Συντονίζονται και με συναδέλφους τους στη Γαλλία
Την κινητοποίηση οργανώνουν τα κλαδικά Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και Θεσσαλονίκης και τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW).
Αυτήν τη φορά απεργούν την ίδια μέρα οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων «Teleperformance», «Webhelp», «Majorel» και υπόλοιπων τηλεφωνικών κέντρων στη Γαλλία.
Στην Αθήνα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 8 π.μ. στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών και θα ακολουθήσει συγκέντρωση στις 12 μ. στο Σύνταγμα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής.
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 7.45 π.μ., μπροστά στα γραφεία της «Teleperformance».
Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα διεκδικούν: Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των τηλεφωνικών κέντρων. Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της «άδειας ειδικού σκοπού» για τους συναδέλφους τους που είναι από χώρες εκτός ΕΕ. Πλήρη και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.
«Η τσάπα είναι γυναίκα», «Η σήραγγα είναι γυναίκα», «Η γραμμή είναι γένους θηλυκού», «Οι γυναίκες της AVAΧ (...) γιορτάζουν κάθε μέρα την Ημέρα της Γυναίκας».
Κάτι τέτοιες γελοίες ατάκες επιστράτευσε η εταιρεία AVAX σε βίντεο που επιμελήθηκε για τη Μέρα της Γυναίκας, προκαλώντας δικαιολογημένα αντιδράσεις από εργαζόμενες και εργαζόμενους στον κατασκευαστικό όμιλο.
Τις παραπάνω ατάκες αλλά και την εργασιακή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω απ' αυτες τις προπαγανδιστικές εξυπνάδες, σχολιάζει η ΚΟΒ Κατασκευών ΜΕΤΡΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ.
Η AVAX, ανάδοχος της κατασκευής της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, όπως καταγγέλλει η ΚΟΒ, «εφαρμόζει εκτεταμένα τη σχέση εργασίας με "μπλοκάκι"», η οποία συνεπάγεται δουλειά «χωρίς ικανοποιητικό μισθό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς το σύνολο των όποιων επιδομάτων δικαιούνται οι εργαζόμενες την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και της γαλουχίας». Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενες να «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν μόνες τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές», να μην έχουν σταθερό ωράριο, να μη δικαιούνται γονικές άδειες ούτε αποζημίωση απόλυσης, να τίθεται υπό αίρεση ακόμα και η άδεια ανάπαυσης.
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά πως οι θηλυκού γένους λέξεις που ενδιαφέρουν την AVAX είναι η κερδοφορία, η εκμετάλλευση, η υπερωρία, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση», τονίζει η ΚΟΒ. Οπως υπενθυμίζει η εν λόγω εταιρεία: Εφαρμόζει στην κατασκευή της νέας γραμμής 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, 6ήμερη εργασία. Εξώθησε τους εργαζόμενους σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις, για να αμείβονται στην ώρα τους. Το καλοκαίρι προσπάθησε να απολύσει τον πρόεδρο των εργαζομένων στην κατασκευή, στην προσπάθειά της να απαλλαχθεί από το «αγκάθι» του σωματείου. Για όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση είναι «εξίσου υπεύθυνη» με την εργοδοσία, καθώς μέσω των αρμόδιων υπουργείων «εποπτεύει την Ελληνικό Μετρό».
«Η 8η Μάρτη είναι μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου. Το σύγχρονο μήνυμά της συμβολίζει την πάλη για ΣΣΕ, αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και των παιδιών. Συμβολίζει τον αγώνα για να πάρει η εργαζόμενη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αξίζει σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, όπου εκεί οι εργαζόμενες γυναίκες θα κατακτήσουν την πραγματική ισοτιμία και χειραφέτησή τους, με την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας», διαμηνύει η ΚΟΒ.
Δίμηνη καμπάνια για την πλατιά συζήτηση του Σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει επεξεργαστεί οργανώνει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Με βάση το Σχέδιο Σύμβασης που έχει ψηφιστεί από το ΔΣ και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, το Σωματείο καλεί κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να συμβάλουν με παρατηρήσεις, σκέψεις και προσθήκες, να ανοίξουν τη συζήτηση σε κάθε εταιρεία και γραφείο για τον εμπλουτισμό του. Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του Σχεδίου ΣΣΕ από τη Γενική Συνέλευση.
«Με τη ΣΣΕ διεκδικούμε το αυτονόητο, το ρεαλιστικό και αναγκαίο για κάθε μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο: Να αντιμετωπιστούμε ως αυτό που είμαστε: Εργαζόμενοι και όχι "συνεργάτες"! Να αναγνωριστεί πλατιά και στην πράξη αυτό που κυβερνήσεις, εργοδοσία, Δικηγορικοί Σύλλογοι και άλλοι επιμένουν να αρνούνται: Οτι παρέχουμε εξαρτημένη εργασία και δικαιούμαστε όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία. Να ζήσουμε όπως μας αξίζει, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τους ανθρώπους μας, δουλεύοντας με δικαιώματα και απολαβές αντίστοιχες του κόπου και της επιστημονικής μας εργασίας!», σημειώνει το Σωματείο.
«Η πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ είναι υπόθεση όλων μας! Είναι η μάχη που συνενώνει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων κι έτσι μας δυναμώνει, μας ενώνει όπου κι αν εργαζόμαστε σε όλη την Αττική, από τις δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία μέχρι τις λογιστικές - ελεγκτικές, ναυτιλιακές εταιρείες και τις τράπεζες. Οπως κι αν εργαζόμαστε, συμβαλλόμαστε και πληρωνόμαστε, από το μπλοκάκι και την "προφορική συμφωνία" μέχρι την έμμισθη εντολή», τονίζει.
Παράλληλα, το Σωματείο καλεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, ενάντια στον νέο Δικαστικό Χάρτη.
Κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας ένας 61χρονος εργαζόμενος του δήμου Αλεξανδρούπολης που νοσηλευόταν από τις 2/1 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για τον συμβασιούχο εργαζόμενο στην καθαριότητα που είχε τραυματιστεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ενώ πραγματοποιούσε αποκομιδή σκουπιδιών. Εκεί υπέστη εγκεφαλικό και κατά την πτώση του στο έδαφος χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του. Εκτοτε ο 61χρονος έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.
«Εφαρμόζονται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας; Χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ); Γίνονται προληπτικές ιατρικές εξετάσεις; Υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας; Είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα. Ενα ακόμη, δε, είναι: Σε ποιες περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων εντοπίστηκαν και καταλογίστηκαν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες; `Η μήπως τα εγκλήματα συγκαλύπτονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ.
Τις επικίνδυνες συνθήκες συντήρησης που πραγματοποιούνται στο κτίριο του Οίκου Ναύτου, με ευθύνη της ενιαίας τεχνικής υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, καταγγέλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ με αφορμή τον τραυματισμό εργαζόμενου ηλεκτρολόγου.
Τα σωματεία επισημαίνουν πως παρότι υπάρχουν αναφορές στη 2η ΥΠΕ για τα σοβαρά προβλήματα υγρασίας σε όλους τους ορόφους του Οίκου Ναύτου, δεν έχει γίνει κανένας ενδελεχής έλεγχος μέχρι σήμερα του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του κτιρίου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν να τραυματιστεί χτες εργαζόμενος ηλεκτρολόγος, μέλος συνεργείου, από την πτώση μέρους της οροφής, κατά την αντικατάσταση φωτισμού. Ο εργαζόμενος διακομίστηκε σε νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις, χωρίς να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Την ίδια χρονική στιγμή στον χώρο βρίσκονταν και ασθενείς και από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Τα σωματεία τονίζουν τις μεγάλες ευθύνες της 2ης ΥΠΕ γιατί δεν έλαβε υπόψη τις αναφορές για την επικινδυνότητα και έδωσε άδεια να εκτελούνται εργασίες παρουσία ασθενών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Και απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι εργασίες, το υπουργείο Υγείας και η 2η ΥΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην κτιριακή υποδομή και για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σχεδόν διπλάσιος εμφανίζεται ο αριθμός εργαζομένων που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας κατά τη διάρκεια του 2023 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασίας, στο αρμόδιο Τμήμα διαβιβάστηκαν σχετικές καταγγελίες από 53 Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ανά την επικράτεια, οι οποίες αντιστοιχούσαν συνολικά σε 230 σχετικές αιτήσεις διενέργειας εργατικών διαφορών και σε 300 προσφεύγοντες και προσφεύγουσες. Το 2022 είχαν καταγραφεί 151 σχετικές υποθέσεις για 159 εργαζόμενες και εργαζόμενους.
Από το σύνολο των καταγγελιών, 218 αφορούσαν σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής, ψυχολογικής παρενόχλησης και 12 σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία, όπως διαπιστώνεται, παραμένουν υποδηλωμένα. Οι καταγγελίες έγιναν σε ποσοστό 60% από γυναίκες, ενώ οι καταγγελλόμενοι ήταν σε ποσοστό 70% άνδρες. Οσον αφορά την ιδιότητα των καταγγελλόμενων προσώπων το 46% των υποθέσεων σχετίζονται με βία και παρενόχληση από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης, ενώ στο 54% των υποθέσεων καταγγελλόμενος ήταν άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη). Τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%).