ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα ξεκινά το κόκκινο κομβόι

Χίλιοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας αναχωρούν αποφασισμένοι να μπολιάσουν τις διαδηλώσεις στη Γένοβα με το δικό τους επαναστατικό παλμό

Σήμερα στις 9.00 το πρωί, εκατοντάδες κομμουνιστές θα βρεθούν στην πλατεία Μεταξουργείου (Καραϊσκάκη), για να αναχωρήσουν για τη Γένοβα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκεί κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, χίλιοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στη Γένοβα για να διαδηλώσουν εναντίον της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οχτακόσιοι από τους παραπάνω θα αποτελέσουν το μπλοκ του Κόμματος και της νεολαίας του και 200 θα συμμετέχουν σε συνδικάτα και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Επικεφαλής των κομμουνιστών θα είναι η αντιπροσωπεία της ΚΕ που ήδη βρίσκεται στη Γένοβα. Την αποτελούν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος, Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, καθώς και ο Νίκος Γκατζής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Παρόντα, επίσης, θα είναι πολλά στελέχη του ΚΚΕ.

Σύμφωνα, με το πρόγραμμα, η αναχώρηση θα γίνει από το λιμάνι της Πάτρας σήμερα Πέμπτη στις 2.00 μ.μ. με το πλοίο «Blue Star». Το πλοίο θα φθάσει στην Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ. απ' όπου θα παραλάβει κομμουνιστές - διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα.

Το μπλοκ των κομμουνιστών επιστρέφει από τη Γένοβα τη Δευτέρα το πρωί.

Εξάλλου, ειδικό φυλλάδιο, τυπωμένο σε 60.000 αντίτυπα στην ιταλική και αγγλική γλώσσα, όπου το ΚΚΕ προβάλλει τις θέσεις του για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, θα μοιραστεί στους διαδηλωτές της Γένοβας.

Συνάντηση με την «Κομμουνιστική Επανίδρυση»

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήδη βρίσκεται στη Γένοβα συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» Ιταλίας.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ και Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Από την «Κομμουνιστική Επανίδρυση» συμμετείχαν οι Πάολα Τζιακούλι και Κριστίνα Περούτζια, στελέχη της καθοδήγησης.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν ο συντονισμός του μπλοκ του ΚΚΕ με τις οργανώσεις της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική κατάσταση στις δυο χώρες.

ΠΑΜΕ
Να βαθύνει η αντιπαράθεση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό είναι το βασικό αγωνιστικό πλαίσιο των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις της Γένοβα. Η συμμετοχή του Πανεργατικού αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) σε αυτές τις διαδηλώσεις εκφράζει την ανάγκη ο αγώνας αυτός να αποκτά όλο και πιο πολύ, ουσιαστικό περιεχόμενο και να βαθαίνει την αντιπαράθεση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια απάντηση - καταδίκη στον εντεινόμενο αυταρχισμό και τρομοκρατία σε βάρος των λαών της Ευρώπης, που έχει εξαπολύσει αυτές τις μέρες η ιταλική κυβέρνηση σε συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, που είναι γραμμένη σε τέσσερις γλώσσες και χιλιάδες αντίτυπά της θα μοιραστούν στους διαδηλωτές της Γένοβας, επισημαίνει: «Το διεθνές κεφάλαιο μέσα από τους πολύμορφους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ, επιτίθεται με κάθε τρόπο ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Η επίθεση αυτή εκφράζεται μέσα από αντιλαϊκές αντεργατικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού, με τις εργασιακές σχέσεις ευελιξίας, με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και με τους βρώμικους πολέμους».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά το ΠΑΜΕ στο δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπογραμμίζει ότι «δέχεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα συγκεντρωμένα πυρά του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων μελών της. Ολοι αυτοί, στην πρόσφατη Σύνοδό τους στη Στοκχόλμη, αποφάσισαν να μετατρέψουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε κερδοφόρα επιχείρηση για τους κερδοσκόπους ιδιώτες».

Οι συνέπειες αυτής της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου είναι πλέον ορατές - συνεχίζει η ανακοίνωση - στη διατροφή μας και το περιβάλλον, ενώ πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα «της πείνας, της δίψας, του αναλφαβητισμού, της εξαθλίωσης εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, της γιγάντωσης του πλούτου στους λίγους και της φτώχειας στους πολλούς».

Αλλωστε, προς επιβεβαίωση των παραπάνω, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ που δείχνουν ότι μόλις 200 άνθρωποι πάνω στη Γη «έχουν συνολική περιουσία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έναντι 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν συνολικά 582 εκατομμύρια άνθρωποι!!!!»

Ακόμα, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι μία από τις βασικές επιπτώσεις της ακραίας εκμεταλλευτικής δράσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου είναι η ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του μισθού και του μεροκάματου του εργαζόμενου και η χειροτέρευση των όρων «αναπαραγωγής των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του. Ετσι, απειλείται η ίδια η υπόστασή του, η υπόσταση δηλαδή του κυρίου παράγοντα της δημιουργίας, της εξέλιξης και της ανάπτυξης».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ την αναφορά στις επιπτώσεις της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των λαών τονίζει ότι «η παθητικότητα, η σιωπή δεν ταιριάζει στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης» και προσθέτει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, πιστό στις διεθνιστικές αγωνιστικές παραδόσεις των ταξικών ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών δυνάμεων αλλά και με ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές, στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, παραμερίζει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και έμπρακτα παίρνει την υπόθεση στα χέρια του, καλώντας τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, από κοινού, σε ενιαίο μέτωπο.

ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΑΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».

Ρίχνονται στη «μάχη» της Γένοβας

Πλήθος μαζικών φορέων, με αποφάσεις τους, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο «G-8», στη Γένοβα. Πιο συγκεκριμένα:

- Στην κινητοποίηση - διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης, στη Γένοβα, θα συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «συμβάλλει για μαχητική παρουσία στη διαδήλωση της Γένοβας με αντιπροσωπεία 100 ατόμων που ξεκινάει την Πέμπτη, στις 4.00 μ.μ. από τα γραφεία του».

- Τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και διαδήλωση στη Γένοβα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις αντίστασης στις δυνάμεις της «νέας τάξης», που θα συγκλονίσουν σε λίγες μέρες την ιταλική πόλη. Στη σχετική της ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει ότι «ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Λαϊκού Κινήματος κατά της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης του πλανήτη (παγκοσμιοποίηση) και συμμετέχει σ' αυτή την υπόθεση».

- Στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ύστερα από απόφαση της διοίκησης. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συμμετέχει στις αντικαπιταλιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν δίνοντας ταξικό «παρών» μέσα από το μπλοκ του ΠΑΜΕ. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει σήμερα το πρωί.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στη διαδήλωση της Γένοβας. Οπως, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, «με την αντιπροσωπεία μας στέλνουμε μήνυμα αντίστασης, πάλης και σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Παλεύουμε, για Ευρώπη δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και προόδου, προς όφελος των λαών».

- Στη Γένοβα θα βρεθεί και θα διαδηλώσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Αθήνας. «Ιδιαίτερα θα διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια που μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη γενική παιδεία, προωθώντας πρόσκαιρες κατακτήσεις, προετοιμάζοντας τον αυριανό καταρτίσιμο - απασχολήσιμο εργαζόμενο», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι γονείς.

- «Παρών» στη διαδήλωση της Γένοβας θα δώσει και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ - ΑμΕΑ). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι ανάπηροι, από τα πρώτα θύματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, έχουμε κάθε λόγο και σίγουρα πολλά να κερδίσουμε από τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ - ΑμΕΑ θα αναχωρήσει στις 19 Ιουλίου και θα επιστρέψει στις 23 Ιουλίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5221.411, 0977325257 και 0974045860.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ