης των δυνάμεων και μέσων.

- Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενισχυθούν με βάση τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες οι υπηρεσίες δίωξης του εγκλήματος (υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, διαρρηκτών, ηθών, λεσχών, εγκλημάτων κατά ζωής, οικονομικά εγκλήματα) καθώς και υπηρεσίες όπως η Τροχαία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η διάλυση των υπηρεσιών παρακολούθησης, αλλά και καταστολής (ΜΑΤ - ΕΚΑΜ) του λαϊκού κινήματος.

Σήμερα ο κατασταλτικός ρόλος των ΣΑ υποχρεώνει τους διοικούντες να διατηρούν σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ σε επιφυλακή και χιλιάδες άλλους αστυνομικούς, διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή, για την αντιμετώπιση μαζί με τα ΜΑΤ των λαϊκών κινητοποιήσεων.

- Αποδέσμευση των αστυνομικών δυνάμεων από ορισμένα καθαρά εξωαστυνομικά καθήκοντα.

Αυτό ήταν πάγιο αίτημα των αστυνομικών ενώσεων. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα και για πολλοστή φορά τη λήψη σχετικών μέτρων. Ομως διαπιστώνουμε στην πράξη ότι σε άλλη κατεύθυνση κινείται. Αντί να απαλλάξει την ΕΛ.ΑΣ. από τα πραγματικά εξωαστυνομικά καθήκοντα, διευρύνει αυθαίρετα και επικίνδυνα το περιεχόμενό τους, συμβάλλοντας αφ' ενός μεν στην ενίσχυση και γιγάντωση των εταιριών σεκιούριτι, αφ' ετέρου στη δημιουργία νέων, δημοτικών αυτή τη φορά αστυνομικών μηχανισμών, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση της ΕΛ.ΑΣ. από ξένα προς αυτή καθήκοντα.

Τα καθήκοντα από τα οποία πρέπει να αποδεσμευτούν οι αστυνομικές δυνάμεις δε συνιστούν καμιά ανάγκη διαμόρφωσης ειδικών δημοτικών αστυνομικών μηχανισμών με στρατιωτικά πρότυπα, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών.

Εχουμε γεμίσει από ειδικά σώματα και αστυνομίες. Ιδιωτική αστυνομία, αστυνομία συνόρων, δημοτική αστυνομία. Αστυνομίες πολλές έχουμε, αλλά αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος δεν έχουμε κι ας έχει η Ελλάδα αναλογικά τους περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νέα αύξηση κατά 3.000 της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται την κατάργηση της εισαγωγής στις Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Λύση εργασιακών και άλλων προβλημάτων των εργαζομένων

Οι δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αναπροσανατολιστούν σε δύο κατευθύνσεις:

- Για τη βελτίωση της οικονομικής θέσεις των εργαζομένων, των συνθηκών δουλιάς και διαβίωσής τους

- Για την ενίσχυση σε προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων και με απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό των υπηρεσιών δίωξης της εγκληματικότητας και προσφορά του πολίτη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση απαιτείται πρόγραμμα προώθησης:

- Νέου ειδικού μισθολογίου για ΕΛ.ΑΣ. - ΛΣ με κατοχύρωση αξιοπρεπούς βασικού μισθού. Αποδέσμευσή τους από το στρατιωτικό μισθολόγιο.

- Εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίες για υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες.

- Αμεσης τήρησης του πενθήμερου και του ωραρίου εργασίας που δεν τηρείται πουθενά.

- Αύξησης τώρα των οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και νέες άμεσες προσλήψεις.

- Κάλυψης των οργανικών κενών του ΛΣ.

- Εξοπλισμού των υπηρεσιών του ΠΣ και του ΛΣ που έχουν τεράστιες ελλείψεις και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διατίθενται κονδύλια και όχι για την κατασταλτική του λαϊκού κινήματος χρήση όπως γίνεται έως σήμερα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Να μη διατεθούν κονδύλια για τη Σένγκεν - EUROPOL και να καταργηθούν τα μυστικά κονδύλια. Επίσης, η κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη και την εμπειρία της περσινής αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

«Ολα κρέμονται σε μια κλωστή...». Η δήλωση του γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδη, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του καταζητούμενου Κ. Πάσσαρη και την αναμενόμενη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα επιλέξει το νέο αρχηγό.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κρίσεις που θα «ακουμπήσουν» πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, αφού την εποπτεία, το σχεδιασμό και την εκτέλεση της αστυνομικής επιχείρησης είχαν και άλλοι αξιωματικοί, πλην του παραιτηθέντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστρατήγου Ι. Γεωργακόπουλου. Αλλωστε, ο Δ. Ευσταθιάδης έχει δηλώσει ότι «ήταν ένας σχεδιασμός που έγινε από τους αστυνομικούς στα υψηλότερα κλιμάκια που μπορούσε να γίνει. Από κει και πέρα, μέχρι την εκτέλεσή του, φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις ότι ήταν κακός σχεδιασμός». Ηδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατάξει έρευνα για το θέμα. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι οι αξιωματικοί που κάνουν λόγο για απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας, για διεξαγωγή αστυνομικής επιχείρησης, η οποία δε θα έπρεπε να οδηγούσε σε συμπλοκή στην πολυκατοικία ή σε ελεύθερο χώρο. Τα αποτελέσματα από το φιάσκο της οδού Νιόβης και το κόστος της, ήταν παρόντα στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιχείρησης.

Οσον αφορά στα επιχειρησιακά λάθη, διατυπώνονται μια σειρά ερωτηματικά. Οπως, γιατί οι αστυνομικοί που είχαν κυκλώσει την πολυκατοικία της οδού Ιππάρχου στο Ν. Κόσμο και βρίσκονταν σε απόσταση σαράντα μέτρων από αυτήν πήραν εντολή να αποχωρήσουν; Γιατί δεν υπήρχαν κι άλλοι αστυνομικοί στην πολυκατοικία, ώστε να αποκλείσουν τις οδούς διαφυγής στον Κ. Πάσσαρη, γιατί οι άνδρες της ΕΚΑΜ δεν ειδοποίησαν αμέσως τους συναδέλφους τους ότι ο ύποπτος ξέφυγε, γιατί οι «παρατηρητές» της Ασφάλειας δεν κινήθηκαν κατά του υπόπτου, γιατί οι αστυνομικοί της τελευταίας ζώνης επιφυλακής δεν κινήθηκαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς για να κλείσουν τους γύρω δρόμους;

Πάντως, μια από τις πτυχές των δραστηριοτήτων του Κ. Πάσσαρη και του Δ. Πολυδωρόπουλου ήταν οι ληστείες σε τράπεζες. Εκτός από τα όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, ανακαλύφθηκαν στο πατάρι του μια κοντόκαννη καραμπίνα, δώδεκα εκατομμύρια δραχμές σε μετρητά και δυο μηχανισμοί καταστροφής χαρτονομισμάτων και ταινίες δεσμίδων της Εμπορικής Τράπεζας. Οι αρχές πιθανολογούν ότι τα χρήματα προέρχονται από ληστείες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Αττική. Ερευνούν και τη συμμετοχή του συλληφθέντος και του καταζητούμενου στην αιματηρή ληστεία στα ταμεία της ΔΕΗ στο Περιστέρι, όπου δολοφονήθηκε ο ταμίας Γιάννης Παπαλεξανδρής.

Το παρελθόν του 27χρονου Δ. Πολυδωρόπουλου, ο οποίος το 1994 είχε τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Εθνικής και είχε εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης στον Κορυδαλλό όπου γνώρισε τον Κ. Πάσσαρη, έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς μια καινούρια πτυχή προκύπτει στην πολυσχιδή δραστηριότητα του κακοποιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, η ...ενημέρωση της Ασφάλειας για τη γιάφκα του Κ. Πάσσαρη στο Ν. Κόσμο, προήλθε από την Αντιτρομοκρατικη Υπηρεσία. Η τελευταία το έμαθε από «πηγή» της στις φυλακές Κορυδαλλού. Η εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής σχετίζεται με τον πολιτικό χώρο, στον οποίο κινείται ο Δ. Πολυδωρόπουλος. Οι διωκτικές αρχές στρέφονται για έρευνες και προς το λεγόμενο αναρχικό χώρο. Εξετάζεται, αν υπάρχει εμπλοκή του Κ. Πάσσαρη σε περιπτώσεις εμπρηστικών ή άλλων ενεργειών ή αν υπήρξαν επαφές του με άτομα του χώρου.

Επίσημη πρεμιέρα έκανε ο «τρομονόμος»

Για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα κατηγορείται ο Δ. Πολυδωρόπουλος

Επίσημη πρεμιέρα είχε χτες ο νέος «τρομονόμος», αφού είναι η πρώτη φορά που ασκείται ποινική δίωξη με βάση το νόμο 2928/2001 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνη, ενώ μετά το φιάσκο και την αποτυχία της αστυνομίας να συλλάβει τον κακοποιό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα τρομολαγνίας στην κοινή γνώμη.

Ο 24χρονος Δημ. Πολυδωρόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τον αναρχικό χώρο, οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και για τέσσερις ώρες παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο.

Οι εισαγγελείς κ.κ. Τσούλκας και Αγγελόπουλος, μετά τη μελέτη της δικογραφίας, απάγγειλαν κατά του Δ. Πολυδωρόπουλου κατηγορίες για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα. Ειδικότερα, ο Δ. Πολυδωρόπουλος κατηγορείται:

  • Για σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης από τις 27 Ιούνη οπότε και μπήκε σε ισχύ ο νέος «τρομονόμος» μέχρι την 1η Αυγούστου, μέρα που συνελήφθη ο 24χρονος Δ. Πολυδωρόπουλος, με βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το νέο «τρομονόμο» (2928/2001). Στην παραπάνω περίπτωση ανήκει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • Για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών από κοινού με τον Κ. Πάσσαρη και άλλους, με σκοπό τη διάθεσή τους σε ομάδα για διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων.
  • Για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Ολα τα παραπάνω αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Επίσης σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε δίωξη για παράνομη οπλοφορία, υπόθαλψη εγκληματία και παράνομη κατοχή και λειτουργία ασυρμάτων. Να σημειωθεί εδώ ότι η παράνομη οπλοφορία αφορά μόνο τον Κ. Πάσσαρη.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, στη σχετική παραγγελία τους προς την 8η τακτική ανακρίτρια, Φωτεινή Αθανασίου, συμφωνούν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, όχι μόνο για τον Κώστα Πάσσαρη, αλλά και για όποιους προκύψει από την έρευνα ότι έκαναν χρήση του διαμερίσματος στο Νέο Κόσμο επί της οδού Ιππάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Πολυδωρόπουλος ισχυρίστηκε στον εισαγγελέα ότι γνώρισε τον Κ. Πάσσαρη στη φυλακή, ενώ η εκ νέου επαφή μαζί του έγινε μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο μέσω Ρουμάνων φίλων του Πάσσαρη. Αποτέλεσμα της νέας επαφής τους ήταν να δώσει ο Δ. Πολυδωρόπουλος κλειδί του διαμερίσματός του στον Κ. Πάσσαρη και να τον φιλοξενεί στο σπίτι του.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με τις διατάξεις του νέου «τρομονόμου», το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ με το νέο νόμο προβλέπεται κάθειρξη μέχρι και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, φέρεται να βοήθησε τις διωκτικές αρχές με την κατάθεσή του και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του με μεγαλύτερη επιείκεια, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νέου νόμου για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.15, στην εκπομπή «Το στίγμα», ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης συζητάει με την Αγγελική Βαρελά, συγγραφέα και υπεύθυνη του περιοδικού «Διαδρομές» και την Εύα Μελά, χαράκτρια, εικονογράφο παιδικών βιβλίων, για το παιδικό παραμύθι.
  • Στις 19.15, στην εκπομπή «Ενα βιβλίο μια ιστορία», ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητά με τον Γ. Μοσχόπουλο, καθηγητή Νεώτερης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για το βιβλίο «Από την παλινόρθωση της βασιλομεταξικής δικτατορίας 1935 - 1940 - Φως στα παρασκήνια».
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», στιγμιότυπα από την πρόσφατη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Σύρο.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να «μαζέψει» την υπόθεση

Προσπάθεια να «μαζευτεί» το θέμα και να μην αφεθεί να χαλάσει το «καλό κλίμα», που προσπαθεί γενικότερα να φτιάξει τον τελευταίο καιρό, καταβάλλει η κυβέρνηση. Γι' αυτό ο Κ. Σημίτης συγκαλεί εσπευσμένα σήμερα το ΚΥΣΕΑ, με αποκλειστικό θέμα το διορισμό του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το διαμορφούμενο κλίμα κατά της «ανικανότητας» των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να δικαιολογήσει και προωθήσει ταχύτερα μέτρα αναδιάρθρωσης στην ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να «θωρακίσει» απέναντι σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης, σε δήλωσή του, φρόντισε να προβάλει τα κυβερνητικά «επιτεύγματα», ότι, δηλαδή, «η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί θεαματικά» και ότι, βέβαια, «αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα». Ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, υποστηρίζει ότι «ο λαός δε γενικεύει με αφορμή μεμονωμένα επεισόδια».

Κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να περιορίσουν το πρόβλημα στην ...«ατολμία» των αστυνομικών που πήραν μέρος στην επιχείρηση στο Νέο Κόσμο και αφήνουν να εννοηθεί με σαφήνεια ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενθαρρυνθούν οι αστυνομικοί να «καθαρίζουν» πιο αποφασιστικά. Οσον αφορά στις γενικότερες πολιτικές ευθύνες, θεωρούν ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε με την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κ. Καραμανλής

Η ηγεσία της ΝΔ, άλλη μια φορά, βρήκε την ευκαιρία να παίξει με το «αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», προκειμένου, αφ' ενός, να βάλει πλάτες για να παρθούν πιο αυταρχικά μέτρα στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός «αστυνομικού κράτους», ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι μόνο η ίδια ως κυβέρνηση μπορεί να τα επιβάλει. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες σε κομματική σύσκεψη, έκανε λόγο για «εικόνα γελοιοποίησης και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της κρατικής μηχανής» και απέδωσε αποκλειστικά στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Ρίζα του προβλήματος, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι «ο άκρατος κομματισμός στη λειτουργία του κράτους», ενώ, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, λέγοντας ότι «μόνο μια κυβέρνηση με τόλμη και βούληση μπορεί να συγκρουστεί με το οργανωμένο έγκλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ