Associated Press |
Ισραηλινό τανκ προωθείται στη Χεβρώνα. Οι Ισραηλινοί συζητούν «εισβολή»για να πληγεί ο Αραφάτ |
Ωρα με την ώρα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία εκεχειρίας να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με άνευ νοήματος και σημασίας χαρτί. Οι χτεσινές επιθέσεις εναντίον εποίκων, οι βομβαρδισμοί παλαιστινιακών στόχων, καθώς και η ανακατάληψη εδαφών σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση των εποίκων συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό, στο οποίο διόλου περίεργο δε φαντάζει το ότι διεκόπη, χωρίς αποτελέσματα, άλλη μια συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας. Οι προοπτικές αντιστροφής του κλίματος φαντάζουν, πλέον, μηδαμινές.
Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός έχασε τη ζωή του και άλλοι 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν ταυτόχρονα τα δύο κύρια κτίρια της παλαιστινιακής αστυνομίας στο βορρά και στο νότο της πόλης Νάμπλους. Η νέα επιδρομή χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Σίμαν ως «απάντηση και νόμιμη αυτο-άμυνα» στην επίθεση που είχαν δεχτεί έποικοι στην περίμετρο της Νάμπλους.
Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι εποίκων μαζί με το 1 έτους παιδί τους δέχτηκαν πυρά αγνώστων, ενώ περνούσαν έξω από τη Νάμπλους με κατεύθυνση τον παρακείμενο εποικισμό Χαρ Μπράχα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς εξαγριωμένοι έποικοι λιθοβόλησαν το παλαιστινιακό ασθενοφόρο που έσπευσε στην περιοχή για βοήθεια, προπηλάκισαν τα τηλεοπτικά συνεργεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του «Reuters» και επιτέθηκαν προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια στο γειτονικό αραβικό χωριό Χουαρέχ. Ταυτόχρονα, σχεδόν, ο ισραηλινός στρατός ανακαταλάμβανε όλη την περιοχή γύρω από τον εποικισμό Χαρ Μπράχα, όπως επίσης και σπίτια του κοντινού αραβικού χωριού Κουφούρ Καλίλ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για προσωρινό προληπτικό μέτρο».
Associated Press |
Παλαιστίνιες διαμαρτύρονται σε Ισραηλινό στρατιώτη για την ανοχή που επέδειξε στην πυρπόληση των σπιτιών τους |
Από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, μπροστά στα μάτια των ατάραχων Ισραηλινών στρατιωτών, ανάμεσα σε ένοπλους εποίκους και Παλαιστίνιους κατοίκους, τραυματίστηκαν 25 Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε, αμέσως μετά, να αναπτύξει τεθωρακισμένα και οχήματα του στρατού γύρω από τον εποικισμό που δεσπόζει στο κέντρο της Χεβρώνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της Ιντιφάντα.
«Φρικτές» χαρακτήρισε τις χτεσινές επιθέσεις εναντίον των εποίκων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του για διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης του κλίματος απέναντι στο Ισραήλ. Ο Σαρόν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ να καταστείλει την «τρομοκρατία, γιατί όσο υφίσταται, δε θα υπάρξει ειρήνη» και υπεραμύνθηκε της ισραηλινής τακτικής, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ θα εντείνει την αντιμετώπιση των τρομοκρατών».
Τις κατηγορίες ανταπέδωσε στην ισραηλινή ηγεσία ο Παλαιστίνιος ηγέτης σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση. Ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και προστατεύει τα εγκλήματα των εποίκων, ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις εναντίον τους, αναρωτήθηκε «τι αντίδραση θα έπρεπε να έχει ο κόσμος που έχει μείνει άστεγος και είναι πρόσφυγας στη γη του εξαιτίας αυτών των ανθρώπων;». Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του συμβούλου του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που εκτίμησε ότι η ισραηλινή ηγεσία με τις χτεσινές της κινήσεις προχωρά σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση».
Associated Press |
Ισραηλινοί έποικοι πυρπολούν σπίτια Παλαιστινίων υπό την προστασία τεθωρακισμένων... |
Διαχωρίζοντας, για άλλη μια φορά, τη θέση του από την πλειοψηφία της υπόλοιπης ισραηλινής ηγεσίας και επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις πληροφορίες για σοβαρές διαφωνίες με τον Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες εκτιμούσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταβάλλει προσπάθειες και έχει όντως μειωθεί το επίπεδο της βίας, απλώς χρειάζεται να συνεχιστούν. Ο Πέρες έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσίευμα της βρετανικής επιθεώρησης «Foreign Report», σύμφωνα με το οποίο το ισραηλινό ΓΕΣ έχει υποβάλει στην κυβέρνηση σχέδιο «απάντησης» σε περίπτωση μιας νέας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το σχέδιο προβλέπει αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς των θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με F 15 και F 16, εισβολή 30.000 Ισραηλινών στρατιωτών εντός των παλαιστινιακών εδαφών, με στόχο την ολική καταστροφή κάθε εγκατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής, ολικό αφοπλισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού και εκδίωξη της παλαιστινιακής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Αραφάτ, από την περιοχή.
Δηλώσεις, όμως, έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι «μοναδικό εφικτό και υπαρκτό στην παρούσα φάση σχέδιο αποκλιμάκωσης είναι η έκθεση Μίτσελ». Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου της βίας και επέκρινε το Ισραήλ για τις «προκλητικές πράξεις της συνέχισης των εποικισμών και της κατεδάφισης παλαιστινιακών οικιών», εκτιμώντας ότι οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-
Στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι, αυτό της κούρσας των εξοπλισμών, αλλά και του κινδύνου ενός πυρηνικού ολέθρου, εισήλθε πιθανώς η οικουμένη χτες, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ όχι μόνο να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (ΝΜD), γνωστού και ως «υιός του πολέμου των Αστρων», αλλά και την περίπτωση να εξέλθουν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την ΑΒΜ, τη διμερή συνθήκη του 1972, που θεωρείται από επιστήμονες και ειδικούς ως θεμέλιος λίθος της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας.
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την πρώτη δοκιμή που έλαβε χώρα στο Νέο Μεξικό που αφορούσε το σύστημα PAC-3, η κυβέρνηση Μπους έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, στο οποίο περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις δοκιμών στην Αλάσκα που θα αναπτυχθούν την επόμενη χρονιά και θα κατασκευαστούν μέσα στο 2003, όχι όμως κέντρα δοκιμών, αλλά ως επιχειρησιακά κέντρα στο σχέδιο NMD, που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2004!
Οπως συγκεκριμένα δήλωσε και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Ουόλφοβιτς, απευθυνόμενος στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ότι εξακολουθώντας το σχέδιο της πυραυλικής άμυνας η κυβέρνηση αναμένει να «προσκρούσει» στη Συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους «σε μερικούς μήνες αντί για χρόνια». Πριν όμως από αυτό ο υφυπουργός αναμένει οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία, το άλλο μέρος που έχει συνυπογράψει τη συνθήκη του 1972 για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ώστε η Ουάσιγκτον να μπορέσει να αποφύγει την παραβίαση της συνθήκης, αλλά και ταυτόχρονα να «κινηθεί πέρα από αυτήν». Ηδη για το θέμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», έχει αποστείλει διπλωματικό μνημόνιο, προς όλα τα μέλη του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ όπου αναφέρεται η πολιτική που θα ακολουθεί όσον αφορά την αντιβαλλιστική ασπίδα και κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές θέσεις για την ΑΒΜ και τη ρητορική που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι πρέσβεις, καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν να προκληθεί ένας μίνι σάλος, μετά από αυτές τις επιθετικές κινήσεις.
Πάντως, κατά την ίδια ακρόαση στη Γερουσία ο αντιστράτηγος Ρόναλντ Κάντις, επικεφαλής της οργάνωσης του Πενταγώνου για την άμυνα στους βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ότι οι νέες εγκαταστάσεις δοκιμών που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα κάνουν χρήση των ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αεροπορικής βάσης Μπιτλ και της βάσης Κόμπρα Ντέιν στο νησί Σέμια, και οι δύο στην Αλάσκα, και θα χρησιμοποιούν τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων Κόντιακ στην Αλάσκα για την εκτόξευση κατά στόχων και την καταστροφή τους. «Η μονάδα δοκιμών θα περιλαμβάνει επίσης πέντε σιλό εκτόξευσης πυραύλων, που θα είναι τοποθετημένα στο έδαφος στο Φορτ Γκρίλι στην Αλάσκα. Προβλέπουμε μια πρωτότυπη μονάδα υποστήριξης στο έδαφος που θα περιλαμβάνει, εγκαταστάσεις εκτόξευσης, αισθητήρες και επικοινωνίες δικτύου, που θα έχουν αναπτυχθεί έως το Φλεβάρη του 2002 και θα έχουν κατασκευαστεί έως το Φλεβάρη του 2003», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του προς την επιτροπή ο Ρ. Κάντις.
Βέβαια αν και λεκτικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τονίζουν ότι επιθυμούν να θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά μάλλον τα συναισθήματα που επικρατούν στη ρωσική πρωτεύουσα είναι διαφορετικά. Οχι άδικα φυσικά.
Και ιδού κάποιες πρώτες ρωσικές αντιδράσεις, ενδεικτικές για το τι πρόκειται να επακολουθήσει: «Με προπέτασμα» τις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, καθώς και με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, «αναμφίβολα, πήραν την απόφαση να βγουν από το Σύμφωνο για την Αντιπυραυλική Αμυνα του 1972 και σήμερα ετοιμάζουν εντατικά σχετικά μ' αυτό την παγκόσμια κοινή γνώμη», δήλωσε χτες ο στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη δημοσίευση της οδηγίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρεται, ειδικότερα, ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη δοκιμή στοιχείων της εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας «θα έρθουν σε σύγκρουση» με το ρωσοαμερικανικό Σύμφωνο για την Αντιπυραυλική Αμυνα σε μερικούς «μήνες και όχι χρόνια».
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-
Η εμφάνιση μασκοφόρων παραστρατιωτικών, που μάλιστα πυροβολούσαν στον αέρα, καθώς και τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν χτες, δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καλοί οιωνοί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις την Τετάρτη έγινε γνωστό το αδιέξοδο, όσον αφορά στις συνομιλίες για τη διάσωση της ειρηνευτικής συμφωνίας, της «Μεγάλης Παρασκευής», που δείχνει να στενάζει μπρος στο αδιέξοδο του «αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν τα 30 χρόνια των ταραχών στο Ολστερ».
Αν και πάντα ο λόγος όσον αφορά τον αφοπλισμό, επικεντρώνεται στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, τον ΙΡΑ, που όμως έχει δώσει δείγματα «συμμόρφωσης» -με τις επιθεωρήσεις των οπλοστασίων του- οι ένοπλοι μασκοφόροι που εμφανίστηκαν χτες ήταν προτεστάντες, πυροβολώντας μάλιστα στον αέρα κάνοντας επίδειξη δύναμης και προαναγγέλλοντας την «12η Ιούλη», την κορύφωση της ετήσιας «εποχής των παρελάσεων» των Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ένοπλοι δήλωσαν ότι είναι μέλη των «Μαχητών της Ελευθερίας του Ολστερ» (UFF), μιας παράνομης οργάνωσης που έχει αποσύρει την υποστήριξη της από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
Ολα αυτά λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της λήξης των συνομιλιών, χωρίς αποτέλεσμα, και τη θέληση για μια δεύτερη «επιχείρηση διάσωσης» με τη συμφωνία των δύο πλευρών για ένα νέο γύρο την Παρασκευή. Οι συνομιλίες, θα διεξαχθούν και πάλι υπό την προεδρία των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, ενώ η θεματολογία θα είναι και πάλι η ίδια όπως το προηγούμενο τριήμερο των εντατικών συνομιλιών: τα ακανθώδη ζητήματα που εμποδίζουν να υπάρξει μία διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπως ο αφοπλισμός των ανταρτών, η μελλοντική μορφή της αστυνομίας στην περιοχή και η εξακολουθούμενη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ινδονησία, ενώ η χώρα βαίνει με ταχύτατους ρυθμούς σε μια νέα περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Το τελευταίο συμβάν στα αλλεπάλληλα κρισιακά επεισόδια είναι η ιδιόμορφη «στάση» της ινδονησιακής Αστυνομίας απέναντι σε εντολή του προέδρου.
Ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ φέρεται να ζήτησε τη σύλληψη του αρχηγού της ινδονησιακής Αστυνομίας στρατηγού Σουρόγιο Μπιμαντόρο και του αστυνομικού διευθυντή της πρωτεύουσας, Σοφιγιάν Τζακοέμπ, επειδή αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές του. Συγκεκριμένα, ο Ουαχίντ, σε μια ύστατη προσπάθεια απομάκρυνσης του ενδεχομένου έναρξης διαδικασίας για προσαγωγή του στη δικαιοσύνη με αφορμή τη χαοτική διακυβέρνησή του, (διαδικασία που έχει ήδη δρομολογήσει το Κοινοβούλιο) απείλησε να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο Μπιμαντόρο, όμως, αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, όπως και την απόφαση διορισμού του ως πρεσβευτή στη Μαλαισία.
Αν και δεν έχει καταστεί σαφές αν ο Ουαχίντ έδωσε ρητή εντολή για τη σύλληψη των Μπιμαντόρο και Τζακοέμπ, περισσότεροι από 100 άνδρες των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων, βαριά οπλισμένοι και υποστηριζόμενοι από ερπυστριοφόρα της αστυνομίας, σχημάτισαν, χθες, κλοιό έξω από την κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας προκειμένου να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια σύλληψής του. Την ίδια στιγμή, ο προσωρινός υπουργός Ασφαλείας Αγκούμ Γκουμελάρ ένιπτε τας χείρας του δηλώνοντας ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία της στρατονομίας.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αμιέν Ράις συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας έναρξης ή όχι της προσαγωγής στη δικαιοσύνη του Ουαχίντ, η συζήτηση για την οποία έχει οριστεί να αρχίσει από το Κοινοβούλιο την 1η Αυγούστου. Το θερμόμετρο ανέβασε ακόμη περισσότερο η έκρηξη βόμβας, τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στο Κοινοβούλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 περαστικοί και ήταν η τελευταία σειράς περίεργων βομβιστικών επιθέσεων που συγκλονίζουν την Τζακάρτα και εκτιμάται ότι οφείλονται σε υποστηρικτές του προέδρου.
Οι χθεσινές εξελίξεις καθώς και οι ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις που παίρνει η αντιπρόεδρος, και παλαιά σύμμαχος του Ουαχίντ, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, από τον πρόεδρο εντείνουν τις ανησυχίες ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας νέας αιματηρής αντιπαράθεσης εντός των κλιμακίων εξουσίας, όπως αυτής που ακολούθησε την πτώση του Σουχάρτο το 1998, καθώς ο Ουαχίντ στηρίζεται από «μεσαία» στελέχη της αστυνομίας και του στρατού και «μάχεται» από το Κοινοβούλιο και ανώτερους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων. Σε περίπτωση αποπομπής του Ουαχίντ, την προεδρία αναλαμβάνει η Σουκαρνοπούτρι μέχρι τη λήξη της θητείας το 2004.
TZAMOY.-
Συνολικά 32 νεκρούς θρηνεί η περιοχή του Κασμίρ από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η Σύνοδος Κορυφής Ινδίας και Πακιστάν απέχει μόλις 24 ώρες. Παρ' όλες τις προσπάθειες δημιουργίας «θετικού κλίματος» εκατέρωθεν των συνόρων την περασμένη εβδομάδα, η πραγματικότητα των συγκρούσεων, με 5 νεκρούς αντάρτες και δύο νεκρούς στρατιώτες χθες, καθιστούσε εκ των πραγμάτων δύσκολη οποιαδήποτε πρόοδο στη συνάντηση του στρατηγού - αυτοανακηρυχθέντος προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, και του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Ενδεικτικό είναι ότι γύρω από το Ταζ Μαχάλ χθες λαμβάνονταν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-
Χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού για την τήρηση της τάξης... Δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά για κάλυψη των κενών στην τήρηση της τάξης, καθώς οι αστυνομικοί της πόλης Σαλβαντόρ έχουν κατέλθει σε απεργία απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους, που διαρκεί ήδη μία βδομάδα.
Ενοπλοι μασκοφόροι αστυνομικοί έχουν καταλάβει τέσσερα αστυνομικά τμήματα και απέκλεισαν οδικές αρτηρίες σε όλο το Σαλβαντόρ με αίτημα να διπλασιαστεί ο μισθός τους και να φτάσει τα 480 δολάρια το μήνα. Ζητούν επίσης να αφεθούν ελεύθεροι ή να επανέλθουν στις τάξεις της αστυνομίας οι συνάδελφοι τους, ηγέτες της απεργίας που συνελήφθησαν ή απολύθηκαν. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Γκλόμπο», την Τετάρτη στους απεργούς προσχώρησαν και οι ιδιωτικοί αστυνομικοί και φύλακες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι τράπεζες να κλείσουν. Οι αρχές ελπίζουν ότι η παρουσία του στρατού θα διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια στο Σαλβαντόρ και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να αποφευχθούν βίαιες συγκρούσεις με τους διαμαρτυρόμενους αστυνομικούς που δήλωσαν στην κρατική τηλεόραση ότι είναι «καλά οπλισμένοι».
ΣΟΦΙΑ.-
Ελαβε τέλος χτες η φιλολογία περί του αν ο πρώτος Ευρωπαίος πρώην μονάρχης που, κατά ένα απίθανο πολιτικό παράδοξο, πήρε την εξουσία στη χώρα του με εκλογές, θα επέλεγε να γίνει πρωθυπουργός ή όχι. Ο Συμεών ΙΙ ή Συμεών Μπορίσοφ Σάξε -Κομπουργκότσκι, κατά το διαβατήριό του, «αποδέχτηκε» την πρόταση του κόμματός του να διαδεχτεί, σε μια βδομάδα, στον πρωθυπουργικό θώκο τον Ιβάν Κοστόφ.
Υπάρχει βέβαια ένα μικρό προβληματάκι: δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της Βουλής για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το «BBC World Service» και το Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, το Εθνικό Κίνημα για τον Συμεών ΙΙ επρόκειτο να συνεχίσει, χτες το βράδυ, τα παζάρια τόσο με την αποχωρούσα από την κυβέρνηση παράταξη των Ηνωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων (όπου η αποχώρηση Κοστόφ δεν έφερε «ηρεμία» αλλά αντίθετα έχει επιφέρει ξεθηκάρωμα μεγάλων μαχαιριών), όσο και το Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα του Αχμέτ Ντογκάν και της τουρκικής μειονότητας.
Η (όποια) συμφωνία πάντως δεν αναμένεται πριν από τις αρχές της επόμενης βδομάδας.