Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να «μαζέψει» την υπόθεση

Προσπάθεια να «μαζευτεί» το θέμα και να μην αφεθεί να χαλάσει το «καλό κλίμα», που προσπαθεί γενικότερα να φτιάξει τον τελευταίο καιρό, καταβάλλει η κυβέρνηση. Γι' αυτό ο Κ. Σημίτης συγκαλεί εσπευσμένα σήμερα το ΚΥΣΕΑ, με αποκλειστικό θέμα το διορισμό του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το διαμορφούμενο κλίμα κατά της «ανικανότητας» των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να δικαιολογήσει και προωθήσει ταχύτερα μέτρα αναδιάρθρωσης στην ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να «θωρακίσει» απέναντι σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης, σε δήλωσή του, φρόντισε να προβάλει τα κυβερνητικά «επιτεύγματα», ότι, δηλαδή, «η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί θεαματικά» και ότι, βέβαια, «αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα». Ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, υποστηρίζει ότι «ο λαός δε γενικεύει με αφορμή μεμονωμένα επεισόδια».

Κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να περιορίσουν το πρόβλημα στην ...«ατολμία» των αστυνομικών που πήραν μέρος στην επιχείρηση στο Νέο Κόσμο και αφήνουν να εννοηθεί με σαφήνεια ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενθαρρυνθούν οι αστυνομικοί να «καθαρίζουν» πιο αποφασιστικά. Οσον αφορά στις γενικότερες πολιτικές ευθύνες, θεωρούν ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε με την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κ. Καραμανλής

Η ηγεσία της ΝΔ, άλλη μια φορά, βρήκε την ευκαιρία να παίξει με το «αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», προκειμένου, αφ' ενός, να βάλει πλάτες για να παρθούν πιο αυταρχικά μέτρα στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός «αστυνομικού κράτους», ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι μόνο η ίδια ως κυβέρνηση μπορεί να τα επιβάλει. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες σε κομματική σύσκεψη, έκανε λόγο για «εικόνα γελοιοποίησης και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της κρατικής μηχανής» και απέδωσε αποκλειστικά στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Ρίζα του προβλήματος, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι «ο άκρατος κομματισμός στη λειτουργία του κράτους», ενώ, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, λέγοντας ότι «μόνο μια κυβέρνηση με τόλμη και βούληση μπορεί να συγκρουστεί με το οργανωμένο έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ